logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 2008 LandiRenzo – wentylatory włączają się na zimnym silniku po wymianie sterownika LPG

Witek1973dohwa 25 Gru 2025 14:35 345 22
REKLAMA
  • #1 21789796
    Witek1973dohwa
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Posiadam VW Golf 2008 z fabryczną instalacją Landi Renzo. Problem jest taki, że przy dodatnich temperaturach instalacja działa bez problemu. Problem pojawia się w ujemnych temperaturach. Instalacja przełącza się, ale po pięciu sekundach z powrotem przełącza się na benzynę i dźwięk tak, jakby się skończył gaz. Po rozgrzaniu silnika do 90°C i wyłączeniu i włączeniu zapłonu przełącza się i jedzie już ok. Problem pojawia się już od -0,5°C. Gazownikom w Tarnowie za bardzo nie chce się bawić, proponują wymianę instalacji np. na STAG oraz że zostawią butlę, żeby było taniej, albo gadają, że uszkodzone wtryski. Pomocy.

Teraz to dopiero są jaja, opiszę wam.
    Więc gazownik zamontował mi jakiś uniwersalny sterownik i powiedział, że będzie ok. Wymienione zostały filtry gazu, wyczyszczone wtryski. I teraz jest problem: wczoraj rano zapalam i dziwnie silnik chodzi, załącza się wentylator chłodnicy (silnik zimny, dlaczego)? Auto dymi na biało przez chwilę. Wyłączam zapłon (wentylatory wyłączają się), silnik za drugim odpaleniem chodzi normalnie i wentylatory się nie włączają. Potem można jeździć cały dzień i jest ok. Temperatura idealnie 90°C. Jest jeszcze jedna dziwna rzecz: jak auto postoi dwie, trzy godziny, to po odpaleniu znów załączają się wentylatory i schładzają silnik. Co jest grane? Ostatnio był wymieniany termostat i wszystko było ok. Czy ta zmiana sterownika od gazu mogła tak namieszać, czy coś innego? Pomocy, będę wdzięczny, bo wkurza mnie to. Auto też ma niedawno zmieniony rozrząd z pompą wody, olej i filtry, ale po tych zabiegach wszystko było super, ale jeździło na tym oryginalnym sterowniku.

Generalnie chodzi mi o to poranne odpalenie: dlaczego załączają się wentylatory? A po wyłączeniu zapłonu wentylatory wyłączają się. Zapalam wtedy drugi raz i jest ok, mogę jechać i przełącza się na gaz nawet przy ujemnych temperaturach?

AI: Jaki dokładnie model i producent tego uniwersalnego sterownika LPG został zamontowany?
    Landi Renzo ECU VW-SEAT SKODA BSE 1,6 l 61666200W PCBs/n: 26518 LC02 12 V
    AI: Czy podczas montażu nowego sterownika LPG gazownik ingerował w instalację elektryczną wentylatorów lub czujników temperatury (np. coś przerabiał, łączył przewody, lutował)?
    Nie wie, nic mi nie mówił.
  • REKLAMA
  • #2 21789841
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    Witek1973dohwa napisał:
    z fabryczną instalacją LandiRenzo

Witek1973dohwa napisał:
    Więc gazownik zamontował mi jakiś uniwersalny sterownik i powiedział, że będzie oki.

1. Sam widzisz, że nie jest OK.
    2. Dlaczego wymieniał sterownik?
    3. Dlaczego nie wymienił na oryginalny?
    4. Czy klient nie wymagał, żeby było tanio?
    5. Gazowników w Polsce jest kilka tysięcy. Czy był u innego gazownika i poprosił, aby wyeliminował błędy poprzednika?
  • #3 21789966
    Witek1973dohwa
    Poziom 2  
    Wiem, że nie jest okej, gdyby był, to bym tu nie pisał.
    Ja jestem laikiem, jeżeli chodzi o LPG. Ale mam pytanie: jaki wpływ na sterownik silnika ma sterownik LPG? Skoro rano odpala na PB, to dlaczego włączają się wentylatory? Czy zamontowany sterownik od LPG ma jakiś wpływ na poranny rozruch silnika? Dlaczego po drugim odpaleniu jest wszystko okej? Może coś się uszkodziło, np. czujnik temperatury? Nie wiem. Niby nie wielka usterka, a denerwuje, bo przed podmianą było okej. A dlaczego wymieniał sterownik? Bo ten sterownik jest fabrycznie zablokowany przez producenta i nic poza autoryzowanym serwisem nie da się zmienić w ustawieniach, chociaż mam już namiary na gazownika, który potrafi dobrać się do tego sterownika i go wyregulować.
  • REKLAMA
  • #4 21789971
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Do landi kupujesz kabel usb za 30 zł, diagnozujesz i wstawiasz tu kody błędów a ci w tym pomogę.
    Mało w polsce gazowników co sie na tym znają. Wujek jak żył to był w tym ekspertem i trochę mnie nauczył. Ludzie do niego zjeżdżali się z kilku województw
    A jak to będzie pierdoła to dostaniesz od nas część bo mamy trochę gratów na stanie po warsztacie.

Ale na początek możesz zrobić pomiary cewek zanim kabel dojdzie.
  • #5 21789977
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    Adam Walko napisał:

1. Sam widzisz, że nie jest OK.

Jest okej. A widzę że w twoim wypadku odpowiadanie w tematach na których nie posiadasz totalnie wiedzy traktujesz jak sport narodowy. Czy tam raczej muszę bo się uduszę.
    Autorze
    Załączenie wentylatorów W twoim wypadku jest zupełnie niezwiązana z LPG.
    Zacznij szukać problemów w samochodzie to wszystko wskazuje na to że nie widzi ci prawidłowo czujnika temperatury. Dlatego awaryjnie włączają się wentylatory, czas podłączyć auto pod komputer, a gaz sobie zostaw. Jeżeli na gazie chodzi na zimnym dobrze i prawidłowo to jest jak najbardziej dobrze W innym wypadku trzeba zaznaczyć opcję zimny VAG. To praktycznie wszystkie sterowniki gazowe.
  • #6 21790098
    Witek1973dohwa
    Poziom 2  
    Jaki mam kupić ten kabel za 30 zł i jak zaczynać błędy skoro nie mam żadnego oprogramowania?
    Jak dokonać pomiarów cewek? I jakich cewek?
  • #7 21790124
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    kkknc napisał:
    Jest okej.

Gdyby było tak, tak jest powyżej napisane - autor nie prosiłby o pomoc! Masz obowiązek merytorycznej wypowiedzi. w temacie.
    kkknc napisał:
    nie posiadasz totalnie wiedzy

Ocenia nie należy do Ciebie! Więc na przyszłość daruj sobie takie teksty.
  • #8 21790134
    kkknc
    Poziom 43  
    Adam Walko napisał:

Gdyby było tak, tak jest powyżej napisane - autor nie prosiłby o pomoc!

Autor ma taki sam poziom wiedzy jaki twój i prosi o pomoc LPG a mam problem z samochodem.

Adam Walko napisał:

Masz obowiązek merytorycznej wypowiedzi. w temacie.

No popatrz jaka ciekawostka, ja mam obowiązek a ty możesz pisać głupoty i eskalować swój totalny brak wiedzy. I to nie tylko w tym temacie.

Adam Walko napisał:

Ocenia nie należy do Ciebie! Więc na przyszłość daruj sobie takie teksty.

Należy do mnie i do innych uczestników forum, czas chyba zajrzeć do regulaminu. Bo jak widać nie czytałeś.

Autorze za 30 zł to dziś nie kupisz kabelka do gazu. Jak ci inny uczestnik forum proponował. A tu jak ci pisałem masz problem z samochodem a nie z LPG.
  • #9 21790145
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3371
    Trzeba podpiąć pod komputer i podejrzeć wartości temperatur. Co do wentylatorów to masz dwie możliwości albo sterownik klimatyzacji wymusza na ECU włączenie wentylatorów albo sam ECU je włącza bo ,,coś" mu się nie zgadza w parametrach. Nie jestem gazownikiem ale co do Landi Renzo to słyszałem że nie jest takie proste zdiagnozować (połączyć) się z tymi sterownikami w celu diagnostyki. Pierwsze co wyjmij bezpiecznik od instalacji gazowej i sprawdź czy będzie tak samo. To możesz zrobić sam.
  • #10 21790154
    kkknc
    Poziom 43  
    Landi renzo to tam było a teraz już tego nie ma. Więc zostaje mu się samochód.
  • #11 21790166
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    piotrekwoj1 napisał:
    Nie jestem gazownikiem ale co do Landi Renzo to słyszałem że nie jest takie proste zdiagnozować (połączyć) się z tymi sterownikami w celu diagnostyki.

Łączysz sie tak samo jak każdym innym. Po prostu w polsce jest przewaga stagów i innych tanich instalacji byle jeździło i mało kto potrafi dokonać diagnozy. Gdyby cena była inna to ludzie by instalowali również landi.
    Co do kabla to dzisiaj faktycznie jest on droższy, cały komplet niecałe 100 zł. Masz wtedy podgląd parametrów na wszystkie czujniki i błędy, między innymi dlaczego instalacja się wyłączyła.
    Bardzo prosto można zmienić mape przez co auto idzie żwawiej jak na benzynie i to bez skutków ubocznych.
    Ale to trzeba mieć wiedze i umiejętności a zazwyczaj jak jedziesz z landi do gazownika to ten poleca założenie nowego lepszego towaru bo w jego ocenie landi to chińczyk z którym ciężko się połączyć.
  • #12 21790239
    Witek1973dohwa
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, pomimo tego, że jest okres świąteczny, który powinno się spędzać z rodziną, a wy i tak się angażujecie i pomagacie.
    Jeszcze raz od początku.
    Auto kupiłem w sierpniu 2025 roku. (silnik 1,6 MPI, 102 KM, 300 tys. nalotu).
    Auto wyprodukowane w 2008 roku, kupione w salonie VW w Rzymie i tam we Włoszech jeździło dwa lata. Potem w Polsce jeden właściciel, od którego auto odkupiłem. Auto ma fabryczną instalację LPG LandiRenzo, na której już przejechano 300 tys. km. Zdjęcie sterownika, który był zamontowany, wklejam.
    Auto po kupnie miało wymieniony rozrząd, pompę wody, filtr oleju, filtr kabinowy, filtr powietrza. Później jakieś pierdołki zawieszenia i zbieżność kół. Auto jeździ idealnie na LPG i PB, ale to było lato. Jak pojawiły się mrozy, to przełączał się na gaz i z powrotem na benzynę, i to był ten problem, który chciałem wyeliminować. W międzyczasie dowiedziałem się, że LandiRenzo blokuje sterowniki i dostęp mają tylko autoryzowane salony.
    Co zrobiłem:

1. Wizyta u pierwszego gazownika i powiedział, że wtryski "klepią" i są do wymiany i to się nie opłaca robić, propozycja wymiany całej instalacji na STAG, zostaje mi tylko butla. Nie zgodziłem się, więc wymienił tylko filtr i pojechałem.

2. Wizyta u drugiego gazownika. Czyszczenie wtryskiwaczy za 200 zł i powiedział, że powinno być ok, ale nie jest, więc oddałem znowu i za drugim razem podmiana sterownika na inny (nie wiem, czy LandiRenzo czy inny, byłem dzisiaj w aucie, ale nie widać, jaki to sterownik). Ten sterownik jest odblokowany i można nim sterować parametrami. Po tym zabiegu powinno być ok. Zapłaciłem za to 400 zł.
    I co teraz? A no teraz, jak jest mróz, przełącza się na LPG i działa super, czyli o to mi chodziło i naprawione, ale :
    Teraz rano, jak odpalam auto, to jakoś tak dziwnie odpala bez ssania i załączają się wentylatory i chłodzą silnik. Tylko po co, jak jest zimno i można pojechać, jest moc, wszystko ok, tylko silnik cały czas zimny jak lód bo go chłodzą wentylatory i nie przełącza się na gaz!.
    Wyjście z sytuacji: wystarczy po pierwszym odpaleniu zgasić kluczykiem, wentylatory wyłączą się i odpalić ponownie i wtedy normalnie jedziemy, przełącza się na gaz i można śmigać.
    I teraz pytanie: dlaczego te wentylatory się załączają??
    Czy ta podmiana sterownika mogła do tego doprowadzić?
    Czy może, jak niektórzy sugerują, że może czujnik temperatury albo coś innego i przez to załączają się wentylatory? (może być tak, że zamontował taki sam sterownik Landi Renzo, bo gdzieś kupił i jest to możliwe) albo po prostu coś się zepsuło poza instalacją LPG, która teraz po podmianie może być ok. Zdarzają się i takie rzeczy.

Mam teraz dwie opcje.
    1. Dzwoniłem do niego i mam oddać na diagnozę i albo zdiagnozują co to, albo montują stary sterownik i oddają kasę.
    2. Znalazłem gazownika koło Wieliczki na forum LPG i on mówi, że dostanie się do tego sterownika, zna ten problem i naprawi to.

Generalnie czytałem, że dużo osób które mają te fabryczne LandiRenzo, chce się tego pozbyć i podmienić, ale jest to praktycznie niemożliwe, bo zawsze coś nie działa jak należy.
    Pozdrawiam wszystkich.
    Załączniki:
    • VW Golf 2008 LandiRenzo – wentylatory włączają się na zimnym silniku po wymianie sterownika LPG IMG_0659.JPEG (2.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 21790362
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3371
    Witek1973dohwa napisał:
    dlaczego te wentylatory się załączają??

No właśnie to trzeba zdiagnozować i tak. Po odpaleniu chodzi na benzynie więc sterownik gazu nie ma nic do tego. Częsty problemem jest zły odczyt temperatury silnika lub brak jej odczytu dlatego sterownik silnika włącza wentylatory w celu ochrony silnika.
  • #14 21790370
    kkknc
    Poziom 43  
    LPG to nakładka. Sterownik benzynowy nic o tym nie wie. A to on steruje wentylatorami.
  • #15 21790622
    tomaszlachendro
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    W tym Landi dedykowanym do BSE temperatura silnika dla przełączenia na gaz brana jest z ori czujnika na wyjściu głowicy- po prostu instalator wlutował sie w ori wiązkę w ten przewód( bodajże brązowo-zielony w miejscu pod akumulatorem). Jeśli gazownik zmienił sterownik Landi na LC01 czyli "otwarty" może tam jest nieco inny pinout i cos bruzdzi i stad to włączanie wentylatorów. Generalnie jestem po przeszczepie z tych włoskich wynalazków w 3ch autach: Golf 4 miał Landi "otwarte", ale wysypał sie MAP Sensor - miałem kompletna instalke STAG4 , wiec wolalem ja zaaplikowac. Kolejne 2 auta to Seat Altea XL 1.6 BSE, oba z wloch z Landi LC02 czyli dedykowane "zamkniete"". Wyprulem i zalozylem Optima Nano+ Barracuda+AC R02. Auta wystrojone, smigaja elegancko- mozliwosc regulacji tak jak ja chce( np. przelaczanie 20st a nie 50 jak w Landi), mozliwosc zastosowania wtryskow jakichkolwiek bez zadnych kombinacji ( nie jestem skazany na MEDy lub inne wynalazki)
  • REKLAMA
  • #16 21790669
    kkknc
    Poziom 43  
    Dokładnie też miałem auto na landi i jak poszedł jeden wtryskiwacz reszta już taka sobie to taniej mi wyszło cała kompletna instalacja, przeszczep oczywiście zrobiłem sam niż wszystkie wtryskiwacze. Co prawda dziś już można podróby medów kupić w Chinach. Tyle tylko że listwa staga kosztuje 250 na centralka 450. Przy okazji landi nie miała możliwości awaryjnego odpalania z gazu co już w tej centralce co mam jak poszło mi pompa paliwa uratowało mi 4 litery.
  • #17 21791146
    Witek1973dohwa
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
    W poniedziałek oddaję auto do gazownika i na pewno wszystkich poinformuję, czy rozwiązano problem.
  • #18 21791149
    tomaszlachendro
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Jak coś mam 2 sterowniki LC 02 do BSE sprawne.
  • #19 21792409
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 119
    >>21790239 >>21790239
    Ten sterownikl z kodem LC02 jest zakodowany.
    Nie połączysz się z nim.
    Chyba nawet nie ma wtyczki do interfejsu LPG.
    Jedyna rada to skorzystać z porządnego skanera diagnostycznego. Te lepsze mają szczątkowy podgląd parametrów instalacji LPG.
    ( Lepszy to znaczy taki za 8000zł w górę).

Na przyszłość pamiętaj żeby nigdy, przenigdy nie kupować samochodu z włoską, holenderską instalacją fabryczną LPG.
    To jest mina i pułapka na frajerów, żeby ich z pieniędzy oskubać.

Zgadzam się z kolegą który mówi ci, że wentylatory nie mają nic wspólnego z LPG.
    A ty zdaje się nie przyjmujesz tego do wiadomości.

Ja miałem przypadki kierowców co twierdzili, że żarówki w lampach im się przepaliły, klocki hamulcowe się zużyły, przednia szyba pękła, hamulec ręczny uszkodził się od gazu w samochodzie. Itd....
  • #20 21792442
    Witek1973dohwa
    Poziom 2  
    Może i wentylatory nie mają nic wspólnego z LPG, też tak mi się wydaje, ale jak oddałem auto, to było wszystko ok, a jak odebrałem po podmianie sterownika LPG, to wentylatory się załączają. Czy tak nagle się coś zepsuło? Czy może coś uszkodzili po montażu sterownika LPG? Ale w sumie, po podmianie centralki LPG instalacja działa dobrze i przełącza się na LPG podczas mrozów, więc chyba udało się usunąć usterkę, i jak twierdzą, ten sterownik może "dotykać" każdy gazownik, bo nie jest zablokowany. Ale bardzo dziękuję za informację, że te sterowniki są zablokowane. Gdybym to wiedział, pewnie bym tego auta nie kupił. Ale za takie pieniądze jak go kupiłem, to i warto by było zainstalować nową instalację LPG i tak by było dalej tanio. Dałem 8000 zł, rok 2008, 300 tys. nalotu.
  • #21 21792492
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 689
    To ile twoim zdaniem jest warte to auto? 17 a w zasadzie 18sto letnie auto z nalotem na LPG 300k km?
  • #22 21792504
    kkknc
    Poziom 43  
    encore napisał:
    >>21790239 >>21790239
    Ten sterownikl z kodem LC02 jest zakodowany.
    Nie połączysz się z nim.

Połączysz potem zablokowany sterownik był też używany w Daci. A co była produkowana o ruskich jako Renault. Naród duży trochę biedny więc kombinowali. I w kolejnych wersjach szło im coraz lepiej. Miałem u siebie kilka Dacia, instalacja robiła duży przebiegi i problemów nie było. Jak się psuła to głównie czujnik ciśnienia. Normalny typowy czujnik Bosch. O dziwo padał w nich czujnik temperatury. Dało się to diagnozować bez problemu normalnymi metodami. Bez podłączenia komputera. Zawsze też można było wymienić sam sterownik na wersję odblokowaną.
    Chociaż też wiadomo że trzeba mieć klucz rejestracyjny do programu. Jedyne coś to każdy powtryskiwacz jeden kiedyś kosztował 400 parę złotych. Dziś już trochę staniały i kupisz za jakieś 250. Oczywiście jeden. Chociaż chińskie zamienniki nie wiem jakiej jakości można już kupić w cenie poniżej stówki.
    Więc ta instalacja jest dla tych co chcą oszczędzać pieniądze zaraz po wyjeździe z salonu a nie dla tych jak piszesz że są jeleniami i chcą dużo płacić. A koszty tej instalacji wystarczy tylko odliczyć od kosztów eksploatacji i wychodzi na Plus. Ale to trzeba liczyć zamiast pisać.
  • #23 21795652
    Witek1973dohwa
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Tak jak napisałem, rozwiązałem problem. Przyczyną włączających się wentylatorów był uszkodzony czujnik temperatury. Wymieniono dwa: ten przy termostacie i chyba przy chłodnicy. Za diagnozę tego i wymianę czujników zapłaciłem 320 zł. Samochód teraz odpala bez problemu na zimnym i ciepłym. Dodatkowo rozwiązano problem już wcześniej nieprzełączania się instalacji na gaz przy ujemnej temperaturze. Po prostu wymieniono sterownik na inny. Nie wiem na razie, jaki: czy taki sam, czy ten z symbolem LC01, który jest odblokowany. Ale wyciągnę ten sterownik i powiem wam. Myślę, że ta historia przyda się osobom co mają fabryczną instalację LANDIRENZO z sterownikiem LC02, który jest fabrycznie zablokowany.
    Pozdrawiam wszystkich i zdrowia w Nowym Roku.

Podsumowanie tematu

✨ W VW Golf 2008 z fabryczną instalacją LPG Landi Renzo pojawił się problem z przełączaniem się instalacji na gaz w ujemnych temperaturach oraz nieprawidłowym załączaniem wentylatorów chłodnicy na zimnym silniku po wymianie sterownika LPG na uniwersalny, odblokowany model LC01. Fabryczny sterownik Landi Renzo LC02 jest zablokowany i trudny do diagnostyki, co utrudnia regulację i naprawę. Wentylatory włączają się prawdopodobnie z powodu uszkodzonego czujnika temperatury silnika, a nie bezpośrednio przez instalację LPG. Po wymianie dwóch czujników temperatury (przy termostacie i chłodnicy) oraz sterownika LPG problem z przełączaniem i wentylatorami został rozwiązany. Diagnostyka wymaga podłączenia samochodu do komputera diagnostycznego, najlepiej z odpowiednim kablem USB do sterownika LPG, choć w przypadku Landi Renzo dostęp do parametrów jest ograniczony. Wymiana instalacji na inne marki, np. STAG, jest często proponowana ze względu na łatwiejszą diagnostykę i regulację. Warto zwrócić uwagę, że sterownik LPG jest nakładką na sterownik benzynowy, który odpowiada za sterowanie wentylatorami i innymi funkcjami silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA