logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo S70 1999 ME7 po swapie z Fenix5.2 – brak rozruchu bez rozbrojenia alarmu z pilota

To_masz224 26 Gru 2025 15:07 165 2
REKLAMA
  • #1 21790396
    To_masz224
    Poziom 7  
    Ocena: 15
    Witam. Posiadam Volvo S70 z 99r na sterowniku ME7 po swapie z Fenix5.2. Problem mam z odpalaniem bez uprzedniego rozbrojenia fabrycznego alarmu, tz jak zamknę auto z pilota i otworzę z pilota to problem nie występuje. Problem pojawia się, gdy auto jest zamknięte z pilota a otwarte z kluczyka (rozładowana bateria w pilocie). Wtedy nie ma możliwości odpalenia auta, dopóki nie zostanie rozbrojony alarm z pilota. Dodam że, przed zmianą na ME7 można było odpalić auto, bez rozbrajania alarmu z pilota. Szperając po schematach zauważyłem, że moduł immo, który został wymieniony wraz z sterownikiem silnika i kluczykiem, ma coś wspólnego z centralką alarmu/centralnego zamka. Centralka ta nie została wymieniona i jest z fabrycznego Fenix5.2 więc domyślam się, że nie zgrywa się kod immo z modułu immo z centralką alarmu/centralnego zamka i blokuje rozruch. I mam pytanie czy da się wgrać kod immo z modułu immo do centralki alarmu? Czy to działa zupełnie inaczej niż myślę? Dołączam zdjęcia schematów, modułu immo oraz centralki alarmu.

Płytka centralki alarmu Volvo z widocznymi przekaźnikami i złączem zielonym 2/76 Centralka alramu/centralnego zamka

Płytka drukowana centralki alarmu/centralnego zamka z widocznymi układami scalonymi 4/22 Moduł immo

Moduł immo Volvo 9459037 leżący na drewnianej powierzchni, widoczna etykieta 4/22 Moduł immo

Moduł alarmu i centralnego zamka Volvo, typ LASVO1, Denso, numer 9459075 12V 2/76 Centralka alramu/centralnego zamka

Fragment schematu elektrycznego Volvo S70 z zaznaczeniem centralki alarmu i modułu immo Schemat immo

Schemat alarmu Volvo S70/V70 z zaznaczoną linią łączącą moduł immo z centralką alarmu. Schemat alarmu
  • REKLAMA
  • #2 21790808
    quaczuq
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Brakuje trochę schematu ale sprawdzałeś co się dzieje na kablu zakreślonym na żółto? Spróbuj sprawdzić czy tam jest analog czy dane oraz najprostszą rzecz czy silnik odpali z przeciętym przewodem/odpiętym modułem alarmu.
  • #3 21790883
    To_masz224
    Poziom 7  
    Ocena: 15
    Nie sprawdzałem. W wolniej chwili zobaczę bo dostęp do tego przewodu/ modułu chwilę zajmuje. Znalazłem też opisy serwisowe modułu immo i modułu alarmu i tutaj zaczynają się schody.

Śledząc schematy i opisy VGLA(moduł centralnego zamka i alarmu) i modułu immo nic sie totalnie nie klei. Zaczynając od schematów: Z modułu immo (4/22 na schemacie) z pinu 7 leci do VGLA (2/76 na schemacie) do pinu A11. Zaś z opisu modułu immo w opisie serwisowej (Vida) z pinu 7 leci na B9 VGLA gdzie tego pinu nie ma na schemacie. Poleciałem więc sprawdzić wiązkę (mam luzem z innego egzemplarza taką samą jak mam w aucie) i fizycznie pin B9 z VGLA leci do licznika na pin A27 który jest opisany jako VSS (Vehicle speed signal to VGLA ). A wg opisu vidy modułu alarmu (VGLA) pin A11 jest VSS. Nic tutaj totalnie nie trzyma się logiki. Schemat mogę wrzucić cały, nie ma problemu jeśli to w jakiś sposób pomoże
REKLAMA