logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejny Wzmacniacz na TDA2050

trzygrosze 23 Gru 2005 14:53 26106 49
REKLAMA
  • Witam.

Oto Kolejny wzmacniacz na TDA 2050 kostka wszystkim znana , Aplikacja układu najprostrza. Zasilanie symetryczne -/+ 24V z trafa nieznanej mi mocy ( około .. no nie wiem 50W ?) Zasilacz troche za słaby ale nie miałem narazie innego, gra troche za cicho ale dobrze, niedługo mam zamiar wstawic wieksze trafko .Wzmacniacz ma jedno wejście stereo na Duzym Jacku. Na przednim panelu bujają sie wskaźniki wychyłowe od jakiegos sterego kaseciaka, zreszta cały aluminiowy panel jest od niego, oczywiscie panel był a wiele wiekszy. Po docieciu wyglada o tak własnie :] Praktycznie cała obudowa (prucz przodu i góry) to jakas stara centrala alarmowa po której "paczka" nie mogła sie zmarnowac :P Góra wzmaka to kawał plastiku wyciety ze starego kompa. Srebrne krazki pełniace funkcje nóżek to... głowice (?) od wideo. A w środku jest tak jak widać.

Wymiary:
    10cmX23cmX25cm

Wzmacniacz jest jeszcze w budowie i wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam

Krzysiek
    Załączniki:
    • Kolejny Wzmacniacz na TDA2050 5.jpg (43.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejny Wzmacniacz na TDA2050 4.jpg (49.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejny Wzmacniacz na TDA2050 3.jpg (41.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejny Wzmacniacz na TDA2050 2.jpg (72.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejny Wzmacniacz na TDA2050 1.jpg (51.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    trzygrosze
    Poziom 21  
    trzygrosze napisał 597 postów o ocenie 17, pomógł 11 razy. Mieszka w mieście Szczecin. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2109460
    radyjator
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Konstrukcja wizualnie b.ładna i pomysłowa. W środku masz dużo miejsca więc napewno nie bedzie rpblemów z transformatorem. A zawsze zapas mocy w zasilaczu sie przyda. jak dla mnie 5- .. PoZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #3 2109507
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Specjalnie tak ułożyłem wszystkie "Bebechy" bym bez problemu mógł umiejscowić wieksze trafo :) . Zapomniałem dodac że wszystko jest na pająku.
  • #4 2109562
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    fajnie Ci to wyszło!! zgabnie że tak powiem!! dobrze że zrobiłeś w środku dużo miejsca na trafo!! co siedzi na filtrze ( ile faradów)
    pozdro
  • #5 2109614
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Narazie Jest 2x2200 mF, czy jest sens wiecej ?
  • REKLAMA
  • #6 2110065
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Konstrukcja według mnie fajna a szczegulnie obudowa ale 2x2200uf to jednak jest za mało dla tej kostki wstaw 2x6800uF rurznice usłysz odrazu

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #7 2110203
    arko
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Przod bardzo ladny w klasycznym stylu. Z fajnymi wychylowymi wskaznikami podswietlanymi cieplym mily swiatelkiem....
    Brak wszelkich regulacji moge zrozumiec ale nie potrzebujesz przelacznika wyboru zrodla sygnalu?
    Zrobiles kawal dobrej roboty zeby przystosowac obudowe po centrali alarmowej na takie ladne cacko ktore beda ogladac wszyscy.
    Popraw mu jeszcze powera i bedzie git!
  • #8 2110290
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    No calkiem ladnie ci to wyszlo,no i te wskazniki wychylowe,nie ma jak to widok bujajacych sie wskazowek,cos pieknego :)
    Tylko wieksze trafo kondy i bedzie gicio :)

Pozdro
  • #9 2111167
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    gdzie nabyles ten radiator ?
  • #10 2111366
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Z odzysku..

Konstrukcja bardzo ładna - coś z niczego (mowa o obudowie).Trafo jednak ma ok 20-30W niestety...
  • #11 2111498
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Nie jak innym ale mi te wskaźniki wychyłowe bardzo sie podobaja i powiem szczerze ze wole analogowe wskaźniki niż najlepsze cyfrowe, czy imitacje analogowych. I to ich podswietlanie...zaroweczka :) .
    Co one wskazuje u Ciebie wartosc max czy srednia?
  • #12 2111593
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Radiator jest z odzysku jak zresztą wszystkie części w tym wzmaku oprucz kostek TDA.

Trafo jak mówiłem jest do wymiany, wsadziłem je tak nrazie by sprawdzić czy wszystko działa bez zarzutu.

Wskaźniki sa podpiete bezpośrednio do wyjścia głosnikowego wzmaka, nie chciałem robic dodatkowych układzikow, buforow itp, bo zależy mi na jak najprostrzej konstrukcji. Mysle ze do akurat tego wzmacniacza to dobre wyjście , ze względu na to że nie dysponuje on zbyt dużą mocą (teraz, jak i po wymianie trafa) i będzie "grany" przez większosc czasu mniej wiecej na 3/4 mocy tak wiec wskazówki bedą się ładnie bujały.
    Podświetlanie wyglada naprawde fajnie szczególnie w półmroku, ale to chyba widac na zdjeciach, w nastepnym wzmaku jaki zrobie tez dozuce wskazówki, które tez wolę niz wszelkie diodowe mrygałki, no chyba że jakis analizator widma z kilkudziesiecioma czy kilkuset diotkami :P ale to kupa pracy a gotowe kosztuja za duzo jak na moja kieszeń.

Jeśli chodzi o to że nie ma korektora.. a na cholere on komu ??? ktos tego używa ? ja nigdy i większość normalnych użytkowników tez nie. U mnie zawsze wszystkie gałki do regulacji są ustawione na "0" więc po co mam sie męczyć i robić cos co jest mi niepotrzebne :]

Dobrym, nawet bardzo dobrym pomysłem wydaje sie dorobienie kilku wejść, jedno napewno dorobie, fakt faktem, jedno to za mało :)

Dzieki za opinie :)
  • #13 2113728
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam,
    Piekny po prostu... Brakuje mi tylko uchwytów do racka:) - takie małe zboczenie:P
  • #14 2148130
    misieniek
    Poziom 14  
    Siemanko,
    Konstrukacja jest zachwycająca, czy mogłbyś przesłać schemat wzmaka, a V-metery to z odzysku czy kupiłeś.
    Jeszcze raz chwale wykonanie.
    Pozdrówka
  • #15 2150102
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Witam,
    Autor przecież napisał że VUmetry i cały panel przedni pochodzą ze starego kaseciaka.
  • #16 2153443
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Tak jak w opisie cały przedni panel jest z kaseciaka !

Wstawiłem do wzmaka dwa nowe trafka
    ( na naklejkach miały TS/28/40.. ale nie jestem pewien oznaczeń, zapomniałem, poniewaz zdarłem nalepki by odwinąć kilka zwoi, miały troche za duze napiecie na wtórnym, niestety były tak zalane zywicą że nie mogłem sobie z tym poradzic)
    W efekcie czego wzmak pracuje na napieciu +/- 27 V !!! ( dopuszczalne to +/- 25V !!) na szczęście w czasie pracy napiecie spada. Radiator nie grzeje sie nadmiernie, narazie testowałem na 6 i 8 ohmowych kolumnach. Przy 6ohm obciązenia dopiero gdy zaczynaja sie pojawiać słyszalne zniekształcenia dają sie we znaki zabezpieczenia wbudowane w kostke. KOndensatory zwiększyłem do 3200mF. Wzmaka testuje juz tydzień i wszystko jest w porzadku.

Pozdrawiam
  • #17 2154745
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    dsrecordss napisał:
    Witam,
    Piekny po prostu... Brakuje mi tylko uchwytów do racka:) - takie małe zboczenie:P

Po co ci uchwyty jak to szerokosci nawet nie ma:P
  • #18 2156109
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Chaka racja racja;)
    jak się tak temu wzmakowi przyglądam to pięknie pasowały by tam lampki na wieszchu:P
  • #19 2166731
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Ja bym tam we wskaźniku wysterowania czerwone diody peak umieścił, jak w starych magnetofonach....

konstrukcja godna podziwu, niestety tylko od zewnątrz, bo w środku lekki burdel sie rysuje, np;
    poskręcane kable z trafo idą do mostka, który pewnie sobie tam luźno lata, filtr to pewnie 2x 2200µF? prawda?
    nie widzę ekranu na przewodach sygnałowych, trafo też potrzebuje obudowy i filtru żeby nie wdawały się zakłucenia magnetyczne i te z sieci
    a o pająku nic nie wspomnę
  • #20 2168284
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Ja troche bede bronil kolegi:D
    1. Poskrecane kable od trafa zazwyczja ida do mostka i nie widze w tym nic dziwnego:)
    2. Na mostku wyraznie widac srube lub nakretke
    3. Kondy wygladaja na 2x4700uF
    4. Ekran na przewodach sygnalowych jest co tez widac na zdjeciach (wejscie z wyjsciem pomyliles)
    5. Trafo we wzmaku tego typu nie potrzebuje obudowy bo na tda2050 to nie zadne audiofilstwo(i badzo dobrze:D)a poza tym jest zbytm male wiec bedzie wymienione
    6. Filtr zaklocen z sieci podobnie jak ekran trafa - calkowicie zbedny w konstrukcji tego typu.
    7. Do kilku elementow tez nie chcialoby mi sie trawic laminatu.
  • REKLAMA
  • #21 2176954
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Teraz ja sam sie troche pobronię :P

Co do jednego z kolegą ctk24 sie zgodzę: koło mostka jest lekki burdel, ale to nie ma zadnego (słyszalnego) wpływu na pracę wzmacniacza. Filtr wygładzający napiecie to to tak jak wspomniałem :
    na początku był 2x2200, puźniej dodałem po 2x1000mF, niedawno udało mi sie znaleźć 2x4700 i juz wzmak z nimi pracuje. Mostek nie wisi jest przykręcony do spodu obudowy.

Ekran na przewodach sygnałowych jest, przecierz widać na zdjęciach !

Trafo obudowy nie potrzebuje, nie ma żadych brumów ani przydźwieków podczas pracy wzmacniacza. To jest przecierz TDA2050 a nie jakaś tam super chruper konstrukcja w której kazdy najdrobniejszy szczegół moze zawazyc na jakosci dzwieku. W pseudo audiofilizm się nie bawię tak samo jak nie wierzę w GainCole i plamy na scianach, bo najwazniejszy jest zdrowy rozsadek. To przecierz konstrukcja za kilkanaście zł. Działa bardzo poprawnie i bez zastrzezeń, wszelkie " audiofilskie" poprawki w tym wypadku sa naprawdę głupie.

Co z tego że na "pajaku" ? Wiele wyśmienitych lampowców jest na " pająku ". Mysle ze metoda bezposrednich połączeń ma wielu zwolenników ( biorąc pod uwagę liczbe elementów akurat w tejże konstrukcji) jak i przeciwników. Robiac "pajaka" zawsze zwracam uwage na poprawne prowadzenie masy, rozmieszczenie niektórych elementów i na same połączenia by były solidne.

Co do ledowego wskaźnika wysterowania... moze w nastepnym odcinku :P

Oto najswieższe foto wnetrza z nowymi trafami i kondensatorami (w tej chwili 2x5500mF i tak juz zostaje)
    Załączniki:
    • Kolejny Wzmacniacz na TDA2050 1.jpg (62.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 2190054
    slasz129
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    ostatnio zdobyłem ten sam wzmacniacz ale zasilanie jest troche dziwne z transformatora idzie przewód na diodę do kondensatora i z drugirj nóżki kondensatora na drugą diodę czy zastosowanie mostka coś polepszy ?
  • #23 2196654
    kpodolak
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    O ile sie nie myle to te diody robią za mostek. Ale nie jestem pewien.
  • #24 2332901
    misieniek
    Poziom 14  
    Witam,

Mam V-metry, im takie pytanie czy w swoim projekcie stosowałeś filtry wartości średniej lub szczytowej, aby wskazania były poprawne?
  • #25 2342458
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Zastosowałem prosty filtr górnoprzepustwy :P . Wskazówki chodzą w rytm muzyki i raczej nie mają nic wspólnego ze wskazywniem czegoś bardziej "wartościowego". Ładnie sie bujaja i to mi wystarcza. Szczerze nawet nie chciałoby mi sie robić czegos brdziej skomplikowanego, jakiegos buforka czy innego ustroistwa.
  • #26 2418491
    kuras147
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    wzmacniacz bardzo mi sie podoba jeszcze tylko jak bys mogl podzucic schematy to by bylo git :D a i ile wydales na czesci :?:
  • #27 2426014
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ma wzmacniacz wydałem cos około 16 zł ( cena samych kostek TDA) schemat dostepny w necie : Google, elektroda etc.
  • #28 2431912
    kuras147
    Poziom 19  
    ok schemematy juz mam. jak bede mial troche wolnego czsu to sie pokusze o zrobienie. ile zajelo zbudowanie samego wzmacniacza :?:
  • #29 2433122
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    bardzo ładny wygląd zewnetrzy, szczególnie te wskaźniki, konstrukcja pełna podziwu. A ile te trafa mają mocy??
  • #30 2434208
    kuras147
    Poziom 19  
    mam pytanie czy moglbym do czegosc wykorzystac zasilacz od kompa :?: bo mam kilka zbednych w domu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA2050 zasilanego symetrycznym napięciem około ±24V do ±27V. Autor wykorzystał obudowę i panel przedni ze starego kasetowca, a także wskaźniki wychyłowe (VU-metry) podłączone bezpośrednio do wyjścia głośnikowego, bez dodatkowych filtrów wartości średniej czy szczytowej, co zapewnia efekt wizualny zgodny z rytmem muzyki. Zasilanie początkowo realizowane było przez transformator o mocy około 20-30W, który okazał się niewystarczający, dlatego planowana jest wymiana na mocniejszy transformator. Kondensatory filtrujące zostały zwiększone z początkowych 2x2200µF do 2x4700µF, co poprawiło stabilność pracy. Konstrukcja wykonana jest na tzw. "pająku" (montaż przewlekany bez płytki drukowanej), co wzbudziło dyskusję na temat estetyki i praktyczności takiego rozwiązania. Zwrócono uwagę na konieczność izolacji radiatorów układów scalonych, gdyż obudowa TDA2050 jest połączona z masą ujemną, co może powodować zwarcia. Wzmacniacz jest testowany na obciążeniach 6 i 8 omów, zabezpieczenia układu działają przy przeciążeniach. Poruszono także temat zasilania wzmacniaczy z zasilaczy komputerowych, które są odradzane dla mocy powyżej około 15W. W dyskusji pojawiły się pytania o elementy takie jak terminale głośnikowe oraz zasady łączenia dwóch układów TDA2050 do stereo z jednym zasilaczem i wspólną masą. Autor podkreślił, że konstrukcja jest tania (około 16 zł za kostki TDA) i ma charakter amatorski, z naciskiem na prostotę i funkcjonalność, a nie na audiofilskie poprawki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA