logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmak 2xTDA2050 w ATXie

dowodca_armii 31 Gru 2006 17:25 11728 52
REKLAMA
  • Wzmak 2xTDA2050 w ATXie

Witam !

Chcialbym przedstawic Wam wykonczona konstrukcje z tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic626082-0.html Wzmacniacz 2xTDA2050 w obudowie po zasilaczu komputerowym ATX.

Koszty :

Obudowa - dostałem od kolegi
    Jeden kanał z laminatem - około 12 zł
    Potencjometry - z "mini radyjek"
    Przewody -mam ich "pełno"
    Terminal głośnikowy 1,60 zł
    Gniazda z wejściem chinch - wykreciłem z radia
    Trafo -mialem
    Mostek prostowniczy - 1zł
    Wlacznik, gniazdo komputerowe - z zasialcza ATX

Fotki :

Wzmak 2xTDA2050 w ATXie

Wzmak 2xTDA2050 w ATXie

Wzmak 2xTDA2050 w ATXie

Wzmak 2xTDA2050 w ATXie

Wzmak 2xTDA2050 w ATXie

Wzmak 2xTDA2050 w ATXie

Zapodaje jeszcze wzor plytki (mozna go odpalic nawet na takim zasilaczu regulowanym z rynku ) u mnie chodzial na takim

UWAGA! Dla TDA2030 nie trzeba nic zmieniec w tym oto schemacie

Dla TDA2040 i TDA2050 trzeba wylutowac diody prostownice z nimi nie dziala !

TDA2030 jest najslabsze ale na zasilaniu 12 v ma taka sama moc ja inne kosci - po prosty TDA2040 jes mocniejsze tzn. moze dostac wieksze napiecie a TDA2050 jeszcze wieksze napiecie dopiero wtedy maja wieksza moc !!!
    Nota katologowa :
    http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/1458.pdf

WYJASNIENIE :

Tam gdzie widzimy znak "-" to jest minus chyba kazdy wie o co chodzi
    (Po prawej minus do zasilania po lewej nad RL do wejscia sygnalu a pod spodem RL jest minus do glosnika)

Tam gdzie widzimy RL sie podlancza "+" to jest plus do glosnika

Tam gdzie jest +VS podlancza sie "+" plus od zasilacza

Tam gdzie jest Vi podlancza sie "+" plus wejscia sygnalu (niekoniecznie przez potencjometr - sile glosu mozna regulowac z np MP3 )

MYSLE ZE PROSCIEJ SIE TEGO NIE DA OPISAC I CHYBA 4 LATEK SIE POLAPIE

Jeszcze jedna stronka - wszystko ladnie opisane http://www.arczer.neostrada.pl/a052.htm

P.S.1 Wzmacniacz dziala bez problemu ale jest maly problem z zasilaniem - trafo daje po wyprostowani napiecie okolo 25V, po obciazeniu zarowka samochodowa 21W spada do okolo 20 V - ucieszylem sie bo napiecie po obciazeni wzmakim bedzie akurat jakie wzmak potrzebuje - NIE DZIEJA SIE JAJA wiec :
    Kondensatory filtrujace na kanal to 2200uF 25V, podlaczylem te trafo pod wzmaka i gra ale mierze napiecie jakie dostaje wzmak i okazuje sie ze okolo 30V ale wzmak sie nie spalil a kondensator nie wystrzelil i jest tak do dzis :) KTOS MI WYTLUMACZY JAK TO JEST MOZLIWE ???
    Na innym trafie tez tak jest :( Czy to kondensatory tak zwiekszaja napiecie ??

P.S.2 - Obok wlacznika bedzie czerwona dioda LED tylko ze ta ktora kupilem spalilem i dlatego nie zakladalem jej :D

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Specjalizuje się w: dj, akustyka, diy
    dowodca_armii napisał 1762 postów o ocenie 63, pomógł 105 razy. Mieszka w mieście Olsztyn. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3391630
    karollo19
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!
    Za wielkiej zmiany nie widzę, ale nie będę o tym pisał. Wiadomo, że każdy ma inny gust.
    Wzmacniacz jak wzmacniacz (układ TDA). Każdy ma o nim opinię. Cud techniki to nie jest, ale da się słuchać ;-).
    Widzę, że płytki DIY. Laminatu nie żałujesz, że takie ogromne odstępy robisz? Laminat jest w cenie więc warto oszczędzać, bo każdy mm jest cenny;-). Robiłem kiedyś płytkę pod TDA2050 i płytka to była 5x5cm, a elementom i tak było luźno;-). Mostek mogłeś przykręcić wierzchem do obudowy i byś miał wyjścia do góry. W tej sytuacji jeżeli słabo przymocowałeś płytkę, to któraś ścieżka może spowodować zwarcie z obudową.
    A co do tego kondensatora i napięcia, to chodzi o to, że kondensator podbija napięcie do wartości szczytowej.
    Czyli np masz na wyjściu trafa napięcie zmienne mierzone miernikiem uniwersalnym 20V. Po wyprostowaniu przez mostek masz 18,6V - oczywiście bez obciążenia. Odfiltrujesz przez kondensator i masz 26V.
    Więc jak masz na trafie 25V to za kondensatorem ok. 33V
    Nie wiem jakie napięcia ma ten TDA, ale lepiej odwiń kilka zwoi trafa, bo możesz się zdziwić...
    Pozdrawiam

Udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego 2007 Roku:D.
  • #3 3392123
    Rzucek
    Poziom 11  
    Nudzi mi się w sylwestra więc napiszę komentarz:P
    Płytki trochę przyduże i jednak gdybym chciał coś takiego umieścić na elektrodzie to włożyłbym więcej pracy w wykonanie, przedni panel nie jest zbyt estetyczny. Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku:)
  • #4 3392146
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Czemu te płytki takie duże ?
    ..a o obudowe mogłeś lepiej się postarać :)

4/6
  • #5 3392168
    Jake1
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Wznmacniacz jak wzmacniacz, kolejny TDA w obudowie od ATX'a :P Co o wytrawiania PCB polecam termotransfer szybkie wygodne i efektywne :) Bo te przestrzenie miedzy elementami sa teroche duze a sciezki wygladaja jak troche kopniete (z pol obrotu) :)
    Jesli mozna sie do czegos przyczepic to ten kawalek dykty jako panel przedni oraz diody w uniwersalnych galkach, lekki przerost formy nad trescia. Pozatym calkiem calkiem.
  • REKLAMA
  • #6 3392179
    coyot
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Fajnie by było zrobić wszystko na 1 pcb i przede wszystkim scalaczki nie na przewodach
  • REKLAMA
  • #7 3392187
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    projekt fajny
    Ocena 8/10
    PZDR
  • #8 3392479
    bzyku997
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Kiedyś, to było osiemnaście lat temu chyba, zacząłem swoją edukację z elektroniki(epoka kompa łupanego 8086XE). Mój pierwszy DY był bardzo podobny. Z łezką w oku wspominam te czasy, jakoś żyło się lepiej. Dla mnie każdy mój nowy projekt to nowe wyzwanie i poważna lekcja. Krytykować jest łatwiej! Po mojemu, skoro działa jest OK. "Nie szata zdobi człowieka", a chęci. 9/10 :D
  • #9 3392699
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    wygląd dość orginalny
    mam nadzieje że te płytki nie będą się stykać z obudową ścieżkami
    powina tam przynajmniej być jakaś izolacja

nie buczy ?
  • #10 3392814
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Coraz więcej takich konstrukcji z niczego. Ale to, że są z niczego nie oznacza, że muszą tak wyglądać, Szkoda, że taki panel z przodu. To ma szanse naprawde fajnei wygladać, a teraz to co najwyzej 4+ :).

Offtopic: A schematu do maszynki na kaca nie ma może jakiś elektrodowicz?
  • #11 3392823
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 3392920
    Miki_13
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ten panel obudowy jest krzywy, za duże płytki, a o scalakach nie wspomnę, a gniazda mogłeś lepiej zamontować bo odstają poza obudowę no ale to pierwsza konstrukcja 3+:D
  • #13 3393007
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Wstydzilbym sie takie cos pokazac komukolwiek, ale autora chyba cieszy...
  • #14 3393059
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Koszmar... Okropne wykonanie... Po co coś takiego publikować w necie co to ma na celu :| Ta obudowa jest beznadziejna
  • #15 3393077
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Moje pierwsze DIY to była bateryjka i LED (czerwony mat) kolejne konstrukcje były coraz lepsze i wyprzedzały w funkcjonalności poprzednie. Myślę, że podobnie jest w twoim przypadku, z tą różnicą, że zaczynasz od wzmacniacza, teraz chyba każdy tak zaczyna. Jest bardzo dobrze z tą uwagą, że przykręć mostek do ścianki bo się chyba troszkę grzeje, i ten panelek też taki nijaki. Jak chcesz to postawić na widoku to zmień front. Jest też duży plus za dobre izolowanie kabli (niektórzy to izolują bezbarwną taśmą albo plasteliną) W sumie to tak na nowy rok jest 4/6
    Pozdrawiam.

Dodano po 11 [minuty]:

:arrow: Tomek515 pokaż to co ty skonstruowałeś, wtedy Cię ocenimy, nie krytykuj tylko przeczytaj zasady forum. Może konstrukcja nie jest Miss Elektroda, może nie jest naj, naj ale jest DIY, którym autor tematu chce się pochwalić i usłyszeć delikatne uwagi na temat swojego dzieła. Troszkę szacunku dla innych. Jak uraziłem kogokolwiek to przepraszam, ale trochę wyrozumiałości nie zaszkodzi. Masz uwagi krytyczne to wyraź je w łagodniejszy sposób.
  • #16 3393104
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Wiec tak wypraszam sobie takie komentarze - pracowalem nad tym wzmakiem z calych sil i staralem sie go wykonac jaknajlepiej potrafilem. Mam nie cale 13 lat i przec to moze i fajne urzadzenie opuscilem sie w nauce ... bo zamiast sie uczyc lutowalem. WZMACNIACZ NIE JEST MI DO NICZEGO POTRZEBNY BO MAM WZMACNIACZOW ORGINALNYCH W DOMU "DUZO" ROBILEM GO DLA WLASNEJ SATYSFAKCJI Na zywo wzmacniacz nie wyglada tak zle jak na fotkach, przedni panel jest prawi rowny. Plytki sa skrecone ze soba 2 kawalkami blach i przykrecone w orginalne mocowania plytki sazilacza. Trafo jest odizolowane od obudowy uszczelka z koszulki termokurczliwej, do 2 mocowania trafa zostala przykrecona plytka z bezpiecznikiem i mostkiem i nic nie ma prawa dotknac do obudowy NIGDY Myslalem ze ktos zauwazy ze dalem wsowki na kable glosnikowe i koszulki termokurczliwe na przewody 230V

PS.
    NIGDY JUZ NIC NIE WYKONAM I NIE ZAMIESZCZE NA ELEKTRODZIE (zart)
  • #17 3393207
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Krzysztof33 napisał:
    :arrow: Tomek515 pokaż to co ty skonstruowałeś, wtedy Cię ocenimy, nie krytykuj tylko przeczytaj zasady forum. Może konstrukcja nie jest Miss Elektroda, może nie jest naj, naj ale jest DIY, którym autor tematu chce się pochwalić i usłyszeć delikatne uwagi na temat swojego dzieła. Troszkę szacunku dla innych. Jak uraziłem kogokolwiek to przepraszam, ale trochę wyrozumiałości nie zaszkodzi. Masz uwagi krytyczne to wyraź je w łagodniejszy sposób.

Nie pokazuje na elektrodzie moich konstrukcji bo mi sie nie chce i nie widze potrzeby... A jak już coś robie to wykonane solidnie bo nie lubie mieć w domu śmieci pokroju tego wzmacniacza. Jak ten wzmacniacz Ci sie podoba no to sorry ale nie mamy co dyskutować, ja jak miałem tyle lat co autor tematu potrafiłem od podstaw zrobić ładniejszą obudowe :|
    "Masz uwagi krytyczne to wyraź je w łagodniejszy sposób" Z tym się zgodze bo nie od razu się ma "fach w ręku ;)" Ale tyle śmiecia ludzie ostatnio publikują że te fajne ambitne konstrukcje gdzieś nikną...
  • #18 3393244
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    A gdzie kondy na zasilaczu? Zrobiłeś za duże płytki - na takiej jednej można bybyło zrobić trzy TDA. Jako że to pierwsza konstrukcja - 3+ za samozaparcie w budowie. Pozdrawiam
  • #19 3393266
    kicha150
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    bardzo słabiutko daję ci 3 bo obudowa straszna i płytka główna za duża
  • REKLAMA
  • #20 3393286
    kremat0r
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Każdy robi tak jak umie i chce aby to wyglądało.
    Dla jednego zrobienie wzmacniacza na TDA będzie wyczynem , dla drugiego zrobienie lampowca to pestka.

Fakt ze w tej obudowie można zrobić z 4 takie monolityczne końcówki i mieć wzmacniacz 4- kanałowy.

Pozdrawiam konstruktora i życzę coraz lepszych konstrukcji .
  • #21 3393784
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Rozumiem że to pierwsza konstrukcja, ale z płytkami mogłeś się bardziej postarać. Życze jeszcze wielu udanych konstrukcji -4/6
  • #22 3393957
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Po dłuższym użytkowaniu kondensator nie wytrzyma i.. sam wiesz co. Natomiast TDA pracuje na granicy Vmax.
    Konstrukcja lepsza niż niektóre "rodzynki" tutaj, ale i tak prawie dno. Ocena - 2
  • #23 3394013
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    łatwo krytykować, trudniej zrobić lepsze wiec zaczne od tego ze zrobie sobie 2030 w budzie po atx'ie i (zeby nie zaśmiecać elektrode) zamieszcze w tym temacie, porównamy konstrukcje a potem niech obiektywnie to ktoś oceni.
    części troche ma tylko z laminatem licho wiec bede musiał zrobić małą płytke... (a moze pająk, jeszcze sie okaże)
  • #24 3394238
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ale dziwne ! To jest bez obciazenia j 25V a z obciazeniem 30V???? W nocie katalogowej pisze ze tda2050 to 25V max, ale naraze wzmak chodzi :D
    Wczesniej : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic626082-0.html wzmak byl zasilany zasilaczem na fotce w tym temacie i zasliacz z wlasnymi kondensatorami dawal 14V , pod obciazeniem 55 wat zarowka samochodawa napiecie spadalo moze o 0,3v Z dodanymi moimi tj. 2200 uf i 2x1000uf nic nie wzrastalo I JAK TO WYTLUMACZYCIE :?::?::?: :cry::cry: :?::?::?:
  • #25 3394538
    marius.aesir
    Poziom 17  
    max napięcie dla tego układu to ±25V, czyli gdybyś to zasilał niesymetrycznie to 50V.

Co do tych kondensatorów... kondensatory elektrolityczne w zasilaczu podbijają napięcie do wartoci szczytowej i dalsze zwiększanie ich liczby dalej go nie podwyższy. Będzie tylko lepsza filtracja, mniej buczenia, i gorszy ale mocniejszy bas... ale to już sprawa gustu;)

Zajrzyj sobie tu:

http://www.elektroda.net/pomoce/doc/elektronika/uklady%20zasilajace.htm

Wzmacniacz grunt że działa, chyba odzyskuje wiare w te kostki... warunki ekstrymalne:D Aż się boje pomyśleć co będzie jak to spadnie z półki:)

Pozdrawiam Mariusz.
  • #26 3394585
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    dowodca, to jest "be" / tak mówią dzieci /. Ważne jest to co robisz ponieważ myślenie i praca uszlachetnia. Mi się to nie podoba. Przyznaje tobie punkty za odwagę.
    Wiele serdeczności na nowy rok.
    Gumisie
  • #27 3396065
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Witam obudowa dramat wykonanie kapa..... Jak na wzmacniacz duży plus za ekranowane trafo!!!!!! Natomiast duuużżżyyy minus za wiązki kabli jak widzę na zdjęciu pozpinane przewody sygnałowe zasilające razem z przewodami sieciowyni GRRRRRRRR WRRRRRRR pewnie nieżle brzęczy!!!!
  • #28 3396429
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    cooltygrysek napisał:
    Witam obudowa dramat wykonanie kapa..... Jak na wzmacniacz duży plus za ekranowane trafo!!!!!! Natomiast duuużżżyyy minus za wiązki kabli jak widzę na zdjęciu pozpinane przewody sygnałowe zasilające razem z przewodami sieciowyni GRRRRRRRR WRRRRRRR pewnie nieżle brzęczy!!!!

To sa przewody zasilajace do potencjometrow sa one z wlacznikami i zalanczaja oddzielnie lewy i prawy kanal niestety nie reguluje sie nimi glosnosci bo jakos zle dzialaly to odlaczylem a kable sygnalowe sa ekranowane te czrne co ida od terminala prosto do plytki nic nie brzeczy zero brumow !!!!!!!!!!

Dodano po 5 [godziny] 37 [minuty]:

Aha i mostek grzeje sie ale to co przy obciazeniu zarowka 55 wat swobodnie pracowal swoja droga mostek jest chyba 1,5A ale dziala dobrze. Jak wywale kondy na zasilaniu i wstawie 100uf na kanla jak w nocie katalogowej to bede mial normalne napiecie czyli okolo 25V i - spadek przy pracy wamaka ???
  • #29 3397846
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Nie napięcie Ci nie spadnie jak wyrzucisz kondensatory! Poziom napięcia wyprostowanego poprostu stanie się mniej stabilny i będzie bardziej słyszalny przydźwięk sieci 50Hz.

Pozdrawiam Mariusz.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję wzmacniacza audio stereo 2xTDA2050 zamkniętego w obudowie po zasilaczu komputerowym ATX. Projekt wykonano z wykorzystaniem własnoręcznie wytrawionych płytek PCB, transformatora z gramofonu oraz elementów odzyskanych z innych urządzeń (potencjometry, gniazda chinch, mostek prostowniczy). Dyskusja koncentrowała się na ocenie estetyki i wykonania – krytykowano duże rozmiary płytek, sposób montażu scalaków na przewodach, krzywy przedni panel z dykty oraz brak izolacji między płytkami a obudową. Zwrócono uwagę na konieczność przykręcenia mostka prostowniczego do obudowy dla lepszego odprowadzania ciepła oraz na prawidłowe podłączenie kondensatorów filtrujących, które podnoszą napięcie do wartości szczytowej. Poruszono temat maksymalnego napięcia zasilania TDA2050 (±25V) i wpływu kondensatorów na stabilizację napięcia i redukcję szumów. Autor projektu, mający 13 lat, podkreślił, że wzmacniacz powstał dla własnej satysfakcji, a nie z potrzeby użytkowej. Wątek uzupełniono o dyskusję na temat różnic między TDA2050 a TDA2030, konieczności dodania diod prostowniczych przy użyciu TDA2030 oraz o propozycje korektorów barwy dźwięku, zarówno pasywnych, jak i aktywnych. Wskazano na znaczenie krótkich połączeń kablowych między scalakami a płytką PCB oraz na możliwość poprawy estetyki poprzez lepsze wykonanie frontu obudowy. W podsumowaniu podkreślono, że mimo niedociągnięć konstrukcja działa i jest wartościowym doświadczeniem dla początkującego elektronika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA