logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena poprawności 3. rzutu na rysunku technicznym – prośba o weryfikację

Macieuk 29 Gru 2025 18:28 234 2
REKLAMA
  • #1 21793064
    Macieuk
    Poziom 6  
    Witam. Proszę o sprawdzenie, czy 3. rzut jest dobrze wykonany.

Trzy rzuty techniczne bryły narysowane na papierze milimetrowym
  • REKLAMA
  • #2 21793387
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1338
    Zawsze mnie ciekawiły zagadki. A które rzuty są dwoma pierwszymi czyli wiadomymi a który jest trzecim? Albowiem wydaje mi się, że gdyby dwa z lewej były wiadomymi to wtedy zastanawiam się zawsze według tego linku: https://pstconsulting.pl/po-godzinach/rysunek-techniczny-metody-rzutowania/ który jest głównym: dolny czy górny albowiem w obu stylach europejskim jak i amerykańskim są trzy w pionie i nie wiem które dwa z trzech autor zamieścił na rysunku zwłaszcza gdy nie zadeklarował flagi swojego państwa?
  • #3 21793409
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    @Macieuk jako pomoc, jeśli masz dostęp do programu 3d typu solidworks lub inwentor, możesz to sobie tam zamodelować, zrobić rzuty (program zrobi za ciebie, takie ładne) i obejrzeć to sobie z każdej strony w 2d i 3d.
    Specjalistą nie jestem, coś tam modelowałem i zlecałem do dorobienia, ale patrze na ten rysunek i nieogarniam wyobraźnią co to jest.
    Na swoich wysyłanych do wykonania zawsze dodawałem rzut izometryczny, wszystkim było łatwiej, ale szkoła rządzi się swoimi prawami...
REKLAMA