logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat - Brak sygnału, sprawdzenie instalacji antenowej i wejścia LNB

Ryjecki 16 Mar 2021 16:44 18057 7
REKLAMA
  • #1 19322380
    Ryjecki
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Witam, problemem są brakujące kanały w Cyfrowym Polsacie. W zasadzie większość nie odbiera, komunikat jaki widnieje to „Brak sygnału. Sprawdź instalacje antenowa i podłączenie sygnału do wejścia LNB”
    Nadmienię, ze przez wiele lat działało wszystko bez szwanku, zamieniałem dekodery bo jest multiroom, Zamieniałem kabel koncentryczny z tego pokoju gdzie wszystko działa tam gdzie nie działa- bez rezultatów. W bloku jest antena zbiorcza, nie mam talerza.
    Co robić? W cyfrowym Polsacie zalecali te właśnie działania ale nie pomogły Cyfrowy Polsat - Brak sygnału, sprawdzenie instalacji antenowej i wejścia LNB
  • REKLAMA
  • #2 19322395
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    mialem podobne informacje na ekranie = krzywo ustawiona antena.
    Antena jest minimalnie przekrecona np. przez ostatnie wiatry i odbiera te silnijesze kanaly a ze slabszymi juz sobie nie radzi, u mnie problem byl chyba z polaryzacja pionowa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19322400
    Ryjecki
    Poziom 8  
    viayner napisał:
    Witam,
    mialem podobne informacje na ekranie = krzywo ustawiona antena.
    Antena jest minimalnie przekrecona np. przez ostatnie wiatry i odbiera te silnijesze kanaly a ze slabszymi juz sobie nie radzi, u mnie problem byl chyba z polaryzacja pionowa.
    Pozdrawiam

Krzywo ustawiona antena zbiorcza, tak?
    Wybacz, jestem zielony w tych sprawach. U sąsiadów wszystko odbiera poprawnie. Antena zbiorcza albo sam konwektor był wymieniany miesiąc temu.
  • REKLAMA
  • #4 19322403
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    Ryjecki napisał:
    W bloku jest antena zbiorcza, nie mam talerza.

Bez talerza to nie zadziała, talerz jest, ale zapewne zbiorczy, tu sie coś zapewne stało z kablem między multiswitchem a odbiornikiem, do zgłoszenia zarządzającemu tą instalacją...
  • #5 19322442
    Ryjecki
    Poziom 8  
    jdubowski napisał:
    Ryjecki napisał:
    W bloku jest antena zbiorcza, nie mam talerza.

Bez talerza to nie zadziała, talerz jest, ale zapewne zbiorczy, tu sie coś zapewne stało z kablem między multiswitchem a odbiornikiem, do zgłoszenia zarządzającemu tą instalacją...

Moge to zgłosić zarządcy wspólnoty mieszkaniowej albo bezpośrednio do administracji.
  • #6 19322633
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Jaki typ konwertera jest ustawiony? Powinien być uniwersalny.
    Ile masz kabli doprowadzonych do mieszkania?
  • #7 19322929
    arekopo
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Dokładnie tak jak piszą koledzy wyżej, dzwoń do administracji, przynajmniej u mnie jest tak, że mam kluczyk do skrzynki (sąsiedzi również) gdzie znajduje się multiswitch dla wszystkich lokatorów na piętrze, masz tak samo? Może ktoś przez pomyłkę odłączył Cię od sygnału, szukając swojego sygnału.
  • REKLAMA
  • #8 19323154
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1030
    andpol 33 napisał:
    Jaki typ konwertera jest ustawiony? Powinien być uniwersalny.
    Ile masz kabli doprowadzonych do mieszkania?

Kogo pytasz?
    Ryjecki napisał:
    Wybacz, jestem zielony w tych sprawach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem sygnału w Cyfrowym Polsacie, gdzie większość kanałów nie odbiera, a komunikat wskazuje na konieczność sprawdzenia instalacji antenowej i podłączenia do wejścia LNB. Pomimo wcześniejszej poprawnej pracy systemu, po wymianie dekoderów i kabla koncentrycznego problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być: krzywo ustawiona antena zbiorcza, problemy z polaryzacją, uszkodzenie kabla między multiswitchem a odbiornikiem, lub odłączenie sygnału przez sąsiadów. Zaleca się kontakt z administracją budynku w celu sprawdzenia instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA