logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Megane II – nie otwierają się drzwi z karty mimo nowych baterii, co sprawdzić?

julitatrajdos68 30 Gru 2025 14:22 417 11
REKLAMA
  • #1 21793746
    julitatrajdos68
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam ogromną prośbę. Proszę o radę, jaka może być przyczyna tego, że nie mogę otworzyć drzwi auta Renault Megane ll z karty (pilota)
    Zamyka się, odpala normalnie itp.
    Ale już z otwarciem jest problem, bo nie zawsze złapie, i to w obydwu kartach. Baterie są nowe.
    Jestem laikiem w tej kwestii, bo dopiero co kupiłam to autko i jest super, tylko te otwieranie!😢
    Może akumulator w aucie słaby, już nie wiem. Pomocy!🤔
    AI: Czy problem z otwieraniem drzwi z karty pojawia się wszędzie, czy tylko w określonych miejscach (np. pod domem, na parkingu)?
    Wszędzie
    AI: Czy próbowałaś otworzyć drzwi kluczykiem mechanicznym (jeśli jest w karcie) albo po włożeniu karty do czytnika w aucie? Jeśli tak, to czy wtedy drzwi otwierają się normalnie?
    Nie próbowałam
  • REKLAMA
  • #2 21793841
    mmotylek61
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Skoro z zamykaniem i komunikacją z samochodem nie ma problemu to najprawdopodobniej przyczyną jest uszkodzony, zanieczyszczony lub rozlutowany mikrowłącznik w karcie
  • #3 21793852
    julitatrajdos68
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję.
    Sama to chyba nie dam rady tego przeczyścić.
    Po nowym roku podjadę do elektryka.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 21793920
    mmotylek61
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    no raczej nie przeczyścisz bo to trzeba obudowę rozbroić, natomiast zamiast do elektryka podjedź do kogoś kto dorabia klucze, sprawność pilota samemu też można sprawdzić, proszę wciskać guzik od otwierania i czy w tym czasie świeci dioda w pilocie
  • REKLAMA
  • #5 21793966
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Ta karta nie ma diody LED.
  • #6 21794105
    julitatrajdos68
    Poziom 2  
    Te karty nie posiadają diod.
  • #7 21794126
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Ten typ tak ma jak Reno clio 3, powtórz operację.
  • REKLAMA
  • #8 21794150
    julitatrajdos68
    Poziom 2  
    Próbowałam kilkanaście razy.
    Zamyka się praktycznie za każdym razem, jednak otwiera nie bardzo. Bo po kilku, nawet kilkunastu próbach.
    Jeszcze podjadę do kogoś od elektroniki, czy kluczy.
    A jak nie, to chyba zostanie mi przerobienie dodatkowego centralnego i dodatkowe piloty.
  • #9 21794389
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3386
    julitatrajdos68 napisał:
    zostanie mi przerobienie dodatkowego centralnego i dodatkowe piloty

Albo zaprogramowanie nowych kart.
  • #10 21794414
    julitatrajdos68
    Poziom 2  
    Kurczę, właśnie nie wiem, czy są nowe, bo auto kupiłam kilka dni temu. Odpala, zamyka itp.
    Tylko nie za bardzo chce otwierać 🤔
  • #11 21794673
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1172
    Uszkodzone switche w kartach. Naprawa polega na rozcięciu kart i wymianie uszkodzonych switchy.
  • #12 21889701
    julitatrajdos68
    Poziom 2  
    Wymiana kart rozwiązała problem.Dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane II występuje problem z otwieraniem drzwi z karty/pilota mimo nowych baterii; zamykanie, uruchamianie silnika i komunikacja z autem działają poprawnie. W dyskusji wskazano na uszkodzony, zanieczyszczony lub rozlutowany mikrowłącznik/switch w karcie, ewentualnie konieczność rozcięcia karty i wymiany switchy albo zaprogramowania nowych kart. Zasugerowano też sprawdzenie działania pilota przez obserwację sygnalizacji oraz konsultację z osobą dorabiającą klucze lub elektronikiem. Ostatecznie wymiana kart rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA