logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW508F vs Bosch WAN2400EPL – opłacalność wymiany starej pralki, zużycie wody i prądu

Thorgus 30 Gru 2025 23:53 285 4
REKLAMA
  • #1 21794323
    Thorgus
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Mam dylemat związany z utrzymywanie starego / wymianą na nowy sprzęt.

Posiadam pralkę Electrolux EW508F z przebiegiem około 29 lat. Wsad 5kg, wirowanie jakieś 500 obrotów.
    Wiem jak rozebrać naprawiać itd.

Pojawia się jednak pytanie na temat zasadności ekonomicznej utrzymywania takiego sprzętu
    Posiadam jeszcze pralkę Bosch WAN2400EPL i zauważyłem przede wszystkim dużo mniejszą ilość wody używaną do prania.

Czy jest możliwość kalkulacji i porównania zużcia wody / prądu oraz obliczenia czy wymiana takiego sprzętu na nowy jest opłacalna?
    Prawdopodobnie pralka która ma 29 lat będzie jeszcze sporo działać, mimo wieku były do niej części i naprawa była po prostu prosta jednak pobiera znacznie więcej wody przy mniejszym załadowaniu.
  • REKLAMA
  • #2 21794371
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    Thorgus napisał:
    Mam dylemat związany z utrzymywanie starego

Przerabiałem temat dwa lata temu. 27-letnia wówczas pralka przeciekała. Ustaliłem, że powodem jest perforacja spoiny bębna. Zabierałem się więc do roboty.
    W tym momencie odwiedził mnie sąsiad. Logicznie wyjaśnił mi, że moje dalsze działania są pozbawione sensu.
    Nie mierzyłem miernikami, ale obserwuję, że na rachunkach jest odczuwalna różnica. Do tego dochodzi: estetyka, ergonomia, większy wybór możliwości funkcji, naprawdę jest prawie niesłyszalna (słychać jedynie leciutko jak wiruje) i wiele innych zalet. Tak więc, wybór jest tyko jeden.
  • REKLAMA
  • #3 21795091
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 961
    A czy autorze wątku mógłbyś bardziej uściślić te określenia rodem z żargonu sprzedawców w sklepach - czyli "dużo mniej", "znacznie więcej" - np w litrach to podać ?

Bo ja miałem pralkę z roku 1972 aż padła koło roku 2015 /spalił się silnik/ i niespecjalnie duuuużo więcej czyli wielokrotnie chyba? - zużywała jakoś wody niż następczyni :-) - a zmierzyłem - 80 litrów vs 60 :-)
  • REKLAMA
  • #4 21795257
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    r103 napisał:
    np w litrach to podać ?

W informacji dla klienta podawane są często dane techniczne: przeciętne zużycie prądu i wody.
    Stare urządzenie, o ile da się uruchomić, można pomierzyć - nowe, pomiar można wykonać po zamontowaniu do sieci, nastawiając podobny program.!
  • #5 21795298
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    Thorgus napisał:
    Posiadam pralkę Electrolux EW508F z przebiegiem około 29 lat.
    Nad czym się zastanawiasz? Kupuj nową. Moje pralki wytrzymują góra 5 lat i wymieniam na nowe, przyczyna: łożyska.
    Thorgus napisał:
    Czy jest możliwość kalkulacji i porównania zużcia wody / prądu oraz obliczenia czy wymiana takiego sprzętu na nowy jest opłacalna?
    Czy Ty tak na poważnie, czy trollujesz?
REKLAMA