logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T2 Bytom, antena Combo 4K, brak MUX-2 mimo 85% siły sygnału – co poprawić?

kombi__ 31 Gru 2025 11:40 432 20
REKLAMA
  • #1 21794559
    kombi__
    Poziom 3  
    Cześć,

Pomagam starszemu, niepełnosprawnemu Panu w kwestii odbioru telewizji naziemnej.

Rok temu stracił programy na antenie wewnętrznej. Kupiłem i zamontowałem taki zestaw:

https://allegro.pl/oferta/antena-do-tv-naziem...ombo-4k-mux8-lte-wzmacniacz-mocna-14735978427
    Antena kierunkowa VA900 z wzmacniaczem VAOX VA0247 i zasilaczem

Sygnał się pojawił, choć jakość dalej oscylowała na granicy MUX-2 w Katowicach - Kosztowy.

Wtedy odbierało większość MUX-ów, choć 2 kratkowały.

Teraz po roku walnął zasilacz, wymieniłem na nowy i z powodu braku sygnału zacząłem kręcić anteną. Okazało się, że standardowo, jak u mnie, kupiłem felerny. Po wymianie na nowy zasilacz znalazło wszystkie MUX-y oprócz 2. Siła oscyluje na 85%, jakość na 55-60%. Antena wycelowana jest idealnie na azymut, obrót w osi praktycznie nic nie zmienia.

Mieszkanie znajduje się w Bytomiu na ulicy Mickiewicza na 1. piętrze. Odległość do nadajnika ok. 25 km. Naprzeciwko, w odległości ok. 20-25 m, znajduje się kamienica 4-piętrowa.

Co mogę zmienić, bo już krew zalewa?

Czytałem, by wywalić zasilacz z wzmacniaczem i włożyć symetryzator. Po wykręceniu wzmacniacza i podłączeniu bez niego nie ma sygnału. Patrząc do puszek w antenie, nie wiem, gdzie bym miał wspomniany symetryzator zainstalować.

Zbliżenie na wzmacniacz sygnału antenowego VA0247 podłączony do kabla koncentrycznego
    Płytka wzmacniacza sygnału TV w otwartej puszce anteny kierunkowej
    Zbliżenie na puszkę antenową z płytką wzmacniacza VA-21 na ośnieżonym balkonie

AI: Jaki dokładnie model anteny Combo 4K został zamontowany?
    Antena DVB-T2 kierunkowa zewnętrzna VA900
    AI: Na jakim dekoderze lub telewizorze odbierasz sygnał (marka, model) i czy na pewno obsługuje DVB-T2/HEVC?
    Dekoder Wiwa
  • REKLAMA
  • #2 21794572
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2641
    Pierwsza rzecz to sprawdził bym dokładnie frytki F a najlepiej zarobił przewód od nowa. Symetryzator już masz w antenie ponieważ podłączasz wzmacniacz po za puszka antenowa.
    Możesz spróbować wymienić wzmacniacz na https://dvbsklep.pl/pl/p/Wzmacniacz-Opticum-W...cjLHTqVYhjyoRAGEs0A20Jp4NH3Q4UjZ8DXdGzypDqU9L
    Pokaz nowy zasilacz, stary był z regulacją.
  • REKLAMA
  • #3 21794591
    kombi__
    Poziom 3  
    >>21794572 Dzięki za zainteresowanie tematem. F'kę sprawdzałem, nie ma śladów utlenienia i korozji.

Ten pierwotny zasilacz - nie pamiętam, czy był z regulacją; wydaje mi się, że nie.

Pokażę, jak do niego pojadę, to miasto obok. Wygląda identycznie jak ten, choć nie jestem w stanie tego zweryfikować u siebie w domu (12 V, 100 mA).

Czarny zasilacz antenowy z wtykiem sieciowym i złączem F na kablu
  • #4 21794594
    spinacz
    Poziom 42  
    Może też być tak że masz za mocny wzmacniacz i sygnał masz przesterowany, wtedy też jakość dramatycznie spada, jak byś miał zasilacz regulowany to mógł byś regulować wzmocnienie.
    Rozumiem że chcesz to odpalić po kosztach a nie wymienić na coś nowego porządnego.
  • #5 21794600
    kombi__
    Poziom 3  
    >>21794594 Czyli skręcenie na 5 V może pomóc?

To ubogi człowiek, więc wszystko, co związane z TV, mu pokrywam.

Pytanie, czy iść w to i kombinować, czy kupić inną antenę.

Najśmieszniejsze jest to, że wcześniej, przed awarią, mu na najtańszej antenie wew. wszystko działało.
  • #6 21794603
    spinacz
    Poziom 42  
    Jeśli dekoder jest ok to wskazuje wszystko że sygnał osłab bądź coś go zakłuca, najtańszy sposób możesz na próbę podłączyć jakiś zasilacz 5V i zobaczysz co się stanie, czy się polepszy czy stracisz wszystko.
  • #7 21794611
    kombi__
    Poziom 3  
    >>21794603 Na 3 dekoderach było to samo.

Zapomniałem, a to może być ważna wskazówka. Gdy wyłączyło się zasilanie anteny, w ustawieniach wyszukiwania znajdował czasem ten kanał 23. Ale obraz był praktycznie zamrożony. Odpalał się, gdy trzymałem palcami wtyk anteny i tuleję wejścia do dekodera.

Dziękuję, spróbuję z tym zasilaczem jak tam zajadę.
  • REKLAMA
  • #8 21794616
    spinacz
    Poziom 42  
    Zaraz kolego, jeśli masz antenę ze wzmacniaczem i zasilaczem to w dekoderze nie może być załączonej funkcji zasilania anteny.
    Jeśli dekoder ma możliwość zasilania anteny to nie montujesz zasilacza anteny, a antena musi być podłączona do dekodera bezpośrednio bez tej czarnej wtyczki od zasilacza.

Dodano po 1 [minuty]:

Tak samo jeśli nie używasz wzmacniacza to także nie może być założonej czarnej wtyczki od zasilacza.
  • #9 21794622
    kombi__
    Poziom 3  
    >>21794616

Tak, teraz jest cały czas jako wyłączone zasilanie w ustawieniach. Do niego przychodzą różni ludzie i czasem mu grzebią.
    Dzisiaj podłączyłem mu to ustrojstwo:
    https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/t...tarna/tunery-dvb-t/tuner-tv-wiwa-h-265-dvb-t2

Podsumowując, jest podłączony zasilacz z czarną wtyczką (kiedy się go wyłącza, nie ma sygnału), w ustawieniach zasilanie jest wyłączone.
    Jeśli usunę wtyczkę czarną i podłączę zwykłą, w ustawieniach dam zasilanie, to odpali go z 5 V?
  • #10 21794631
    spinacz
    Poziom 42  
    Teoretycznie tak powinno być, zobacz jaki będzie efekt.
  • REKLAMA
  • #11 21794639
    kombi__
    Poziom 3  
    >>21794631 Dzięki, Spinaczu, po Nowym Roku to zweryfikuję.

Do siego i obfitości zdrowia :)
  • Pomocny post
    #12 21794646
    spinacz
    Poziom 42  
    Dzięki i wzajemnie
  • #13 21794691
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    Na 25km od mocnego nadajnika stosowanie wzmacniaczy to tragedia. Przewód bezpośrednio do anteny, zamiast separatora podłączonego do dekodera zwykły metalowy wtyk antenowy .
    Pewno z wzmacniaczem to działało jak zasilacz miał regulację i napięcie było o wiele niższe.
    Ten dipol VHF anteny masz tak jak na zdjęciu?
  • #14 21794725
    kombi__
    Poziom 3  
    LeDy napisał:
    Na 25km od mocnego nadajnika stosowanie wzmacniaczy to tragedia. Przewód bezpośrednio do anteny, zamiast separatora podłączonego do dekodera zwykły metalowy wtyk antenowy .
    Pewno z wzmacniaczem to działało jak zasilacz miał regulację i napięcie było o wiele niższe.
    Ten dipol VHF anteny masz tak jak na zdjęciu?

Jeśli mówisz o tej owalnej antenie, to jest ustawiona poziomo "u mnie". Ten separator to ten czarny wtyk do którego obecnie biegnie zasilanie?

Czyli przerobić wtyk na standardowy i zdemontować wkręcony wzmacniacz?

Przepraszam za moją amatorszczyznę, pracuję w całkowicie innej branży :)

Spróbuję odpalić na 5 V, a także skorzystam z Twoich sugestii.

Dzięki wielkie.
  • Pomocny post
    #15 21794757
    LeDy
    Poziom 43  
    kombi__ napisał:

Jeśli mówisz o tej owalnej antenie to jest ustawiona poziomo "u mnie". Ten separator to ten czarny wtyk do którego obecnie biegnie zasilanie ?

Czyli przerobić wtyk na standardowy i zdemontować wkręcony wzmacniacz ?

Przepraszam za moją amatorszczyznę, pracuję w całkowicie innej branży :)

Spróbuję odpalić na 5V, a także skorzystam z Twoich sugestii.

Dzięki wielkie

To jest dipol VHF dla MUX-8(Zoom, Metro...) i ma być poziomo.
    Reszta tak jak piszesz.
    Wtyk antenowy np.
    Metalowy kątowy wtyk antenowy typu męskiego i żeńskiego
  • #16 21796299
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    kombi__ napisał:
    Czytałem, by wywalić zasilacz z wzmacniaczem i włożyć symetryzator. Po wykręceniu wzmacniacza i podłączeniu bez niego nie ma sygnału. Patrząc do puszek w antenie, nie wiem, gdzie bym miał wspomniany symetryzator zainstalować.
    kombi__ napisał:
    Gdy wyłączyło się zasilanie anteny, w ustawieniach wyszukiwania znajdował czasem ten kanał 23. Ale obraz był praktycznie zamrożony. Odpalał się, gdy trzymałem palcami wtyk anteny i tuleję wejścia do dekodera.

Na dipolu UHF masz już zamontowany symetryzator, a na dipolu VHF jest on zintegrowany ze zwrotnicą, zatem nowy nie jest ci potrzebny!
    Czy po demontażu wzmacniacza, zdemontowałeś zasilacz, a konkretnie wtyk separatora z przewodu antenowego? Jeżeli nie i używałeś go jako wtyku antenowego, to zapewne tłumił on sygnał. Wymień ten saparator na dobrej jakości wtyk antenowy i spróbuj odebrać sygnał pasywnie. Dopiero gdy będzie słabo, zamontuj na antenie wzmacniacz i włącz zasilanie anteny w dekoderze.
    Należy dodać że mux-2 z Kosztowych nadawany jest nisko na k.23 i dobrze propaguje. Podejrzewam że w jego odbiorze może bruździć Skrzyczne, skąd mux-2 nadawany jest na tym samym kanale i dolatuje do Bytomia. Stąd niska i skacząca jakość. Ponadto chyba większość ulicy Mickiewicza, po obydwu stronach zabudowana jest stojącymi obok siebie kamienicami, gdzie sygnał odbija się i załamuje.:?: W takich warunkach powstaje echo które skutkuje w/w problemami. W warunkach gdzie mamy ruch uliczny, użycie anteny typu "krokodyl" nie jest zbyt dobrym pomysłem, bo częściowo zbiera ona zakłócenia od dołu z ulicy.
    Podejrzewam że raczej nie masz możliwośći ominięcia wysokich przeszkód przed anteną.:?: Najlepiej byłoby zamontować ją na dachu lub przynajmnie na balkonie wyżej.:?:
    Ze zdjęć wynika że antena zamontowana jest na balkonie. Skoro zmiana kierunku ustawienia anteny nie pomaga, nie pozostaje nic innego tylko poszukać dla niej innego, lepszego miejsca. Masz cały balkon do dyspozycji. Trzeba powoli przemieszczać antenę obserwując parametry sygnałowe w dekoderze. I to nie tylko w poziomie, ale także w pionie. W takich warunkach zmiana miejsca montażu o kilkadziesiąt centymetrów może radykalnie zmienić parametry odbioru.
  • #17 21801376
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    W jakiej odległości od Bytkowa jest miejsce instalacji?
  • #18 21801529
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21801376
    Mieszkanie znajduje się w Bytomiu na ulicy Mickiewicza na 1. piętrze. Odległość do nadajnika ok. 25 km. Naprzeciwko, w odległości ok. 20-25 m, znajduje się kamienica 4-piętrowa
  • #19 21801547
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1031
    @irekr pyta o Bytków (doświetlenie mux-3), a nie o główny nadajnik w Mysłowicach.
    Bytków jest na azymucie Kosztowych w odległości ok. 10 km. W tej samej odległości jest mocne doświetlenie w Zabrzu.
    Wystarczy zerknąć na googlemaps żeby zobaczyć że jest to ulica po obydwu stronach zabudowana wysokimi kamienicami.
    Autor zgłasza problem z odbiorem mux-2 na k.23. Nic nie pisze o problemie na mux-3 (k.41), ani na pobliskim k.43 (mux-1).
  • #20 21802117
    PiotreKBiedahosting
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć,

Tak jak koledzy wyżej piszą - przyczyn może być kilka. Sama wysoka siła sygnału nie oznacza dobrej jakości, szczególnie przy DVB-T2.

Polecam zerknąć na kanał mr serwis na YouTube - autor pokazuje różne problemy z instalacjami antenowymi, w tym właśnie sytuacje, gdzie jest duża siła, a słaba jakość sygnału.

Najlepiej byłoby użyć miernika sygnału bezpośrednio przy antenie i znaleźć ustawienie dające najlepszą jakość (parametry MER i BER), niekoniecznie maksymalną siłę.

W praktyce pomaga „potańczyć” z anteną:
    - trochę wyżej / niżej
    - minimalne skręty w lewo / prawo
    - sprawdzić bez wzmacniacza
    - znaleźć inne miejsce instalacji anteny

Powodzenia!
  • #21 21802779
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Ja dodam, że w Bytomiu (i Chorzowie!) stosowanie jakichkolwiek wzmacniaczy antenowych to strzał w stopę. Sygnały są tam pierońsko silne a nadajników co niemiara....

Pamiętać tez trzeba, że z Kosztów na UHF są nadawane kanały sąsiednie lub prawie sąsiednie: 21, 22 - ale skierowane na wschód, 23, 24, 41 i 43. Wystarczy, że jeden z nich ma za duży poziom i mogą pojawić się przeróżne artefakty nie zawsze tam gdzie się ich spodziewamy. Jakikolwiek nieliniowy element w instalacji antenowej lub w dekoderze i mamy pozamiatane....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru telewizji naziemnej DVB-T2 w Bytomiu (ul. Mickiewicza, 1. piętro, ok. 25 km od nadajnika Kosztowy). Użytkownik zainstalował antenę Combo 4K z wzmacniaczem i zasilaczem, jednak mimo siły sygnału na poziomie około 85%, jakość sygnału MUX-2 jest niska (55-60%) i kanał nie jest stabilnie odbierany. Po wymianie zasilacza i próbach regulacji anteny problem pozostał. Wskazano, że wzmacniacz może być przesterowany, co pogarsza jakość sygnału, a stosowanie wzmacniaczy na takiej odległości od nadajnika jest często niekorzystne. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana przewodu antenowego oraz usunięcie separatora (czarnej wtyczki zasilacza) i podłączenie anteny bezpośrednio do dekodera z włączonym zasilaniem anteny w tunerze. Dipol VHF powinien być ustawiony poziomo, a symetryzator jest już zintegrowany z anteną. Możliwe zakłócenia sygnału wynikają z odbić i echa spowodowanego zabudową kamienic oraz nakładaniem się sygnału z nadajnika Skrzyczne na tym samym kanale 23. Zaleca się odbiór pasywny bez wzmacniacza, a jeśli sygnał będzie słaby, dopiero wtedy użycie wzmacniacza z regulowanym zasilaniem. Testy z różnymi zasilaczami (5 V) i konfiguracjami anteny są wskazane, aby poprawić jakość odbioru MUX-2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA