_kli_ napisał:
Gdzie i kiedy, skoro aukcja na 700 MHz nie została jeszcze ogłoszona.
To nie wiem, ale pojawiły sięnowe BTS w okolicy i popsuł się odbiór - może jest na tyle silne pole, że jakieś podharmoniczne?
_kli_ napisał:
No, naprawdę niezła antena "combo" skoro można odebrać na niej tv sat i naziemną z 55 km!

Ale przy zysku na VHF, to chyba ktoś mocno przesadził i zapomniał o przecinku miedzy 1 a 4.

tak, to prawidziwe combo.
Co do zysku na UHF - nie wiem, ale dipol z reflektorami jakis zysk ma
Pytanie czy te dB to dBi czy dBd? To juz jest różna 2,15dB.
Słusznie zauważyłeś myślę. Kupowane na znam portalu ze względy na opcję darmowego zwrotu - chwila na montaz anteny, 3 chwile na montaż na maszcie i z 4 chwiłe na regulację anteny, tzn. porpawne ustawieni zgodnie z aplikacją do lokalizacji nadajnków DVB-T.
Sprawdziłem własnie natężnie pola z nadajnika w miejscu montażu anteny (według mapy pokrycia sygnałem
https://mapy.radiopolska.pl/):
MHz Kanał ERP kW P Natężenie pola szacowane dB(µV/m)
- 205.5 k.9 MUX-8 25 H - ok. 68
- 474 k.21 MUX-4 100 H - ok. 85
- 498 k.24 MUX-6 100 H - ok. 85
- 514 k.26 MUX-3 100 H - ok. 85
- 666 k.45 MUX-2 60,26 H - ok. 74-75
- 674 k.46 MUX-1 100 H - ok. 85
UHF jest najniższy poziom sygnału, ale kabel tłumi znaczmnei mniej 205.5 MHZ niż 674 MHz.
Nie pamiętam długosci przewodu, ale jest min 15 m od anteny do odbiorników i po drodzie jest rozdzielacz, który zabiera ze 3 dB.
MUX2 lekko słabszy (DVB-T2), obraz OK, wskaźnik pokazuje niższy poziom, ale odbiór be zaników sygnału.
Miernika nie mam to nie wiem jakie faktycznie pola sa na wtykach antenowych.
MUX8 (DVB-T) poziom najniższy, ale jest powyżej wymaganego poziomu sygnału do poprawnego dekodowania.