logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału z anteny DVB-T2 COMBO A2810 po kilku dniach działania

pracazbyszek81 22 Lip 2024 21:59 615 8
REKLAMA
  • #1 21164222
    pracazbyszek81
    Poziom 2  
    Cały czas mam problem z odbiorem kanałów. Wszystko działa, mija kilka dni i brak sygnału na obu telewizorach. Zmieniłem teraz antenę na inną i ten sam problem ładnie odbiera wszystkie mux, mija kilka dni i znów brak sygnału. Do nadajnika mam 40 km. Na dachu mam antenę ANTENA DVB-T2 COMBO A2810 5-12/21-48 VHF/UHV DIPOL, z której idzie do wzmacniacza WZMACNIACZ ANTENOWY APL-109e 23/28dB i następnie na rozdzielacz Rozdzielacz Wzmacniacz 1/4TV AWS-144M.
  • REKLAMA
  • #2 21164252
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Podaj kod pocztowy miejsca instalacji i wysokość zawieszenia anteny.
  • REKLAMA
  • #3 21164276
    pracazbyszek81
    Poziom 2  
    73-115, antena skierowana na Szczecin Kołowo, domek jednorodzinny plus maszt to jakieś 12 m
  • #4 21164306
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Jeśli nie ma przeszkód terenowych blisko anteny to wzmacniacz AWS-144M powinien wystarczyć do podziału sygnału na 4 TV
    Zrób eksperyment, zlikwiduj wzmacniacze i połącz kabel beczką na wprost do jednego telewizora, sprawdź parametry sygnału.
    Większość telewizorów i dekoderów DVB-T ma wbudowane menu pomiaru sygnału.
    Teoretycznie, przy tej odległości od nadajnika dużej mocy na tej antenie oraz sprawnej instalacji kablowej bez wzmacniacza, jeden telewizor powinien odbierać na 100% bez konieczności używania dodatkowego wzmacniacza, a nawet dwa.
    Przy okazji zweryfikujesz czy anteny nie trzeba trochę obrócić i sprawdzisz czy problemem jest antena, okablowanie, czy może któryś wzmacniacz np. zasilanie.
    Dwa wzmacniacze dla tej anteny to przesada.
  • REKLAMA
  • #5 21164352
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1177
    Witam. Mam nadzieje że przewody sprawne jak ich połączenia na dobrych złączach. Wzmacniacz nie jest tu potrzebny raczej. Myślę że przesterowany, wzmocniony sygnał może powodować problemy. Duża moc nadajnika w jednej polaryzacji dla wszystkich MUX. Antana z dobrym zyskem.
  • REKLAMA
  • #6 21164448
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 898
    Rok temu podobny przypadek - antena siatka ze wzmacniaczam, ok 55km od nadajnika. Przed refarmingiem ok, po refarmingu problem. Refarming spowodował zmianę kanalów, mocy i lokazliacji anteny nadawczej.
    Okazało się prawdopodbonie przesterowany i do tego pojawiły sie nadajniki 5G na 700 MHz.
    Zamiana anteny na takę z VHF, bez wzmacnaicza, ylko fitr zaporowy LTE i sygnału jest tyle, że na 3w TV jest poziom wystarczający - wg. dekoderów sygnału w najniższym momencie ma ok 70%, zazwyczja sygnał i jakość oscylują powyżj 90% wg wskzań dekoderów Wiwa.

Antena wg producenta kosmiczny zysk - tytuł aukcji "Antena satelitarna Libox LB2000". Nie jest możliwe, ale cena dobra.
    Zysk podany to sum UHV+VHF=32dB czyli VHF 14 dB + UHF 18 dB. Ile jest nie wiem, ale zaskoczyła pozywnie wynikami
    Antena całkiem dobrze wykonana (jak na te pieniądze, czas pokaże czy bedzie trzeba tlenki usuwać po 2-3 latach), wązne było porządne ustawienie i śmiga na 3 odbiorniku, wszystkei MUX'y, nawet dość dalekie odbiera, ale zbyt niski poziom jest. To co potrzeba to ok 55km od nadajnika i zadowalające efekty. Wrażliwa jest na ustawienia - w osi poziomej trzeba się postarać i lekko w górę musi patrzeć.

Może czasme się okazać , że dodanie reflektorów (sa 2) i jakiegos direktora na UHF będzie dobrym pomysłem (nie ma nic, jest tylko dipol prosty).
  • #7 21164457
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2936
    Tego APL odłącz a zostaw tylko AWS. Na co dwa wzmacniacze?
  • #8 21164507
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    sq3evp napisał:
    pojawiły sie nadajniki 5G na 700 MHz

Gdzie i kiedy, skoro aukcja na 700 MHz nie została jeszcze ogłoszona.:?:
    sq3evp napisał:
    ok 55km od nadajnika
    ...
    "Antena satelitarna Libox LB2000". Nie jest możliwe, ale cena dobra
    Zysk podany to sum UHV+VHF=32dB czyli VHF 14 dB + UHF 18 dB. Ile jest nie wiem, ale zaskoczyła pozywnie wynikami

No, naprawdę niezła antena "combo" skoro można odebrać na niej tv sat i naziemną z 55 km!;-) Ale przy zysku na VHF, to chyba ktoś mocno przesadził i zapomniał o przecinku miedzy 1 a 4. :-)

pracazbyszek81 napisał:
    WZMACNIACZ ANTENOWY APL-109e 23/28dB i następnie na rozdzielacz Rozdzielacz Wzmacniacz 1/4TV AWS-144M

@pracazbyszek81 - Na obydwu masz łącznie 35-45 dB wzmocnienia. Aż tyle to zapewne nie jest potrzebne. Niektóre odbiorniki "startują" ze stabilnym odbiorem przy poziomie sygnału ok. 40 dBµV, a maksymalnie powinno być nie więcej niż 74 dBµV. Optymalnie wystarczy 55-65 dBµV i myślę - tak jak koledzy wyżej - że powinieneś poprzestać na AWS-144M.
  • #9 21164573
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 898
    _kli_ napisał:

Gdzie i kiedy, skoro aukcja na 700 MHz nie została jeszcze ogłoszona.:?:

To nie wiem, ale pojawiły sięnowe BTS w okolicy i popsuł się odbiór - może jest na tyle silne pole, że jakieś podharmoniczne?

_kli_ napisał:

No, naprawdę niezła antena "combo" skoro można odebrać na niej tv sat i naziemną z 55 km!;-) Ale przy zysku na VHF, to chyba ktoś mocno przesadził i zapomniał o przecinku miedzy 1 a 4. :-)

tak, to prawidziwe combo.
    Co do zysku na UHF - nie wiem, ale dipol z reflektorami jakis zysk ma :)
    Pytanie czy te dB to dBi czy dBd? To juz jest różna 2,15dB.
    Słusznie zauważyłeś myślę. Kupowane na znam portalu ze względy na opcję darmowego zwrotu - chwila na montaz anteny, 3 chwile na montaż na maszcie i z 4 chwiłe na regulację anteny, tzn. porpawne ustawieni zgodnie z aplikacją do lokalizacji nadajnków DVB-T.

Sprawdziłem własnie natężnie pola z nadajnika w miejscu montażu anteny (według mapy pokrycia sygnałem https://mapy.radiopolska.pl/):
    MHz Kanał ERP kW P Natężenie pola szacowane dB(µV/m)
    - 205.5 k.9 MUX-8 25 H - ok. 68
    - 474 k.21 MUX-4 100 H - ok. 85
    - 498 k.24 MUX-6 100 H - ok. 85
    - 514 k.26 MUX-3 100 H - ok. 85
    - 666 k.45 MUX-2 60,26 H - ok. 74-75
    - 674 k.46 MUX-1 100 H - ok. 85

UHF jest najniższy poziom sygnału, ale kabel tłumi znaczmnei mniej 205.5 MHZ niż 674 MHz.
    Nie pamiętam długosci przewodu, ale jest min 15 m od anteny do odbiorników i po drodzie jest rozdzielacz, który zabiera ze 3 dB.

MUX2 lekko słabszy (DVB-T2), obraz OK, wskaźnik pokazuje niższy poziom, ale odbiór be zaników sygnału.
    Miernika nie mam to nie wiem jakie faktycznie pola sa na wtykach antenowych.
    MUX8 (DVB-T) poziom najniższy, ale jest powyżej wymaganego poziomu sygnału do poprawnego dekodowania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odbiorem sygnału z anteny DVB-T2 COMBO A2810, który występuje po kilku dniach działania. Antena jest zainstalowana na dachu w odległości 40 km od nadajnika. Po wymianie anteny problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, aby zrezygnować z użycia wzmacniaczy, ponieważ mogą one przesterować sygnał, oraz zalecają bezpośrednie połączenie anteny z telewizorem w celu sprawdzenia jakości sygnału. Wskazują również na możliwość interferencji z nowymi nadajnikami 5G oraz na konieczność prawidłowego ustawienia anteny. Wskazówki dotyczą także pomiaru sygnału za pomocą wbudowanych funkcji telewizorów i dekoderów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA