logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa płyta główna z Allegro – korozja SMD po 10 dniach, odrzucony zwrot – dlaczego?

krzysztoft35 31 Gru 2025 18:59 1092 23
REKLAMA
  • #1 21795102
    krzysztoft35
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Kupiłem nową płytę główną na allegro. Płyta od samego początku nie działała zbyt poprawnie, bo np. komputer wyłączał się podczas grania albo oglądania filmików, a po tym, żeby go ponownie włączyć, trzeba było próbować kilka razy, aż zaskoczy. Żeby w ogóle to się udało, musiałem robić reset, wyjmując baterię. Myślałem, że to wina procesora, a więc zamówiłem nowy, ale wymiana procesora nic nie dała. W taki sposób płytę miałem w domu 10 dni, po czym postanowiłem ją zwrócić, opisując, że płyta jest zepsuta.
    PS. W tym czasie korzystałem z komputera może z 5-6 godzin.
    Dzisiaj otrzymałem informację, że nie przyjmują zwrotu, gdyż:
    Cytat:
    Odrzuciliśmy zwrot, ponieważ ekspertyza serwisowa wykazała, że doszło do korozji na elementach SMD. Przesyłam raport serwisowy w załączniku.

Moje pytanie brzmi: Co ja takiego zrobiłem, że nowa płyta jest skorodowana? Wiedząc, że płytę do obudowy montowałem dzień po tym, jak ją dostałem, oraz wszystkie komponenty montowałem w rękawiczkach.
  • REKLAMA
  • #2 21795118
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1074
    Z powodu braku zdjęć ciężko jednoznacznie określić. Często takie problemy są związane z zalaniem/zawilgoceniem sprzętu.
  • #3 21795127
    krzysztoft35
    Poziom 6  
    Problem polega na tym, że płyta nie miała kontaktu z żadną wilgocią. Wyciągnąłem ją z pudełka oraz z folii, zamontowałem w obudowie i to wszystko. Wizualnie nowa płyta.
    Zakładając, że płyta nie została w żaden sposób zalana, czy to jest możliwe, aby powstała korozja, korzystając z komputera max. 5-6 godzin po zamontowaniu nowej płyty?
  • #4 21795129
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Zapewne nie była nowa xD
  • #5 21795133
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 474
    Płytka drukowana którą jest również płyta główna komputera w czasie procesu produkcji trawiona jest w "kwasach" lub innych środkach trawiących. W czasie produkcji stosowane są też inne środki chemiczne. Niedostateczne ich zneutralizowanie może skutkować późniejszą korozją połączeń i elementów na płytce drukowanej - płycie głównej komputera.

Do tego może dojść zjawisko elektrolizy. Resztki chemikaliów na płycie głównej i przepływający prąd może spowodować przyśpieszoną korozję.
  • REKLAMA
  • #6 21795144
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 865
    >>21795102
    To powinno Ci pomóc.
    Zawsze możesz skorzystać z PIH i sądu.
    https://adwokatkiera.pl/blog/jak-prawidlowo-r...y-produkt-sprawdz-swoje-prawa-jako-konsumenta

>>21795133
    Ale to jest nadal wina producenta i podlega gwarancji/rękojmi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21795457
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 214
    Typowy wałek z Allegro i jego sprzedawcami. Ile by nie pisać, wy dalej tam kupujecie, w nadziei oszczędzenia 50 zł. No to oszczędziłeś.
  • #8 21795591
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Rzecznik Praw Konsumenta tam najpierw napisz opisując cała sprawę - chyba jest na stronie formularz.
    Korzystałem wiele lat temu jak kupiłem uszkodzony sprzęt i nie uznali reklamacji.
    Sprawa załatwiona pozytywnie.
  • #9 21795596
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    krzysztoft35 napisał:
    Kupiłem nową płytę główną na allegro.

Wklej linka do tej aukcji tego sprzedawcy.
    soltyk napisał:
    Typowy wałek z Allegro i jego sprzedawcami.

Aby kolejni nie byli poszkodowani.
  • #10 21795646
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    soltyk napisał:
    Typowy wałek z Allegro i jego sprzedawcami. Ile by nie pisać, wy dalej tam kupujecie

Kupując w innym "sklepie internetowym" też nie masz 100% pewności, że będzie dobrze.
    Nie pisze tu o sklepach które są kilka lat w sieci, a i im też się zdarza "zonk".
  • REKLAMA
  • #12 21795845
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5465
    krzysztoft35 napisał:
    W taki sposób płytę miałem w domu 10 dni, po czym postanowiłem ją zwrócić, opisując, że płyta jest zepsuta.

Błąd, trzeba było oddać i nic więcej.
    krzysztoft35 napisał:
    Wyciągnąłem ją z pudełka oraz z folii, zamontowałem w obudowie i to wszystko. Wizualnie nowa płyta.

A kto dostarczał?
    Nigdy się tak nie robi w okresie chłodów: rozpakowujemy produkt i zostawiamy go na jakieś 24 h, by dostał temperaturę pokojową i ewentualnie odparowała zeń wilgoć i skropliny.
  • #13 21795913
    krzysztoft35
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    Nigdy się tak nie robi w okresie chłodów: rozpakowujemy produkt i zostawiamy go na jakieś 24 h, by dostał temperaturę pokojową i ewentualnie odparowała zeń wilgoć i skropliny.

Dokładnie tak zrobiłem.
    artaa napisał:
    Aby kolejni nie byli poszkodowani.

Kupiłem w oficjalnym sklepie Allegro. To jest link do tej aukcji, tylko z tą różnicą, że ja płaciłem 440 zł. Tak się zastanawiam, czy oni po prostu nie pozbyli się wadliwego towaru, obniżając cenę o te 60 zł. Tak jak ktoś napisał, chciałem zaoszczędzić i... zaoszczędziłem.
    https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-msi-mpg-b550-gaming-plus-13558204473
    Wysłałem im ten temat - może coś to da, a jak nie, to zostaje tylko UOKiK.
  • #14 21795923
    KOCUREK1970
    krzysztoft35 napisał:
    to zostaje tylko UOKiK

UOKiK nie jest od spraw indywidualnych.
  • #15 21795945
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1610
    krzysztoft35 napisał:
    Tak się zastanawiam czy oni po prostu nie pozbyli się wadliwego towaru obniżając cenę o te 60 zł. Tak jak ktoś napisał chciałem zaoszczędzić i ... zaoszczędziłem.

Może nie wiedzieli że to wadliwy towar, może to był jakiś zwrot? Jest na niej data produkcji?
  • #16 21795966
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    >>21795923 "Pomoc dla konsumentów

Konsumencie, masz problem z kupionym towarem lub usługą? Możesz skorzystać z pomocy prawnej. Poradę w prostej sprawie uzyskasz telefonicznie lub przez e-formularz. Pomoc w bardziej złożonych sprawach możesz otrzymać od rzecznika konsumentów lub Inspekcji Handlowej. W sprawach transgranicznych lub branżowych – zgłoś się do specjalistycznych instytucji."
    Cytat z rządowej strony
  • #17 21796024
    KOCUREK1970
    ando09 napisał:
    Poradę w prostej sprawie uzyskasz telefonicznie lub przez e-formularz.

Ale to wygląda na proste tylko z Twojej strony, Allegro ma tu widać inne zdanie.
    Zatem zapomnij o takiej pomocy, bo na infolinii nie dostarczysz dokumentów, a mailowo będziesz się przewalał tygodniami i musisz porobić print screeny i dodać załączniki.
    ando09 napisał:
    Pomoc w bardziej złożonych sprawach możesz otrzymać od rzecznika konsumentów lub Inspekcji Handlowej. W sprawach transgranicznych lub branżowych – zgłoś się do specjalistycznych instytucji."

Rzecznik Konsumentów w sumie figę może - wyśle kilka pism i to wszystko, na tym jego działania się skończą, zwłaszcza jeśli sprzedający przedstawi odmienne zdanie. Rzecznik Konsumentów nie ma żadnego prawa nakazowego i nikogo do niczego nie zmusi.

Nie zniechęcam, tylko wiem z doświadczenia, jak to wygląda realnie.
  • #18 21796035
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    U mnie od czasu zgłoszenia do RPK minęło około 3 tygodni i reklamacja została uznana.
    W ciężkich przypadkach RPK może wystąpić za konsumenta z powództwem.
    Więc najpierw spróbuj tak załatwić swoją sprawę - wysłanie mailem dokumentów jednorazowo nic nie kosztuje a skany (zdjęcia) można porobić telefonem.
  • #19 21817304
    krzysztoft35
    Poziom 6  
    Udało mi się odzyskać pieniądze. Jakby ktoś kiedyś miał problem ze zwrotem na Allegro, to należy otworzyć oficjalną rozmowę ze sprzedawcą. Następnie poczekać kilka dni, aż będzie można poprosić o interwencję pracownika Allegro i to wszystko. Przez ponad 3 tygodnie wymiany mailowych wiadomości ze sprzedawcą uzyskałem tyle, że zaproponowano mi zwrot 1% wartości płyty, czyli 4 zł 40 gr. Na Allegro jest coś takiego jak ochrona kupujących, czyli Allegro oddaje pieniądze za sprzedającego, a dalej to już oni się martwią. Po złożeniu wniosku sprzedawca na drugi dzień oddał mi całą sumę.
  • #20 21817346
    KOCUREK1970
    krzysztoft35 napisał:
    Allegro jest coś takiego jak ochrona kupujących, czyli Allegro oddaje pieniądze za sprzedającego, a dalej to już oni się martwią.

Owszem, ale jeśli sprawa trafi do sądu, to będziesz stroną w sprawie.
    A to nie oznacza, że sprzedawca nie będzie mógł cię pozwać cywilnie.
  • #21 21817348
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 214
    krzysztoft35 napisał:
    Na Allegro jest coś takiego jak ochrona kupujących, czyli Allegro oddaje pieniądze za sprzedającego, a dalej to już oni się martwią.

Ta ochrona to pic na wodę. Ja nie dostałem niczego, podobnie jak wielu innych oszukanych. Przypuszczalnie tobie woleli oddać pieniądze, niż mieć szum wokół tej sprawy, ze względu na
    krzysztoft35 napisał:
    Wysłałem im ten temat - może coś to da

Niestety, to nie zawsze działa. W moim przypadku, sprzedający (nieuczciwy sklep komputerowy z Łomży) nie zwrócił pieniędzy, wysłał mi jeszcze wezwanie do zapłaty, oraz napierał na adminów aby kasowali, z tematu, dane sklepu i skany pism: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3805349.
  • #22 21817967
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 230
    Zrobiłeś dokumentację fotograficzną zaraz po zakupie?
    Poza tym jak nowa, to na gwarancję oddać i tyle.
  • #23 21818148
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    krzysztoft35 napisał:
    Udało mi się odzyskać pieniądze.

I bardzo dobrze, ale na przyszłość zamiast:

krzysztoft35 napisał:
    płytę miałem w domu 10 dni, po czym postanowiłem ją zwrócić, opisując, że płyta jest zepsuta.

Wystarczyło ją odesłać - 14 dniowy termin nie upłynął - bez podania przyczyn (i opisu).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #24 21818150
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1074
    krzysztoft35 napisał:
    Udało mi się odzyskać pieniądze.

krzysztoft35 napisał:
    Po złożeniu wniosku sprzedawca na drugi dzień oddał mi całą sumę.

Skoro problem został pozytywnie załatwiony to temat jest wyczerpany.

Podsumowanie tematu

✨ Kupiona na Allegro nowa płyta główna MSI MPG B550 Gaming Plus wykazywała problemy z działaniem, takie jak samoczynne wyłączanie się komputera i trudności z ponownym uruchomieniem. Po 10 dniach użytkowania (około 5-6 godzin pracy) pojawiła się korozja elementów SMD, mimo że płyta była montowana w rękawiczkach i nie miała kontaktu z wilgocią. Sprzedawca odmówił przyjęcia zwrotu, co skłoniło do dyskusji o możliwych przyczynach korozji, takich jak niedostateczne zneutralizowanie chemikaliów produkcyjnych na płytce drukowanej lub zjawisko elektrolizy przy przepływie prądu. Wskazano również na możliwość, że płyta nie była faktycznie nowa lub pochodziła z wadliwego zwrotu. Poruszono kwestie praw konsumenta, reklamacji i interwencji Rzecznika Praw Konsumenta oraz Allegro, które oferuje ochronę kupujących. Ostatecznie zwrot pieniędzy został uzyskany dzięki oficjalnej interwencji Allegro po ponad 3 tygodniach wymiany korespondencji ze sprzedawcą. Dyskusja podkreśla trudności w egzekwowaniu praw konsumenckich przy zakupach na platformach internetowych oraz znaczenie dokumentacji i formalnej ścieżki reklamacyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA