logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SPI25CS00E/63 – brak reakcji czujnika drzwi, zmywarka nie pobiera wody

figurel 02 Sty 2026 16:53 252 8
REKLAMA
  • #1 21796629
    figurel
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Czujnik otwarcia drzwi, zmywarka Bosch Silence Plus SPI25CS00E/63. Czy jeżeli tak go sprawdzam i nie ma reakcji na zbliżenie magnesu (w obu przypadkach z i bez magnesu przerwa), to ewidentnie świadczy to o jego uszkodzeniu? Złącze dwupinowe. Zmywarka żyje, diody świecą, pompę słychać, ale wody nie pobiera. Zawór Aquastop sprawny, przy podaniu 230 V wodę puszcza. Przy niesprawnym czujniku nie mam co się spodziewać, że na kostce do zaworu Aquastop pojawi się napięcie?

Bosch SPI25CS00E/63 – brak reakcji czujnika drzwi, zmywarka nie pobiera wody

Czujnik otwarcia drzwi zmywarki Bosch i magnes na ręczniku papierowym
  • REKLAMA
  • #2 21796945
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Co tam kolega tworzy z tym czujnikiem zamknięcia drzwi? Wiesz ... to nie jest klasyczny switch tylko hall :)
  • REKLAMA
  • #3 21797219
    figurel
    Poziom 22  
    AsReeX napisał:
    Co tam kolega tworzy z tym czujnikiem zamknięcia drzwi? Wiesz ... to nie jest klasyczny switch tylko hall :)

To już niewiele rozumiem. Pozwolę sobie zatem zacytować "rozmowę" z ChatemGPT:
    "Masz rację 👍 — na zdjęciu rzeczywiście widać magnes w korpusie zmywarki.
    I tu ważne doprecyzowanie, bo Bosch stosuje rozwiązanie hybrydowe.
    Bosch stosuje:
    • magnes w korpusie
    • czujnik w zamku drzwi, który:
    o reaguje na pole magnetyczne
    o ale sygnał jest dalej przetwarzany jak zwykły styk (ON/OFF)
    Czyli:
    ✔️ pole magnetyczne zamyka styk
    ❌ ale nie jest to „goły” kontaktron alarmowy w szklanej rurce
    Dlatego wcześniej wyglądał jak mikrostyk — jest zalany i zabezpieczony.
    Zasada działania – dokładnie
    1. Drzwi się zamykają
    2. Magnes w ramie ustawia się dokładnie nad czujnikiem
    3. Pole magnetyczne:
    o zwiera styk w czujniku
    4. Moduł sterujący dostaje informację:
    👉 „drzwi zamknięte”
    Nie ma tu fizycznego wciskania przycisku – działa pole magnetyczne, ale styk jest elektryczny.
    2. Odepnij wtyczkę czujnika
    3. Multimetr → ciągłość / Ω
    4. Sondy na dwa piny czujnika
    Bez magnesu
    • brak przejścia (OL / ∞)
    Z magnesem (zbliżonym dokładnie od tej samej strony co w zmywarce!)
    • przejście
    • 0–2 Ω / piszczy
    ⚠️ Uwaga:
    • magnes musi być odpowiednią stroną
    • czasem działa tylko przy bardzo małej odległości (2–5 mm)"

No i nasuwa się pytanie, w świetle tego co napisałeś, jaki element tak naprawdę sygnalizuje otwarte drzwi?
    Sumując; w drzwiach jest ten element jak na powyższym foto, wychodzą zeń dwa przewody, w obudowie zmywarki dokładnie nad tą płytką jest magnes. Nic innego jak sygnalizacja otwartych drzwi. Po przyłożeniu magnesu do płytki stan styków powinien się zmieniać, u mnie nie reaguje na magnes. Uszkodzony? Bez tego dalsza diagnostyka jak mniemam mija się z celem.
  • REKLAMA
  • #4 21797277
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1326
    figurel napisał:
    Po przyłożeniu magnesu do płytki stan styków powinien się zmieniać

Tylko że tam nie ma żadnych styków, jest element który nazywa się hallotron co już wcześniej kolega Ci napisał. Sprawdź w internecie jak wygląda i zachowuje się taki element.
    figurel napisał:
    Pozwolę sobie zatem zacytować "rozmowę" z ChatemGPT

Skoro wolisz prowadzić dyskusję ze sztuczną inteligencją ...
    Z Twoich postów wynika ze powinieneś trochę znać się na elektronice i powinieneś coś słyszeć o hallotronach.
  • REKLAMA
  • #5 21797286
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Co wy szukacie w tej AI? Poczytaj w Google, musisz mieć ten element zasilany napięciem.
  • #6 21797566
    figurel
    Poziom 22  
    Czytam z pokorą wszelkie uwagi, dokształcam się ale dalej nie wiem, i nikt nie pisze, jak sprawdzić czy ten czujnik otwarcia drzwi zmywarki jest sprawny. Bo chyba taką funkcję w urządzeniu pełni.
    Czujnik zamknięcia drzwi zmywarki Bosch SPU69T25EU na tle kartonu
  • #7 21801217
    figurel
    Poziom 22  
    Nie poddaję się. Czujnik sprawny, dla testów przykleiłem do niego magnes, zmywarka odpala więc jest ok.

Zbliżenie na czujnik z czerwonym magnesem przyklejonym taśmą do metalowej powierzchni

Dzięki temu rozwiązaniu mam wgląd przy otwartych drzwiach do wnętrza zmywarki.
    Wodę pobiera, napełnia się w dolnej jego części płaszcz wodny ale woda nie jest kierowana na śmigiełka a wprost przelewa się, poprzez widoczny otwór po lewej stronie, wprost do zbiornika na brudną wodę.
    Czemu nie tryska ze zraszaczy? Jest tam kolejna pompa? Zatkany jakiś przewód?
    Wodę wypompowuje.

• #8 21802247
    figurel
    Poziom 22  
    Problem rozwiązany. Przyczyną był "korek" w pompie myjącej. Jakaś naklejka.
    Wnętrze pompy myjącej ze zablokowanym fragmentem papierowej naklejki Zardzewiałe narzędzie z zaczepioną papierową naklejką, tło: laptop i stół warsztatowy

Telo napisał:
    Co wy szukacie w tej AI?

Jestem 22 lata na Elektrodzie, dzięki pomocy kolegów mnóstwo urządzeń naprawiłem laptopy, smartfony, pralkę, samochody, kotły grzewcze i wiele innych. W bieżącym temacie tak naprawdę ślęczałem nad zmywarką wspólnie z Chatem GPT. Prowadził mnie za rączkę, pokazywał na fotkach nawet jak demontować wszystkie elementy. Instrukcje były nawet przejrzyste, choć nie ustrzegł się błędów. Można rzec, że tylko dzięki AI zmywarka już działa. Znak czasów?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #9 21802344
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Co Ty cytujesz tylko pierwsze zdanie jest mojego pisma a resztę dopisales proszę popraw to....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z czujnikiem otwarcia drzwi w zmywarce Bosch Silence Plus SPI25CS00E/63, który nie reaguje na zbliżenie magnesu, a urządzenie nie pobiera wody mimo działania pompy i sprawnego zaworu Aquastop. Czujnik ten nie jest klasycznym kontaktronem, lecz hybrydowym elementem magnetyczno-mechanicznym, zawierającym reed switch i mikroelement, który reaguje na pole magnetyczne magnesu w korpusie zmywarki, zamykając styk i sygnalizując zamknięcie drzwi do modułu sterującego. W praktyce czujnik działa jak hallotron, wymagający zasilania napięciem. Testy z magnesem przyczepionym do czujnika potwierdziły jego sprawność, jednak problem z brakiem rozprowadzania wody na zraszacze pozostaje. Woda napełnia dolną część zmywarki i przelewa się do zbiornika na brudną wodę, co sugeruje możliwe zatkanie przewodów lub problem z dodatkową pompą rozprowadzającą wodę na ramiona spryskujące.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA