logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie połączyć rurę PCV z mniejszym BR?

00gtw00 23 Gru 2005 18:07 2132 6
REKLAMA
  • #1 2109928
    00gtw00
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Pytanie dość banalne ale chce buyć pewny że mi kawałek tej kiblowej rury nie odpanie.

Więc chce połączyć rure PCV z BR tyle że BR jest ciut mniejszy i jest jakieś 3-4mm luzu.

Czym to połączyć?

Poxipol? Ośmiorniczka?

• REKLAMA
  • #2 2110022
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Jeśli rury wchodzą jedna w drugą na min. 4 cm to wystarczy silikon. Co prawda będzie zastygał 1-2 dni ale na pewno wytrzyma.
    Ewentualnie dla wstępnego połączenia jakieś małe wkręty.

Co to za rurka - ten b-r, potrzebuje dokładnie taką samą. Jak wygląda z przodu?
  • REKLAMA
  • #3 2110049
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja to zrobilem klejem na goraco (z pistoletu) tyle ze nie mialem az takiej szczeliny
  • REKLAMA
  • #4 2110772
    00gtw00
    Poziom 15  
    "piórko" ale o co Ci chodzi dokladnie o przód BR czy PCV :] ? BR wyglada tak (obok slynna rura PCV:

a w srotku sam BR wyglada tak:

Powiedzcie mi jeszcze czym moge wygluszyc tanio skrzynie ? :) Mam na wszystkich scianach oprocz przedniej watoline, wystarczy czy nie?
    Przednia sciana z plyty wiorowej 22mm a reszta z 18mm. Skrzynia ma objetosc 68L.

Wiem ze 18mm to tragedia ale coz zrobic :(
  • REKLAMA
  • #5 2110804
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    pewnie ze wystarczy, skrzynka br nie powinna byc tak mocno wutlumiona jak zamknieta
  • #6 2111729
    00gtw00
    Poziom 15  
    Panowie jak zakladaliscie na swoje BR 10 cm rury PCV to ile mialy fi wewnetrzne ? Moja PCV ma 105 mm :/ dlatego jest taki luz :( Wszystkie PCV tak maja ? Czy trafilem na jakas ruska rure do kibla ?

WSZYSTKIEGO NAJGŁOŚNIEJSZCZEGO Z OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznego połączenia rury PCV o średnicy wewnętrznej około 105 mm z mniejszą rurą BR, przy luzie około 3-4 mm. Proponowane metody łączenia to użycie silikonu (zalecane przy minimalnym wsunięciu rury na 4 cm, czas schnięcia 1-2 dni), kleju na gorąco z pistoletu lub wkrętów dla wzmocnienia połączenia. Wątpliwości dotyczą kompatybilności wymiarów rur – standardowa rura PCV ma średnicę wewnętrzną 10,5 cm, co może powodować luz przy łączeniu z rurą BR. Rura BR przedstawiona na zdjęciach ma charakterystyczny kształt „piórka”. W kontekście zastosowania rur w obudowie głośnikowej (skrzynce BR o objętości 68 l) poruszono także temat wygłuszenia – watolina na ścianach bocznych i tylnej jest wystarczająca, a przednia ściana wykonana z płyty wiórowej 22 mm, reszta 18 mm. Pojawiła się sugestia, że skrzynka BR nie wymaga bardzo mocnego tłumienia jak skrzynka zamknięta. Pojawiła się też wzmianka o modelu HD-21 z oferty Alphard jako możliwym typie rury BR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA