logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kolektor słoneczny próżniowy ze zbiornikiem wybrać? Opinie, marki, doświadczenia

Majsterkowicz987 05 Sty 2026 09:03 1284 29
REKLAMA
  • #1 21799203
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam państwa. Jeśli pisze nie w tym dziale to proszę o przeniesienie we właściwy. Na wiosnę przymierzam się do zakupu kolektora słonecznego próżniowego ze zbiornikiem na ciepłą wodę

Kolektor słoneczny próżniowy firmy Bessler ze zbiornikiem na wodę
    Do tej pory mam zamontowany bojler poziomy z wężownicą do c.o, zamontowana jest w nim grzałka elektryczna do grzania na lato. Ze względów oszczędnościowych i sporych rachunków elektrycznych chce założyć taki kolektor na dworze. Pytanie jaki kolektor możecie polecić. Czy każdy kolektor jest ten sam, a różnią się tylko firmą, czy są też lepsze czy gorsze. Jaką markę wybrać, macie coś sprawdzonego ? Dziękuje za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 21799225
    Jurek2350
    Poziom 4  
    Mój dziadek posiada taki kolektor słoneczny, też z tej samej firmy jak na zdjęciu, tylko że mniejszy.
    W słoneczne dni woda potrafi się nawet zagotować. Przez lato raczej
    nie trzeba rozpalać ognia, kolektor jest w stanie nagrzać tyle wody, aby np. pozmywać naczynia czy wziąć kąpiel.
  • #3 21799238
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Jak patrzyłem po ofertach to większość to samo tylko różne nazwy 😸 weź o wymiar większy niż potrzebujesz
    Trochę drożej na start ale od przybytku głowa nie boli👍
  • #4 21799286
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3801
    Majsterkowicz987 napisał:
    Czy każdy kolektor jest ten sam, a różnią się tylko firmą, czy są też lepsze czy gorsze.
    Właściwie nie ma to znaczenia, bo we wszystkich są elementy tych samych producentów. Wygląda na to, że poszczególne wyroby różnią się tylko "nalepką". Najlepszy dowód, że rury próżniowe czy zbiorniki są wprost wymienne, a to najbardziej istotne części.
    Do tej pory mam zamontowany bojler poziomy z wężownicą do c.o, zamontowana jest w nim grzałka elektryczna do grzania na lato. Ze względów oszczędnościowych i sporych rachunków elektrycznych...
    Kolektor próżniowy jest skuteczny, ale ma naprawdę sporo wad. Dwie najpoważniejsze to problem przegrzewania się latem (nadmiar energii) oraz bezużyteczność tego rozwiązania zimą. Znacznie lepiej wypada pod tym względem prosty układ fotowoltaiczny do grzania CWU. Przede wszystkim to prostsze, bo włączasz wtyczkę posiadanej grzałki i system działa. Latem nie ma problemu z nadmiarem energii, a jeśli pojawi sie jej za dużo, to łatwo ją efektywnie zagospodarować. No i tego typu układ pracuje także zimą, choć z mniejszą efektywnością. Ale to naprawdę istotne oszczędności w bilansie opału, bo ni musisz codziennie inwestować kilku kilowatów energii w grzanie zasobnika CWU.

Prosty zestaw do CWU to cztery do sześciu paneli PV oraz przetwornica solarna. Nowy system jest porównywalny cenowo z kolektorem próżniowym. Ale przy samodzielnym wykonaniu konstrukcji nośnej dla (nawet używanych) paneli PV, inwestycję można zamknąć znacznie poniżej 2000zł. Gotowy system jest trwały, praktycznie bezobsługowy i wysoce niezawodny. Mam i zdecydowanie polecam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21799327
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Ja mam fotowoltaike w domu, tyle że jest ona wpięta w sieć, nie do bezpośredniego użytku cwu. Miałem ją zakładana z dofinansowania gminnego projektu. Tyle że mam mało paneli ( 7 paneli - moc 2,1 kw ) narazie nie mogę bardzo nic z tym zrobić bo obowiązuje mnie umowa dzierżawy z gminą. A rachunki mam naprawdę spore, na pewno do tego przyczynia się codzienna praca grzałki w bojlerze latem. Oprócz tego mam jeszcze kilka urządzeń, podgrzewacz wody w kuchni, dwie pralki co naprzemiennie pracują, lodówki itd. Dlatego zamontowanie takiego dolara odciąży mnie latem bo jest darmowe nagrzanie wody bez użycia jakichkolwiek pompek. A zimą i tak grzeje bojler wężownicą z pieca c.o. A powiedzcie jak to jest z wydajnością. Ile czasu trzeba na słońcu żeby się woda nagrzała, czy musi być pełne nasłonecznienie, czy jak tego słońca jest mniej to też w miarę grzeje ? Jakie są wasze doświadczenia i opinie ?
  • REKLAMA
  • #6 21800155
    Mobali
    Poziom 43  
    Ja mam fotowoltaike w domu, tyle że jest ona wpięta w sieć, nie do bezpośredniego użytku cwu. Miałem ją zakładana z dofinansowania gminnego projektu.
    Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby postawić drugą instalację dedykowaną dla CWU. To nie wymaga zgłaszania, podłączania do sieci, projektów czy odbiorów.
    Oprócz tego mam jeszcze kilka urządzeń, podgrzewacz wody w kuchni...
    Typowa przetwornica solarna ma dwa gniazda wyjściowe (jedno priorytetowe), więc podgrzewacz wody w kuchni także obsłuży ;-)
    Jakie są wasze doświadczenia i opinie ?
    Nieco na ten temat masz wyżej. Próżniowy podgrzewacz solarny jest bardzo efektywny i pracuje skutecznie także przy niepełnym nasłonecznieniu. Ale ma też kilka wad. Sam zrezygnowałem z tego rozwiązania z powodu przegrzewania się latem (nadmiar energii) i bezużyteczności zimą. Natomiast PV sprawdza mi się znakomicie, działa nawet w środku zimy, dając realne i bardzo wymierne oszczędności na opale. Co ważne, z PV mam wydaje grzanie CWU także w okresach przejściowych (marzec, kwiecień oraz wrzesień i październik), kiedy ogrzewacze solarne nie mogą pracować z powodu nocnych mrozów. Wiosną mam już zwykle nadmiar energii, którą wykorzystuję na inne potrzeby. Przy PB to łatwe - po prostu podłącza się kolejny odbiornik. Za PV przemawia także niezawodność - dobra instalacja może pracować co najmniej kilkanaście lat. Poważną wadą kolektorów próżniowych jest podatność na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto zdarzają się wycieki, rozsadzenie zbiornika podczas przymrozków, implozja rur w lecie, problemy z uszczelnieniami (na połączeniach, degradacja uszczelek) i rozszczelnieniem (utrata próżni) czy odbarwieniami powłok. Realna jest także korozja. No i nie jest to system bezobsługowy, bo wymaga chociażby spuszczania wody ze zbiornika, gdy tylko istnieje ryzyko jej zamarznięcia. Zależnie od typu instalacji, konieczne może być jej odpowietrzanie, czy uzupełnianie płynu solarnego (glikolu).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21800477
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Mobali napisał:
    . Ale ma też kilka wad. Sam zrezygnowałem z tego rozwiązania z powodu przegrzewania się latem (nadmiar energii) i bezużyteczności zimą

Ja właśnie się trochę obawiam tej wady ale nie w stronę przegrzania, tylko w kwestii niedogrzania. Jakby było tak że mogłoby mi się przegrzewać czy gotować to najmniej bym się tym przejął. Mam możliwość zamontowania kolektora tylko w jednym miejscu przed domem. Sęk w tym że od tej strony mam las i obawiam się czy to nasłonecznienie wystarczy do zagrania zbiornika. Latem w dobrze słoneczne dni promienie słoneczne na to miejsce padają gdzieś od godziny powiedzmy 9 do 15 po południu. Później zachodzi już za mieszkanie od tego miejsca. Wiadomo że przez las słońce się przebija i coś tam pada. Dlatego nie wiedziałem czy musi być bezpośrednie pełne nasłonecznienie na kolektor, czy wystarczy dobra pogoda, niekoniecznie padające słońce na te rury. Jeśli chodzi o zimę nie zależy mi kompletnie bo wodę mam z zasobnika z c.o. I tak palę w piecu to grzeje całe mieszkanie plis bojler. Obecnie nawet mam lepiej gorącą wodę zima, niż latem z grzałki
  • #8 21800712
    Mobali
    Poziom 43  
    Jakby było tak że mogłoby mi się przegrzewać czy gotować to najmniej bym się tym przejął.
    Niestety, to główna i chyba najpoważniejsza wada tego typu rozwiązań na rurach próżniowych. A przegrzewanie niesie za sobą określone i poważne konsekwencje.
    Sęk w tym że od tej strony mam las i obawiam się czy to nasłonecznienie wystarczy do zagrania zbiornika. Latem w dobrze słoneczne dni promienie słoneczne na to miejsce padają gdzieś od godziny powiedzmy 9 do 15 po południu. Później zachodzi już za mieszkanie od tego miejsca. Wiadomo że przez las słońce się przebija i coś tam pada.
    Nikt nie odpowie na pytanie związane z lokalnymi warunkami oświetleniowymi na Twoim terenie. Jest oczywiste, że każde rozwiązanie wykorzystujące promieniowanie słoneczne (PV czy kolektor) działa zdecydowanie bardziej efektywnie przy pełnym naświetleniu niż w cieniu. Szczególnie jeśli to miejsce będzie w głębokim cieniu i zasłonięte lasem, taką lokalizację należy traktować po prostu jako niekorzystną. W tym wypadku dość niepokojące jest zacienienie popołudniowe, czyli po godz. 15. Bo latem dzień długi, ale ciepła woda potrzebna jest głównie wieczorem. Może się więc okazać, że to co efektywnie nagrzejesz sobie przed południem, już nie wystarczy do wieczora. Trzeba mierzyć, liczyć, analizować... Lub szukać po portu lepszej lokalizacji. Innej drogi nie ma.
    Jeśli chodzi o zimę nie zależy mi kompletnie bo wodę mam z zasobnika z c.o. I tak palę w piecu to grzeje całe mieszkanie plis bojler. Obecnie nawet mam lepiej gorącą wodę zima, niż latem z grzałki
    Na podgrzanie zasobnika CWU potrzeba co najmniej kilku kWh energii każdego dnia. Rocznie oznacza to od 1000-3000kWh wyłącznie na CWU. To jest energia, którą w sezonie grzewczym musisz dostarczać wprost z paliwa. A więc wyprodukowanie choć części tej energii we własnej instalacji, to naprawdę bardzo duże i wymierne oszczędności, które łatwo możesz sobie przeliczyć na zaoszczędzone paliwo do systemu CO. Właśnie zimą jest to szczególnie istotne, bo przecież ogrzewasz CWU od znacznie niższych poziomów początkowych. O tej porze roku woda ma zwykle 6-9 stopni Celsiusa, ale latem mniej więcej dziesięć stopni więcej. ΔT dla CWU (czyli różnica pomiędzy temperaturą wody na wejściu a wody pobieranej), wynosi więc około 36-39 stopni zimą i jakieś 26-29 stopni latem. A to oznacza, że właśnie zimą bardziej opłaca się oszczędzać na CWU. Grzejąc CWU płacisz przecież nie tylko za energię dostarczaną do grzałki elektrycznej. Równie dużo kosztuje także paliwo "sypane" do kotła CO żeby tę wodę podgrzewać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21800748
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Na mojej ulicy jest w dwóch domach zamontowany taki kolektor dokładnie w takim miejscu i z tej strony usadowiony co ja planuję. Muszę zapytać dalszych sąsiadów jak im to działa. A jeszcze mam pytanie bo przeglądając zdjęcia w internecie i z obserwacji nie zauważyłem. Czy na tym kolektorze można zamontować termometr żeby mógł pokazywać obecna temperature wody w zbiorniku ?
  • #10 21801375
    Mobali
    Poziom 43  
    Muszę zapytać dalszych sąsiadów jak im to działa
    Tak byłoby chyba najrozsądniej.
    Czy na tym kolektorze można zamontować termometr żeby mógł pokazywać obecna temperaturę wody w zbiorniku ?
    Są nawet takie dedykowane. Ale po co? Czy nie prościej podgrzaną wodę kierować od razu do zasobnika CWU w domu i tam ewentualnie kontrolować sobie temperaturę? No a jak będzie ona za wysoka, to co zrobisz? Z tego powodu wiele osób stosuje zabezpieczenie w postaci kierowania nieuniknionego nadmiaru tej energii do basenu, stawu czy sadzawki ogrodowej. To najbezpieczniejsze dla instalacji rozwiązanie problemu przegrzewania się. Poniżej jest stosunkowo prosto wyjaśnione, co się w takim kolektorze przegrzewa i dlaczego. Być może po tej lekturze będzie łatwiej zrozumieć na czym polegają główne problemy z kolektorami próżniowymi: https://www.oneenergy.nz/blog/solar-evacuated-tube
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21858980
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Witam po dłuższej przerwie. Nadeszła wiosna i zdecydowałem się już na zakup kolektora próżniowego. Kolektor złożony, wystawiony na zewnątrz, w trakcie montażu. Zastanawiam się nad jedną rzeczą, mianowicie w większości kolektorów w górnej części zamontowany jest zawór ciśnieniowo termiczny. Jest on wkrecony w jedyne wyjście górne kolektora. Ja dla swojej kontroli chciałbym zamontować termometr wskazówkowy do pomiaru temperatury. Czy na tym wyjściu mógłbym założyć trójnik , w jedno wyjście wkręcić termometr, a od góry dać ten zawór ciśnieniowy ? Chodzi mi mniej więcej o coś takiego jak na rysunku. Czy takie połączenie nie zaburzy poprawnej pracy zaworu ?

Kolektor słoneczny z rurami próżniowymi i zbiornikiem „Solaris” na zewnątrz, obok samochodu.
  • REKLAMA
  • #12 21867614
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Witam raz jeszcze. Prace hydrauliczne nad montażem kolektora już ukończone. Został mi tylko montaż rur i napełnienie zbiornika. Chciałem zapytać o użytkowanie tego kolektora. Bardziej dokładnie chodzi mi o wpięcie ciepłej wody. Otóż w łazience miałem wyprowadzone dwa przyłącza zakończone zaworami czerpalnymi. Jeden z nich, z zimną wodą został wykorzystany do zasilania pralki, drugi pozostał bez zmian. Przy robieniu podłączenia kolektora na zimnej wodzie założyłem trójnik, z jednej strony solar z drugiej zawór i wąż do pralki. Na ciepłej wodzie sama rurka z wlotem od solara. Wygląda to mniej więcej tak

Biała instalacja rur na ścianie nad wanną, z zaworami i przyłączami w łazience Dwa chromowane zawory ścienne z czerwonymi motylkami; do górnego podłączony trójnik i wąż

I teraz chciałem dopytać, bo w okolicach świąt już chce go uruchomić jak ustaną nocne przymrozki, czy posiadając ciepłą wodę w kolektorze na zewnątrz po odkręceniu kranu w mieszkaniu nie będzie mi się wychładzać ciepła woda ? Bo na dobrą sprawę w tym momencie będę miał dwa zasobniki na wodę : bojler i kolektor. Latem jak kolektor będzie grzał się na słońcu to bojlera nie będę grzał grzałką w domu i co wówczas z wypływem ciepłej wody. Skąd będzie wypływać, z bojlera czy z solara ? Dziękuję za sugestie, pozdrawiam
  • #13 21867723
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Korzystając z kolektora trzeba zamykać zawór ciepłej wody z bojlera i na odwrót. korzystając z kolektora zamyka się zawór ciepłej wody z bojlera.
    Rury mocuje się częściej, bo obwisają i ładniej by było gdyby były ułożone staranniej >w poziomie.
  • #14 21867809
    Majsterkowicz987
    Poziom 13  
    Domyślałem się ale nie byłem pewien. Jeśli chodzi o rury to tu było celowe gdyż w tym miejscu były zamontowane półeczki łazienkowe i nie chciałem po prostu dalej dziurawić ścian przemontowując je
  • #15 21867865
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Jeśli schowają się te rury pod półkami to mogę zrozumieć, ale jeśli tak ładnie ma zostać, to niech i tak będzie...
  • #16 21909622
    Cebri
    Poziom 3  
    Witam, jak kupiłem zestaw z Hewalex, zbiornik 200 l, 1 panel, wszystko na glikol, i powiem, że wydajność zestawu marna. W bardzo słoneczne dni, jak na przykład teraz, jeśli przez cały dzień podniesie temp. o 5 st. C, to jest już rekord świata. W dni, kiedy brak słońca, potrafi się włączyć spontanicznie i schłodzić wodę w zasobniku, gdzie musi interweniować piec gazowy. Więc kolektory słoneczne, o których piszecie, to chyba inna liga! Hewalex to straszny badziew i omijajcie z daleka!!!! Zgłaszałem to do instalatora, jak i do serwisu Hewalex, brak reakcji. Jest godzina 9:25, wyłączyłem piec gazowy, woda w zasobniku spadła już o 5 stopni!! Hewalex to straszny badziew!
  • #17 21909627
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Widziałem praktykę przysłaniania kolektorów latem. Widać było za małe zużycie ciepłej wody. Dziwi to, że użytkownik nie kupił zmywarki zasilanej gorącą wodą, co by zwiększyło zużycie ciepłej wody latem, kiedy na mycie sporo jest zużywane.
  • #18 21909637
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Cebri napisał:
    jak kupiłem zestaw z Hewalex, zbiornik 200 l, 1 panel, wszystko na glikol, i powiem, że wydajność zestawu marna. W bardzo słoneczne dni, jak na przykład teraz, jeśli przez cały dzień podniesie temp. o 5 st. C, to jest już rekord świata. W dni, kiedy brak słońca, potrafi się włączyć spontanicznie i schłodzić wodę w zasobniku, gdzie musi interweniować piec gazowy.

Z tego co piszesz, to masz to źle zrobione. Sam to robiłeś czy miałeś jakiego fachowca? Jaki duży masz ten panel, jakiej mocy?
    PozdrawiaM.
  • #19 21909643
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Cebri napisał:
    Witam, jak kupiłem zestaw z Hewalex, zbiornik 200 l, 1 panel, wszystko na glikol, i powiem, że wydajność zestawu marna. W bardzo słoneczne dni, jak na przykład teraz, jeśli przez cały dzień podniesie temp. o 5 st. C, to jest już rekord świata. W dni, kiedy brak słońca, potrafi się włączyć spontanicznie i schłodzić wodę w zasobniku, gdzie musi interweniować piec gazowy. Więc kolektory słoneczne, o których piszecie, to chyba inna liga! Hewalex to straszny badziew i omijajcie z daleka!!!! Zgłaszałem to do instalatora, jak i do serwisu Hewalex, brak reakcji. Jest godzina 9:25, wyłączyłem piec gazowy, woda w zasobniku spadła już o 5 stopni!! Hewalex to straszny badziew!
    .... bo nikt za Ciebie nie bédzie czytał instrukcji obsługi sterownika i układu.
  • REKLAMA
  • #20 21909647
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Narysuj jak to zrobione
    Trochę jestem zdziwiony opinią
  • #21 21909737
    Mobali
    Poziom 43  
    Cebri napisał:
    ...to straszny badziew!
    Nowe konto, użytkownik znikąd i jego jedyny post... A w treści brak jakichkolwiek konkretów. No, może poza jakimiś absurdami, że przez cały dzień zestaw kolektorów podnosi temperaturę o 5 stopni C. A zamiast rzeczowych prób rozwiązania, jest kilkukrotny atak na wybraną markę. Raczej nie wygląda mi to na pytanie o problem techniczny, ale na "robienie" antyreklamy i czarnego PR. Obrażony były pracownik czy raczej "sprytna" konkurencja? Obym się mylił.
    karolark napisał:
    Narysuj jak to zrobione
    Szczerze wątpię, raczej nie doczekasz się konstruktywnego rozwinięcia ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21910240
    Cebri
    Poziom 3  
    T>>21909737 >>21909737To nie jest opinia z nikąd, dostałem nawet instrukcję, jak ustawić układ, aby działał poprawnie, i nadal nie działa. Nie jestem pracownikiem, tylko wkur... klientem.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21909737 Pytanie, czy coś tam doinstalować, wymienić, nie mam pojęcia, mogę porobić zdjęcia i opisać, jak to wygląda.
  • #23 21910297
    Mobali
    Poziom 43  
    Cebri napisał:
    ...mogę porobić zdjęcia i opisać, jak to wygląda.
    Byłeś o to proszony już wyżej. Bez konkretnych informacji raczej nikt nie będzie w stanie pomóc.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21910833
    Cebri
    Poziom 3  
    Sorry, dużo tu wątków i można się zakręcić. Zbiornik 200 l, z jednym panelem, panel oddalony od zbiornika dach-piwnica około 10 m. Pompa Shimge APM-TPWM2.
    Zgłaszałem do serwisu, że panel jest zaparowany, przyjechali, coś tam wymienili i powiedzieli, że to norma. Zgłosiłem do serwisu, że panel nie jest w stanie podgrzać zbiornika więcej niż 10 st. C. Teraz, gdy są takie upały, okazuje się, że jednak podgrzewa z 30 st. C do max 52, jeśli niebo jest bezchmurne. Ale jeśli dni są przeplatane słońcem i chmurami, to pompa zaczyna pracować, gdy glikol ma niższą temp. niż zasobnik, i temp. wody spada, zaczyna grzać piec gazowy. Po zgłoszeniu do serwisu przysłali mi instrukcję, jak ustawić pompę, tak zrobiłem i efekt nadal marny. Dodalem zalaczniki, mysle ze sie uda je wyslac. Pozdrawiam Tomek
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #25 21910946
    Cebri
    Poziom 3  
    >>21909637Poniżej dałem wszystkie info na temat panelu, robił to instalator z ich strony, taki ich wybrany.
  • #26 21911026
    Mobali
    Poziom 43  
    Potencjał Słońca jako źródła energii w polskich warunkach można oszacować w przybliżeniu na maksimum 1000W na każdy metr kwadratowy. Oczywiście teoretycznie i nie w każdym regionie. Wydajność płaskich kolektorów jest ściśle uzależniona od ich powierzchni czynnej (tzw. apertury), a także od sprawności optycznej. W typowych dostępnych na rynku modelach wynosi ona zwykle od około 70 proc. do 80 proc.

Teoretyczna moc maksymalna, jaką jesteś w stanie odebrać z jednego metra kwadratowego takiego panela wyniesie więc od około 0,65kW do niecałych 0,8kW mocy grzewczej maksymalnie. Oczywiście przy założeniu, że warunki oświetleniowe będą idealne. Jednak nawet przy bezchmurnym niebie, owe "warunki idealne" występują w naszych realiach zaledwie przez około trzy godziny na dobę. W pozostałych okresach dnia, jeśli panel jest mocowany na konstrukcji stałej, kąt padania promieni słonecznych jest już mniej korzystny, a więc uzyski będą niższe. Należy także zwrócić uwagę na zmiany przejrzystości powietrza, co także powoduje istotne straty.

Reasumując, z tej instalacji będzie bardzo trudno skutecznie zasilić instalację CWU z zasobnikiem 200 litrów. Po prostu uzysk z tego panela jest zbyt mały, żeby dostarczyć do zasobnika wystarczającą ilość energii. Pamiętaj także, że na każdym etapie masz jakieś straty (chociażby na rurach przesyłowych czy pompie), co jeszcze obniża produktywność układu. Także sam zasobnik nie jest "termosem" i ma spore straty. Widoczne na zdjęciach "zamglenie" czy też "zaparowanie" również zmniejsza walory optyczne układu, co przekłada się na jego niższą produktywność. W tej konfiguracji instalacja nadaje się więc do pomocniczego dogrzewania wody, ale jej skuteczne ogrzanie w słabszych warunkach oświetleniowych będzie raczej niemożliwe.

Masz w tej sytuacji kilka rozwiązań. Pierwszym jest zwiększenie powierzchni absorbującej energię, czyli dołożenie kolejnego panela solarnego. Druga możliwość to wybór innego typu kolektora, który wykazuje się większą sprawnością, szczególnie w słabszych warunkach oświetleniowych (częściowe zachmurzenie). Wreszcie trzecia możliwość, to układ paneli PV z kontrolerem (przetwornica solarna) i dogrzewanie CWU za pomocą dodatkowej elektrycznej grzałki montowanej w zasobniku CWU.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21911496
    Cebri
    Poziom 3  
    >>21911026 Bardzo dziękuję za pomoc, teraz wiem, w co celować, poczytałem trochę o panelach, znalazłem firmę, instalatora i zapłaciłem, miało być kolorowo a nie jest (: dziękuję raz jeszcze i miłego dnia!!!!!!! Tomek
  • #28 21911867
    Mobali
    Poziom 43  
    Niestety, instalatorom czy firmom oferującym takie rozwiązania też trzeba patrzeć na ręce. Przy kolejnej próbie zakupu proponuję wstawić na Elektrodę proponowaną konfigurację sprzętu, żeby można było ją przejrzeć i wskazać ewentualne słabe punkty. Z takim materiałem będziesz wiedział czego oczekiwać od wykonawcy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 21911909
    Cebri
    Poziom 3  
    Kolejnym razem na 100% postawię na Elektrodę! Pozdrawiam!!!
  • #30 21911929
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Jeżeli kąt panela jest odpowiedni, rury odpowietrzone to zostaje wlaściwe ustawienie sterownika bo to wpływa na wszystko. Jakie masz ustawienia? Nie pisz ogólnikowo tylko podaj model sterownika z najważniejszymi ustawieniami. Musi coś być źle ustawione od samego początku i tyle. Montażyści nie ustawiają pracy ukladu poniewaz to ma zrobić empirycznie użytkownik.

ps. zrobiles fotki, które nic nie pokazują (może masz podlaczoną odwrotnie wężownicę?), położenia panela a nie kawaleczeka czegoś (skoro fota z bliska to gdzie stoi? Gleba? Balkon?
    ps. u kolezanki wystarczylo zmienic prędkość pompy, temperaturę chlodzenia i zły niedzialający uklad zaczął dzialać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru próżniowego kolektora słonecznego ze zbiornikiem do podgrzewania ciepłej wody użytkowej oraz porównania go z prostszą instalacją PV do grzania CWU. Uczestnicy wskazują, że wiele zestawów różni się głównie marką i etykietą, a kluczowe elementy, takie jak rury próżniowe i zbiorniki, bywają wymienne. Podkreślono wysoką skuteczność kolektorów próżniowych przy dobrym nasłonecznieniu, ale też ich istotne wady: przegrzewanie latem, słaba użyteczność zimą oraz duża zależność od lokalizacji i zacienienia. W trakcie rozmowy analizowano wpływ częściowego cienia od lasu i ograniczonego czasu nasłonecznienia, a także sens montażu termometru i zaworu ciśnieniowo-termicznego na wyjściu kolektora. Pojawiły się też uwagi eksploatacyjne dotyczące zamykania zaworu ciepłej wody z bojlera podczas pracy kolektora, odpowietrzenia rur, ustawień sterownika, pracy pompy oraz problemów z wydajnością i schładzaniem zasobnika w instalacji glikolowej. W końcowej części wątku pojawiła się krytyka zestawu Hewalex 200 l z jednym panelem i pompą Shimge, opisywana jako mało wydajna i wymagająca korekty ustawień lub montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA