logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo Ideapad 3 – wysypał się podczas aktualizacji. Gdzie znaleźć wsad BIOS E8CN41WW.

habs 05 Sty 2026 22:16 1044 30
  • #1 21800036
    habs
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam.
    Padł Lenovo Ideapad 3.
    Wnuczek chciał zaktualizować i niestety zapętlił się na dwa dni na niebieskim ekranie.
    Wcześniej zdążyłem zrobić fotkę biosu.
    Teraz tylko zasilanie startuje, ale nawet nie ładuje biosu, czarny ekran.
    Poszukuję wsadu biosu E8CN41WW najlepiej plik z rozszerzeniem bin.
    Oryginalnie był starszy bios.
    Na stronie Lenovo są tylko do aktualizacji exe.
    Posiadam programator CH341A to powinienem sobie poradzić.
    Pozdrawiam.

Ekran instalacji systemu Windows zatrzymany na 64%, z niebieskim tłem i komunikatem.
    Ekran BIOS z informacjami o Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 i wersji BIOS E8CN34WW
    Załączniki:
    • Lenovo Ideapad 3 – wysypał się podczas aktualizacji. Gdzie znaleźć wsad BIOS E8CN41WW. Schowek0.jpg (65.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21800131
    habs
    Poziom 12  
    Pobrałem go, ale to plik z rozszerzeniem "bak" nie wiem czy zadziała.
  • Pomocny post
    #4 21800200
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Rozszerzenie jest bez znaczenia, byle zawartość się zgadzała. Wsad z tamtego postu zawiera dane DMI i OS innego komputera (co nie uniemożliwi działania).
    Bardziej prawidłowym podejściem niż ładowanie losowego BIOSu jest wyciągnięcie ze swojego BIOSu informacji specyficznych dla posiadanego komputera (dane DMI, dane licencji OS) i użycie ich, jeśli to możliwe.
    Niezależnie od tego, co będzie robione, warto zrzucić aktualną zawartość uszkodzonego BIOSu i zachować jego kopię.
    Dla AMD można też próbować wyciągnąć w miarę kompletny wsad bez danych DMI i licencji OS z aktualizacji na stronie producenta. W razie czego w załączniku wersja wycięta z takiej aktualizacji, można też sprawdzić.
    Załączniki:
    • E8CN41WW.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21800457
    habs
    Poziom 12  
    Dziękuję za cenne informacje.
    Przyznam się że będzie to pierwszy mój kontakt z przegrywaniem wsadu. Na razie czytam o wyciąganiu danych DMI.
    Licencje OS spisałem wcześniej z rejestrów bo na opakowaniu ani komputerze nie było.
    Jestem pewny że za pierwszym razem będę miał problemy, dlatego pozwolę sobie o dopytywanie i dalsze wskazówki.

I znowu zagwozdka.
    Ćwiczę na różnych plikach wyszukiwanie początku np. klucza. W Hxd, w zakładce szukaj wpisuję "Lenv ", wyszukuje mi początek, ale nie wiem gdzie jest koniec. Na filmach YT też nie mówią skąd biorą koniec. Jeden zaznacza 2000 inny inaczej, skąd brać koniec zapisu ?

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Lenovo Ideapad 3 – wysypał się podczas aktualizacji. Gdzie znaleźć wsad BIOS E8CN41WW. Schowek02.jpg (330.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21800766
    dt1
    Admin grupy komputery
    Możesz wrzucić zgrany wsad tutaj, spróbujemy pomóc :)
  • #7 21800782
    habs
    Poziom 12  
    Chwilowo nie ma mnie w domu, wracam dopiero w piątek, będę zgrywał i tu wrzucę . Do tego czasu chciałem zapoznać się z tematem.
  • #8 21801932
    habs
    Poziom 12  
    Nie wytrzymałem i wróciłem wcześniej :-)
    Wsad zgrał się ok.
    Zrobiłem to dwa razy i porównałem.
    Jedynie co się nie zgadza to wykrycie kości jako W25Q64FW, a na płycie siedzi W25Q64JW.

Zrzut ekranu programu NeoProgrammer z odczytem pamięci W25Q64FW

Załączam zgrany wsad.
    Załączniki:
    • w25q64fw old.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 21802581
    roman109
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Bios po naprawie do sprawdzenia.
    Załączniki:
    • w25q64fw old_rep.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21802935
    habs
    Poziom 12  
    roman109 napisał:
    Bios po naprawie do sprawdzenia.

Wielkie dzięki Koledzy.
    Wsad zapakowany i działa.
    Teraz się testuje. Może macie jakieś sugestie co sprawdzać?
    Jestem ciekawy co poszło w tamtym wsadzie.
    Laptop chyba zostanie u mnie, wnuczek dostał nowszy model.
    Będę musiał tylko wywalić tego win11, jakoś mi nie leży.
    Pozdrawiam
  • #11 21803402
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jak poużywasz tego laptopa w normalnym trybie godzinę czy dwie instalując system, sterowniki, przeglądając strony www - to już będzie dobry test, jeśli się nie będzie wieszał, to jest ok.
    Można mu zrobić testy obciążeniowe, zobaczyć jak chłodzenie sobie radzi, kilka minut, bo jako że to laptop to z wysokim obciążeniem dojedzie w kilka-kilkanaście sekund do wysokich temperatur. Przy mocnych obciążeniach można się spodziewać 80-90 stopni i redukcji wydajności (aby zapobiec dalszemu wzrostowi temperatury) w połączeniu ze zwiększonym szumem chłodzenia. Tu również nie powinno być żadnych wypadków czy niestabilności.
    Co poszło nie tak to ciężko określić, bo w zawartości tej pamięci jest całkiem sporo zmiennych przechowywane. Jako że stało się to podczas aktualizacji to zapewne któryś z krytycznych regionów oprogramowania został skasowany, ale nie został już poprawnie zaprogramowany. Dlatego w sumie nie lubię automatycznych aktualizacji BIOS i jeśli jest taka możliwość to staram się je wyłączyć w BIOS, a jeśli nie ma, to zapobiegam tym aktualizacjom w Windows.
    Windows 11 staje się coraz gorszy i idzie w paskudnym kierunku wrzucenia wszędzie gdzie możliwe AI, jest zaśmiecony, obładowany zbędnymi komponentami. Wydaje mi się, że bez większych problemów powinien się zainstalować Windows 10 i nie powinno być ze sterownikami problemów. Mimo że właśnie skończył się dla niego okres wsparcia, to jest to na ten moment jeszcze całkiem dobrze działający system. Bardziej upierdliwy niż Windows 7, ale mimo dużych podobieństw daleko mu do Win 11. Oczywiście można też spróbować naprawić większość upierdliwości jedenastki i wywalić z niej część głupot, które M$ na siłę wrzuca, nawet jeśli nikt o nie nie prosi. Ale to chyba więcej pracy niż zainstalowanie Windows 10, które ma tę przewagę, że Microsoft już go nie wspiera (czytaj: już w nim nic nie zepsują, czyli brak aktualizacji funkcji). Patrząc na Windows 11 to stało się zaletą, nie wadą dla tych, którym Windows 11 nie podoba się.

Co do instalacji systemu to kol. @roman109 przeniósł licencję systemu z Twojego uszkodzonego wsadu, więc możesz pobrać Windows 10 lub 11 (licencja aktywuje oba systemy) i zainstalować. Nie powinien Cię pytać wcale o edycję ani o klucz, powinien z automatu zainstalować wersję Core (przez niektórych nazywaną też Home) i aktywować ją automatycznie po podłączeniu do internetu.

Product Key	 : *****-*****-*****-*****-CKCHD
    Profile		 : System
    Validity	 : Valid
    Edition Type	 : Core
    Description	 : Win 10 RTM Core OEM:DM
    Edition ID	 : [TH]X19-99523
    Key Type	 : OEM:DM
    EULA		 : OEM
  • #12 21803564
    habs
    Poziom 12  
    Przeprowadziłem aktualizację wsteczną z w11 na w10, oczywiście ze strony microsoft. Wszystko poszło bezproblemowo, nie pytał o klucz.
    Ta końcówka klucza podana przez Ciebie powyżej, trochę inna niż ta co wydobyłem poprzednio.
    Potem zaczęły się schody z hasłami. Nijak nie mogę się pozbyć logowania do win z hasłem. Te poradniki w sieci nie działają, wręcz przeciwnie, mam teraz przy starcie dwóch tych samych użytkowników (administratorów) o innych hasłach, koszmar. Na nic nie wyrażałem zgody, albo pomijałem, a i tak instalują się jakieś śmieci.
    Na moim starym (12lat Asus) laptopie, mam win7 i nigdy problemów nie było.
    Lenovo wczoraj testowałem, filmy, programy graficzne typu Lightroom i nic niepokojącego nie zauważyłem.
    Zastanawiam się czy nie przejść na win7 :-)
    Pozdrawiam.
  • #13 21803833
    dt1
    Admin grupy komputery
    Usuń jedno konto, a drugie zamień z konta Microsoft na lokalne. Konto lokalne może nie mieć hasła.

Preinstalowany fabrycznie Windows może mieć inny klucz niż zapisany w BIOS.

Jeśli dane nas komputerze nie są istotne to powinieneś zrobić czysta instalację, a nie nakładkę.

Z Windows 7 będziesz miał problemy rozpoczynając od instalacji samego systemu na braku sterowników kończąc. Windows 10 to rozsądny wybór dla tego laptopa.
  • Pomocny post
    #14 21804126
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3580
    habs napisał:
    wręcz przeciwnie, mam teraz przy starcie dwóch tych samych użytkowników (administratorów) o innych hasłach ...

Zasugeruję skorzystanie z programu -> Account Profile Fixer
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4080584.html#21259722
  • #15 21804891
    habs
    Poziom 12  
    Wszystko działa jak należy, już nie chce żadnych haseł.
    Zainstalowałem wszystko co mi było potrzebne i zacząłem walczyć z ustawieniami.
    Walczyłem z powiększaniem tekstu w folderach, jak dopasowałem czcionkę i tekst który mi odpowiadał, to strony w internecie nie mieściły się na ekranie. Trzeba było przesuwać paskiem na dole strony. Zmiany rozdzielczości też nie pomagają. Niestety nie można tego skorygować w ustawieniach przeglądarki (Firefox), a może wiedzy o win10 mi zabrakło. Poza tym stwierdziłem że ekran w Lenovo daje o klasę gorszy obraz niż w moim starym Asusie. Na zewnętrznym monitorze, Lenovo wyświetla lepiej.
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
  • Pomocny post
    #16 21816401
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Temat został odblokowany na prośbę Autora.
  • #17 21816432
    habs
    Poziom 12  
    Witam.
    Za wcześnie wydałem opinie pozytywną.
    Czy wsad biosu może być nadal nieodpowiedni ?
    W trakcie dłuższego (brak reguły, może być 10min lub 2h) użytkowania wychodzą kwiatki w postaci wyłączania komputera, niestety ponownie nie można go uruchomić, świeci się tylko przycisk zasilania. Dopiero przycisk awaryjny NOVO wyświetla panel z opcjami.
    Przy włączaniu po dłuższej przerwie też muszę używać przycisku NOVO.
    Zasilacz sprawny, bateria też sprawna.
    Sterowniki do win10 są zainstalowane najnowsze dostępne.
    Załączam jedną z kilku informacji wyświetlanych podczas startu biosu.

Edit
    Dziś wyczytałem w sieci że:
    "Microsoft otrzymał pewną liczbą zgłoszeń informujących o nieuruchamiających się urządzeniach wyświetlających kod UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME. Ten wyświetla się po instalacji aktualizacji zabezpieczeń Windowsa ze stycznia 2026 roku wypuszczonej 13 stycznia 2026 roku i z późniejszymi aktualizacjami. Urządzenia, których to dotyczy, wyświetlają czarny ekran z komunikatem „Twoje urządzenie napotkało problem i wymaga ponownego uruchomienia. Możesz je uruchomić ponownie teraz”. Na tym etapie urządzenie nie jest w stanie do końca się uruchomić i wymaga ręcznego odzyskiwania."
    Ja przecież przeinstalowałem z win11 na win10, być może jakieś śmieci z win11 pozostały i powodują te moje problemy.
    Załączniki:
    • Lenovo Ideapad 3 – wysypał się podczas aktualizacji. Gdzie znaleźć wsad BIOS E8CN41WW. Schowek_01-22-2026_01.jpg (457.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Ideapad 3 – wysypał się podczas aktualizacji. Gdzie znaleźć wsad BIOS E8CN41WW. Schowek_01-18-2026_01.jpg (856.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21838209
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 967
    Obsługa komunikatu „fTPM NV uszkodzony”
    Jeśli reset wykonujesz z powodu komunikatu „Zainstalowano nowy procesor, uszkodzona karta sieciowa fTPM NV”:

Naciśnij „Y”, aby zresetować moduł fTPM.
    Uwaga: jeśli masz włączone szyfrowanie BitLocker, do uruchomienia systemu Windows potrzebny będzie klucz odzyskiwania.

procedura:

Twardy reset / rozładowanie CMOS
    Ta metoda usuwa tymczasowe dane z BIOS-u/pamięci NVRAM poprzez rozładowanie płyty głównej.

Wyłącz laptopa i odłącz zasilacz sieciowy.
    Zdejmij dolną część obudowy i odłącz wewnętrzny akumulator (jeśli to możliwe).
    Znajdź małą baterię pastylkową CMOS i odłącz ją lub po prostu naciśnij i przytrzymaj przycisk zasilania przez 30–60 sekund.
    Podłącz ponownie baterie i włącz zasilanie.

Ekran BIOS z komunikatem „New CPU installed, fTPM NV corrupted…” i opcjami Y/N

Dodano po 15 [minuty]:

stary bios:
    Ekran informacji BIOS z danymi IdeaPad 3 15ADA05 i wersją BIOS E8CN34WW, zaznaczony strzałkami.

Nowy Bios
    Zrzut strony Lenovo z aktualizacją BIOS dla IdeaPad 3, z czerwonymi oznaczeniami modelu i wersji.

Zawsze można wymusić ponowną aktualizację BIOS ze świeżego pliku.

https://pcsupport.lenovo.com/mt/pl/products/l...pad-3-15ada05-ideapad-3-17ada05?category=BIOS

Oprogramowanie firmware dysku SSD Micron może wymagać aktualizacji.
    Wyłącz w biosie opcję secure BOOT
    Zainstaluj windows 11 ale z aktualizacjami z lutego 2026 gdzie ten problem naprawiono.

"Certyfikaty bezpiecznego rozruchu używane przez większość urządzeń z systemem Windows wygasają od czerwca 2026 r. Może to mieć wpływ na możliwość bezpiecznego rozruchu niektórych urządzeń osobistych i biznesowych, jeśli nie zostaną zaktualizowane na czas. Aby uniknąć zakłóceń, zalecamy wcześniejsze zapoznanie się ze wskazówkami i podjęcie działań w celu zaktualizowania certyfikatów" - mówi biuletyn Microsoftu.

Dodano po 16 [minuty]:

Różnice miedzy plikami w25q64fw old.bin a w25q64fw old_rep.bin.

Zrzut porównania binarnego dwóch plików BIN z listą różnic i strzałkami wskazującymi nazwy plików
  • #19 21839184
    habs
    Poziom 12  
    Dzięki.
    Będę próbował dalej.
    Przedstawiłeś na fotce różnice między old bin, a old_rep.bin.
    Koledzy powyżej poprawili bios, ale napisali że do sprawdzenia. Być może jeszcze coś jest nie tak z tym wsadem.
    Łapię się już wszystkiego bo to pierwszy mój kontakt z wgrywaniem wsadu.
    Laptop cały czas losowo się wyłącza.
  • #20 21839258
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Jeśli kość BIOS jest sprawna ( zakładając że jest na 100% sprawna) i po ponownym wgraniu biosu w "normalny" sposób "Laptop cały czas losowo się wyłącza" to nie jest to już wina BIOSU.

Stary i nowy.
    Załączniki:
    • e8cn34ww.exe (16.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • e8cn41ww.exe (17.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 21840208
    dt1
    Admin grupy komputery
    habs napisał:
    Czy wsad biosu może być nadal nieodpowiedni ?
    W trakcie dłuższego (brak reguły, może być 10min lub 2h) użytkowania wychodzą kwiatki w postaci wyłączania komputera, niestety ponownie nie można go uruchomić, świeci się tylko przycisk zasilania. Dopiero przycisk awaryjny NOVO wyświetla panel z opcjami.
    Przy włączaniu po dłuższej przerwie też muszę używać przycisku NOVO.

Raczej nie wygląda to na BIOS, ale może to być inne uszkodzenie sprzętowe. Warto sprawdzić pamięć RAM memtestem. Za reakcje na przycisk power odpowiada EC.
  • #23 21844261
    habs
    Poziom 12  
    Wgrałem nowy bios (e8cn41ww) z postu kolegi k45i89o98j66.
    Poprzedni wsad, ten poprawiany miał oznaczenie e8cn39ww.
    Laptop na ostatnim biosie 41ww pracował cały dzień.
    Po ponownym uruchomieniu i wejściu w bios, zawiesił się na komunikacie.

Ekran BIOS/UEFI z oknem „Warning” o błędzie „Security Violation” i przyciskiem OK

Po resecie zasilania, znowu działał trochę stabilnie, i znowu coś z kartą grafiki.

Zrzut ekranu okna Właściwości: AMD Radeon(TM) Graphics z zakładką Zdarzenia i błędem Kod 31

Usunąłem sterowniki, przez jakiś czas pracował poprawnie i nagle czarny ekran.
    Pamięć sprawdzona, sprawna. Kolega dt1, administrator chyba ma rację, być może uszkodzenie sprzętowe, może APU.
  • Pomocny post
    #24 21844269
    dt1
    Admin grupy komputery
    Może być też sam chip przechowujący BIOS delikatnie uszkodzony, tym bardziej że wgrywanie różnych kombinacji wsadów podnosi tego laptopa. Może warto kupić nową kość, zaprogramować działającym wsadem i zobaczyć, czy cokolwiek się zmieni.
  • #25 21844302
    habs
    Poziom 12  
    Muszę poszukać W25Q64JW, na razie widzę że w kraju mają same 25q64jv. Jv według datasheet jest na niższe napięcie.
    Może gdzieś w swoich gratach znajdę.
  • #26 21844367
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    https://www.mouser.pl/ProductDetail/Winbond/W25Q64JWZPIQ?qs=YwPsRIUVAOevJ2h6IF%2FKMQ%3D%3D
    6,19
    plus przesyłka mają.

Dodano po 3 [minuty]:

Może oznaczać problem z mechanizmem UEFI Secure Boot lub wpisem rozruchowym.

Możliwości:
    włączony Secure Boot, a system / bootloader nie jest poprawnie podpisany.
    uszkodzony wpis rozruchowy UEFI
    zmiana trybu z UEFI ↔ Legacy
    nieudana aktualizacja BIOS lub systemu
    podmieniony dysk

Dodano po 4 [minuty]:

Ostatnio coś Microsoft w lutym kombinował w aktualizacjach z certyfikatami które mają niedługo wygasać i ładowali nowe certyfikaty.

Dodano po 1 [minuty]:

KB5077181
    aktualizacja z datą wydania 10 lutego 2026 r. dla Windows 11 wersji 25H2 (oraz 24H2). Zawiera ona m.in. rozszerzone dane dotyczące Bezpiecznego Rozruchu i przygotowania systemu do wdrożenia nowych certyfikatów Secure Boot, które mają zastąpić wygasające certyfikaty z 2011 r. oraz umożliwia ich późniejsze zastosowanie w systemie poprzez proces aktualizacji.

Dodano po 2 [minuty]:

W niektórych przypadkach użytkownicy zgłaszają, że resetowanie Secure Boot, czyszczenie kluczy lub zmiana ustawień BIOS po instalacji tej aktualizacji prowadzi do błędów typu „Secure Boot violation” przy starcie systemu.
    Reddit i fora techniczne wspominają, że zmiany w Secure Boot mogły spowodować problemy z kluczami klucza autoryzacyjnego (db/dbx), co może powodować błędy w BIOS-ie przy włączonym Secure Boot
  • #27 21844415
    habs
    Poziom 12  
    Nie wiem za bardzo który ewentualnie zakupić. Dokładnie o tym oznaczeniu nie mają w ofercie.
    Potrzebuję 25q64jwsiq.

Zbliżenie układu pamięci Winbond na płytce PCB, widoczny nadruk „W25Q64JW…”
    Tu jest rozszyfrowanie kodu kości.

Strona „Ordering Information” Winbond dla pamięci W25Q64JW z rozpisanym kodem oznaczenia
    Przed chwilą uruchomiłem laptopa, start i logowanie przebiegło bez problemów. Po paru minutach ekran zgasł, tylko przycisk zasilania się świecił.
    Zastanawia mnie że traci ustawienia, wyłączyłem funkcję uruchamiania laptopa przy otwieraniu pokrywy, a on teraz podczas otwierania zastartował, zmieniły się ustawienia czcionek do domyślnych, czyli malutkich, ikony też zmalały.

Właśnie chciałem napisać na lenovo że wyłączyłem Secure Boot, i nagle padł, musiałem przytrzymać przycisk zasilania aby się zresetował.
    Po resecie wyświetlił taki ekran, ale nie uruchomił się ponownie.

Ekran błędu Windows (niebieski ekran) z komunikatem i kodem „IRQL NOT LESS OR EQUAL” oraz kodem QR
  • #29 21844869
    habs
    Poziom 12  
    Niestety, laptop już nie wstał. Używając przycisku NOVO tylko pika dwa razy, czyli sygnalizuje problem z pamięcią operacyjną RAM. Rozkręciłem i chciałem wyciągnąć kość pamięci aby sprawdzić i innym komputerze i wyszły takie kwiatki. Próbowałem wyprostować styk ale pękł.
    Zastanawia mnie że po wyjęciu kości ram, też nie chciał się uruchomić na wbudowanej pamięci 4gb.

Zbliżenie na slot RAM SO-DIMM na płycie głównej laptopa z widocznymi pinami i zatrzaskiem

Niestety, sprawdziłem dziś i nie posiadam takiego gniazda.
    Z zakupem też chyba nie będzie łatwo.

Gniazda zamówione u Pana Chińczyka, czekam.
  • #30 21854369
    habs
    Poziom 12  
    Wczoraj przyszły gniazda i wziąłem się za wymianę, poszła sprawnie choć to mój pierwszy raz.
    Wgrałem na nowo bios i laptop uruchomił się od razu. Chodzi od rana i nic się nie dzieje, żadnych resetów, zawieszeń. Przeprowadziłem test pamięci programem Memtest86 który trwał około dwóch godzin. Nie znaleziono żadnych błędów.
    Mam nadzieję że to było tylko uszkodzenie slotu ram.
    Jeszcze raz Wszystkim Kolegom dziękuję za pomoc.

Zbliżenie na płytę główną laptopa z trzema gniazdami RAM SO-DIMM i folią ochronną
    Zbliżenie płyty głównej laptopa z dwoma gniazdami RAM SO‑DIMM i etykietą Lenovo
    Zbliżenie gniazda pamięci RAM (SO-DIMM) na płycie głównej laptopa
    Ekran podsumowania MemTest86 v11.6 z wynikiem 48/48 testów zaliczonych i 0 błędów

Podsumowanie tematu

✨ Lenovo Ideapad 3 uległ uszkodzeniu podczas aktualizacji BIOS, która zapętliła się na niebieskim ekranie. Po awarii laptop uruchamia się tylko zasilaniem, ale nie ładuje BIOS, wyświetlając czarny ekran. Poszukiwano oryginalnego wsadu BIOS E8CN41WW w formacie bin do programatora CH341A, gdyż na stronie Lenovo dostępne są tylko pliki exe do aktualizacji. Użytkownik zgrał uszkodzony wsad i otrzymał poprawioną wersję od społeczności, jednak laptop nadal wykazywał niestabilności i losowe wyłączanie. Po testach i wymianie kości pamięci RAM oraz gniazda RAM, które było uszkodzone, stabilność systemu została przywrócona. W trakcie dyskusji poruszono kwestie wyciągania danych DMI z BIOS, problemów z licencjami Windows, wpływu aktualizacji systemu (m.in. KB5077181) na rozruch oraz możliwych uszkodzeń sprzętowych, w tym kości BIOS i APU. Zalecano testy pamięci RAM (Memtest86), reset CMOS oraz ostrożność przy aktualizacjach BIOS. Ostatecznie wymiana gniazda RAM i ponowne wgranie poprawionego wsadu BIOS rozwiązały problem z niestabilnością laptopa.
REKLAMA