logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć brzęczyk ciśnienia oleju w Golf 2?

Nati 23 Gru 2005 18:59 7173 17
REKLAMA
  • #1 2110063
    Nati
    Poziom 11  
    Mam pytanie, jak wyłaczyć brzęczyk który włącza sie podczas jazdy wraz z kontrolką od oleju, niby powinen włączać sie w momencie gdy jest niskie lub wysokie ciśnienie oleju ale ciśnieni jest ok,wyłącza sie dopiero jak zwiększą sie obroty silnika, nie pomaga też odłączenie czujników, może ktos wie gdzie zlokalizowany jest brzeczyk lub jak go wyłączyć??
  • REKLAMA
  • #3 2110188
    Nati
    Poziom 11  
    ale który czujnik bo są dwa, jeden obok głowicy a drugi obok filtrów ??
  • #4 2110270
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Ja bym spróbował metodą prób i błędów. Jeżeli na zapalonym silniku odłączenie pierwszego z nich spowoduje zapalenie się kontrolki od ciśnienia oleju, to znaczy że raczej ten drugi.
    Pablo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2110378
    sq4iop
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam faktycznie sa dwa czujniki jeden pod wplywem cisnienia oleju zwiera do masy a drugi rozwiera ale jeszcze wplyw na sygnalizacje ma ladowanie sprawdz ladowanie i stan szczotek
  • #6 2110453
    slowmot
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Eee tam ...ładowanie.drugi czujnik ma zadziałać przy 2000obr/min.Jeśli ten warunek nie jest spełniony, bedzie działał alarm olejowy.Ważne są parametry czujników tzn ciśnienie załączenia zależne od wersji silnika.Pasuje abyś napisał czy to auto trafiło dopiero do twoich rąk z tą usterką,czy też układ kontrolki działał ci wczesniej.
  • #7 2110477
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam czujnik, po lewej stronie jak podniesiesz klape napewno bo sam tak mam
  • #8 2110822
    manolo4
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam.
    Czujnik brzeczyka jest wkrecony w obudowe filtra oleju tak jest w silnikach 1,6
    Istotnie może być uszkodzony (można podmienić). Jeżeli problem nie zniknie to na bank problem może dotyczyć samej pompy oleju.
    Przycina się zawór zwotny lub wypracowaniu uległy koła zębate samej pompy z tego powodu występuje spadek ciśnienia w magistrali głównej.
    Golfy tak czasami mają.
    Jeżeli dojdzie do zdjęcia miski olejowej to proponuję obejrzeć panewiki korbowodowe czy nie zostały przytarte.
  • REKLAMA
  • #10 2111533
    Nati
    Poziom 11  
    Ciśnienie oleju jest w normie bo już sprawdzałem, to jest silnik 1.6 TD a problemy sie zaczęły dość niedawno jakiś moze rok temu, nigdy tak sie ine działo aż do teraz. czujniki już wymieniałem kilka razy i nic nie dawało, spróbuje sprawdzic te ładowanie tak jak już radziliscie.zobaczymy jakie bedą tego skutki
  • #11 2114872
    jaxes
    Poziom 13  
    Ładowanie nie ma nic wspólnego z ciśnieniem oleju.
    A czy problemy nie wystąpiły po zmianie oleju?
    I jeszcze na marginesie czy jesteś pewien, że piszczy ci brzęczyk, a nie jakieś elementy plastikowe trą o siebie i wydają taki dźwięk? Pare osób już się też zdziwiło z tego powodu.
    A brzęczyk z tego co pamiętam to powinien włączyć się powyżej 2000 obr.
  • REKLAMA
  • #12 2119915
    Nati
    Poziom 11  
    Bez przesady chyba róznica między brzęczykiem który nie wyłączy sie aż do momentu kiedy zwiększy sie obroty silnika a jakimiś skrzypiącymi elementami jest widoczna! olej jest zmieniany systematycznie nawet już był używany olej czysczący także to odpada, a te łądowanie to dość prawdopodobne bo jakoś w okresie kiedy zaczeła występować ta usterka wymieniane były szczotki. teraz zamontowalem stare szczotki, zobaczymy co bedzie sie dziać dalej.
  • #14 2121684
    79adam79
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam
    Jeżdziłem giedys golfem 2-polecam tobie stronke www.vwgolf.pl znajdziesz tam 100% odpowiedzi na nurtujace Cie pytania na temat tego auta.
    Pozdro i szczęśliwego nowego roku!
  • #15 2121772
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.
    Golf ma dwa czujniki ciśnienia oleju.Jeden jest przy filtrze kontroluje
    ciśnienie oleju za pompą olejową,a drugi jest na końcu magistrali olejowej
    i kontroluje ciśnienie rozrządu.Jeśli odzywa się sygnalizacja spadku ciśnienia,to w pierwszej kolejności powinno się sprawdzić ciśnienie oleju
    manometrem żeby uniknąć zatarcia silnika,jeśli jest dobre to spokojnie
    można szukać przyczyny w sygnalizacji.Do licznika przykręcony(z tyłu)
    jest stabilizator napięcia on często ulega uszkodzeniom wówczas też wskazania temperatury wody i poziomu paliwa nie są stabilne.Na początek
    trzeba sprawdzić stan styków na czujnikach.
    Ten drugi czujnik ciśnienia jest z prawej strony u góry (patrząc z przodu).
    Pozdrawiam.Andrzej.
  • #16 2121833
    kzaleski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ja miałem kiedyś identyczną historie ze swojm golfem.U mnie było zabite szlamem sito przy smoku pompy oleju.Ciągną olej otworkiem wielkość paznokcia i przy większych obrotach niż jałowe wyłanczał mi się piszczyk.Po wymyciu sita,problem znikł-prznajmniej u mnie,zobacz u siebie.[/code][/u]
  • #17 2122835
    cenoley
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam.Obecnie ( od wigilii) borykam sie z podobnym problemem, toledo lpg 1,6,98r.Po odpaleniu gdy silnik jest zimny(stoi na dworze)rechoczą zawory i pali sie kontrolka oleju, po przekroczeniu 2000 obr. włącza sie brzęczyk.Profilaktycznie wymieniłem olej, ale jak to robiłem silnik był rozgrzany i wszystko wróciło do normy.Ale na drugi dzień nadal to samo.......jak się silnik porządnie nagrzeje (ok. 10 min. musi pochodzić) wszystko wraca do normy, tzn. kontrolka i brzęczyk gasną a silnik pracuje cichutko , jak nowy.Byłem u mechaniora i stwierdziliśmy że olej na bagnecie jest za zimny gdy silnik jest rozgrzany,
    czyli (oby tak było ! ! !) powodem jest pompa oleju a dokładniej jakis tam zawór zwrotny który czasem potrafi sie przyciąć ( uwalnia sie w jakis sposób pod działaniem temperatury...????:?:.Umówiłem sie na piątek.Dam znac jak poszło.Pozdr.
  • #18 2136352
    Nati
    Poziom 11  
    Wracając do problemu, skorzystałem z rady jaką było sprawdzenie alternatora. Nowe szczotki zastąpilem starymi i jak narazie żaden brzęczyk sie nie włącza mam nadzieje że ten problem nie wróci. Dzieki wszystkim za info! Post uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem brzęczyka ciśnienia oleju w Volkswagenie Golf 2 z silnikiem 1.6 TD, który włącza się podczas jazdy mimo prawidłowego ciśnienia oleju i gaśnie dopiero przy zwiększonych obrotach silnika. Wskazano, że Golf 2 posiada dwa czujniki ciśnienia oleju: jeden przy filtrze oleju kontrolujący ciśnienie za pompą oleju, drugi na końcu magistrali olejowej kontrolujący ciśnienie rozrządu. Zalecano sprawdzenie stanu czujników, ich podłączenia do masy oraz stabilizatora napięcia przy liczniku, który może wpływać na sygnalizację. Sugerowano również pomiar ciśnienia oleju manometrem, by wykluczyć rzeczywisty spadek ciśnienia. Wskazano możliwe uszkodzenia pompy oleju, takie jak przycięty zawór zwrotny lub zabrudzone sito przy smoku pompy, które mogą powodować spadki ciśnienia przy wyższych obrotach. Poruszono też kwestię alternatora i stanu szczotek, które w jednym przypadku po wymianie na stare wyeliminowały problem brzęczyka. Podkreślono, że ładowanie nie jest bezpośrednio powiązane z ciśnieniem oleju, ale uszkodzony stabilizator napięcia może powodować niestabilne wskazania. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę szczotek alternatora na stare, co wyeliminowało nieprawidłowe włączanie się brzęczyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA