logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z ustawieniem anteny satelitarnej mimo użycia miernika Satlink WS-6933

style 08 Sty 2026 16:57 750 22
REKLAMA
  • #1 21802977
    style
    Poziom 9  
    Hej, do tej pory używałem Canal Plus tylko online, ale postanowiłem w końcu założyć antenę, żeby mieć w TV.

Kupiłem antenę 80 cm Corab COR-800SAE-C oraz konwerter Single LNB 4K UHD, zamontowałem wszystko, patrząc, jak mają sąsiedzi ustawione anteny, ale za cholerę nie mogłem złapać sygnału na dekoderze.
    Lokalizacja to południowa Polska - Nowy Sącz.

Pożyczyłem miernik sygnału satelitarnego Satlink WS-6933 i ustawiłem w urządzeniu wyszukiwaną satelitę Ku-Hotbird 13, i nie łapie żadnego sygnału. Już myślałem, że coś jest nie tak z konwerterem i okablowaniem, ale jak pozmieniałem jakieś parametry satelity Hotbirda niż te z góry zapisane, udało mi się złapać sygnał 50%, ale na 0% jakości, i mimo ruszania anteną w różne opcje siła sygnału nie idzie dalej... I tu moje pytania, bo jestem blisko wezwania profesjonalnego instalatora.

1. Przede wszystkim, czy w taką pogodę jak teraz - bardzo pochmurne niebo, opady śniegu i mróz - da się złapać sygnał i ustawić antenę, czy lepiej poczekać na lepszą pogodę z bardziej przejrzystym niebem?
    2. Czy w mierniku powinienem zmienić parametry po wybraniu Hotbirda 13, czy urządzenie ma już zapisane gotowe parametry i po wybraniu satelity zostaje tylko szukać sygnału?
  • REKLAMA
  • #2 21802987
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1146
    style napisał:
    1. Przedewszystkim czy w taką pogodę jak teraz - bardzo pochmurne niebo, opady śniegu i mróz da się złapać sygnał i ustawić antenę
    Mróz nie ma wpływu na sygnał. Jednak bardzo pochmurne niebo i opady śniegu mogą powodować zanik sygnału. Lepiej poczekaj na poprawę pogody, przynajmniej do takiej żeby śnieg nie padał.
    style napisał:
    udało mi się złapać sygnał 50%, ale na 0% jakości i mimo ruszania antena w różne opcje siła sygnału nie idzie dalej...
    Może brak tobie cierpliwości i delikatności? Antenę satelitarną należy ruszać powoli i minimalnie. Tam kilkumilimetrowy ruch powoduje brak sygnału. A 50% siły przy 0% jakości może oznaczać że nie trafiłeś na odpowiedniego satelitę.
  • REKLAMA
  • #3 21802991
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    Lista transponderów w mierniku musi być aktualna
  • #4 21803007
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Oprócz kręcenia samą anteną.
    Mam na myśli kręcenie horyzontalne, jak i wertykalne (prawo, lewo, góra dół) to normalne, to normalna sprawa.
    Trzeba jeszcze zwrócić uwagę (dotyczy naszej szerokości, długości geograficznej) aby konwerter nie był ustawiony pionowo.
    Konwerter w Twoim, tak że i w moim regionie zamieszkania powinien być odchylony o kąt zaznaczony na rysunku.
    O kąt "K"
    Może tuta trzeba szukać problemu z samym, słabym odbiorem.
    Szczególnie, że mamy do czynienia z tak małą anteną.
    Talerz anteny satelitarnej z konwerterem odchylonym pod kątem K
    U nas ten kąt wynosi mniej więcej tak jak zaznaczone na rysunku
    Czyli około wpół do dwunastej.

W zależności w jaki sposób będziemy czytać ten niby zegarek :D
  • REKLAMA
  • #5 21803037
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Najprościej to użyć telefonu i aplikacji do ustawienia, np. SatFinder.
    Aplikacja poda właściwe kąty anteny i skrętu konwertera.

Nie ustawiaj na "sąsiadów" bo na pewno nie trafisz, na podstawie aplikacji ustawisz dokładny kąt azymutu na satelitą kierując się wskazanym kątem. Kąt elewacji ustawi się sam jak trafisz zna satelitę.

Pierwsze to sprawdź mocowania anteny , ma być uchwyt mocujący dokładnie w pionie z każdej strony.
  • #6 21803056
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 395
    klm787 napisał:

Konwerter w Twoim, tak że i w moim regionie zamieszkania powinien być odchylony o kąt zaznaczony na rysunku.
    O kąt "K"
    Może tuta trzeba szukać problemu z samym, słabym odbiorem.

Bez przesady z tym skręceniem. Ustawienie LNB w pionie powoduje ledwo zauważalny spadek jakości, na pewno nie taki, żeby był problem z ustawieniem anteny. Ostatnio rzadko ustawiam anteny, ale akurat przed świętami sąsiad mnie prosił, bo kupił sobie nc+. Antenę 80 cm dłużej montowałem niż ustawiałem. Po dokładnym ustawieniu i dokręceniu zająłem się skrętem LNB, jakość skoczyła o 2 % ;-). Na mierniku oczywiście, bo dekoder tego nawet nie zauważył ;-)
    Ja bym raczej przyczyny szukał w braku doświadczenia Autora. Jest tak jak pisali już Przedmówcy, trzeba powoli i delikatnie "skanować" niebo. Szybkie ruchy nic nie dadzą. Oczywiście dobrze jest wstępnie ustawić "na sąsiada", to zawęża pole poszukiwań :-)
  • #8 21803066
    andpol 33
    Poziom 39  
    Naprawdę super porada. Ma miernik a ma ustawiać na pożyczony dekoder.
  • #9 21803159
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Tu więcej takich doradców, jednemu mała antena , drugiemu miernik a wystarczy mieć pojęcie. Popatrzył jak mają sąsiedzi.
    Wezwij mechanika.
  • #10 21803197
    PiotreKBiedahosting
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Kolego, musisz być cierpliwy. Obejrzyj instruktaże na yt, kombinuj z różnymi ustawieniami.

• Liczy się JAKOŚĆ (MER / BER), a nie tylko siła
    • Nawet minimalne przesunięcie anteny (milimetry) robi różnicę.
    • Sprawdź kable i połączenia, to częsty problem.
    • Czy nie masz po drodze przeszkód, jakichś budynków, wysokich drzew itp.?

Powodzenia!
  • #11 21803218
    style
    Poziom 9  
    Dzięki za cenne wskazówki, wychodzi na to, że myślałem, że to będzie prosta sprawa, a skoro piszecie, że tutaj milimetry mogą robić różnicę, to muszę być bardziej cierpliwy i szukać sygnału spokojnie.
    Jednak przy tej pogodzie, czyli w padającym śniegu, 4,5 m nad ziemią na drabinie i minus kilku stopniach jest mega ciężko...

Jutro spróbuję jeszcze raz się z tym pobawić, ale mam prośbę: czy możecie mi podpowiedzieć, czy te ustawienia są ok na mierniku pod wyszukiwanie satelity pod Canal Plus?
    Czy może coś przestawić? Bo kompletnie się na tym nie znam, a takie ustawienia się ładują po wyborze Hotbirda i zmianie typu konwertera na single.

Ekran miernika SATLINK z ustawieniami satelity E 13.0 Ku Hotbird Ekran miernika SATLINK WS-6933 z ustawieniami satelity i zerową jakością sygnału
    Ekran miernika WS-6933 pokazujący ustawienia satelity Ku_Hotbird 13 z jakością sygnału 0%.
  • #12 21803244
    andpol 33
    Poziom 39  
    O Panie, wszystko poprzestawiane. Weź Ty wezwij fachowca bo przy Twojej wiedzy nie ustawisz tego miernika a tym bardziej anteny. Typ konwertera na uniwersalny na początek
  • #13 21803247
    style
    Poziom 9  
    >>21803244

No widzisz, a ja się uparłem i chcę sam to zrobić - taki już jestem, a jak chcesz mi pomóc, to napisz, jakie parametry wpisać, bo o wezwaniu fachowca pomyślę, jak sobie nie dam rady.
  • #14 21803250
    andpol 33
    Poziom 39  
    Masz internet, szukaj instrukcji albo jakiegoś filmiku. Trochę własnej inicjatywy...
  • #15 21803253
    style
    Poziom 9  
    >>21803250

To po co odpowiadasz, jak nic nie wnosisz do mojego tematu? Nie prościej było ci pominąć temat?

Dodano po 18 [minuty]:

W międzyczasie poszukałem i tak ustawiłem pod jutrzejsze pomiary - proszę o info czy te ustawienia będą ok ? :)

Wyświetlacz miernika sygnału satelitarnego z ustawieniami Hotbird 13E i mocą sygnału 17 dBuV
  • #16 21803326
    PiotreKBiedahosting
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Na stronie Canal+ znalazłem takie info odnośnie wartości kątów potrzebnych do ustawienia anteny:

Tabela z wartościami kątów do ustawienia anteny satelitarnej dla różnych miast Polski

Spróbuj od tego zacząć, może coś złapie :)
  • #17 21803478
    LeDy
    Poziom 43  
    Ekran konfiguracji satelity na mierniku SATLINK z ustawieniami Hotbird
    Na tym zdjęciu to pierwsze LowFreq -09750
    HighFreq-10600
    Zamiast tego 10815 dać np. 11158V i to dolne 27500/ 3/4 .
  • #18 21803491
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Jak masz siłę a nie masz jakości to może być nie ten satelita.
    Idź z miernikiem do znajomych co mają antenę sat.
    Podłącz pod antenę (zamiast dekodera) i wpisz częstotliwość 12188 V. W cieple to spokojnie zrobisz.
    (Na tej częstotliwości nadaje program TV Okazje).
    Weź też dekoder i uruchom go. I znajdź na nim numer programu TV Okazje.
    Potem w domu próbuj ustawiać na miernik.
    A jakby nie poszło, to podłącz dekoder i wybierz w nim numer programu TV Okazje, pogłośnij dekoder i TV i na słuch trafisz na satelitę. Dlatego ten program bo w nim bez przerwy gadają.
    Czyli masz dwa sposoby ustawienia i któryś na pewno zadziała.
    A może coś z konwerterem albo kablem?
    Skos konwertera ustaw na 7° - 8°
  • #19 21803738
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 188
    style napisał:

a ja się uparłem i chcę sam to zrobić - taki już jestem

Zatem nie zaczynaj od dudy strony, czyli od Satlinka, ale od talerza. Musisz przy tym posiadać waserwagę, czyli poziomicę oraz kompas (może być w telefonie). Na początek sprawdź, czy rura antenowa jest dokładnie w pionie, bo bez tego kolejne ustawienia anteny pójdą się je... kochać. Następnie ustaw kąt elewacji, wg skali na uchwycie anteny - dla Nowego Sącza jest to 32,6 st. Potem patrząc w kompas ustaw talerz w kierunku południowym - 10 st. od południa na zachód. Teraz już powinien pojawić się obraz z Hotbirda w telewizorze. Dopieszczanie tego podstawowego ustawienia anteny możesz kontynuować nawet kierując się tylko obrazem na ekranie telewizora, ale trzeba mieć wówczas telewizor na dachu, albo lornetkę i telewizor przy oknie. No, ale po to masz Satlinka. Teraz podłączasz go do konwertera i kierując się mocą i jakością sygnału, ustawiasz kąt skręcenia konwertera (6,5 st.). Z kolei, patrząc w Satlinka, delikatnie korygujesz ustawienie prawo-lewo anteny w kierunku południowym, a następnie korygujesz, równie delikatnie góra-dół, ustawienie kąta elewacji. I tak jak sameś chciał, tak masz.
  • REKLAMA
  • #20 21803814
    style
    Poziom 9  
    Temat wydaje się rozwiązany...

Po kilku próbach ustawień bez skutku, gdzie moc na mierniku była cały czas albo zero, a po poklikaniu w satlinku zmiany częstotliwości maksymalnie 48%, stwierdziłem, że może konwerter jest trzaśnięty, a jak nie to się poddaje.
    Ściągnąłem antenę i pojechałem po nowy konwerter, przy okazji kupując 1,8 m kabla już zarobionego fabrycznie z końcówkami - i tu fart, że podpiąłem nowy konwerter do miernika na nowym kablu i nagle moc skoczyła do ponad 80%. Podpiąłem stary konwerter na nowym kablu i bingo - moc cały czas powyżej 80%, więc problemem okazał się kabel idący od konwertera do kabli wychodzących z budynku (kabel nie sięgnie do konwertera, więc musi być przedłużony). Nie wiem, co z nim nie tak, ale leżał kilka lat w garażu, a ja tylko zarobiłem końcówki.

Po wszystkim wrzuciłem antenę na uchwyt i miernikiem ustawiłem ją na satelitę, gdzie uzyskałem ponad 70 procent jakości.

Dzięki wszystkim, którzy coś wnieśli do tematu - za pomoc, a do osób czytających temat, mających podobne problemy, rada, żeby się nie poddawać. Jak to kilku znawców w tym temacie proponowało, żeby wzywać fachowców, bo zostaje naprawdę dużą satysfakcja, że udało się samemu to ogarnąć.
  • #21 21803951
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    style napisał:
    zostaje naprawdę dużą satysfakcja, że udało się samemu to ogarnąć.
    I o to chodzi. Sam dałeś rade i masz satysfakcję.
  • #22 21803982
    LeDy
    Poziom 43  
    Pan.Kropa napisał:
    style napisał:
    zostaje naprawdę dużą satysfakcja, że udało się samemu to ogarnąć.
    I o to chodzi. Sam dałeś rade i masz satysfakcję.

Tym bardziej, że sam sknocił połączenia.
    Nie wiem czy to można nazwać, że sam coś zrobił ??
  • #23 21803998
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    A ty nigdy niczego nie sknociłeś? Jakoś dał radę zrobić i to się liczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z południowej Polski (Nowy Sącz) zakupił antenę satelitarną Corab COR-800SAE-C o średnicy 80 cm oraz konwerter Single LNB 4K UHD, aby odbierać sygnał z satelity Hotbird 13. Pomimo montażu anteny i użycia miernika sygnału Satlink WS-6933, nie udało się uzyskać stabilnego sygnału o dobrej jakości. Przy standardowych ustawieniach sygnał był nieobecny, a po modyfikacji parametrów sygnał siły osiągnął około 50%, jednak jakość pozostała na poziomie 0%. Problem może wynikać z warunków atmosferycznych (pochmurne niebo, śnieg, mróz), błędnego ustawienia anteny lub ewentualnych problemów z konwerterem i okablowaniem. Pojawiła się wątpliwość, czy w takich warunkach pogodowych możliwe jest prawidłowe ustawienie anteny, czy lepiej poczekać na poprawę pogody lub skorzystać z usług profesjonalnego instalatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA