logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki potencjometr do regulacji temperatury dla stacji lutowniczej ZHAOXIN 936dh?

Masteratom 08 Sty 2026 19:30 198 10
REKLAMA
  • #1 21803119
    Masteratom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam stację lutowniczą ZHAOXIN 936dh. Zepsuł mi się potencjometr do regulacji temperatury. Rozpadł się na części. Szukam po internecie i nie wiem, jaki dobrać. Jedni piszą 5 kΩ, drudzy 10 kΩ. Gdzieś widziałem nawet, że ktoś do podobnego modelu zamontował 100 kΩ. Niestety, na samym elemencie nie ma żadnej wartości. A pomiary na tak zepsutym elemencie dają mi bzdury.
    Byłbym wdzięczny za informację, jakiej wartości dobrać ten element.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21803153
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Masteratom napisał:
    Rozpadł się na części.

A w jaki sposób rozpadł się na części?
    Rozpadła się też płytka z warstwą węglową (oporową)?

Mile widziane fotki tegoż uszkodzonego potencjometru.
  • REKLAMA
  • #3 21803182
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Masteratom napisał:
    Mam stację lutowniczą ZHAOXIN 936dh. Zepsuł mi się potencjometr . Niestety na samym elemencie nie ma żadnej wartości. A pomiary na tak zepsutym elemencie dają mi bzdury.
    Byłbym wdzięczy za informacje jakiej wartości dobrać ten element.
    Dziękuję.

Podmień na 10k liniowy i będziesz wiedzial czy dać większy (50k), czy pozostawić....
  • #4 21803194
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Potencjometr nawet z polamana plytka weglowa w dalszym ciagu da sie zmierzyc.
    Pokaz zdjecia tych kawalkow.
    Na pewno jest to potencjometr, a nie enkoder?
  • #5 21803226
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    Masteratom napisał:
    Byłbym wdzięczy za informacje jakiej wartości dobrać ten element.
    Poza wartościami (rezystancją, mocą i charakterystyką), warto zwrócić uwagę także na budowę oraz cechy konstrukcyjne potencjometra. Chodzi o to, żeby przy wymianie uniknąć zbędnych przeróbek w obudowie stacji lutowniczej. Najlepiej wklej tutaj zdjęcie starego potencjometra.

A co do wymiany... Na pewnym azjatyckim portalu dostaniesz za grosze podstawowy zestaw potencjometrów o różnych wartościach. Zaczniesz od montażu 10K, a jak to się okaże niewystarczający, to wymienisz na kolejny z szeregu. I tak dalej. Resztę odsprzedasz, dasz komuś lub zostawisz sobie do kolejnych projektów:
    Zestaw 10 potencjometrów WH148 o różnych wartościach rezystancji i tych samych wymiarach.

Masteratom napisał:
    pomiary na tak zepsutym elemencie dają mi bzdury.
    Pokaż jak został uszkodzony potencjometr. Może źle mierzysz? Nawet mocno zniszczone potencjometry da się skutecznie pomierzyć i choć orientacyjnie określić ich rezystancję.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21806234
    Masteratom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dziękuję za odpowiedź. Co do zdjęcia, nie ma sensu, bo potencjometr wygląda normalnie na pierwszy rzut oka. Sytuacja z nim wygląda tak, że dostał uderzenie od góry i cały trzpień lata. Brat mówił, że można było go odkręcić do jakichś 40%, potem coś blokowało. Przegwałcił to, teraz trzpień lata; jak się kręci, to czuć w palcach, jakby tam były dwa kamienie cierne ocierające się o siebie. Co do pomiarów, jak kręcę, to mi pomiary skaczą od 2-5 kΩ, a od 60-70% jest przerwa. Dlatego dopytuję, o jaką wartość może chodzić, by być pewnym. Też myślałem, że 5 kΩ tam.
  • REKLAMA
  • #8 21806566
    beatom
    Poziom 38  
    Ale co za problem rozebrac ten potencjometr i zmierzyc rezystancje sciezki.
    Zreszta mysle, ze na potencjometrze sa oznaczenia. Podejrzewam, ze autor nawet nie rozebral tej stacji.
  • #9 21806625
    Mobali
    Poziom 43  
    beatom napisał:
    ...co za problem rozebrać ten potencjometr i zmierzyć rezystancje sciezki.
    Masteratom napisał:
    Co do pomiarów, jak kręcę, to mi pomiary skaczą od 2-5 kΩ, a od 60-70% jest przerwa.
    Ponoć był także uderzony, więc ścieżka może być uszkodzona. A w każdym razie istnieje takie prawdopodobieństwo. Tak czy owak, wartość i charakterystyka zamiennika są już dokładnie znane, więc z ewentualną wymianą problemów na pewno nie będzie.
    beatom napisał:
    Zreszta mysle, ze na potencjometrze sa oznaczenia.
    Masteratom napisał:
    Niestety, na samym elemencie nie ma żadnej wartości. A pomiary na tak zepsutym elemencie dają mi bzdury.
    Nie zawsze na elementach są nanoszone oznaczenia - wielokrotnie spotkałem się z taką sytuacją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21806699
    beatom
    Poziom 38  
    Dalej sie upieram, ze autor ma ROZEBRAC ten potencjometr i zmierzyc rezystancje sciezki.
    I tak, oczywiscie, ze jak kreci uszkodzona oska to bzdury z pomiarow wyjda.
    Oznaczenia faktycznie moze nie byc, chociaz watpie.
  • #11 21807141
    Mobali
    Poziom 43  
    beatom napisał:
    ...autor ma ROZEBRAC ten potencjometr i zmierzyć rezystancje ścieźki.
    Chyba trudno będzie kogokolwiek zmusić do takich działań. Bo pomijając uszkodzenie potencjometru i trudności z tego wynikające, może autor nie ma na to ochoty? Albo nie ma czym, czy też nie potrafi zrobić tego dobrze? A może po prostu chce od razu wstawić do stacji lutowniczej nową sprawną część?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W stacji lutowniczej ZHAOXIN 936dh uszkodził się potencjometr regulacji temperatury, który uległ mechanicznemu uszkodzeniu – trzpień jest luźny, a pomiary rezystancji są niestabilne i wskazują na przerwę w ścieżce. Wartość rezystancji potencjometru nie jest oznaczona na elemencie, a pomiary na uszkodzonym potencjometrze są niewiarygodne. W dyskusji sugerowano zastosowanie potencjometru liniowego o wartości 5 kΩ, co potwierdza schemat klona tej stacji lutowniczej. Alternatywnie można zacząć od 10 kΩ i ewentualnie dobrać inną wartość, jednak 5 kΩ jest rekomendowane jako najbardziej prawdopodobna. Zalecane jest rozebranie potencjometru i pomiar rezystancji ścieżki, choć uszkodzenie mechaniczne może utrudniać dokładne pomiary. Wymiana powinna uwzględniać także cechy konstrukcyjne, aby uniknąć przeróbek obudowy stacji. Dostępne są tanie zestawy potencjometrów o różnych wartościach, co ułatwia testowanie i dobór odpowiedniego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA