logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić Technics RS-BX707 do obsługi pilotem od wieży Technics?

ralfako 18 Kwi 2003 14:21 2616 8
REKLAMA
  • #1 191200
    ralfako
    Poziom 1  
    Czy ktoś się orientuja jak przerobić ten magnetofon aby można go obsługiwać pilotem od wieży Technics'a?

pozdrawiam Rafał
  • REKLAMA
  • #2 191304
    rejestr007
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Jeśli w tym magnetofonie nie ma mozliwosci sterowania pilotem to praktycznie nie mozna w prosty sposob cos takiego dorobic, a projektowanie na procku takiego ukladu jest chyba nie oplacalne! 8)
  • REKLAMA
  • #3 17662629
    telfix
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Jak na dołączonej fotografii
    Po podglądnięciu bliźniaczego modelu z pilotem kiedyś rozebralem moją 707-kę i przypuszczając ze płyta drukowana będzie podobna nie myliłem się. Wystarczyło podłączyć gotowy odbiornik podczerwieni z jakiegokolwiek starego TV i po uzupełnieniu brakujących połączeń przeróbka zadziałała :)
    Testowałem na pilocie pożyczonym. Aktualnie odświeżam stare kotlety i szukam choćby uniwersalnego którego kody go obsłużą.
    Może ktoś ma jakieś doświadczenie? Savio nie działa
  • REKLAMA
  • #4 17662664
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    telfix napisał:
    Jak na dołączonej fotografii

Na jakiej fotografii?

Cytat:

...
    Testowałem na pilocie pożyczonym. Aktualnie odświeżam stare kotlety i szukam choćby uniwersalnego którego kody go obsłużą.
    Może ktoś ma jakieś doświadczenie? Savio nie działa

Np. Logitech Harmony 350

Jak przerobić Technics RS-BX707 do obsługi pilotem od wieży Technics?
  • #5 17663516
    telfix
    Poziom 12  
    A No właśnie
    Słuszna uwaga. Nie załączyłem
    Już dołączam
    Załączniki:
    • Jak przerobić Technics RS-BX707 do obsługi pilotem od wieży Technics? IMG_1864.JPG (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17754854
    telfix
    Poziom 12  
    Micro switch'e już są wytrzaskane i posiadają rezystancje przez co automatyka czasem źle jest interpretowana. Jakie tam są zastosowane przy przyciskach PLAY, REC, etc..?
  • REKLAMA
  • #7 17755827
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 399
    Rozebrać, zmierzyć, kupić, wymienić.
  • #8 19528291
    telfix
    Poziom 12  
    Faktycznie umknęły mi zdjęcia modyfikacji płytki o odbiornik IR. Lutowanie z grubo ponad dwadzieścia lat temu :) Jak przerobić Technics RS-BX707 do obsługi pilotem od wieży Technics? Jak przerobić Technics RS-BX707 do obsługi pilotem od wieży Technics?
  • #9 19811957
    telfix
    Poziom 12  
    Ma ktoś pomysł na ładną małą zaślepkę otworu pod czujnik pilota?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji magnetofonu Technics RS-BX707 w celu umożliwienia jego sterowania pilotem od wieży Technics. Wskazano, że jeśli magnetofon nie posiada fabrycznej funkcji sterowania pilotem, to prosta przeróbka jest trudna, a projektowanie układu na mikrokontrolerze może być nieopłacalne. Jeden z uczestników opisuje udaną modyfikację polegającą na podłączeniu gotowego odbiornika podczerwieni z dowolnego starego telewizora do płyty drukowanej magnetofonu, co pozwoliło na sterowanie pilotem. Testowano piloty, jednak pilot Savio nie działał. W dyskusji pojawiła się sugestia użycia uniwersalnego pilota Logitech Harmony 350. Wspomniano również o problemach z mikrowłącznikami przy przyciskach PLAY i REC, które mogą mieć zmienioną rezystancję i powodować błędną interpretację sygnałów przez automatykę. Zamieszczono zdjęcia modyfikacji płytki z odbiornikiem IR wykonanej ponad 20 lat temu. Na koniec pojawiła się prośba o pomysł na estetyczną zaślepkę otworu pod czujnik pilota.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA