logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa cieknącej głowicy ceramicznej 1/2" KFA, 20 zębów, dwugwint – jak uszczelnić?

mandb 11 Sty 2026 13:54 561 21
REKLAMA
  • #1 21805501
    mandb
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Naprawa głowicy ceramicznej 1/2" w baterii prysznicowej.
    Witam.
    Szukam podpowiedzi, porady dotyczącej naprawy cieknącej głowicy w termostatycznej baterii prysznicowej KFA.
    Zacznę od tego, że bateria ma swoje lata i być może będzie wymagała wymiany na nową, ale zanim, to podjąłem próbę uratowania mniejszym kosztem.
    Próbowałem wymienić na jakąś dostępną na rynku, ale wszystkie pasujące mechanicznie nie zdały egzaminu.
    Po pierwsze tę, które podkładałem miały kąt obrotu 90*, a u mnie jest 180*. Pomyślałem, że to tylko kwestia precyzji regulacji przepływu. Niestety nie.
    Po drugie, tę które podłożyłem miały mniejszy strumień przepływu wody, a ze słuchawki prysznicowej przy maksymalnym otwarciu głowicy strumień wody był słabiutki.
    Podjąłem więc próbę naprawy swojej głowicy. Na początek odmoczyłem z kamienia w occie i zmieniłem oring na głowicy (składałem na smar silikonowy, ale taki do zębatych przekładni plastykowych)
    Po złożeniu okazało się, że głowica cieknie po ośce.
    Znów zdemontowałem, zdjąłem zawleczkę i próbowałem wypchnąć ośkę, ale bez używania nadmiernej siły i młotka metalowgo (próbowałem delikatnie młotkiem drewnianym). Niestety bez powodzenia. Na tym próbę rozbierania zakończyłem.
    I teraz pytania.
    Czy w ogóle jest możliwe uszczelnienie na tej osi?
    Jeśli pierwsze tak, to jak przystąpić do naprawy, demontażu?
    Dodam tylko, że głowica cieknie tylko przy puszczeniu przez nią wody. Zakręcona nie cieknie.
    Ewentualnie kolejne pytanie na co podmienić głowicę?
    Moja głowica jest dwugwintowa, 1/2", 20 zębów wieloklinu. Mechanicznie wymiarami zgadza się z głowicą tycner 1508.
    Załączony rysunek ma tylko obrazować wymiary, gdyż taką głowicę podkładałem.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 21805547
    mandb
    Poziom 12  
    Pewnie kosztuje, tylko nie udało mi się takiej znaleźć. W ofercie KFA takowej nie ma. Pytałem w pomocy technicznej KFA.
    Tak jak napisałem wcześniej, moją bateria ma swoje lata. To model Standart, KFA 576-012-00.
    Oring jestem w stanie znaleźć i wymienić, tylko jak wysunąć ośkę?
    Czy trzeba najpierw zdemontować dolną uszczelkę?
    Jeśli tak, to jak do tego poejść?
    Próbowałem, ale nie udało mi się, a narazie nie chciałem zostać bez baterii, no i bez wody, bo mam na rurach doprowadzających tylko po jednym zaworze na całe mieszkanie.
  • #5 21805781
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    mandb napisał:
    Znów zdemontowałem, zdjąłem zawleczkę i próbowałem wypchnąć ośkę

Co oznacza zdemontowałem? Wygląda mi na wykręcenie z korpusu. Jeśli tak to wartp jeszcze wyjąć uszczelkę czołową, płytką stałą i płytkę obrotową. Wówczas wrzeciono po uprzednim zdjęciu zawleczki musi dać się wypchnąć. Wyciek po uszczelnieniu może być związany z dużym oporem wypływu.
    Trochę ciekawe owe 180 st obrotu.
  • #6 21805790
    mandb
    Poziom 12  
    Niby taką. Ja już z trzema próbowałem. Jak raz z tą Boston nie. Zadam pytanie sprzedającemu, żeby doprecyzować.
    Kurcze, żeby u mnie się tak ładnie rozbierała jak ta na youtube. Nie mogłem nawet wyjąć tej dolnej uszczelki. Chyba będę musiał podlać elementy oliwą zegarmistrzowską żeby się wysunęły. Myślałem o złapaniu tej mojej w imadełko i wybiciu małym młoteczkiem przez ośkę, ale boję się, że ceramika pęknie.
    Głowica ceramiczna baterii z widocznym pierścieniem uszczelniającym i gwintem Zbliżenie na mosiężny trzpień mieszacza z widocznymi rowkami i uszczelką Zbliżenie na część mosiężną z niebieską uszczelką i czarnym oringiem

Dodano po 4 [minuty]:

mczapski napisał:
    Co oznacza zdemontowałem? Wygląda mi na wykręcenie z korpusu.

No tak, wykręciłem z korpusu baterii. Uszczelki czołowej niestety nie udało mi się wyjąć, a tym bardziej wysunąć ośki. Gdybym to zrobił byłbym już w domu, tzn zobaczył oringi, zmierzył i poszukał u siebie albo di zakupu.
    Ale dzięki temu filmikowi już wiem jak jest uszczelniona ośka.
  • #7 21805942
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    mandb napisał:
    Po pierwsze tę, które podkładałem miały kąt obrotu 90*, a u mnie jest 180*.

Możesz nam wyjaśnić w jaki sposób twoja głowica ma kąt obrotu aż 180°?
    Jeżeli zrobisz obrót o 180° to nadal będziesz miał głowicę albo zamkniętą albo otwartą.

Dwa przekroje głowicy z siatką wewnętrzną w pozycjach otwartej i zamkniętej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21806019
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1083
    mandb napisał:
    nie udało mi się wyjąć, a tym bardziej wysunąć ośki.

Wysuń zawleczkę i użyj delikatnie młotka do wysunięcia. Tam trzyma kamień i stwardniałe oringi.

Zbliżenie na mosiężny zawór z trzema czarnymi oringami trzymany w dłoniach
  • #9 21806484
    mandb
    Poziom 12  
    ta_tar napisał:
    Możesz nam wyjaśnić w jaki sposób twoja głowica ma kąt obrotu aż 180°?
    Jeżeli zrobisz obrót o 180° to nadal będziesz miał głowicę albo zamkniętą albo otwartą

Tak wynika że znacznków na pokrętle. Gdy głowica jest zamknięta, to znacznik maksymalnego otwarcia znajduje się na dole gałki, gdy jest otwarta znajduje się na górze. Może nie jest to precyzyjnie 180*, ale z całą pewnością nie jest to 90* tylko znacznie więcej.
    Natomiast kąt obrotu ma tutaj mniejsze znaczenie (po prostu mniejsza precyzja ustawiania strumienia przepływu). Ważniejsze, że tę które pidkładałem dawały dużo mniejsze ciśnienie wody.
    U mnie tę płytki ceramiczne wyglądają inaczej. I w jednej i drugiej jest otwór tak ca.pół koła (nie jest to idealne koło). Niestety na zrobionych przeze mnie zdjęciach nie bardzo to widać. Spróbuję zrobić zdjęcia położenia tych płytek kilku pozycjach kąta obrotu osi i wrzucę tak dla ciekawości.

Dodano po 2 [minuty]:

misiek1111 napisał:
    Wysuń zawleczkę i użyj delikatnie młotka do wysunięcia. Tam trzyma kamień i stwardniałe oringi

Tak myślałem, chociaż głowica moczyła się w occie z 5 godzin.
    Czy to (pukanie młoteczkiem) powinno również wypchnąć tę uszczelkę czołową?
  • #10 21806507
    mczapski
    Poziom 40  
    mandb napisał:
    Czy to (pukanie młoteczkiem) powinno również wypchnąć tę uszczelkę czołową?

Niby tak. Ale przy niekorzystnym biegu spraw możesz połamać elementy ceramiczne. Uszczelka raczej zawsze jest wykonana z miękkiego materiału silikonowego więc jej podatność duża. Ważne aby nie uszkodzić tej uszczelki bowiem odkryjesz, że istnieje ich kilka rodzajów.wymiarów i nie wiadomo czy znajdziesz odpowiednią.
    mandb napisał:
    Ważniejsze, że tę które pidkładałem dawały dużo mniejsze ciśnienie wody.

Może tak, może nie. Teoretycznie też otwiera się połowa przekroju zaworu.
  • #11 21807128
    mandb
    Poziom 12  
    mczapski napisał:
    . Uszczelka raczej zawsze jest wykonana z miękkiego materiału silikonowego więc jej podatność duża. Ważne aby nie uszkodzić tej uszczelki bowiem odkryjesz, że istnieje ich kilka rodzajów.wymiarów i nie wiadomo czy znajdziesz odpowiednią.

To już wiem, bo przejrzałem sporo ofert.
    Umieszczę przed pukaniem pionowo w imadle i podleję tą oliwą w nadziei, że złapie lepszy poślizg.
    Dzięki.
  • #12 21807716
    ta_tar
    Poziom 41  
    Jeżeli nadal twierdzisz że masz głowicę o kącie obrotu 180° to zobacz tutaj:
    Głowica ceramiczna z gwintem 1/2, obrót 180°, do gorącej wody

Link
  • #13 21808156
    mandb
    Poziom 12  
    Dzięki. Jutro zapytam się ile zębów ma wieloklin i które "h" jest które, bo nawet na stronie Repa nie ma rysunku wymiarowego.
    W piątek lub sobotę wykręcę z baterii i wrzucę zdjęcia od strony uszczelki czołowej w trzech położeniach, żeby pokazać, że faktycznie jest 180*.
  • REKLAMA
  • #14 21811913
    mandb
    Poziom 12  
    To są zdjęcia mojej od strony uszczelki czołowej.
  • #15 21811934
    mandb
    Poziom 12  
    Ta proponowana przez kolegę ta_tar chyba nie będzie pasowała do żadnej baterii, bo długość osi ponad korpus to tylko 7 mm. Nie spotkałem baterii o tak krótkiej osi zaworu. Nie jestem jednak hydraulikiem pomimo, że potrafię zrobić sporo rzeczy związanych z hydrauliką.
    Znalazłem głowicę, która mogłaby mi pasować (Kludi 7502500-00), ale cena mnie zniechęciła.
    Jest jednak sukces. Udało mi się rozebrać moją głowicę. Zrobiłem tak jak pisałem i jak radził kolega misiek1111, tzn podlałem oliwą zegarmistrzowską. Postała tak z 8 godzin i potem delkatnie młoteczkiem 80g. No i udało się rozebrać. W środku było nadal masa kamienia pomimo, że poprzednio moczyła się długo i z zewnątz kamień znikł. Teraz się moczy, ale jutro będę mógł pomierzyć wszystkie oringi i uszczelkę czołową. Jak odmoczę zaprezentuję zdjęcia wszystkich elementów (może kiedyś przyda się ta informacja komuś). Z kupieniem oringów powinien być mniejszy problem, a może uda się też znaleźć odpowiednią czołową.
    Zastanawiam, się tylko, czy czołową szukać niebieską, tak jak u mnie (rozumiem, że niebieska do zimnej wody) czy czerwoną, bo u mnie ten zawór pracuje na zakresie temperatur od zimną wodą do około 42*C (tyle teoretycznie powinien ustawić zawór termostatyczny).
    A być może, że oba kolory robione są z tego samego materiału, a kolory mają tylko znaczenie oznaczeniowe (tylko po co wtedy różne kolory elementu, który dla użytkownika i tak jest niewidoczny).
  • #16 21812236
    ta_tar
    Poziom 41  
    mandb napisał:
    ale cena mnie zniechęciła.

Wychodzi na to że kupiłeś sobie bardzo drogą baterię i drogie elementy do wymiany. Ale jak będzie trzeba, to nie pozostaje ci nic innego jak tylko wydać taką kasę.
  • #17 21812359
    mandb
    Poziom 12  
    Na razie wyczyszczone w occie i gdzie niegdzie dodatkowo patyczkami z watą.
    Oringi pomierzone. Występują trzy oringi:
    1. mały 7x1,5
    2. średni 12x2
    3. uszczelnienia głowicy lub 18,5x2,2
    Mały i średni znajdują się na ośce, duży za gwintem głowicy, do uszczelnienia jej w gnieździe.
    Na razie, z przyczyn użytkowych (brak wody w całym mieszkaniu) złożone na starych oringach na smar silikonowy.
    Samo to już pomogło, bo nie cieknie. Zdaję sobie jednak sprawę, że to na długo nie wystarczy, dlatego zamówiłem nowe oringi.
    Finalnie będę chciał złożyć na smar do armatury z atestem do żywności (np. atest PZH). Nie mam pojęcia, jaki wybrać. Chociaż z drugiej strony z wody do celów spożywczych na tym ujęciu praktycznie nie korzystam.
    Poniżej zdjęcia głowicy rozebranej na części.
  • #18 21812365
    mandb
    Poziom 12  
    Z pośpiechu "udało mi się" złożyć tak, że teraz obraca się w przeciną stronę. Nawet nie podejrzewałem, że to jest możliwe. Przy składaniu na nowych oringach będę uważniejszy.

Dodano po 16 [minuty]:

ta_tar napisał:
    mandb napisał:
    ale cena mnie zniechęciła.

Wychodzi na to że kupiłeś sobie bardzo drogą baterię i drogie elementy do wymiany. Ale jak będzie trzeba, to nie pozostaje ci nic innego jak tylko wydać taką kasę.

Wiesz, do zabytków części zamienne z reguły są drogie.
    😉
  • REKLAMA
  • #19 21812503
    mczapski
    Poziom 40  
    mandb napisał:
    brak wody w całym mieszkaniu

mandb napisał:
    Samo to już pomogło, bo nie cieknie.

mandb napisał:
    będę chciał złożyć na smar do armatury z atestem do żywności (np. atest PZH).

Jak widać emocje sięgają zenitu. A może by warto było zostawić to w spokoju lub zwyczajnie zastosować uprzednio przymierzaną głowicę.Jako że w wyniku wielokrotnych interwencji może się okazać uszkodzenie innych elementów.
  • #20 21812854
    mandb
    Poziom 12  
    Nie sięgają.
    Te trzy poprzednie głowice miały mniejszy przepływ i to był główny powód, że ich nie zainstalowałem na stałe.
    Gdybym nie był zmuszony, nie montowałbym tej oryginalnej głowicy. Stare oringi są już twarde i samo oczyszczenie z "syfu" na długo nie pomoże. Smar, który stosuję do składania, to rzadki smar do precyzyjnych przekładni plastikowych (np. mechanizm magnetofonu) i nie mam pojęcia, jak na dłuższą metę zachowa się w kontakcie z wodą, szczególnie ciepłą.
    Nie znam się na smarach do hydrauliki. Wiem tylko, że są różne, do połączeń gwintowych, poślizgu przy składaniu rur kanalizacyjnych, do armatury. Być może, że to wszystko jedno, a nazewnictwo to chwyt marketingowy.
    Dlatego napisałem, nie wiem jaki.
    Mam nadzieję, że ostatni demontaż i montaż głowicy nie spowoduje uszkodzenia gwintu w korpusie baterii.
    Z nowymi oringami liczę, że kilka lat wytrzyma.
    Dziękuję wszystkim za pomoc, bo nauczyłem się nowej wiedzy.
    Sam nie odważyłbym się rozbierać głowicę po tym, jak ośka nie chciała się wysuwać pod naciskiem palca.
    Wiem, że jedna z płytek ceramicznych nadal porusza się z oporem w korpusie baterii, ale to z powodu spasowania z obudową.
    Te podpowiedzi, które uznałem za najbardziej pomocne, nagrodziłem punktami.
    Informację o wykonanych działaniach i wymiarach wymienianych elementów zamieściłem dla osób, które w przyszłości mogą poszukiwać rozwiązania podobnego problemu.
    W tym konkretnie temacie chodziło o naprawę baterii prysznicowej termostatycznej Standart KFA (KFA 576-012-00). Konkretnie zaś głowicy regulacji przepływu wody.
  • #21 21813114
    mczapski
    Poziom 40  
    mandb napisał:
    jedna z płytek ceramicznych nadal porusza się z oporem w korpusie baterii,

Miałem zamiar już nie odzywać się w tym zagadnieniu ale widzę, że właśnie zanosi się na wieszczoną klęskę. Otóż owa jedna płytka (ta od strony uszczelnienia czołowego) ma być nieruchoma tj zabezpieczona przed obrotem. A to dzięki prowadzeniu w korpusie (wgłębienie i wypust).. Użycie siły może zaskutkować„ pęknięciem i w zasadzie kasacją zaworu.
  • #22 21814777
    mandb
    Poziom 12  
    mczapski napisał:
    mandb napisał:
    jedna z płytek ceramicznych nadal porusza się z oporem w korpusie baterii,

Miałem zamiar już nie odzywać się w tym zagadnieniu ale widzę, że właśnie zanosi się na wieszczoną klęskę. Otóż owa jedna płytka (ta od strony uszczelnienia czołowego) ma być nieruchoma tj zabezpieczona przed obrotem. A to dzięki prowadzeniu w korpusie (wgłębienie i wypust).. Użycie siły może zaskutkować„ pęknięciem i w zasadzie kasacją zaworu.

Ta co wsuwa się z oporem jest tą obracalną (znajduje się głebiej. Przede wszystkim wsuwa się z oporem. Ta, która ma być w stałej pozycji (jest w stałej) włożona wypustkami w odpowiednie kanaliki. Wsuwa się w korpus głowicy dużo luźnie, ale może właśnie przez tę wypustki i kanaliki nie ma tendencji do skosowania się w otworze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy cieknącej głowicy ceramicznej 1/2" w termostatycznej baterii prysznicowej KFA, model Standart 576-012-00, z 20 zębami i dwugwintem. Problemem jest wyciek wody po osi głowicy, prawdopodobnie przez uszkodzony oring, którego trudno znaleźć w ofercie producenta. Próby wymiany głowicy na zamienniki zakończyły się niepowodzeniem ze względu na różnice w kącie obrotu (oryginalna ma około 180°, a zamienniki 90°) oraz mniejszy przepływ wody w zamiennikach. Autor podjął próbę naprawy własnej głowicy, w tym odkamienianie w occie i wymianę oringu na smar silikonowy do przekładni plastikowych. Problemem było rozebranie głowicy, zwłaszcza wysunięcie osi i dolnej uszczelki czołowej, co udało się po nasmarowaniu oliwą zegarmistrzowską i delikatnym wybiciu młotkiem. Wewnątrz głowicy nadal znajdował się kamień, co utrudniało szczelność. W dyskusji pojawiły się porady dotyczące demontażu: wyjęcie uszczelki czołowej, płytki stałej i obrotowej oraz wypchnięcie wrzeciona po zdjęciu zawleczki. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia elementów ceramicznych podczas rozbiórki. Autor planuje zmierzyć oringi i uszczelkę czołową, by znaleźć odpowiednie zamienniki. Wspomniano także o alternatywnej głowicy Kludi 7502500-00, jednak jej cena jest wysoka. W dyskusji udostępniono linki do zdjęć, ofert i filmów instruktażowych dotyczących głowic ceramicznych 1/2" z 20 zębami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA