logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 C7 – czujnik kąta skrętu nie widoczny po wymianie taśmy, błąd kalibracji

piotrekm1978 12 Sty 2026 13:52 441 8
REKLAMA
  • #1 21806513
    piotrekm1978
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Problem z kalibracja czujnika kąta skrętu Audi a6c7
    Od początku, auto po uderzeniu m.in w koło początkowo po złożeniu zawieszenia wszystko było ok, lecz po ok 50 km Maglownice się wysypała (łożysko padło od strzału), jest już po regeneracji przy zakładaniu przekręciłem taśmę kierownicy/poduszki przez co poduszka zaczęła się świecić poza tym żadnego błędu, zabrałem się za wymianę taśmy, założyłem początkowo razem z innym czujnikiem kąta skrętu ale nie pasował( nie działały manetki a kalibracja dochodziła tylko do połowy) po założeniu starego fabrycznego czujnika oraz nowej taśmy nagle komputer go nie widzi-czujnik uszkodzony kalibracji też nawet nie da się odpalić bo czujnik magicznie pokazuje kąt zero w momencie gdy kierownica jest skręcona w prawo o 90stopni pytanie od czego zaczynać, czujnik w aso 1500zl używkę ciężko kupić żeby wgl pasowała chyba że są magicy co naprawiają takie czujniki, albo same te płytki co są w środku
  • REKLAMA
  • #2 21807101
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Daj numer części, może nam. Skąd jesteś ?
  • #3 21807103
    piotrekm1978
    Poziom 5  
    Legnica, chciałem zamówić używkę ale na samym czujniku nie mam numeru, jak pytałem w aso podali mi tylko numer z taśmy. Mam już drugi kupiony też bez numerów i nie działają mi manetki i tylna wycieraczka
  • REKLAMA
  • #4 21807106
    Eko00
    Poziom 22  
    To daj chociaż zdjęcie, kodowanie przenosiłeś ?
  • REKLAMA
  • #5 21807110
    piotrekm1978
    Poziom 5  
    Próbowałem go kodować, ale nie przyucza skrajnych pozycji plus manetki nadal nie działają, jak rozebrałem je oba to różnią się tylko numerkiem tego „procesora”
    Załączniki:
    • Audi A6 C7 – czujnik kąta skrętu nie widoczny po wymianie taśmy, błąd kalibracji IMG_5233.jpeg (8.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Audi A6 C7 – czujnik kąta skrętu nie widoczny po wymianie taśmy, błąd kalibracji IMG_5244.png (13.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21807111
    piotrekm1978
    Poziom 5  
    Oczywiście mówię teraz o tym co nie pasuje
  • #7 21807147
    Eko00
    Poziom 22  
    Nowe pytam o adaptacje tylko kodowanie
  • #8 21807150
    piotrekm1978
    Poziom 5  
    O tym nie pomyślałem, próbowałem tylko kalibrować ale komputer pokazuje usterkę
  • REKLAMA
  • #9 21807151
    Eko00
    Poziom 22  
    Przy złym kodowaniu może tak być i adaptacje nie będą możliwe

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A6 C7 po uderzeniu w koło i uszkodzeniu maglownicy, która została zregenerowana, pojawił się problem z czujnikiem kąta skrętu. Po wymianie taśmy kierownicy i próbie montażu nowego czujnika kąta skrętu, kalibracja nie przebiegała prawidłowo – manetki nie działały, a kalibracja zatrzymywała się w połowie. Po powrocie do starego fabrycznego czujnika komputer przestał go wykrywać, a czujnik wskazywał kąt zero mimo skrętu kierownicy o 90 stopni. Problemem jest brak wykrywania czujnika przez komputer oraz niemożność przeprowadzenia kalibracji. Koszt nowego czujnika w ASO wynosi około 1500 zł, a używki są trudne do znalezienia i dopasowania. Rozważane są opcje naprawy samego czujnika lub wymiany płytek wewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA