logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować kaloryfery w układzie zamkniętym z piecem węglowym i podłogówką?

dominik91p 12 Sty 2026 14:27 111 3
REKLAMA
  • #1 21806560
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Cześć. Posiadam centralne ogrzewanie w domu.Piec weglowy w układzie zamkniętym. Na piętrze 2 kaloryfery o wymiarach 80x60 . Na parterze jeden duży 120x90 plus kaloryfer w łazience i podłogówka 30m2. Podłogówka posiada osobna pompę plus mieszacz. Ciśnienie na piecu 1 bar.
    Piec ustawiony na 64C
    1 Kaloryfer na piętrze 60/46C (góra/dół grzejnika) Kryza na N
    2 kaloryfer na piętrze 50/36C kryza na N
    Parter 53/30C. Kryza ustawiona na N
    Kaloryfer łazienka 56/54 bez termostatu odkręcony na max.

Podłogówka działa poprawnie.

Jak wyregulować te kaloryfery żeby działały poprawnie. Dlaczego na piętrze jest taka rozbieżność na obu kaloryferach.
    Dlaczego grzejnika salonowy tak słabo grzeje. Wiem że im wyższy grzejnika tym różnica temp będzie większa między dołem a góra ale chyba w tym przypadku jest nie co za duża. Układ nie jest zapowietrzony. Kaloryfery na piętrze poprawdzone każdy osobno z rozdzielacza. Podczas mierzenia wszytskie termostaty zdemontowane.

Zbliżenie na zawór termostatyczny grzejnika z czerwoną kryzą ustawioną na N
  • REKLAMA
  • #2 21806588
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    dominik91p napisał:
    Jak wyregulować te kaloryfery żeby działały poprawnie

Skryzować prawidłowo i ustawic właściwy wydatek na pompie.
    dominik91p napisał:
    Dlaczego na piętrze jest taka rozbieżność na obu kaloryferach.

Bo instalacja jest niewyregulowana.
    dominik91p napisał:
    Dlaczego grzejnika salonowy tak słabo grzeje.

Żeby stwierdzić czy grzeje słabo czy dobrze trzeba najpierw wyregulować instalacje.

Nie podałeś jaka pompa zasila instalacje i jak jest ustawiona.

Żeby wyciągać wnioski na temat właściwego doboru grzejników, najpierw trzeba je wyregulować kryzy/pompę, a dopiero w drugiej kolejności mierzyć temperatury zasilania/powrotu.

Kryzujesz tak żeby temperatury w pomieszczeniu (a nie temperatura grzejnika lub wody) odpowiadała twoim wymaganiom.
  • REKLAMA
  • #3 21806652
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Pompa wilo rs 25/6 Ustawiona podczas testów na stałe ciśnienie.
    Założyłem temat aby ktoś mi pomógł tą instalacje wyregulowac ewentualnie podpowiedziec co moge zrobić aby grzanie bylo bardziej wydajne wiec podałem tyle parametrów ile zdołałem zmierzyć. Pisanie w odpowiedzi że muszę ją wyregulowac jest trochę bez sensu bo gdyby była wyregulowana to bym nie zakładał tematu :)
    Dodam że w momencie zamknięcia termostatów na piętrze parametry grzejnika na dole się nie zmieniają. Nadal roznica temp. między dołem a góra grzejnika jest taka sama.
  • #4 21806663
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    Pompa na minimum, temperatura na kotle tak by w najzimniejszym pomieszczeniu (czyli w tym w którym moc grzejnika jest najmniejsza w stosunku do zapotrzebowania tego pomieszczenia) była odpowiednia, a w pozostałych pomieszczenia skręcasz kryzy tak by dopasować temperature (zmniejszyć) za zakładanego poziomu.

Tyle na początek.

Aha, grzejnik w łazience też może wymagać kryzowania.
REKLAMA