logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria cenników z kosztami wysyłki czy celowe zagrania na Allegro?

21 Sty 2026 21:40 912 37
REKLAMA
  • #1 21815845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21816047
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6553
    Zajrzyj do cennika danego sprzedawcy i kliknij cenę za przesyłkę przy wielosztukach i doliczaniu za kolejną sztukę.
    Daj link do jakiejś aukcji z Twoim problemem.
  • #4 21816054
    DiZMar
    Poziom 43  
    majowiak napisał:

5 sztuk a przesyłka gratis (Smart).
    Koszyk z pięcioma uszczelkami pokrywy zaworów i darmową dostawą Smart
    Z wyjątkiem kuriera Inpost który nie honoruje Smarta.
    Opcje dostawy Allegro Smart z zaznaczoną płatną dostawą kurierem InPost
    Podsumowanie zakupu na Allegro z wybraną płatną dostawą kurierem InPost
    Czyli sprawa jasna. Nie jest to żadna awaria tylko normalność.
    Pewno wybrany u Ciebie może domyślnie kurier InPost

Dodano po 11 [minuty]:

I jak sprawdziłeś to wg powyższego?

Dodano po 8 [minuty]:

Tobie koszty nabija Za pobraniem które nie honoruje Smart.
    Opcje dostawy z cenami i oznaczeniami Allegro Smart
    Czyli sprawa jasna. To nie awaria tylko normalność.
  • REKLAMA
  • #5 21816174
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21816185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21816229
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 521
    majowiak napisał:
    Ja nie używam smart i nie chcę tego używać, bo to oszustwo.

Uzasadnij swoją wypowiedź.
  • #9 21816239
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Prawdopodobnie masz konto w jakimś małym banku np. spółdzielczym, itp. Z wszystkich głównych banków jest to zrobione tak, że pieniądze są natychmiast na koncie Allegro i wysyłka następuje tego samego dnia.
  • #10 21816254
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21816335
    DiZMar
    Poziom 43  
    majowiak napisał:
    Ja nie używam smart i nie chcę tego używać, bo to oszustwo.

Totalna teraz porażka bez Smart na Allegro i do tego za pobraniem. Ale kto bogatemu zabroni?
  • #12 21816358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21816375
    DiZMar
    Poziom 43  
    majowiak napisał:
    Uszczelka pokrywy zaworów - 75 zł.
    Uszczelka misy olejowej - 105 zł.
    Płyn k2 Akra 750 ml - 29 zł.
    Uszczelniacz Victor Reinz (niebieski, tubka) - 49 zł.
    Koszt pojazdu do miasta - 15 zł.
    razem:

Co tym wykazem chcesz udowodnić?
    Dla mnie pomijalny wyjazd do miasta, nawet zakładając, że ceny online są takie same, ale często znacznie niższe niż w sklepach stacjonarnych. Mam dostarczone gratis pod drzwi lub do wskazanego nieopodal punktu (paczkomatu), a jest ich (paczkomatów) do wyboru zatrzęsienie.
    majowiak napisał:

Te zakupy na Allegro, to takie same sklepy stacjonarne, tylko w innych rejonach kraju, tam też z ulicy wchodzisz i kupujesz. Czemu tam 45 zł, a tu 105 zł?

No niekoniecznie. Miałem przypadek oleju silnikowego 5 l. Na Allegro był tańszy z przesyłką płatną przez kupującego (nie było wtedy Smart) niż u tego samego sprzedawcy w sklepie stacjonarnym. Oczywiście kupiony na Allegro z odbiorem osobistym i płatnością przy odbiorze w sklepie stacjonarnym obowiązywała niższa cena niż ta z Allegro, dodatkowo bez kosztów przesyłki, a nie ta wyższa i to znacznie z półki.
  • #14 21816406
    ando09
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    majowiak napisał:
    Po co mi smart powiadający głośno i wyraźnie "KAŻDA przesyłka za 4,99 zł" skoro to nie jest prawda?

majowiak napisał:
    jeden wahacz na smart wchodzi i wysyłka 5 zł, lecz dwa wahacze i inne rzeczy już nie. Po co mi smart powiadający głośno i wyraźnie "KAŻDA przesyłka za 4,99 zł" skoro to nie jest prawda?

Zawsze można kupić dwa razy po jednej sztuce. A smart, to nie tylko darmowe przesyłki, ale i darmowe zwroty.
  • REKLAMA
  • #15 21816412
    DiZMar
    Poziom 43  
    majowiak napisał:
    Po co mi smart powiadający głośno i wyraźnie "KAŻDA przesyłka za 4,99 zł" skoro to nie jest prawda?

Rzeczywiście, to nie jest prawda. Przesyłki są za 0,00 zł, co prawda nie każda, ale przy wartości zakupu u tego samego sprzedawcy przynajmniej 45 zł (paczkomat) lub 65 zł (kurier). Przez kilka lat mam zaoszczędzone ok. 4 tys zł po odliczeniu opłat rocznych (39-59 zł/rok). Oprócz darmowych przesyłek i zwrotów (korzystałem wielokrotnie) są jeszcze monety do zdobycia za odpowiednie zakupy. Też korzystałem wielokrotnie kupując to co mi potrzebne, a nie specjalnie pod monety.
  • #16 21816514
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Nie wiem o co ten cyrk.
    Allegro Smart kosztuje raptem 59,90 zł rocznie (muszę opłacić, bo w lutym mi wygasa).
    I faktycznie przesyłka jest gratis, pod warunkiem, że zakup jest na kwotę co najmniej 45 złotych i przesyłka będzie do paczkomatu.
    Tylko paczkomaty mają ograniczenia gabarytowe i wagowe.
    Coś większego/cięższego, to niestety tylko kurier. Ale wszelka drobnica, to oczywiście paczkomat.
    Odkąd na moim zadupiu pojawił się paczkomat InPost, póżniej DPD (obydwa w odległości mniej niż 100 metrów od miejsca zamieszkania), to kuriera już nie widziałem.
  • #17 21817892
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    No - ale - koledzy forumowicze - nie ma darmowych obiadów. Te "darmowe" dostawy są wliczone w cenę towaru - nie ma uproś. :-)

Z tym, że nie-smartowicz płaci jeszcze więcej...
  • #18 21817912
    DiZMar
    Poziom 43  
    r103 napisał:
    nie ma darmowych obiadów

To nie oznacza, aby nie korzystać i niepotrzebnie płacić extra, jeżeli i tak jest doliczone w cenie. Początkowo oferty bez Smart były nieco niższe cenowo i nawet przy wielu sztukach opłacało się w niektórych przypadkach zapłacić za przesyłkę. Teraz raczej trudno spotkać ofertę bez Smart o cenie niższej niż ze Smart.
  • #19 21817992
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1074
    zbich70 napisał:
    I faktycznie przesyłka jest gratis, pod warunkiem że zakup jest na kwotę co najmniej 45 złotych i przesyłka będzie do paczkomatu.

Nie tylko, może być do sklepu/ORLEN-u. I to jest nawet czasami lepsze rozwiązanie niż paczkomat, bo jest dłuższy czas odbioru, a i trudniej kurierowi zrobić wałek.

zbich70 napisał:
    I faktycznie przesyłka jest gratis

Nie, przesyłka nie jest gratis, bo musisz wcześniej za nią zapłacić.
  • REKLAMA
  • #20 21818003
    ando09
    Poziom 18  
    Kurier też jest darmowy tylko od 65 zł. Od kwietnia 2021 do teraz zaoszczędziłem 7000 zł na przesyłkach. Chociaż fakt, można znaleźć oferty bez smart tańsze, ale doliczając przesyłkę i tak wychodzi drożej. W filtrach można zaznaczyć darmową przesyłkę, i to niekoniecznie musi być smart.
  • #21 21818010
    DiZMar
    Poziom 43  
    misiek1111 napisał:
    Nie tylko, może być do sklepu/ORLEN-u. I to jest nawet czasami lepsze rozwiązanie niż paczkomat, bo jest dłuższy czas odbioru, a i trudniej kurierowi zrobić wałek.

Nie prościej określić Do punktu odbioru, co obejmuje paczkomaty, sklepy (ORLEN-y i wszystkie inne punkty odbioru np. placówki pocztowe?
    Sklep ma zwykle godziny pracy i tylko w tych godzinach można odebrać, a czasami trzeba postać w kolejce i poczekać aż obsługa znajdzie właściwą paczkę. Paczkomaty natomiast zwykle czynne całą dobę. Odbiór trwa dosłownie chwilkę. Co do wałku, to nie zdarzyło mi się aby w skrytce było coś innego niż właściwa paczka, a czasami nawet w jednej dwie oczywiście właściwe.
    misiek1111 napisał:
    przesyłka nie jest gratis, bo musisz wcześniej za nią zapłacić.

Jeżeli zamawiamy jedną kilka na rok, to nawet wcześniej przepłacić (zapłacić więcej niż faktyczny koszt przesyłki). Jeżeli wiele na rok, to płaci się znacznie mniej niż za każdą osobno. Matematyka g...e.
  • #22 21818048
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21818075
    ando09
    Poziom 18  
    Ale z twojego screena wynika, że za przesyłkę masz do zapłaty 199,90 zł, a ze smartem 49,90 zł. I to za pobraniem, dalej się nie opłaca?
  • #24 21818077
    DiZMar
    Poziom 43  
    majowiak napisał:
    To jeśli to wszystko tak uczciwe, to czemu nie ma Smart za pobraniem?

Jest, tylko trzeba za pobranie już dopłacić, podobnie jak przesyłka płatna za pobraniem droższa niż bez pobrania. Oto przykłady:

Koszt dostawy za pobraniem: 4,99 zł z pakietem SMART lub 19,99 zł bez niego
    Zrzut ekranu z cenami dostawy za pobraniem z pakietem SMART na Allegro

Te same bez pobrania ze Smart za 0,00 zł. Smart to darmowa przesyłka, a nie pobranie. Trzeba dokładnie czytać (rozumieć) zasady.
    ando09 napisał:
    Ale z twojego screena wynika, że za przesyłkę masz do zapłaty 199,90 zł, a ze smartem 49,90 zł. I to za pobraniem, dalej się nie opłaca?

Jedno takie zamówienie, to opłata Smart za prawie 3 lata.
    @majowiak Matematyka g...e.
  • #25 21818118
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1074
    DiZMar napisał:
    Smart to darmowa przesyłka a nie pobranie.

DiZMar, nie wprowadzaj bełkotu marketingowego na forum technicznym. Smart nie jest darmową przesyłką.
  • #26 21818202
    DiZMar
    Poziom 43  
    misiek1111 napisał:
    Smart nie jest darmową przesyłką.

Jak nie jest, jak jest. Pierwsze w roku (4-5), to może i nie są dosłownie darmowe, ale następne - to już tak.
  • #27 21818641
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Ostatni zakup z Allegro to 9,97 za sztukę. Dokładnie tyle zapłaciłem, ani grosza więcej (przesyłka smart na paczkomat).
    Z ciekawości sprawdziłem - w Żabce, Biedronce, Polo Markecie, Lidlu ten sam produkt jest w cenie powyżej 11 - 12 złotych.
    Więc kto tu wprowadza marketingowy bełkot?
  • #28 21818653
    DiZMar
    Poziom 43  
    majowiak napisał:
    Wpłacam z konta o godz. 12 i dopiero o godz. 20 Allegro przysyła info "otrzymaliśmy twoją wpłatę", ale sprzedający jeszcze tego nie ma.

Jeżeli to robisz tradycyjnym i niekoniecznie darmowym przelewem, to tak się dzieje. Są płatności darmowe i natychmiastowe. Ledwo zrobię płatność (z PKO BP), a za chwilę (kilkanaście sekund) pojawia się mail od Allegro i od sprzedawcy (automatyczne) z podziękowaniem za zakup i wpłatę.
  • #29 21818898
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21818902
    DiZMar
    Poziom 43  
    majowiak napisał:
    Czy smart za 49 to drogo?
    W porównaniu z DPD za 25 i to za pobraniem to powiedzmy 100% różnicy.

DPD jedna przesyłka 25 zł a Smart bez limitu przez rok wszystkie przesyłki za 0,00 zł. Smart za pobraniem dopłata 4,99 zł. Obecny koszt Smarta na rok to 59 zł a nie 49 zł. Było nawet 39 zł w okresowej promocji.
    majowiak napisał:
    Już kupiłem te same produkty w innym miejscu. Kurier inPost pobranie 18zł.

Ze Smartem zapłaciłbyś 4,99 zł. Jeżeli zamawiasz jedną przesyłkę w roku to Smart jest bardzo drogi. Wtedy masz rację.Matematyka g...e.
    Kto bogatemu zabroni płacić za każdą przesyłkę?

Podsumowanie tematu

✨ Od początku roku użytkownicy Allegro zauważyli, że koszt wysyłki jest mnożony przez liczbę produktów w koszyku, co wcześniej nie miało miejsca. Problem dotyczy głównie zakupów w sklepach motoryzacyjnych, gdzie przy kilku elementach (np. filtrach, uszczelkach, płynach) koszt przesyłki rośnie wielokrotnie. Przyczyną nie jest awaria systemu Allegro, lecz sposób naliczania kosztów przesyłki przez sprzedawców, którzy definiują cenniki z opłatą za pierwszą sztukę oraz maksymalną liczbą sztuk w jednej paczce. Dodatkowo kurier InPost często nie honoruje Allegro Smart, co powoduje wyższe koszty przy wyborze tej formy dostawy. Allegro Smart oferuje darmowe przesyłki i zwroty, ale tylko przy zakupach powyżej określonej kwoty i z wyłączeniem przesyłek za pobraniem, które są droższe. Użytkownicy wskazują, że brak Smart za pobraniem oraz różnice cenowe między sklepami stacjonarnymi a Allegro wpływają na odczucie nieuczciwości i zawyżania kosztów. Dyskusja podkreśla, że opłaty za przesyłkę są często wliczone w cenę towaru, a Smart to usługa abonamentowa, która przy wielu przesyłkach obniża koszty jednostkowe. Wątpliwości budzi także jakość produktów i polityka zwrotów, zwłaszcza w branży motoryzacyjnej, gdzie reklamacje bywają odrzucane z powodu użytkowania. Ostatecznie problem wynika z polityki sprzedawców i regulaminów przewoźników, a nie z błędów technicznych Allegro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA