logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt obudowy subwoofera do głośnika 32 cale – szukam projektu obudowy

Aranahav 26 Sty 2026 20:55 210 13
REKLAMA
  • #1 21820702
    Aranahav
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich.
    Wszedłem w posiadanie głośnika o średnicy 32 cali, który ma posłużyć do budowy subwoofera. Czy możecie polecić kogoś, kto zaprojektuje mi obudowę do tego cudaka?
    Wykres charakterystyki głośnika 32 cale: SPL i impedancja względem częstotliwości Dwa widoki dużego głośnika 32-calowego: z przodu i od tyłu Tabela parametrów technicznych głośnika subwoofera 32 cale
  • REKLAMA
  • #3 21820793
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9190
    Mobali napisał:
    To do mieszkania, że tak zapytam?

W miejsce szafy gdańskiej się powinien zmieścić...
    Ja się oczywiście na tym nie znam, ale nie ważne czy do mieszkania czy na estradę to obudowa będzie ważyć "tonę". I na pewno mała nie będzie.
  • #4 21820867
    Aranahav
    Poziom 8  
    >>21820780 Ten subwoofer 32" nie będzie pracował w mieszkaniu - to zrozumiałe, chyba dla wszystkich.
  • REKLAMA
  • #5 21821080
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    To tak sobie będziemy zgadywać jakie ma mieć przeznaczenie ten głośnik?
    To monstrum marki NoName jeśli faktycznie ma rzeczywiste parametry które podałeś, to można przeprowadzić symulacje w kilku programach do obudów. To da Ci obraz z czym masz doczynienia.
  • #6 21821093
    Aranahav
    Poziom 8  
    Przeznaczenie głośnika to praca w plenerze w sporym namiocie imprezowym (otwartej konstrukcji) w trakcie imprez organizowanych na zlecenie klientów lubiących mocne doznania muzyczne.
  • #7 21821125
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    398216 Usunięty napisał:
    obudowa będzie ważyć "tonę"

Może nie "tonę", ale ok 250-300 kg na pewno.

Daaawno temu krótki czas miałem pod basem paczkę na 21" głośniku która ważyła coś koło 100 kg i w pięć osób ledwo dało się ją załadować na Stara czy Nysę. :-)

@Aranahav napisz do Granata. Być może nie za darmo, ale na pewno coś konstruktywnego wymyśli.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 21821232
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    DjMapet napisał:
    Może nie "tonę"

Dlatego napisałem w cudzysłowie.
    Jeśłi ma to być poprawnie zrobiona obudowa nie może drgać w rytmie basu. A żeby nie drgała w rytmie basu musi być zbudowana z grubej sklejki dodatkowo wzmacnianej listwami. Biorąc pod uwagę średnicę głośnika i jego własny ciężar może się okazać że te 200-300kG jest jak najbardziej realne. Swego czasu (przed chorobą). gdy byłem jeszcze "piękny i młody" w dwie osoby wrzucaliśmy na pakę furgon paki po 130 kG. Nie powiem żeby było to niewykonalne, ale po szóstej (tyle tylko się mieściło na pace) MIAŁEM SERDECZNIE DOSYĆ. Nie wiem jaką kondycją dysponuje Autor, ale już teraz zacząłbym szukać co najmniej czterech chętnych do pomocy na Jego miejscu. I piszę to jak najbardziej poważnie.
    Chciałem przez to powiedzieć, że nie zawsze "duże jest piękne" - znacznie lepszym rozwiązaniem jest zastanowienie się nad dwoma - a nawet czterema kolumnami o mniejszej mocy (czytaj "O mniejszej masie"). Ma to dodatkową zaletę 0- nie zawsze potrzebne będą wszystkie basy, wioęc i nie zawsze trzeba będzie jw wszystkie nosić/wozić. Ponadto w wypadku "W" jest szansa na wymianę uszkodzonego basu na inny; a nawet jak w trakcie imprezy jakaś padnie to będzie to strata 1/4 a nie całości.
    To oczywiście moja refleksje - ale dobrze by bnyło (chyba?) je wziąć pod uwagę.
  • #9 21821672
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Aranahav napisał:
    Przeznaczenie głośnika to praca w plenerze w sporym namiocie imprezowym (otwartej konstrukcji) w trakcie imprez organizowanych na zlecenie klientów lubiących mocne doznania muzyczne.

Moim zdanie to "pchanie się w kłopoty na własne życzenie". Padły już słuszne uwagi o konstrukcji obudowy, ryzyku uszkodzenia, transporcie itd. Dodam jeszcze, że gdyby to był firmowy głośnik to może to by miało jakiś sens. Natomiast taki No Name od chińczyka to nie oczekiwał bym niczego dobrego z tego. Obecnie jest moda na duże suby estradowe z głosnikami 21-22 cale, ale trzeba powiedzieć, że są to zazwyczaj głośniki neodymy ważące kilka kilogramów więcej niż typowa 18. I konstrukcja pojedyczny głośnik w BR to udaje się zrobić w granicach 60kg. Podwówjny do 100kg i to da się przenosić/przewozić i "przejdzie przez drzwi". Ale sam głośnik ważący 65kg?? Nawet gdy powstanie taki kolos to pozostaje się też zastanowić czym miałby byc napędzany taki sub.
  • REKLAMA
  • #10 21827474
    robert nawrot
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Gdzieś tam na forum wybito mi z głowy głośnik 18 calowy do domu a tu 32 ?!
    Czym chcesz to napędzać i co chcesz uzyskać ?
  • #11 21827602
    Aranahav
    Poziom 8  
    Temat w całości ogarnięty, dziękuję wszystkim za komentarze. Projekt obudowy dopięty na ostatni guzik. Polscy inżynierowie trzymają najwyższy poziom wiedzy 🙂. Wzmacniacz dedykowany do subwoofera 2000 W zamówiony. Bardzo dziękuję wszystkim za komentarze i podpowiedzi.
  • #12 21827959
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1707
    Pochwal się projektem tej obudowy.
    Hmm, chciał bym też poznać tego "inżyniera" który do zasilania głośnika o mocy nominalnej 6kW (PROGRAM 12 kW!) polecił wzmacniacz o mocy 2kW. :-)

Pozdrawiam.
  • #13 21828113
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3751
    Fakt, przyda się także zerknąć na zasilacz tego cuda. A może się okaże, że to co prawda wzmacniacz 2kW ale... PMPO?
    ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21829064
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Dobry wzmacniacz mocy 6kW to kolejne kilogramy do noszenia( nie wspominając już o zasilaniu... :) ) I tu rozwiązała się zagadka polecania wzmacniacza 2 kW... :), lub ryzyko jak coś padnie...
    Dlatego też życzliwie przedstawiłem swoje zdanie na temat stawiania wszystkiego na jedną kartę (jedną paczkę). Plenery (namioty również) szczególnie są pod tym względem wrażliwie na wszelkie uszkodzenia; bo to i wilgoć, i kurz... Każdy kto miał do czynienia z nagłośnieniem pleneru wie o czym mowa. Niestety - Autor najwyraźniej postrzegł dobre rady jako drwiny czy ataki na Jego pomysł, który w swoim rozumieniu uważa za najlepszy, i słuchać nie chce.
    Aranahav napisał:
    Polscy inżynierowie trzymają najwyższy poziom wiedzy 🙂.

Nikogo na siłę nie można zmusić do myślenia, owszem. Szkoda tylko, że nie słucha się rad ludzi bardziej doświadczonych.
    No cóż; Podobno najlepiej się zapamiętuje własne błędy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania projektu obudowy do subwoofera z głośnikiem o średnicy 32 cali, przeznaczonego do pracy w plenerze podczas imprez w dużym namiocie. Uczestnicy zwracają uwagę na ogromne rozmiary i masę takiego zestawu, szacując wagę obudowy wraz z głośnikiem na około 250-300 kg. Podkreślono konieczność solidnej konstrukcji z grubej sklejki wzmacnianej listwami, aby obudowa nie drgała w rytmie basu. Zwrócono uwagę na trudności transportowe i montażowe, sugerując rozważenie mniejszych, wieloelementowych zestawów basowych zamiast jednego dużego głośnika. Wskazano, że głośnik jest prawdopodobnie bezmarkowy (NoName), co może wpływać na jakość i sens inwestycji. Poruszono także kwestie napędu tak dużego subwoofera oraz porównano go do popularnych estradowych głośników 21-22 cali, które są lżejsze i bardziej praktyczne. Zaproponowano kontakt z projektantem obudów (np. Granat) w celu uzyskania profesjonalnej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA