logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DPS5020 – budowa zasilacza symetrycznego, sterowanie dwoma modułami przez PC

beniek_007 30 Sty 2026 19:56 234 3
REKLAMA
  • #1 21824593
    beniek_007
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam,
    Od dłuższego czau użytkuję zasilacz wykonany na module DPS5020.
    Sterowanie z panela zasilacza jest mało wygodne ale z poziomu PC dla mnie bomba i jestem z modułu bardzo zadowolony.

Man takie pytanie, czy ktoś budował na tych modułach zasilacz symetryczny - jeżeli tak to może podzieli się czy dwa osobne moduły (osobno zasilane) bez problemu współpracują przy połączeniu symetrycznym?
    Jeżeli tak, to czy jest jest może jakiś prosty sposób jednoczesnego sterowania (ustalania prądu, napięci) dwóch takich modułów z poziomu PC (po BT lub USB).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21829430
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 119
    W układzie symetrycznym jak najbardziej będzie to działać ale musi być spełniony warunek... Każdy moduł musi mieć całkowicie odizolowane źródło zasilania DC. Moduły DSP mają wspólną szynę ujmną (minus wejścia jest połączony z minusem wyjścia przez bocznik)
    Więc zasilając oba moduły jednym zasilaczem połączysz wyjście plus jednego z minusem drugiego i zrobisz zwarcie bezpośrednio na zasilaniu wejściowym. Więc albo dwa osobne zasilacze AC/DC lub jednego transformatora z dwoma osobnymi, odizolowanymi uzwojeniami wtórnymi (i dwoma mostkami prostowniczymi).

Połączenie wyjść będzie wglądało tak :

Moduł A (dodatni) + to Twoje +V - to Twoja masa GND.
    Moduł B (ujemny) + łączysz z masą - to Twoje -V

I teraz będzie pod górkę bo sterowanie z PC.... Podłączając oba moduły do jednego PC przez USB to przez standardowe konwertery USB-UART (przy DPS) są pozbawione izolacji galwanicznej. Więc przy takim podłączeniu modułów do PC zrobisz .... Zwarcie. I albo szlag trafi moduły albo płytę główną...
    Więc albo użyjesz izolatorów USB a układzie ADUM3160 albo połączysz to bluetoothem... Bo ten jest izolowany radiowo więc zwarcia nie zrobisz.

Wszystkie programy typu Ruideng itp pozwala na obsługę jednego modułu naraz poprzez wybrany konkretnie port COM. Żeby sterować dwoma modułami naraz masz trzy opcje. Albo korzystasz z DPS5020 który jest Open Source albo ze skryptu stworzonego w Pythonie z biblioteką Modbus RTU...
    DSP5020 komunikuje się protokołem Modbus właśnie. Więc wystarczy prosty skrypt w Pythonie który będzie wysyłał komendę jaką sobie tam zechcesz na dwa porty COM jednocześnie.
    Opcja druga odpada bo system w PC nie pozwoli na dwie instalacje jednego programu następnie włączenia go dwa razy... Opcja trzecia to przekopanie GitHuba i testowaniu programów napisanych przez innych (niektórzy dodają obsługę LINK dla dwóch urządzeń z myślą właśnie o dwóch zasilaczach symetrycznych... Tylko weź to znajdź...

Jak nie ogarniasz Pythona to Ci napiszę skrypty jakie tam będziesz potrzebował... Tylko daj znać co dokładnie
  • REKLAMA
  • #3 21829659
    beniek_007
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam,
    Dziękuję "JuniorS" za naświetlenie sprawy.
    Generalnie samo podłączenie symetryczne ogarniam, mam dwa identyczne zasilacze impulsowe (z jakiejś mini siłowni MERAWEX) 48V 13A.
    Do tej pory działał jeden układ zasilacz + moduł, ale przydała by się wersja symetryczna zasilacza. Dokupiłem drugi moduł DPS i naszły mnie wątpliwości czy podłączenie ich nie spowoduje kraksy - rozumiem ,że powinno być ok.
    Uruchomiłem drugi zestaw (zasilacz+DPS) ale jeszcze ich nie łączyłem.
    Co do sterowania jednoczesnego widzę, że łatwo nie będzie a ja jestem za cienki na proponowane przez Ciebie rozwiązania.
    W tej chwili sparowałem dwa moduły po BT i przełączam w programie porty COM.
    Nie jest to to czego bym chciał ale co zrobić.....
  • #4 21833039
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 119
    No inaczej raczej tego nie widzę. Jak się skupisz to dasz radę. W razie co to pisz...
REKLAMA