radoslawfinkowski25 napisał: A jakieś inne ustawienia w Ring Intercomie na inny domofon, co działał podobnie...Coś tam zadziałało. Czasem otrzymuje wywołanie, podnosi słuchawkę i próbuje także otworzyć...Wiem, że też wyjście testowe podnosi słuchawkę i da się otworzyć.
Ring Intercom to urządzenie do domofonów w pełni analogowych. Są tam oddzielnie przewody do wywołania, mikrofonu, głośnika, otwarcia.
Ty masz domofon tak zwany cyfrowy, czyli wszystkie sygnały są przesyłane tylko po jednej parze przewodów (jak w telefonii analogowej). Sygnał wywołania jest przesyłany cyfrowo, a sygnały foniczne analogowo.
Nie da się w prosty dla amatora sposób podłączyć Ring Intercoma do systemu cyfrowego. Było już kilka pytań o to na Elektrodzie.
Trzeba poczytać o działaniu danego systemu, na elektrodzie są opisane opracowania o tym. Kilka lat temu sam zamieszczałem linka do amatorskiej konstrukcji zdalnego otwierania domofonu. Następnie trzeba wpiąć się Ring Intercomem w płytkę z unifonu, być może dorabiając jakiś prosty układ elektroniczny.
radoslawfinkowski25 napisał: Taka odpowiedź jeszcze dostałem od LaskomexInnym sposobem - można zastąpić hookswitch i przycisk otwierania w unifonie mikrokontrolerem, który je zasymuluje. W stanie spoczynku i wywołania będzie on BEZPOTENCJAŁOWO robił dokładnie to, co zastąpione elementy - zwierał wyjścia hookswitcha, sygnalizując, że słuchawka jest odłożona, a przycisk pozostanie otwarty. Przy wywołaniu ów kontroler może np. uruchamiać bramkę VoIP i moduł Wi‑Fi oraz wysyłać powiadomienie do użytkownika na telefon - gdy ten zdecyduje się rozmowę odebrać, kontroler przełączy styki hookswitcha w stan podniesionej słuchawki - co nasz system zinterpretuje jako odebranie połączenia i aktywuje tor audio. Wtedy dalej działa to już jak normalny unifon - użytkownik może prowadzić rozmowę, otworzyć drzwi (wystarczy zewrzeć styki przycisku) i zakończyć połączenie (wtedy kontroler przełączy piny hookswitcha na odłożoną słuchawkę).Hookswitch - jakie wyjścia służą do podniesienia słuchawki?
Sam Laskomex poleca dorobienie układu z mikrokontrolerem do symulowania podnoszenia słuchawki.
radoslawfinkowski25 napisał: Jeszcze wlutowałem się w te wszystkie wejścia... ale nie daje wywołania na Ring Intercomie... Chociaż żeby po wywołaniu dało się otwierać.
Problem podstawowy jest taki, że nie ma dobrej dokumentacji do Ring Intercoma. W każdym razie ja nie znalazłem. Nie wiadomo co dokładnie robi każde jego wejście i wyjście i jakie ma parametry elektryczne.
Drugi problem, to systemy domofonowe cyfrowe wymagają aby "podnieść" słuchawkę przed otworzeniem. Centrala domofonowa musi wykryć podniesienie słuchawki, aby pozwolić na wykonanie otwierania.
Da się to zrobić, ale wymaga to czasu na rozpracowanie systemu i przeprowadzenie testów.