logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laskomex LM-8 – jak podłączyć RING INTERCOM, brak opcji LM-8 w aplikacji

radoslawfinkowski25 31 Sty 2026 03:05 477 24
  • #1 21824831
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    Szukam pomocy: Laskomex LM-8
    Chcę podłączyć urządzenie RING INTERCOM.
    I tu zaczyna się "ale".
    W aplikacji jest tylko LM-4 analog, więc próbuję się wpiąć hookswitch-6

Mam takie wyjścia z RING, je mam podłączyć
    Do LM-8 z ustawień LM-4.

Wywołanie
    Słuchawka
    Mikrofon
    Masa
    Elektrozaczep

Próbowałem wszystkiego, nie daję rady. Jak to połączyć, aby to podniosło słuchawkę?
    POMOCY!
  • #2 21824953
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2053
    radoslawfinkowski25 napisał:
    I tu zaczyna się "ale".

To "ale" jest bardzo uzasadnione, bo to urządzonko nie pasuje do tego systemu.
  • #3 21824963
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    A jakieś inne ustawienia w Ring Intercomie na inny domofon, co działał podobnie...
    Coś tam zadziałało. Czasem otrzymuje wywołanie, podnosi słuchawkę i próbuje także otworzyć...
    Wiem, że też wyjście testowe podnosi słuchawkę i da się otworzyć.

Taka odpowiedź jeszcze dostałem od Laskomex

Innym sposobem - można zastąpić hookswitch i przycisk otwierania w unifonie mikrokontrolerem, który je zasymuluje. W stanie spoczynku i wywołania będzie on BEZPOTENCJAŁOWO robił dokładnie to, co zastąpione elementy - zwierał wyjścia hookswitcha, sygnalizując, że słuchawka jest odłożona, a przycisk pozostanie otwarty. Przy wywołaniu ów kontroler może np. uruchamiać bramkę VoIP i moduł Wi‑Fi oraz wysyłać powiadomienie do użytkownika na telefon - gdy ten zdecyduje się rozmowę odebrać, kontroler przełączy styki hookswitcha w stan podniesionej słuchawki - co nasz system zinterpretuje jako odebranie połączenia i aktywuje tor audio. Wtedy dalej działa to już jak normalny unifon - użytkownik może prowadzić rozmowę, otworzyć drzwi (wystarczy zewrzeć styki przycisku) i zakończyć połączenie (wtedy kontroler przełączy piny hookswitcha na odłożoną słuchawkę).
    Hookswitch - jakie wyjścia służą do podniesienia słuchawki?

Dodano po 3 [minuty]:

>>21824831
    Jeszcze wlutowałem się w te wszystkie wejścia... ale nie daje wywołania na Ring Intercomie... Chociaż żeby po wywołaniu dało się otwierać.
  • #4 21826384
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    A jakieś inne ustawienia w Ring Intercomie na inny domofon, co działał podobnie...Coś tam zadziałało. Czasem otrzymuje wywołanie, podnosi słuchawkę i próbuje także otworzyć...Wiem, że też wyjście testowe podnosi słuchawkę i da się otworzyć.

Ring Intercom to urządzenie do domofonów w pełni analogowych. Są tam oddzielnie przewody do wywołania, mikrofonu, głośnika, otwarcia.
    Ty masz domofon tak zwany cyfrowy, czyli wszystkie sygnały są przesyłane tylko po jednej parze przewodów (jak w telefonii analogowej). Sygnał wywołania jest przesyłany cyfrowo, a sygnały foniczne analogowo.
    Nie da się w prosty dla amatora sposób podłączyć Ring Intercoma do systemu cyfrowego. Było już kilka pytań o to na Elektrodzie.

Trzeba poczytać o działaniu danego systemu, na elektrodzie są opisane opracowania o tym. Kilka lat temu sam zamieszczałem linka do amatorskiej konstrukcji zdalnego otwierania domofonu. Następnie trzeba wpiąć się Ring Intercomem w płytkę z unifonu, być może dorabiając jakiś prosty układ elektroniczny.

Taka odpowiedź jeszcze dostałem od LaskomexInnym sposobem - można zastąpić hookswitch i przycisk otwierania w unifonie mikrokontrolerem, który je zasymuluje. W stanie spoczynku i wywołania będzie on BEZPOTENCJAŁOWO robił dokładnie to, co zastąpione elementy - zwierał wyjścia hookswitcha, sygnalizując, że słuchawka jest odłożona, a przycisk pozostanie otwarty. Przy wywołaniu ów kontroler może np. uruchamiać bramkę VoIP i moduł Wi‑Fi oraz wysyłać powiadomienie do użytkownika na telefon - gdy ten zdecyduje się rozmowę odebrać, kontroler przełączy styki hookswitcha w stan podniesionej słuchawki - co nasz system zinterpretuje jako odebranie połączenia i aktywuje tor audio. Wtedy dalej działa to już jak normalny unifon - użytkownik może prowadzić rozmowę, otworzyć drzwi (wystarczy zewrzeć styki przycisku) i zakończyć połączenie (wtedy kontroler przełączy piny hookswitcha na odłożoną słuchawkę).Hookswitch - jakie wyjścia służą do podniesienia słuchawki?

Sam Laskomex poleca dorobienie układu z mikrokontrolerem do symulowania podnoszenia słuchawki.

Jeszcze wlutowałem się w te wszystkie wejścia... ale nie daje wywołania na Ring Intercomie... Chociaż żeby po wywołaniu dało się otwierać.

Problem podstawowy jest taki, że nie ma dobrej dokumentacji do Ring Intercoma. W każdym razie ja nie znalazłem. Nie wiadomo co dokładnie robi każde jego wejście i wyjście i jakie ma parametry elektryczne.

Drugi problem, to systemy domofonowe cyfrowe wymagają aby "podnieść" słuchawkę przed otworzeniem. Centrala domofonowa musi wykryć podniesienie słuchawki, aby pozwolić na wykonanie otwierania.

Da się to zrobić, ale wymaga to czasu na rozpracowanie systemu i przeprowadzenie testów.
  • #5 21826400
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    Ring też działa z domofonami cyfrowymi. W app jest ich dużo, może jest jakaś możliwość, aby wybrać inny w app, Ring ma 20 przewodów, wystarczy wybrać inny domofon. Przeważnie cyfrowe w Ring działają na C9 i C10, ale w tym przypadku próbowałem i nic.

W każdej wybranej konfiguracji domofonu Ring tylko wskazuje, gdzie podpiąć jaki.
    Załączniki:
    • Laskomex LM-8 – jak podłączyć RING INTERCOM, brak opcji LM-8 w aplikacji IMG_4292.png (473.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laskomex LM-8 – jak podłączyć RING INTERCOM, brak opcji LM-8 w aplikacji IMG_4298.png (837.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laskomex LM-8 – jak podłączyć RING INTERCOM, brak opcji LM-8 w aplikacji IMG_4301.png (791.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laskomex LM-8 – jak podłączyć RING INTERCOM, brak opcji LM-8 w aplikacji IMG_4326.png (1.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laskomex LM-8 – jak podłączyć RING INTERCOM, brak opcji LM-8 w aplikacji IMG_4352.png (848.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laskomex LM-8 – jak podłączyć RING INTERCOM, brak opcji LM-8 w aplikacji IMG_4485.png (679.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laskomex LM-8 – jak podłączyć RING INTERCOM, brak opcji LM-8 w aplikacji IMG_4484.jpeg (325.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21826431
    gkwiatkowski
    Ring też działa z domofonami cyfrowymi. W app jest ich dużo może jest jest jakaś możliwe aby wybrać inny w app

Polskie "cyfrowe" systemy domofonowe działają na podobnej zasadzie. Kiedyś były ze sobą w większości kompatybilne, ale teraz jest z tym gorzej. Parametry techniczne sygnałów bardzo się rozjechały.
    Na podobnej zasadzie jak cyfrowy Laskomex działa jeszcze Proel, ACO i Cyfral cyfrowy. Na stronie Ring Intercom są one opisane jako nieobsługiwane. Sądzę więc, że żaden z systemów cyfrowych podobnych do polskich nie jest jeszcze obsługiwany.
    Kolega Ircys ma większa wiedzę i może on coś doradzi.

ring ma 20 przewodów wystarczy wybrać inny domofon. Przeważnie cyfrowe w ring działają na c9 i c10 ale w tym przypadku próbowałem i nic Dodano po 3 [minuty]:W każdym wybranej kofigurqcji domofonu ring tylko wskazuje gdzie podpiąć jaki

No właśnie. 20 przewodów, ale ich dokładne funkcje i parametry to wielka tajemnica.
  • #7 21826440
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    >>21826384
    Dzięki, świetna odpowiedź. Też tego próbowałem,
    ale i szukam zagranicznych i dalej pudło po.

Tak to wygląda
    Zbliżenie na oznaczone kolorami przewody z opisami C-1 do C-12 na tle płytek ceramicznych Zestaw oznaczonych przewodów elektrycznych z końcówkami na kafelkowej podłodze
  • #8 21826717
    barrrrrman
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Działanie Ring Intercom nie zależy od słuchawki a od działania centralki, naprzykład stary system 5 przewodowy Cyfrala TD będzie działał, a już nowa centralka CC-500P nie będzie działała. Sprawdziłem na unifonie "SMART-5P" z tymi centralami.
  • #9 21826739
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 183
    Odpowiadałem na zapytanie użytkownika e-mailowo. Dla innych, którzy natrafią na ten temat powtórzę się, że:

Nie mamy takiego gotowego rozwiązania. Nie gwarantujemy również stabilności i działania naszych systemów zmodyfikowanych o podobne rozwiązania, ani, że nie ulegną one uszkodzeniu. Użytkowanie naszych systemów z elementami obcej produkcji jest użytkowaniem ich niezgodnie z przeznaczeniem i może skutkować unieważnieniem gwarancji.

Słyszeliśmy o kilku różnych platformach, które twierdzą, że mogą działać z różnymi systemami i realizować opisane funkcje. Nie testowaliśmy ich i nie wiemy, czy będą działać z naszymi systemami. Rozwiązania te nie pochodzą od Laskomex i nie ma gwarancji na ich działanie lub/i brak negatywnego wpływu na nasze systemy. Nie mamy wpływu na to, co piszą i obiecują producenci tego typu modułów - ich zapewnienia są ich problemem.

A o tym, dlaczego, popełniłem już jakiś czas temu sążnisty esej w tym poście.

gkwiatkowski napisał:
    Drugi problem, to systemy domofonowe cyfrowe wymagają aby "podnieść" słuchawkę przed otworzeniem. Centrala domofonowa musi wykryć podniesienie słuchawki, aby pozwolić na wykonanie otwierania.

W odpowiedzi e-mail na ten konkretny problem radziłem uzurpację linii PR. Zamiast przycisku od wewnątrz, można dać do centrali radiolinię lub dowolną inną rzeźbę, która chwilowo zewrze PR z masą - wtedy można otwierać w dowolnym momencie. Ale tylko otwierać - żadnej rozmowy, żadnej sygnalizacji w lokalu...

gkwiatkowski napisał:
    Kilka lat temu sam zamieszczałem linka do amatorskiej konstrukcji zdalnego otwierania domofonu.

Istnieje nie zerowa szansa, że dokładnie ten link wysyłałem w odpowiedzi e-mail, jako przykład, jak ktoś sobie poradził z taką rzeczą do naszego systemu. Zaznaczałem jednak, że to tylko publicznie dostępny post w internecie i nie daję żadnej gwarancji, że opisana metoda nadal w ogóle działa.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #10 21826840
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3450
    Cytat:
    Ring Intercom wykorzystuje istniejący kompatybilny system domofonowy do uruchamiania zaszyfrowanej dwukierunkowej rozmowy za pośrednictwem aplikacji Ring, co oznacza, że użytkownicy mogą odpowiadać tylko na połączenia od osób dzwoniących do drzwi ich apartamentu.

Przy systemie cyfrowym, do uruchamiania dwukierunkowej rozmowy Ring Intercom musi odebrać sygnał cyfrowy wywołania z panelu.
    Dlatego musi być dostosowany do systemu cyfrowego z którym współpracuje.
    Po odebraniu połączenia jest możliwe otwarcie drzwi.
  • #11 21826848
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    >>21826840
    Tak... ring dostaje połączenie po dzwonku, ale po odebraniu rozmowy słuchawka nadal dzwoni i centrala.
    Udało mi się wywołać połączenia bez centrali - słuchawka i app - normalnie rozmawiam, ale z centralą już nie.
  • #12 21826872
    Ircys
    Specjalista Domofony
    >>21826840
    Tak... ring dostaje połączenie po dzwonku, ale po odebraniu rozmowy słuchawka nadal dzwoni i centrala.
    Udało mi się wywołać połączenia bez centrali - słuchawka i app - normalnie rozmawiam, ale z centralą już nie.

Testujesz to na swojej centralce (systemie) w domu, czy na żywym systemie w bloku włączając się tylko w linię unifonów?
  • #13 21826876
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    >>21826872
    10 mieszkań w klatce, czyli blok.
    Czasem udaje mi się też wykryć rozmowę sąsiadów i ich słyszeć w app.
  • #14 21826888
    Ircys
    Specjalista Domofony
    10 mieszkań w klatce czyli blok..
    Czasem udaje mi też się wykryć rozmowę sąsiadów i ich słyszeć w app

I tego się obawiałem, że będziesz swoimi "testami" zakłócał cały system.
  • #15 21826911
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    >>21826888
    I tak się stało…
  • #16 21826919
    Ircys
    Specjalista Domofony
    I tak się stało…

Współczuje serwisantowi tego systemu, gdy będzie musiał zareagować na zgłoszenia od pozostałych lokatorów o dziwnym zachowaniu domofonu.

gkwiatkowski napisał:
    Kolega Ircys ma większa wiedzę i może on coś doradzi.

Kolega Ircys doradza testowanie takich "cudeniek" na swoich PRYWATNYCH systemach, a nie włączanie ich do "żywych" systemów w blokach, które są zazwyczaj własnością Wspólnoty Mieszkaniowej/Spółdzielni itp.
  • #17 21827194
    gkwiatkowski
    >>21826888
    I tak się stało…

To trzeba zrobić inaczej. Kupuje się płytkę elektroniki z unifonu (lub cały unifon) i dopiero do jego wyjść na mikrotelefon podłącza się swoje wynalazki. Centrala domofonowa "widzi" normalny unifon wpięty w instalację. Nie zakłóca się wtedy działania systemu domofonowego.
  • #18 21827251
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    I tak to zrobiłem. Kupiłem nawet dwa LY-8 i LM-8.
    I testowałem.

To wszystko, co mam na forum, próbowałem... niczego nowego się nie dowiedziałem, gdzie i co, jak.
  • #19 21827270
    gkwiatkowski
    Czy znalazłeś, gdzie na płytce LM-8 jest sygnał wywołania po dekoderze adresu?
    Ale i tak rozbijamy się o brak dokumentacji technicznej do Ring Intercoma.
  • #20 21827291
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    To wszystko, co mam na forum, próbowałem... niczego nowego się nie dowiedziałem: gdzie i co, jak.

Pro
    Tylna strona pudełka iPhone Air z informacjami technicznymi i oznaczeniami Fragment płytki drukowanej oraz schemat połączeń domofonu z oznaczeniami C2–C6 Zrzut ekranu z forum elektroda.pl z postami i schematem ideowym domofonu. Schemat płytki z zaznaczonym punktem i oznaczeniami komponentów elektronicznych Zrzut rozmowy e-mail z dwoma zdjęciami płytek PCB domofonów Schemat zacisków instalacyjnych unifonów Laskomex LM-4, LM-11 i LM-8 Schemat połączeń i oznaczeń zacisków unifonów Laskomex oraz ich odpowiedniki u innych producentów.
    Próbowałem się wpiąć na płytce tak jak do lm-4 i z ustawień ring.
    I też, Aco, wystarczy, że wybiorę inny domofon i są ustawienia inne.
    Analogowe wpięcie to:
    C2 - głośnik
    C3 - mikrofon
    C4 - masa
    C5 - otwórz
    C6 - wywołanie
  • #21 21827510
    gkwiatkowski
    Gotowych rozwiązań na podłączenie Ring Intercomu do polskich domofonów cyfrowych nie ma. Sam producent Ring Intercomu jeszcze nie potrafi tego rozwiązać.
    Rozpracowanie Twojego problemu zajmie od kilku do kilkunastu godzin. Albo sam to rozpracujesz, tylko wymaga to wiedzy elektronicznej. Czy posiadasz wiedzę w zakresie konstruowania lub serwisu układów elektronicznych? Albo zapłacisz komuś za opracowanie projektu połączenia domofonu Laskomex z Ring Intercomem.

Znalazłem kilka linków do podobnych problemów:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3178209.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4098831.html#21387296

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3751664.html#19091871

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4098831.html#21387296

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3767976.html#19184350

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3380772.html#16720093

https://forbot.pl/forum/topic/16997-symulator-unifonu-cyfrowego/

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3787501.html#19317816
  • #22 21827518
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    >>21827291
    Używam teraz tego

https://ediycraft.blogspot.com/2020/06/smart-domofon.html?m=1
    Ale to nie jest to, co chciałem, trzeba pamiętać co trzy dni ładować i sąsiad, jak zauważył, że otwiera zakazuj razem, to teraz dzwoni do mnie
    Zegarek Omega Speedmaster na trawie boiska piłkarskiego Schemat płytki PCB unifonu LY-8 z oznaczeniami złączy i komponentów Zbliżenie na złącza pinów na płytce drukowanej z oznaczeniami W, M, GND, M1, BR Płytka PCB interkomu z oznaczeniami punktów L+, L−, RING i SPK
    I wyjście testowe w lm-8 ma styki, które na chwilę donoszą słuchawkę.
    Ale dokładnego wyjścia wywołania nie znalazłem.
    Na płytce ly-8 jest w idące do głośnika dzwonka, ale to nie dawało żadnego rezultatu. Tylko żebym właśnie widział dokładnie, gdzie to jest..
    Jestem w stanie zapłacić każde pieniądze, aby ktoś to zrobił za mnie... jakiś dodatkowy układ.
    Próbowałem z chelby, Nuki odpada

Dodano po 6 [minuty]:

Tak to wygląda
    Załączniki:
    • unifon_instrukcja.pdf (273.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21827521
    radoslawfinkowski25
    Poziom 3  
    Już z tym Urmet Ring działa, jest dwużyłowy

Zgodność interkomu Ring z systemem Urmet CS 1131-004B – tylko dźwięk
  • #24 21827588
    Ircys
    Specjalista Domofony
    To może ja opiszę jak to w praktyce wygląda od strony serwisantów systemów domofonowych.

W 90% takie MacGywerskie przeróbki wprowadzają zakłócenia w sieci dające np. przydźwięki podczas rozmowy (burczenie), burczenia unifonów bez wywołania (na standbay) - bardzo często, zakłócenia dekoderów itp. Lokatorzy zgłaszają wtedy takie usterki do Spółdzielni/Zarządców, a oni do nas. Przyjeżdża wtedy serwisant, namierza źródło takich zakłóceń np. mieszkanie nr 10 i dla usprawnienia systemu w bramie wyłącza je w centrali. I tak zazwyczaj kończy się sen pod tytułem "Smart Ring Interkom", który w tak ciężkim pocie ciała powstawał...
    Z praktyki wiem, że MacGyvery nie poddają się i wtedy też zgłaszają swoje mieszkanie jako usterka. Przychodzi serwisant i sprawdza, a MacGyver wyłącza swoje przeróbki, wstawia oryginalny nowy, właściwy unifon i udaje głupa. Serwisant go włącza w centrali i jest OK... do kolejnych (z praktyki za ok. tydzień) smart działań i tak bawimy się z nimi w kotka i myszkę, ale zdecydowanie nie widać tu radości z używania takiego "cudeńka" - są raczej same problemy dla niego, sąsiadów, zarządców i dla nas serwisantów.

Tych "problemów" nie ma w zagranicznych systemach (Fermax, Urmet, Comelit, BPT itp.) bo tam producenci mają swoje rozwiązania, które działają całkiem poprawnie. Trochę szkoda, że nasi producenci nie poszli tą drogą (choć np. ACO ma swoje dość sprawne rozwiązanie), bo wtedy nie byłoby takich postów jak ten.
  • #25 21827621
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 183
    >>21827588 I od strony wsparcia technicznego potwierdzam. To się dzieje i gdy instalator zgłasza się do nas po pomoc, "bo dziwnie się zachowuje", to nie mam mu co powiedzieć, poza "proszę wziąć fajkę, monokl, czapkę, zmienić imię i nazwisko na Sherlock Holmes i iść w instalację, "polować" na lokatorów i sprawdzić każdy unifon w wieżowcu ręcznie". Takie porady oczywiście powodują jęki i stęki i wychodzimy na buców - "bo zamiast pomóc, to zbywamy głupimi poradami".

Prace nad rozwiązaniami trwają. Pewnie nie wystarczająco szybko, ale plany są.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie urządzenia Ring Intercom do cyfrowego systemu domofonowego Laskomex LM-8 napotyka na istotne trudności ze względu na różnice technologiczne. Ring Intercom jest zaprojektowany głównie do systemów analogowych z oddzielnymi przewodami dla wywołania, mikrofonu, głośnika i otwarcia, natomiast LM-8 to system cyfrowy, gdzie sygnały są przesyłane po jednej parze przewodów, a wywołanie i komunikacja odbywają się cyfrowo. Brak dedykowanej opcji LM-8 w aplikacji Ring Intercom oraz brak dokumentacji technicznej uniemożliwiają bezpośrednie podłączenie i automatyczne podnoszenie słuchawki. Producent Laskomex sugeruje zastosowanie mikrokontrolera symulującego funkcje hookswitcha i przycisku otwierania, co wymaga zaawansowanej wiedzy elektronicznej i indywidualnego opracowania układu. Próby podłączenia Ring Intercom do systemu w bloku mieszkalnym zakłócają działanie całej instalacji, co jest niezalecane. Zalecane jest testowanie rozwiązań na prywatnych systemach lub poprzez zakup i modyfikację unifonu (np. LM-8 lub LY-8) z dołożonym układem elektronicznym. Obecnie brak gotowych, stabilnych rozwiązań integrujących Ring Intercom z cyfrowymi systemami domofonowymi Laskomex. Dyskusja zawiera linki do podobnych tematów i wskazuje na konieczność indywidualnego opracowania projektu połączenia oraz ryzyko utraty gwarancji i zakłóceń w instalacji przy nieautoryzowanych modyfikacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA