logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Firecuda ST2000LX001 – polecany serwis odzyskiwania danych Warszawa?

quaigonjil 01 Lut 2026 13:31 369 9
REKLAMA
  • #1 21825957
    quaigonjil
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Ostatni odczyt SMART dysku z piątku nic nie wskazywał, że dojdzie do uszkodzenia dzień później. Poza czasem działania, z tego co pamiętam, było około 8 tys. godzin. Nawet przeszło mi coś takiego przez myśl, że działa nawet długo i wykrakałem. Padła pewnie elektronika, bo już dysk się nie włącza od wczoraj. Podczas zwykłego działania w laptopie nagle wyświetlił się czarny obraz z jakimiś napisami i nastąpił samoczynny restart. Po uruchomieniu laptopa był już tylko 1 dysk.

Pacjent to Seagate Firecuda (SSHD) 2 TB ST2000LX001 FW: SDM1

Niestety nastąpiła utrata ważnych danych. Dysk jest ok, problem to na pewno elektronika. Chcę skorzystać z profesjonalnego serwisu, ale nie wiem z jakiego w okolicy Warszawy. Nigdy nie korzystałem z takich firm.

Google mi pokazuje takie firmy:
    MEGA Odzyskiwanie Danych Książkowa 16/lokal 2U
    RECOVERYPRO.PL ODZYSKIWANIE DANYCH Kamil Juszczyński
    Jana Olbrachta 112A/10
    DYSK i SPÓŁKA - Laboratorium Odzyskiwania Danych
    Jana Kowalczyka 1 biuro lokal 8/II piętro
    AVIDATA ODZYSKIWANIE DANYCH
    Chłodna 64
    DATA Lab Warszawa - Odzyskiwanie Danych
    Wałbrzyska 11 Blok B lokal 126A

które, oczywiście, sugerując się opiniami w Google, są polecane. Czy ktoś z was korzystał z tych firm, bądź może polecić jakiś serwis, aby naprawił bądź wymienił uszkodzoną płytkę PCB w dysku?
  • REKLAMA
  • #2 21826686
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Wymiana elektroniki w Seagate SSHD to nie jest prosta sprawa, a proces przeprogramowania NAND wymaga dopasowania dawcy.
    Czemu szukasz akurat w Warszawie? W profilu masz Dąbrowa Górnicza.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • #3 21826699
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Jak się dysk zachowuje? To, że to SSHD nie oznacza, że to tylko NAND się tam psuje. Głowice albo firmware też mogą się popsuć
    Uszkodzenie samej PCB to rzadkość.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • #4 21826815
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    SGdata napisał:
    Wymiana elektroniki w Seagate SSHD to nie jest prosta sprawa, a proces przeprogramowania NAND wymaga dopasowania dawcy.

Podpisuję się pod tym.

Dodano po 1 [minuty]:

KodIT napisał:
    Jak się dysk zachowuje? To, że to SSHD nie oznacza, że to tylko NAND się tam psuje. Głowice albo firmware też mogą się popsuć

Jeśli silnik nie startuje, to albo PCB, albo NAND (silnik mało prawdopodobny).
  • REKLAMA
  • #5 21826851
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    quaigonjil napisał:
    Padła pewnie elektronika, bo już dysk się nie włącza od wczoraj.
    - jakie masz objawy?

ST2000LX001 - Rosewood, w dodatku SSHD - gorszego dysku mieć nie mogłeś.

quaigonjil napisał:
    Dysk jest ok, problem to na pewno elektronika.

- skąd do wiesz? Jakie czynności diagnostyczne zostały przeprowadzone?
    KodIT napisał:
    -= w SSHD można się spodziewać, że padł NAND, więc nie można tego wykluczyć, ale opis usterki jest na tyle nieprecyzyjny, że byłbym daleki od kategorycznych wypowiedzi.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 21826941
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    laptokowiec napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

KodIT napisał:

Jeśli silnik nie startuje, to albo PCB, albo NAND (silnik mało prawdopodobny).

Autor nie napisał ani słowa, że silnik nie pracuje.

Dodano po 6 [minuty]:

kaleron napisał:

KodIT napisał:
    -= w SSHD można się spodziewać, że padł NAND, więc nie można tego wykluczyć, ale opis usterki jest na tyle nieprecyzyjny, że byłbym daleki od kategorycznych wypowiedzi.

Pisząc PCB miałem na myśli płytkę bez NAND.
    Zgadza się, że NAND często padają w SSHD ale trzeba pamiętać, że ten dysk to praktycznie Rosewood, w którym równie często pada firmware.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • REKLAMA
  • #7 21826948
    kaleron

KodIT napisał:
    Autor nie napisał ani słowa, że silnik nie pracuje.
    - opis usterki w ogóle jest bardzo lakoniczny, a niepoparte diagnostyką przeświadczenie, że z dyskiem wszystko ok, tylko elektronikę trzeba wymienić, sprawia wrażenie myślenia życzeniowego. Jakby to nie był SSHD, byłbym niemal pewny, że to nie elektronika.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 21849895
    quaigonjil
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Nie było mnie chwilę, a więc odpowiem na kilka pytań.

Padła pamięć NAND. Dodatkowo pojawiły się jakieś błędy w miejscu pracy głowicy H3. Dysk po podłączeniu nie uruchamiał się (nie rozkręcał talerzy), nie było żadnych dźwięków.
    Dane odzyskane, choć dla mnie bardzo drogo.

Co do Warszawy, to mieszkam w okolicy, ale akurat w mojej nikt się niczym takim nie zajmuje
    A w profilu mam DG, bo tam mieszkałem :) Pozdrawiam wszystkich z DG - super miasto.

Dzięki za duży odzew. Jak macie jakieś pytania co do naprawy, chętnie odpowiem.
  • #9 21849965
    kaleron

quaigonjil napisał:
    dla mnie bardzo drogo.
    - bo masz bardzo paskudny dysk - to niestety rzutuje na wyceny.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 21858604
    mobo
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    >>21849895

Zobacz jaka bieda jak się nie robi kopi najważniejszych rzeczy. Najważniejsze rzeczy mam na 3 różnych dyskach twardych. Plus na dyskach internetowych, jakby był pożar mieszkania i by mi się dyski z mieszkaniem spaliły.
    Masz konto na gmail to masz 15 GB miejsca i sobie trzymaj tam najważniejsze rzeczy. Załóż konto na MEGA i masz 20 GB za darmo dysk. Jak mało można dokupić miejsca i masz bezpieczne dane.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Firecuda SSHD 2 TB model ST2000LX001 uległ awarii, prawdopodobnie uszkodzeniu uległa pamięć NAND oraz pojawiły się błędy związane z głowicą H3. Dysk nie uruchamiał się, talerze nie obracały się, a brakowało dźwięków pracy silnika. Uszkodzenie elektroniki (PCB) jest rzadkością w tym modelu, częściej występują problemy z NAND lub firmware, zwłaszcza w dyskach Rosewood. Proces wymiany elektroniki i przeprogramowania NAND wymaga dopasowania dawcy i jest skomplikowany. Dane zostały odzyskane, jednak koszt był wysoki ze względu na specyfikę dysku. Autor poszukiwał profesjonalnego serwisu odzyskiwania danych w Warszawie, jednak lokalne firmy nie zajmowały się takimi przypadkami. W dyskusji podkreślono konieczność dokładnej diagnostyki przed stwierdzeniem przyczyny awarii oraz zalecano tworzenie kopii zapasowych danych na różnych nośnikach i w chmurze, aby uniknąć utraty danych w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA