logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik kondensatora MK605K45RL 6uF 450V do silnika jednofazowego

blucha1 09 Gru 2007 23:00 3465 14
  • #1 4571294
    blucha1
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam wszystkich , mam ogromną prośbę ,wysiadł mi kondensator rozruchowy ( oczywiście od silnika jednofazowego ) o symbolu kórego nie moge nigdzie znależć , czy mógłby mi ktoś doradzić taki kondensator - zamiennik ktory jest dostępny na naszym rynku . podaje symbol jaki widnieje na kond. MK605K45RL 6 mikroF , +-10 % b , 450 V~ DB GPFPU , -40/+85 st.C , silniczek jest zamontowany przy niedużej , przenośnej maszynce stolarskiej . jesli ktoś mi może pomóc to będę ogromnie wdzięczna .
  • #2 4571319
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam !! Z opisu wynika że jest to normalny kondensator 6µF/450V . Idź do sklepu AGD i spytaj powinni coś mieć . Jak byś miał problemy to mogę Ci kupić i wysłać - po kosztach oczywiście . pozdrawiam !!
  • #3 4571408
    blucha1
    Poziom 10  
    w mojej mieścinie nie ma zbyt dużo punktów gdzie można kupić takie części , tam gdzie byłam niestety tym nie handlują , ale jest kilka punktów które naprawiają sprzęt AGD, u nich nie byłam , szukałam telefonicznie po sklepach w innych miejscowościach ale tam wszyscy chcieli symbol , a tego konkretnie nie mieli , jak nic nie znajde u tych od usług to się ładnie do ciebie uśmiechnę o kupno i wysłanie , ogromne dzięki za odzew i dobra wolę :-)
  • #4 4571512
    pukury
    Poziom 35  
    Witam !! Nie ma sprawy . Jak się będziesz pytać to podaj również wymiary ( może się nie zmieścić do maszynki ) , a najlepiej weź ten spalony z sobą . Właściwie to istotne są tylko - pojemność i napięcie pracy ( 6 µF/450V ) no i wymiary . Swoją drogą to musi być jakaś mała maszynka stolarska . Po pojemności kondensatora można dojść mocy silnika ( mniej więcej ) - a ten jest mały . Zrobiłem kilka takich małych piłek dla lutników ( na frez 63mm ) i miały właśnie takie małe silniczki . Życzę powodzenia . pozdrawiam !!
  • #5 4744494
    blucha1
    Poziom 10  
    witam , odświeżam temat , wstawiłam ten nowy kondensator , ale silnik dalej nie działa / buczy po włączeniu / pewnie uzwojenie rozruchowe poszło , ale czy przy przepalonym uzwojeniu silnik bez obciążenia by działał ? przy obciążeniu nie rusza , bez działa bez problemu . i jeszcze mam pytanie ten nowy kondensator ma pod spodem gwint, to tylko do mocowania czy ma też jakąś swoją funkcję ?
  • #6 4744529
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Przy obciążeniu to znaczy jak ?. Nie chce ruszyć piły ?
    Najprawdopodobniej faktycznie uzwojenie rozruchowe się spaliło, tzn. dostało zwarcia między zwojowego na skutek przegrzania i naruszenia izolacji.
    Gwint przy kondensatorze służy tylko do jego zamocowania , nie ma żadnej innej funkcji.
  • #7 4745098
    blucha1
    Poziom 10  
    tak , nie ruszy gdy jest założona piła , jak jest ściągnięta to rusza. dzięki zaodp.
  • #8 4745353
    pukury
    Poziom 35  
    Witam !! Wygląda na to że piła gdzieś blokuje . Może o coś tam dociska i dlatego blokuje ( piła ) . Czy jak puścisz silnik bez piły to rusza " zdecydowanie " i szybko czy powoli i tak " niemrawo " ?
    pozdrawiam !!
  • #9 4745602
    blucha1
    Poziom 10  
    szybko , normalnie , ale nic nie blokuje - sprawdzałam
  • #10 4745653
    robokop
    Mam niejasne przeczucie że coś pomięszałaś z kondensatorem. Kondensatory rzędu 6uF używane są do silników o mocach ok 100 - 200W, a to troszkę mało do jakiejkolwiek piły. To na pewno był 6 a nie 60uF ?.
    Możesz zrobić i wrzucić zdjęcie tego starego kondensatora ?.
    Oraz ewentualnie wyraźne zdjęcie tabliczki znamionowej silnika.
  • #11 4745885
    pukury
    Poziom 35  
    Witam !! Mnie to również wydało się trochę dziwne - robiłem taki i inne piły i zajmowałem się trochę silnikami . Może napis był zamazany - albo coś innego ? Może nie 6 µF a ( jak pisze Kol. ) 60 , albo 26 - lub co innego ? Faktycznie by się jakieś zdjęcie - lub chociaż wymiar piły - przydało .
    pozdrawiam !!
  • #12 4746201
    blucha1
    Poziom 10  
    dane kondensatora są bardzo wyrażne , jutro zrobie zdjęcia i wstawię
  • #13 4747588
    blucha1
    Poziom 10  
    na pierwszym zdjęciu kondensatory , biały to ten nowy , czarny ten stary , na drugim zdjęciu tabliczka znamionowa silnika , trochę rozmazana ale aparat się zbuntował , silnik ma 350 W
  • #14 4747616
    robokop
    Wychodzi na to że kondensator jednak jest dobry. Następne pytanie - nie pomyliłaś przewodów przy podłączaniu?. Mam na myśli zamianę końców uzwojenia fazy pomocniczej z roboczym.
    Ewentualnie włącz silnik na "pusto" i zobacz czy po kilku chwilach pracy nie zrobi się ciepły, jeśli tak, to niestety do przewinięcia.
  • #15 4747632
    blucha1
    Poziom 10  
    do podłączenia kond. wychodzą tylko dwa przewody , więc nie pomyliłam , sprawdzę jeszcze czy się grzeje .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zamiennika kondensatora rozruchowego MK605K45RL o parametrach 6 µF, 450 V, stosowanego w silniku jednofazowym małej mocy (około 350 W) zamontowanym w przenośnej maszynce stolarskiej. Użytkownik poszukiwał dostępnego na rynku kondensatora o podobnych parametrach, z uwzględnieniem wymiarów i napięcia pracy. Wskazano, że gwint na kondensatorze służy wyłącznie do mocowania. Po wymianie kondensatora silnik nadal nie działa prawidłowo pod obciążeniem (piłą), natomiast bez obciążenia pracuje normalnie, co sugeruje uszkodzenie uzwojenia rozruchowego. Zasugerowano sprawdzenie poprawności podłączenia przewodów oraz ewentualne przegrzanie i zwarcie uzwojenia. Użytkownik potwierdził, że kondensator jest prawidłowo podłączony i planuje sprawdzić nagrzewanie się silnika podczas pracy na biegu jałowym. W dyskusji podkreślono znaczenie zgodności pojemności kondensatora z mocą silnika oraz konieczność weryfikacji danych znamionowych urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA