logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Światłowód Orange – router Funbox 7 niestabilne połączenie

npiotr25505 07 Lut 2026 19:49 1491 9
  • #1 21832143
    npiotr25505
    Poziom 7  
    Dzień dobry,
    Chciałbym na forum podzielić się swoim problemem z działaniem internetu domowego (światłowód). Przez ostatnie dwa lata miałem usługę w T-Mobile i ani razu nie miałem awarii, a u mnie na osiedlu jest światłowód Orange. Wykupiłem usługę u Orange, otrzymałem pocztą router i umówiłem się z technikiem. Zadzwonił do mnie, abym sam podłączył i router sam powinien się skonfigurować. Zrobiłem wszystko według instrukcji, no i nie poszło.
    1. Wizyta technika.
    Stwierdził, że router jest popsuty i najszybciej Pan wymieni w salonie. Tak zrobiłem. Wróciłem do domu, podłączyłem, no i działa. Działał około 24 h. Zaczęła intensywnie migać dioda w kolorze białym. Zgłosiłem awarię.
    2. Wizyta technika.
    Wymienił router ponownie, zadzwonił do ludzi od sieci, czy widzą router itp. Internet działał maks. 1 h i znowu ta sama sytuacja. Zgłosiłem awarię.
    3. Wizyta technika.
    Stwierdził, że mam „jakieś spięcie w gniazdku” i to uszkadza zasilacz. Niby wymienił zasilacz i zmienił port i oczywiście zadzwonił gdzieś, aby sprawdzić, czy widzą router w sieci. Podłączyłem pod gniazdko listwę antyprzepięciową, sprawdzić czy faktycznie coś jest nie tak. Internet działał tym razem około 30 h i teraz dioda miga powoli w kolorze białym. Zaznaczam, że listwa nie musiała „interweniować” :). Oczywiście robiłem reset routera itp.

Proszę o pomoc gdzie leży problem.
  • #3 21832216
    npiotr25505
    Poziom 7  
    >>21832207 Nie jestem elektrykiem, ale według mnie żadnego spięcia nie ma.
  • #4 21832409
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7730
    npiotr25505 napisał:
    Nie jestem elektrykiem

Nie ma to znaczenia. O spięciu w którym gniazdku mówił? Zasilającym? Mi ostatnio padł całkowicie internet, pani na na infolinii stwierdziła, że jeśli miałem jakieś wyłączenia prądu, to posypała się konfiguracja w routerze i muszę wprowadzić od nowa. Bzdura całkowita (mam auto-reset dla urządzeń IoT, poprzez wyłączenie całkowite zasilania sieciowego). Okazało się, że operator infrastruktury wymieniał koncentratory na mieście.
  • #5 21832511
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    npiotr25505 napisał:
    Stwierdził, że mam „jakieś spięcie w gniazdku”

Spięcie, to miał ale zarząd - w inkubatorze. Teraz zatrudniają każdego, byle tylko taniej.
    npiotr25505 napisał:
    Podłączyłem pod gniazdko listwę antyprzepięciową, sprawdzić czy faktycznie coś jest nie tak

Takie samo testowanie, jak tego "technika". Te "listwy" z marketów mają właściwości jak magnetyzery do paliwa albo płyty CD na szybie w samochodzie.
    Taki profilaktyczny, szybki, zgrubny test, żeby mieć podstawę do dyskusji z "fachowcami" Łorange. Sprawdź w gniazdku woltomierzem napięcia L-N, L-PE i N-PE. Potem włącz jakieś obciążenie ok 2kW (np czajnik bezprzewodowy) i taki sam pomiar podczas pracy.
    Pokaż wyniki do interpretacji, choć na 99,9% przyczyna jest inna.

Jak wyniki na zasilaniu będą poprawne, to zgłaszasz PISEMNĄ (może być na czat lub email) reklamację, żądasz zaprzestania pobierania opłaty abonamentowej od dnia, kiedy pierwszy raz zgłosiłeś awarię i nie została ona naprawiona oraz zaplaty tożsamej kary umownej.
    Tylko kasa i nic więcej działa na operatora. Bez tego będziesz się bujał dwa lata.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21832552
    KOCUREK1970
    Ocena: 5333
    npiotr25505 napisał:
    Proszę o pomoc gdzie leży problem.

Najpierw usuń problem z zasilaniem, a potem ewentualnie można szukać dalej.
  • #7 21832770
    npiotr25505
    Poziom 7  
    Według mnie żadnego spięcia. Sprawdziłem to. Pewnie technik Orange strzelił tak z dupy. Uważam, że wina leży po ich stronie i chciałbym wiedzieć: jest problem.
  • #8 21832798
    IC_Current
    npiotr25505 napisał:
    Pewnie technik Orangę strzelił tak z d..y.

Pewnie tak. Też tak uważamy.
    npiotr25505 napisał:
    żadnego spięcia, sprawdziłem to

Skoro użyłeś słowo "spięcie", a wcześniej "naprawiałeś" listwą przeciwprzepięciową, to niestety, ale Twoja wiedza i testy są na takim samym poziomie jak tego technika. Co wcale nie jest krytyką, bo każdy zazwyczaj zna się na czymś innym.
    npiotr25505 napisał:
    chciałbym wiedzieć jest problem.

A ja chciałbym wiedzieć, czemu czasem mi samochód nie chce zapalić, by po minucie problem znikał. Samochód ma kolor srebrny, ma nowe opony i jest siedmiomiejscowy. Sąsiad kowal, co naprawia rowery, powiedział, że to przez złe powietrze w baku. Ale ja założyłem nowy wentyl w kole i wiem, że powietrze jest lewoskrętne. Ktoś mi podpowie, czemu to auto nie pali?

Mniej więcej tak samo wygląda to z Twojego przedstawienia sprawy. Na forum wróżek nie na. Bez wykonania testów na sieci operatora nikt, nic Ci nie powie, a jak powie, to tak wiarygodnie jak Wróżbita Maciej z TVN-u. Więc sprawdź te parametry napięcia, żeby wybić argumenty ignorantów z Orange a potem zgłoś reklamację. Skoro Orange wymusza (jeszcze za opłatą) ich sprzęt i ich router, to odpowiada za całość działania i Ciebie ma nic więcej nie obchodzić oprócz zapłaty za rachunek.

Natomiast "technik" pierwsze, co powinien zrobić, to zmierzyć poziom mocy optycznej w gniazdku abonenckim a potem sprawdzić patchcord i czy złącza są czyste, ale ... co od niego wymagać, jak on na poziomie "spina (się) druta"
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21832818
    npiotr25505
    Poziom 7  
    >>21832798
    Kolego, niczego nie naprawiałem listwą przepięciową :) haha. Wiadomo, że są potrzebne testy sieci itp. Ja tylko opisałem, jak wyglądały wizyty technika Orange i być może ktoś z forum miał podobny problem. Wtedy opisałby, co w takich przypadkach zrobił, aby problem zniknął. Wywody o Macieju z TVN-u nie są potrzebne.
  • #10 21832851
    IC_Current
    npiotr25505 napisał:
    być może ktoś z forum miał podobny problem

Wiele osób taki problem miało. W tym ja kilka razy, ale jak pisałem, po tak ogólnym opisie nie da się nic z technicznym sensem odpowiedzieć.

npiotr25505 napisał:
    niczego nie naprawiałem listwą przepięciową

Sam o tym piszesz:
    npiotr25505 napisał:
    listwę antyprzepięciową, sprawdzić czy faktycznie coś jest nie tak

Choć studiowałem elektrotechnikę, to przedłużką z warystorem za 40 groszy niestety nie potrafię sprawdzić, czy instalacja elektryczna jest sprawna. Ale pewnie za chwilę się dowiem.

npiotr25505 napisał:
    Wtedy by opisał co w takich przepadkach zrobił,

No to opisuję:
    IC_Current napisał:
    "technik" pierwsze, co powinien zrobić, to zmierzyć poziom mocy optycznej w gniazdku abonenckim a potem sprawdzić patchcord i czy złącza są czyste

Możesz wziąć czystego spirytusu eletowego lub izopropylowego (absolutnie nie denaturatu) na wacik i profilaktycznie zacząć od przemycia ferul i gniazd w adapterach. Do tego upewnij się, czy gdzieś włókna nie są zbyt mocno zagięte.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niestabilnym działaniem internetu światłowodowego Orange, korzystając z routera Funbox 7. Po przejściu z T-Mobile, gdzie nie występowały awarie, w Orange router początkowo działał około 24 godzin, po czym zaczęła migać biała dioda sygnalizująca problem. Po zgłoszeniu awarii technik wymienił router, jednak problem powrócił po około godzinie. Kolejna wizyta technika wykazała możliwe spięcie w gniazdku, które miało uszkadzać zasilacz; zasilacz i port zostały wymienione, lecz problem nadal występuje. Użytkownik poszukuje rozwiązania niestabilności połączenia i przyczyn awarii sprzętu w sieci Orange.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA