logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okap AEG DK9990-M – czy wymiana kondensatora na istotnie większy jest akceptowalna?

_Forte_ 09 Lut 2026 10:22 261 3
REKLAMA
  • #1 21833548
    _Forte_
    Poziom 2  
    W okapie AEG DK9990-M padł kondensator rozruchowy. W sumie wymieniłbym go sam, ale ponieważ wymagało to rozmontowania kawałka kuchni, znalazłem kogoś, kto to zrobił.

Po wizycie okap chodzi jak nowy, ale mam wątpliwość. Otóż fabrycznie wstawiony był kondensator 5 μF i został wymieniony na 8 μF. Już kiedy mi go wstawiał, coś mi się nie podobało, ale zbył mnie tekstem, że w takich silnikach wstawiają i większe. Trochę teraz zgłębiłem temat, odświeżyłem podstawy i wychodzi mi na to, że przez uzwojenie silnika płynie teraz o jakieś 60% większy prąd niż projektowano, co w przybliżeniu powoduje, że moc (a więc i ciepło wydzielane na uzwojeniu) wzrosła ok. x 2,6 (1,6 x 1,6).

Czy dobrze kombinuję i czy silnik ma taką tolerancję, że zniesie ten znacznie większy kondensator? Silnik ma moc 250 W, a urządzenie przewidziane jest na zakres 220-240 V i częstotliwość 50-60 Hz.

AI: Czy nowy kondensator ma takie same parametry napięciowe (np. 450 V AC) jak oryginalny?
    Tak.
    AI: Czy po wymianie kondensatora zauważyłeś, żeby silnik się mocniej grzał, pojawił się nietypowy zapach, hałas lub inne niepokojące objawy podczas pracy okapu?
    Jeśli chodzi o temperaturę, nie mam porównania, bo przed wymianą nigdy nie sprawdzałem. Póki co niby nic dziwnego się nie dzieje, ale nie był jeszcze włączany na kilka godzin.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21833966
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Opis to tylko napis a ile on miał tych uF naprawdę bo tracą z czasem pojemność ?
    Nawet nowe mają mnie niż napisano !
REKLAMA