logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smart Ready – jakie okablowanie dla podłogówki na etapie stan surowy zamknięty

tata pracuje 12 Lut 2026 11:01 597 8
  • #1 21836567
    tata pracuje
    Poziom 9  
    Witam

Kładę instalację elektryczną w nowo budowanym domu. Wiele rzeczy robię pod Smart Ready: sterowanie światłem, ogrzewanie, rekuperacja, czujniki ruchu i żaluzje wewnętrzne.

Do każdej puszki z przyciskiem do oświetlenia podłączyłem UTP, która leci do centralki w piwnicy. Kiedyś to może podepnę pod Smart.

Jak poprowadzić okablowanie do ogrzewania? Skrętka z centrali do puszki termostatu wystarczy? 230 V z centrali do puszki termostatu również? Jakie okablowanie do rozdzielacza, kotłowni?
    Mam 4 miejsca, pomiędzy którymi nie wiem jak położyć kable na przyszłość: termostaty, rozdzielacze, szafa sterownicza, kotłownia.

pozdrawiam

pozdrawiam
  • #2 21838368
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 293
    Wbrew temu co piszą inni kładłbym wszystkie kable w gwiazdę. Jak zrobisz magistralę i coś się spitoli to wszystko przestanie działać.
    Zastanów się czy wystarczą czujniki temp. np w puszce od włącznika czy jednak chcesz super odczyty faktycznej temp. podłogi.
    Jak z podłogi to te czujniki będą niewymienne.

Lepiej chyba na rotametrach tak ustawić przepływy aby uzyskać żądane temp. Wszelkie dodatkowe termostaty tylko bardziej komplikują instalację i podnoszą koszty.
  • #3 21838772
    tata pracuje
    Poziom 9  
    >>21838368 Jasne, tak już kładę kable od oświetlenia - pełna gwiazda. Czy to skrętka, czy zasilanie - idzie do centrali.
    Na tym etapie nie wiem, z jakiego systemu smart skorzystam w przyszłości, więc robię trochę podwójne okablowanie. Jeśli chodzi o światło, to zarówno połączenia schodowo-krzyżowe, jak i niezależne zasilanie do centralki. W przyszłości przepinka w puszce i dodam panel.
    Ale wracając do tematu ogrzewania. Jeśli tu ma być pełna gwiazda, to jaki kabel:
    1. Termostat - centrala?
    2. Rozdzielacz podłogówki - centrala (a mam 3 po 9 obiegów)?
    3. Kotłownia - centrala?
    Teraz na ślepo chcę wsadzić kable, bo już tynkarze niedługo wchodzą.
  • #4 21838774
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Jeśli ma być tylko komunikacja to skrętka wystarczy a jeśli masz coś sterować to odpowiednie przewody. I tu ciężko doradzać. Jak światło to normalnie 3x 1,5, do rolet to zależy od odległości itd.

Lepiej dać o jeden kabel za dużo niż potem żałować.

Jeśli chodzi o ledy to raczej skłonił bym się ku magistrali DALI (albo czegoś podobnego). Ciągnięcie kilkudziesięciu metrów i zasilanie z 24V to nieporozumienie (o 12V już nie wspomnę).
  • #5 21842988
    tata pracuje
    Poziom 9  
    >>21838774 Pytanie jest dokładnie o okablowanie sterowania ogrzewaniem, jak w moim poprzednim poście. Oświetlenie już mam przerobione.
  • #6 21843361
    roman_partyka
    Poziom 27  
    tata pracuje napisał:
    Skrętka z centrali do puszki termostatu wystarczy?

A jaki to będzie termostat?
    tata pracuje napisał:
    Jakie okablowanie do rozdzielacza, kotłowni?

A co chcesz tam zastosować?
  • #7 21843467
    tata pracuje
    Poziom 9  
    >>21843361 Nie wiem. Ma być okablowanie uniwersalne pod co tam się zainstaluje. W projekcie był Tech, ale projekt poszedł do kosza.
    Może być nadmiarowe okablowanie, ale przygotowane na wstępie do zwykłego sterowania termostatami, a za rok wejdzie jakiś smart.
  • #8 21844786
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Oczekujesz niemożliwego. Pociągnij kilka kabli żeby było uniwersalnie a potem użyj jednego.

To takie pytanie jaki kupić samochód? Nie wiadomo jakie są potrzeby to jak coś polecić?
  • #9 21844885
    tata pracuje
    Poziom 9  
    >>21844786
    Cytat:
    Oczekujesz niemożliwego. Pociągnij kilka kabli żeby było uniwersalnie a potem użyj jednego.

Dokładnie o to pytam. Jakie okablowanie pociągnąć, aby było uniwersalne na przyszłość? Nadmiarowość nie jest dla mnie problemem, to tylko kilka złotych za metr kabla na tym etapie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru okablowania do sterowania ogrzewaniem podłogowym w nowo budowanym domu na etapie stanu surowego zamkniętego, z uwzględnieniem systemu Smart Ready. Autor planuje instalację elektryczną w układzie gwiazdy, gdzie wszystkie kable (zarówno zasilające 230 V, jak i skrętka UTP do komunikacji) prowadzą do centrali sterującej w piwnicy. Zalecane jest zastosowanie skrętki do komunikacji termostatów z centralą, natomiast do sterowania i zasilania elementów ogrzewania należy użyć odpowiednich przewodów, np. 3x1,5 mm² dla zasilania 230 V. W przypadku rozdzielaczy podłogówki i kotłowni również przewiduje się prowadzenie kabli do centrali. Wskazano, że lepiej zaplanować nadmiarowe okablowanie, aby umożliwić przyszłą rozbudowę systemu smart. Poruszono też kwestię wyboru termostatów – obecnie brak decyzji, dlatego okablowanie powinno być uniwersalne i kompatybilne z różnymi rozwiązaniami. Zwrócono uwagę na ryzyko stosowania magistrali liniowej (np. DALI) w przypadku awarii, dlatego preferowany jest układ gwiazdy. Dodatkowo zasugerowano rozważenie czujników temperatury podłogowej oraz regulacji przepływu na rozdzielaczach zamiast wielu termostatów, co może uprościć instalację i obniżyć koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA