logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Artika Smartshade Problem z połączeniem MQTT po flashowaniu-RES: 0(ERR_OK) Status

jackbridgeselek 16 Lut 2026 03:47 555 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21839946
    jackbridgeselek
    Poziom 2  
    Hej wszystkim... Mam trochę kłopotów z moim nowo błyskającym światłem Artika Smartshade. Przeszukałem wiele stron tutaj, ale nie widzę niczego, co obejmowałoby dokładnie to, co widzę. Postępowałem zgodnie z tym przewodnikiem z Error Gap i próbuję uzyskać połączenie MQTT. Nie działa.

To, co widzę na głównej stronie kontrolki to

Stan MQTT: odłączony RES: 0(ERR_OK)
    MQTT ErrMsg:
    MQTT: Stats: CONN: 4 PUB: 0 RECV: 0 ERR: 0

Jestem prawie pewien, że mój Home Assistant i broker Mosquitto działają poprawnie, ponieważ inne urządzenia, które się z nim łączą, działają dobrze. Czy ktoś ma jakieś pomysły lub inny post, który przegapiłem w moich poszukiwaniach?

Dzięki!
    AI: Czy możesz podzielić się oprogramowaniem sprzętowym, które sflashowałeś na Artika Smartshade i dokładną metodą lub narzędziem, którego użyłeś?
    Sflashowałem OpenBK7231N_QiO_1.18.227.bin za pomocą BK7231Flasher, do którego link znajduje się w artykule.
    AI: Jakie ustawienia MQTT wprowadziłeś na urządzeniu (jak adres brokera, port, nazwa użytkownika/hasło i czy używasz TLS)?
    Host: 192.168.4.97
    Port: 1883
    Temat klienta: Garage_RGB_1
    Temat grupy: Grg_RGB
    Użytkownik: homeassistant
    PW: *********** (Otrzymano właściwy od Home Assistant)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21842848
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    Starałem się dodać bardziej znaczące informacje zwrotne na temat statusu MQTT w tej wersji: https://github.com/divadiow/OpenBK7231T_App/tree/mqttfeedback

np. błędne hasło HA w 1.18.261:
    Zrzut ekranu z komunikatami statusu MQTT, w tym „disconnected” i liczniki PUB/RECV.

z kompilacją PR:
    Zrzut ekranu z komunikatami MQTT, stan rozłączony i błąd „Refused not authorized”.

może nie pomóc, ale warto spróbować?
    OTA w załączniku
    Załączniki:
    • OpenBK7231T_App_mqttfeedback_a07ac63972b9_OpenBK7231N.zip (3.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21846284
    jackbridgeselek
    Poziom 2  
    >>21842848 Dzięki. Udało mi się to rozwiązać. Nie logowałem się, mimo że nazwa użytkownika / hasło były poprawne. Dodałem nowy login i wszystko jest w porządku. Jesteś świetny!
  • #4 21846285
    jackbridgeselek
    Poziom 2  
    Utworzono nowy login.
REKLAMA