logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować wallbox Toyota ABL 1W22Y1 przez RS485 i Home Assistant?

olxsell7890 07 Sie 2026 08:58 57 0
REKLAMA
  • #1 21951458
    olxsell7890
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

Potrzebuję zamontować wallbox ABL 1W22Y1, aby ładował samochód elektryczny. To jest wallbox Toyota i ABL Polska mi powiedział, że go nie zainstaluje, bo nie mają software'u do jego konfiguracji, np. ustawienia mocy itd.

Chcę sterować mocą tego wallboxa z Home Assistant.
    Kupiłem konwerter RS485 na Ethernet RS485/RJ45, jak na zdjęciu waveshare2.png.

W HA zainstalowałem moduł https://github.com/matfroh/abl_emh1_modbus/, podłączyłem ze złącza Ethernet (to jest złącze RS485) w wallboxie kabel do złącza Ethernet w Waveshare, ale cały czas dostaję błąd.

Wallbox ma dwa porty RJ45 (to jest naprawdę RS485).

Czy komuś udało się sterować wallboxem Toyota przy pomocy RS485?

AI: Jaki dokładnie błąd pokazuje Home Assistant i jakiego modułu/integracji używasz do komunikacji z wallboxem, np. Modbus TCP/RTU? Podaj też konfigurację: IP/port konwertera, baudrate, parity, stop bits, slave ID.
    Używam modułu Waveshare z ustawieniami jak na zdjęciu waveshare.png.

Baudrate próbowałem 9600, 19200 i 38400. Parity próbowałem none lub even. Wszystkie kombinacje zrobiłem test.

AI: Jak dokładnie podłączyłeś RS485 między wallboxem a konwerterem Waveshare - które piny/zaciski A/B/GND, czy jest terminacja, oraz czy masz dokumentację rejestrów Modbus dla ABL 1W22Y1/Toyota?
    Do wallboxa podłączyłem kabel RJ45 B i testowałem kabel zielony, biało-zielony, pomarańczowy i biało-pomarańczowy. Podłączałem je do Waveshare: porty GND, 485B, 485A. Wszystkie kombinacje zrobiłem test.
    Załączniki:
    • Jak sterować wallbox Toyota ABL 1W22Y1 przez RS485 i Home Assistant? waveshare2.png (166.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sterować wallbox Toyota ABL 1W22Y1 przez RS485 i Home Assistant? waveshare.png (88.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak sterować wallbox Toyota ABL 1W22Y1 przez RS485 i Home Assistant? wallbox1.jpg (4.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA