logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostrzeżenie: polska-telewizja.eu – utrata dostępu do IPTV po 2 miesiącach, brak kontaktu

Enwuka 16 Lut 2026 18:07 7218 55
Najlepsze odpowiedzi

Jak odzyskać pieniądze lub co zrobić, gdy opłacona usługa IPTV przestaje działać po dwóch miesiącach i sprzedawca nie odpowiada na maile?

Najlepiej od razu zebrać wszystkie dowody i uruchomić chargeback w banku, a równolegle zgłosić sprawę jako oszustwo do policji/prokuratury oraz do banku z informacją, że sprawą zajmują się też inne instytucje [#21840902][#21840626] Jeśli kupowałeś jako konsument, warto też iść do Powiatowego Rzecznika Konsumentów, a sprawę można zgłosić do UOKiK, CERT Polska oraz przez formularz na gov.pl [#21840902] Trzeba zachować kopie przelewów, korespondencji, daty i zrzuty ekranu, bo to będą podstawowe materiały dowodowe [#21840902] Jeden z uczestników wskazał też, że taki model działa zwykle jako pośrednictwo/reselling od dużego dostawcy, a po odcięciu dostępu przez upstream albo hostingodawcę serwis może po prostu zamilknąć [#21842200] Jednocześnie odzyskanie pieniędzy bywa bardzo trudne, bo takie usługi są często rejestrowane na słupy i ukrywane za Cloudflare/VPN, więc szanse na zwrot mogą być niewielkie [#21840634][#21842200]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21840482
    Enwuka
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam,
    Chciałbym poruszyć temat telewizji IPTV. Sam niedawno (grudzień 2025) zastanawiałem się nad telewizją IPTV, jednak nie do końca wiedziałem, na czym to polega, bo jest tylu dostawców, tyle ofert, że im więcej człowiek szukał, tym mniej wiedział.
    U mnie wybór padł na telewizja-iptv.eu - pomyślałem, że skoro mają oficjalną stronę, domenę, to raczej nie jest to jakieś oszustwo, jednak się pomyliłem, kupiłem pakiet na 24 miesiące, a po dwóch miesiącach straciłem dostęp do TV i VOD. Zero kontaktu na mailu. Jeśli chodzi o wykupienie pakietu, to odpisują w ciągu kilku minut; teraz od dwóch tygodni cisza, mimo że wiem o odczytaniu wiadomości (wtyczka na Gmailu).
    Nie ukrywam, trochę strata tych pieniędzy boli, ale chcę ostrzec innych ludzi, żeby nie podzielili mojego losu - nie warto, lepiej zapłacić więcej u kogoś oficjalnego, ale przynajmniej mieć do tego dostęp.

AI: Czy próbowałeś kontaktować się z nimi w inny sposób niż mailowo, np. przez telefon, social media albo formularz na stronie?
    Brak innej opcji kontaktu.
    AI: Czy zgłaszałeś sprawę do banku, policji lub innej instytucji, żeby spróbować odzyskać pieniądze albo ostrzec innych?
    Nie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21840557
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    maurycy123 napisał:
    A czego Ty się spodziewałeś? Jak Chcesz "piracić" to licz się z kosztami.

Przecież
    Enwuka napisał:
    kupiłem pakiet na 24 miesiące,

Czegoś nie rozumiem.
  • #4 21840571
    Enwuka
    Poziom 7  
    >>21840551 No właśnie straciłem kasę, więc się liczę z kosztami, ale przeglądając "oferty" jakoś nie natrafiłem na posty ostrzegające, dlatego napisałem ten żali post, żeby inni zastanowili się 2 razy.
  • #5 21840573
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Przecież nawet tu na forum jest kilka tematów o ich "ofercie", więc na własne życzenie dałeś się wkręcić.
  • #6 21840576
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 259
    Enwuka napisał:
    ale przeglądając "oferty" jakos nie natrafiłem na posty ostrzegające

Cienko przeglądałeś ... Bo nawet na Elektrodzie była dyskusja na ten temat.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4033606.html

A samo to już powinno dać Ci do myślenia.
  • #7 21840616
    Enwuka
    Poziom 7  
    >>21840576 przecież wprost nie jest napisane, że chodzi konkretnie o tego dostawcę, dlatego ja podałem dokładny adres. Zresztą to już nie chodzi o mnie, tylko żeby inni wiedzieli, na co się piszą. Chciałem przycwaniakować, a jak widać znalazł się większy cwaniak.
  • #8 21840620
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    No to opowiedz, co wiesz o firmie, która świadczy usługi na podstawie adresu jej strony?
  • #9 21840623
    Enwuka
    Poziom 7  
    >>21840620 No wiesz, nie jestem specjalistą w dziale IT ani w cyberbezpieczeństwie, szeroko rozumianym tego słowa, ale myślałem, że skoro strona stoi od x czasu, jest pozycjonowana na Google, to raczej będzie okej, ale jak widać nawet oszuści mogą działać oficjalnie.
  • Pomocny post
    #10 21840626
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Jeśli płaciłeś kartą kredytową możesz spróbować skorzystać z procedury chargeback. Musiał byś popytać w swoim banku jakie ma wymagania w takim przypadku. Może być konieczne zgłoszenie sprawy na policji o tym, że zostałeś oszukany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21840634
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    A od kiedy to trzeba być w czymś specjalistą, aby sprawdzić, czy istnieją "jakieś" dane o firmie?
    Pełna nazwa, adres siedziby, numery rejestracyjne.
    Nie wspominając już o regulaminie itp.

Tam nie ma nic.

Enwuka napisał:
    ze skoro strona stoi od x czasu, jest pozycjonowana na google, to raczej bedzie okej

No nie będzie, bo:
    - urlscan.io - wskazuje, że celowo kombinują, aby nie być skanowani
    - dane właściciela - są celowo ukryte: "NOT DISCLOSED!"
    - strona korzysta z serwerów Cloudflare (lauryn.ns.cloudflare.com, clint.ns.cloudflare.com) - jest często wykorzystywana również przez oszustów do ukrywania lokalizacji prawdziwego serwera
  • #12 21840646
    Enwuka
    Poziom 7  
    Fajnie, że piszesz, jak sprawdzać takie stronki - może innym to pomóc. Ja nie wiedziałem o takich możliwościach. Jestem zwykłym użytkownikiem internetu, który zapłacił abonament za głupotę i cwaniactwo. No nic, teraz wykupiłem Polsat Box Go i chyba to mi starczy ;)
  • #13 21840786
    DiZMar
    Poziom 43  
    Za kupowanie nielegalnych streamów też grożą sankcje karne. Tak, że ostrożnie ze zgłaszaniem tego oszustwa na Policję.
  • Pomocny post
    #14 21840902
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3822
    Enwuka napisał:
    ...jakoś nie natrafiłem na posty ostrzegające,

Internet aż "puchnie" od tego typu ostrzeżeń. Także na Elektrodzie temat był opisywany kilka razy. No, ale mleko się już rozlało... Teraz albo pogodzisz się ze stratą, albo podejmij działania, żeby odzyskać pieniądze. Do rozważenia masz kilka ruchów:
    1. Wyślij niezwłocznie pismo do firmy informując, że w związku z zaprzestaniem świadczenia opłaconych usług, podejmiesz kroki przewidziane przez prawo. Oczywiście możesz je wysłać elektronicznie, z tego samego adresu, z którego korzystałeś przy zawieraniu umowy. Oczywiście kopie, daty, fakty, itp. należy zapisać, zarchiwizować i zachować.
    2. Jeśli wykupiłeś pakiet w celach prywatnych i jesteś konsumentem w rozumieniu prawa, to skontaktuj się jak najszybciej z Powiatowym Rzecznikiem Konsumenta i przedstaw sprawę. Tam uzyskasz pomoc prawną, a specjaliści pomogą złożyć skutecznie wymagane dokumenty.
    3. Spróbuj skorzystać z "opcji atomowej". Podejrzewam, że za usługę zapłaciłeś kartą lub przelewem, wiec istnieje możliwość anulowania tej transakcji. Skontaktuj się w tym celu ze swoim bankiem i poinformuj że sprawą zajmuje się także rzecznik, policja, itp.
    4. Sprawę należy zgłosić Policji lub w prokuraturze, przedstawiając wszystkie dokumenty związane z oszustwem.
    5. Sprawę zdecydowanie warto zgłosić także do UOKiK, który zajmie się zbadaniem, czy prowadzone przez firmę praktyki nie naruszają zbiorowych interesów konsumentów. Ostatnio UOKiK prowadził podobną sprawę przeciw HBO, gdzie w niektórych przypadkach serwis przestał działać, ale abonament do płacenia pozostał.
    6, Ponieważ do procederu dochodzi w sieci, tę sprawę można potraktować jako cyberprzestępstwo i zgłosić ją także do CERT Polska (szczegóły na stronie incydent.cert.pl)
    7. Oszustwo możesz zgłosić także na portalu publicznym gov.pl: https://www.gov.pl/web/gov/zglos-przestepstwo
    8. Wiele kancelarii prawnych poszukuje oszukanych konsumentów, dla których chcą odzyskać pieniądze. Przeszukaj oferty i spróbuje poszukać pomocy prawnej.
    DiZMar napisał:
    Za kupowanie nielegalnych streamów też grożą sankcje karne...

Pod warunkiem, że ma się świadomość, że to nielegalne. Konsument nabywając w sposób jawny i na podstawie umowy usługę, ma także pełne prawo oczekiwać legalności takiej oferty. Jeśli jednak ta oferta i będąca jej przedmiotem usługa są nielegalne, to odpowiedzialne za to służby powinny doprowadzić do jej usunięcia z przestrzeni publicznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21841021
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Mobali napisał:
    i na podstawie umowy usługę

Jakoś autor nie wspomina o umowie :)

A zapisy regulaminu (ów) to czysta parodia, jakbym czytał skecz "o głupim i głupszym" (o ile są na stronie). A w wielu z nich widziałem zapis, że samo przeczytanie jest akceptacją :P
  • #16 21841137
    Mobali
    Poziom 43  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Jakoś autor nie wspomina o umowie

Bo nie musiał. Skoro opłacił uzgodnioną usługę, to umowa została zawarta. W prawie nie ma przymusu zawierania odrębnej umowy w formie pisemnej, choć jest to dla stron wygodne. Ale akurat w tym wypadku ustalenie, czego właściwie dotyczyła uzgodniona zapłata, nie będzie żadnym problemem.

Zwierzak_PAH napisał:
    A zapisy regulaminu...

Jakie by nie były, należy się z nimi zapoznać we własnym interesie i przyjąć albo nie. A jeśli zapisy są niezgodne z prawem, to można je bardzo skutecznie podważyć. Wyżej wskazałem jedną z instytucji, która tym właśnie się zajmuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21841175
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    A kogo zgłosisz, skoro nigdzie nie ma informacji, co to za firma?
    Samo dokonanie zapłaty bez jakiegokolwiek potwierdzenia, za co i od kogo co mamy otrzymać. No wiesz, trzeba być bardzo optymistą, próbując dochodzić swego prawa.
  • REKLAMA
  • #18 21841261
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1707
    Witam,
    Zwierzak_PAH napisał:
    A kogo zgłosisz skoro nigdzie nie ma informacji co to za firma?

jeśli zapłacił kartą, to na stronie, gdzie dokonywał płatności, były widoczne dane, gdzie idą pieniądze (ale kto by je czytał lub robił printscreena...?).
    Te dane widać w historii przelewów na koncie w swoim banku.
    Można zrobić "chargeback", ale od banku zależy maksymalny termin tej operacji.

Pozdrawiam
  • #19 21841266
    Mobali
    Poziom 43  
    Zwierzak_PAH napisał:
    A kogo zgłosisz skoro nigdzie nie ma informacji co to za firma?

A jak zgłaszasz jakiekolwiek oszustwo, to co właściwie zgłaszasz? Przecież jeśli dochodzi do przestępstwa, to po stronie organów i służb jest poszukiwanie i ustalenie sprawcy oraz zapobieganie takim zdarzeniom w przyszłości. Akurat w tym przypadku, skoro skutecznie przelano pieniądze (dokonano opłaty za usługę), to chyba ktoś jest właścicielem rachunku, na który był wpływ? Ktoś chyba posiada domenę i ją utrzymuje? Ktoś korzysta z adresów poczty elektronicznej, za pomocą których "nabiera się" kolejnych naiwnych? W końcu ktoś świadczył tę "usługę" przez dwa miesiące? I tak dalej... Dzisiaj nikt i nic w sieci nie jest anonimowe. Być może sam tych danych nie ustalisz, ale dla służb nie jest to żadnym problemem. Ale konieczne jest do tego zgłoszenie, potwierdzone to zgromadzonym materiałem dowodowym (kopie przelewów, zapis wymiany korespondencji, itp.).

Zwierzak_PAH napisał:
    No wiesz trzeba być bardzo optymistą próbując dochodzić swego prawa.

Fakt, ale z natury jestem optymistą. Wierzę także w skuteczność takich działań, szczególnie że istnieją łatwo dostępne możliwości zainteresowania tym procederem odpowiednich instytucji. Zgłoszenie pomoże znacznie skuteczniej utrudnić tego typu działania w przyszłości niż ostrzeżenia na forach. A chyba taki był główny cel założenia tego tematu? Dlatego moim zdaniem zdecydowanie warto próbować. No a Autor, przy współpracy banku i służb, ma sporą szansę na anulowanie tej transakcji i odzyskanie pieniędzy, jeśli tylko wykaże, że była ona oszustwem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21841276
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Proceder trwa od prawie 10 lat. Zgłaszających pewno było sporo.
    Problem w tym, że to jest tak skonstruowane, aby nie było łatwo zidentyfikować, kto winny.
    Słup na domenie, słup na rachunek, słup na mail.

A jak do tego podchodzą służby? A no, gdyby spadło na nich 500, 1000, 2000 skarg w krótkim czasie, to ruszyliby się.
    W innym wypadku add akta, bo niska szkodliwość i trzeba naprawdę sporego zaangażowania, aby coś pozyskać w sensie informacji. Nie wspominając już o szarpaniu się i użeraniu z tymi, co mają te informacje udostępnić.

Realni, legalni sprzedawcy cieszą się, bo to im nagania klientów, którzy się nacięli na oszustwo, więc w pewnym momencie przynosi to zysk.
  • #21 21841299
    clubber84
    Poziom 39  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Zgłaszających pewno było sporo.

Jeśli zgłoszeń było sporo, to dlaczego opinii negatywnych jest tak mało, że autor sam się naciął?
    Opinii negatywnych powinno być raczej proporcjonalnie do ilości zgłoszeń.

Pozdrawiam
  • #22 21841305
    DiZMar
    Poziom 43  
    clubber84 napisał:
    Jeśli zgłoszeń było sporo, to dlaczego opinii negatywnych jest tak mało, że autor sam się naciął?

Bo opinie są manipulowane. Wiarygodność ich mówiąc delikatnie jest "średnia". Negatywne są usuwane a pozytywne dodawane. Kiedyś miałem propozycję kupna opinii z "prawdziwych" kont. Właściciele kont oczywiście mogli być nieświadomi, że takowe opinie wystawiali.
  • #23 21841310
    clubber84
    Poziom 39  
    DiZMar napisał:
    Bo opinie są manipulowane.

No tu masz rację, teraz na socialach prym wiodą scamerzy i piractwo. Ostatnio się mówi o tym, że oszuści są promowani wręcz przez moderację na portalach społecznościowych, bo wyświetlanie reklam i scamu jest ważniejsze, czyt. kasa, misiu kasa.

Pozdrawiam
  • #24 21841345
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    clubber84 napisał:

Już dałem raz tego linka. Ale dam drugi raz.
    Polecam przeczytanie czerwonej ramki "gulsona", zwłaszcza ostatnie zdanie.
  • #25 21841350
    clubber84
    Poziom 39  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Polecam przeczytanie czerwonej ramki "gulsona",

Durnia ze mnie robisz? Tamten temat jest mi bardzo dobrze znany, ale autor zamiast szukać wszędzie opinii, szukał tylko na portalach społecznościowych... albo nie czyta ze zrozumieniem, bo w tamtym temacie, też była o tym "dostawcy" mowa.

Pozdrawiam
  • #26 21841371
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    clubber84 napisał:
    Durnia ze mnie robisz?

Przykro mi, że poczułeś się urażony, ale nie to było moim celem.

Czytaj proszę ze zrozumieniem - nigdzie nie twierdziłem, że temat jest nowy.
    Bo to co jest w ramce doświadczyłem nawet na sobie, a za ostatnie 20 lat może wystawiłem 4 negatywne opinie. Ale za każdym razem zaczynał się "atak" na skrzynkę mail aby zmienić opinie, "od proszenia do grożenia".
  • #27 21841393
    clubber84
    Poziom 39  
    Zwierzak_PAH napisał:
    Ale za każdym razem zaczynał się "atak" na skrzynkę mail aby zmienić opinie, "od proszenia do grożenia".

A gdzie wystawiałeś opinie i kto "groził", jeśli to nie tajne informacje?
  • #28 21841440
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Nie są to tajności ale może to rozpętać nie potrzebną dyskusję.
    Jedyne wspomnę:
    - Duży usługodawca tv na literkę "P", nawet przez telefon próbowano machać szabelką. A poszło o błąd w ich systemie, gdzie można było sobie oglądać PESEL-e klientów a odkryłem przypadkiem robiąc literówkę przy logowaniu. Dziś załatane.
    - Wielka hurtownia na "K", bo wykazałem jak się robi durnia z ludzi, kasa przy odbiorze towar szybko, kasa z góry czekaj i płacz w ramię kuriera. A pewna pani z obsługi wręcz bezczelnie powiedziała, że skoro zapłaciłem to nie mam innego wyjścia czekać aż firma kurierska dostarczy (w opisie 2 dni od zakupu, przyszło po 1,5 tyg). Po opinii przez pół roku maile o zmianę opinii.
    - Ach był nawet sklep budowlany na "C", gdzie fajnie liczono usługi, tylko przy informowaniu o cenie końcowej zapominano mówić "że z kartą VIP" a i jeszcze vacik trzeba dodać. 1h straty czekając na usługę a potem ZONK przy kasie :), a kasjerka postraszyła, że mnie ze sklepu nie wypuści jeśli zechcę zrezygnować bo usługa wykonana a, że pracownik źle poinformował to nie zwalnia mnie z zakupu - tu była "marchewka i bacik" - jak to napisali, jeśli ich weryfikacja tego nie potwierdzi to wytoczą działa prawne ! Więc proszę się zastanowić nad zmianą opinii.
  • Pomocny post
    #29 21842200
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6025
    Przeczytaj wątek:
    Może schemat działania podobny.

Oni dzierżawią, są resellerami (pośrednikami) jakiegoś dużego podmiotu, jak im ten duży podmiot wyciął dostęp, bo coś zrobili złego albo klienci (np. konta współdzielone), to nic nie zrobią i w takim przypadku będą milczeć. Poza tym też wycinają hostingodawcy domeny i usługa przestaje działać, muszą szukać kolejnych. Cisza oznacza, że sobie nie poradzili z przywróceniem u dużego dostawcy, albo mają już wywalone.

Nic nie zrobisz, 500zł nie do odzyskania, to wszystko jest perfekt zorganizowane i przemyślane, mnie nawet Czatem straszyli i podszywali się pod pracownika Sygnal.org.pl aby ocenzurować negatywne opinie o telewizjach iptv. Dużo osób z tego żyje, to są już miliardowe biznesy.
  • #30 21843489
    angelikakokoszynska
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Tak się składa, że też dałam się zrobić w bambuko. Przelew wykonałam na konto w Niemczech na Panią Elizę Zosię Pra....
    Nie polecam, nie ma kontaktu, sprawa zgłoszona na stronie gov i policję.

Zrzut ekranu danych przelewu: numer IBAN DE, odbiorca Eliza Zofia Pra, BIC BUNQDE82XXX.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oszustwa związanego z usługą IPTV oferowaną przez serwis telewizja-iptv.eu, gdzie użytkownicy wykupili abonamenty na dłuższy okres, a po kilku miesiącach tracili dostęp do kanałów i VOD bez możliwości kontaktu z dostawcą. Strona i usługa wykorzystywały ukryte dane właściciela, serwery Cloudflare oraz VPN, co utrudniało identyfikację i dochodzenie praw. Użytkownicy sugerują, że serwis działał jako reseller nielegalnego dostawcy, który mógł zostać zablokowany przez głównego operatora. Wskazano na możliwość odzyskania pieniędzy poprzez chargeback przy płatnościach kartą oraz zgłoszenia do Powiatowego Rzecznika Konsumenta i policji, choć skuteczność tych działań jest ograniczona ze względu na konstrukcję oszustwa (słupy na domeny, konta bankowe i maile). W dyskusji podkreślono, że legalni dostawcy IPTV nie wymagają VPN i oferują stabilny dostęp do polskich kanałów, a korzystanie z nieoficjalnych źródeł wiąże się z ryzykiem prawnym i finansowym. Użytkownicy polecają korzystanie z oficjalnych platform takich jak Polsat Box Go czy Canal+ oraz zwracają uwagę na manipulacje opiniami i skalę oszustwa, które trwa od wielu lat. Wskazano również na istnienie grup na Telegramie zrzeszających oszukanych klientów, gdzie wymieniają się informacjami o problemach z usługą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA