Jak odzyskać pieniądze lub co zrobić, gdy opłacona usługa IPTV przestaje działać po dwóch miesiącach i sprzedawca nie odpowiada na maile?
Najlepiej od razu zebrać wszystkie dowody i uruchomić chargeback w banku, a równolegle zgłosić sprawę jako oszustwo do policji/prokuratury oraz do banku z informacją, że sprawą zajmują się też inne instytucje [#21840902][#21840626] Jeśli kupowałeś jako konsument, warto też iść do Powiatowego Rzecznika Konsumentów, a sprawę można zgłosić do UOKiK, CERT Polska oraz przez formularz na gov.pl [#21840902] Trzeba zachować kopie przelewów, korespondencji, daty i zrzuty ekranu, bo to będą podstawowe materiały dowodowe [#21840902] Jeden z uczestników wskazał też, że taki model działa zwykle jako pośrednictwo/reselling od dużego dostawcy, a po odcięciu dostępu przez upstream albo hostingodawcę serwis może po prostu zamilknąć [#21842200] Jednocześnie odzyskanie pieniędzy bywa bardzo trudne, bo takie usługi są często rejestrowane na słupy i ukrywane za Cloudflare/VPN, więc szanse na zwrot mogą być niewielkie [#21840634][#21842200]
Współczuję.
Tak jak napisałem, w każdej chwili duży dostawca IPTV może zamknąć konto takiemu sprzedawcy i nic on nie zrobi.
Środki przelane na słupa już pewnie wyprane i nie da się zwrócić.
Tak się składa, że też dałam się zrobić w bambuko. Przelew wykonałam na konto w Niemczech na Panią Elizę Zosię Pra....
Nie polecam, nie ma kontaktu, sprawa zgłoszona na stronie gov i policję.
Dokładnie na to imię i nazwisko tej pani również zrobiłem przelew. Niestety trzeba wziąć to na klatę. Ale może ktoś inny przynajmniej nie nabierze się dzięki takim postom.
Ta telewizja działała i to bardzo dobrze. Niestety ostatnio jest problem - chyba się do nich dobrali. To normalne w przypadku IPTV. Trzeba szukać innej
Kupiona 05.01.2026 na 3 m-ce Po miesiącu przestało działać. Brak odpowiedzi na maile. Zero kontaktu.
Dziś mnie tknęło i jako nowy klient złożyłem zamówienie z innego maila. No i już po chwili dostałem maila, żebym dał znać, jak będę gotowy do konfiguracji. No to w odpowiedzi opisałem całą historię, jak mnie oszukali. No i wysłali jedynie standardową wiadomość z listą m3u na 24 h test. Mówię, żeby się odnieśli do tej sytuacji. To zaczęli mówić, że nie dostali przed chwilą takiego maila. To im zrzuty rozmowy wysłałem. To standardowo cisza.
Bezczelni są. Nawet kanał na Telegramie mają informacyjny... że niby tacy prawilni.
Pierwszy raz wziąłem od nich latem 2025. Jeden miesiąc nie działało (mówili, że to ogólnie przez nadużycia list przez użytkowników), ale zacisnąłem zęby i przedłużyłem na kolejne 3 m-ce. Było ok, aż w grudniu działało na pół gwizdka, raczej nie dało się oglądać. To powiedzieli, że serwery przenoszą. Nawet się ucieszyłem, że będzie lepiej chodzić i w styczniu znów przedłużyłem. No i po miesiącu nawet listy nie zasysa i zero kontaktu. Tzn. kontakt jest dla nowych, żeby ich oskubać.
zostałeś oszukany przez swoją naiwność (nie niewiedzę - naiwność).
Napisałbym jeszcze twardsze słowa o ludziach, którzy zostali w ten sposób oszukani, ale dostałbym bana na forum, a tego nie chcę.
Gdybyś był seniorem (emerytem/rencistą), to jeszcze bym zrozumiał, bo w 99% seniorzy urodzeni w XXw. są uparci i nie słuchają młodszych, nawet kiedy młodsi mają rację i chcą starszych ostrzec lub uchronić przed szkodą (bo przecież jestem starszy, młody się nie zna...).
Ale, ile wy (mieszkający za granicą) macie lat - 30, 40? I gdzie był wasz rozum, kiedy szukaliście dostępu do polskiej telewizji za granicą?
Przecież C+ i CP (nawet WP Pilot) udostępniają swoje usługi IPTV w krajach należących do UE, to dlaczego nie korzystacie?
Aaa... pieniąąądzeee... za drooogooo...
No, to macie teraz tanio.
Nie jest wam głupio, że po tylu latach uczęszczania do szkół wszelakich zostaliście oskubani z kasy?
Cytowany użytkownik nawet się domyślił oszustwa, ale mimo tego i tak drugi raz przelał pieniądze oszustom... syndrom sztokholmski, czy jak?
W pełni popieram wpis >>21846095. Takich oszukanych jak @wiemcomam nie ma się żałować. Niech dalej wpłaca.
Sprzedaż i serwis kas fiskalnych oraz sprzętu towarzyszącego.
Sprzedaż części zamiennych.
Porady tylko na forum!
Pozdrowienia z Podlasia (nie mylić z woj.podlaskim)
Mnie dziwi coś innego.
To nie jest proceder, który trwa 2-3 lata. To trwa przeszło 10 lat. Na prawie każdym forum technologicznym, a i na innych, co mają dział choćby o komputerach.
Istnieją wpisy ludzi oszukanych.
Pisanie, że ktoś nie znalazł nic negatywnego, to kłamstwo, bo nie szukał.
Wystarczy w dowolną wyszukiwarkę wpisać hasło "IPTV oszuści" - a wyskoczy naprawdę bardzo dużo wyników na ten temat.
Ba, nawet są poradniki, jak rozpoznawać podejrzane usługi.
Więc pomimo ostrzeżeń, dlaczego ludzie dalej dają się nabierać?
Więc pomimo ostrzeżeń, dlaczego ludzie dalej dają się nabierać?
Ja nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć, ale może sami oszukani odpowiedzą?
A nie, nie odpowiedzą, wstyd im nie pozwala lub zatracili logiczne myślenie... no i się wstydzą tego, że dali się oszukać, jak dziecko.
>>21846154 Wstyd?
Wy powinniście się wstydzić tego, że:
1. To nie wasz problem, a wypowiadacie się, żeby ulżyć sobie po ciężkim dniu pracy.
2. Pakiety, które są dostępne na innych platformach, nie umywają się do tych dostępnych w IPTV. Jakby się chciało pozbierać te kanały, to by z 300 zł wyszło. Także i tak jestem do przodu.
3. Skoro jak już ustaliliśmy, to nie wasz problem, bądźcie łaskawi, nie spamować, bo szkoda waszego prądu.
I nie nadymajcie się tak, bo wam bokiem wyjdzie.
Einsteiny same. Nieomylne.
Aby tylko drugiemu dokuczyć, taki wasz (bez)sens życia.
Einsteiny same. Nieomylne.
nie jestem "Einstein'em", ale potrafię czytać i liczyć oraz chronić swoje pieniądze przed oszustami.
Ty nie potrafisz nawet połączyć "kropek", które jasno i wyraźnie pokazują, że dostęp do polskich kanałów za granicą nieoficjalnymi kanałami, to oszustwo.
Oddałeś oszustom pieniądze, a i tak nie oglądasz ty, ani twoja rodzina żadnych polskich kanałów, do tego piszesz, że nie wstydzisz się tego, że cię oskubali z pieniędzy (i to dwukrotnie).
I uwaga - włożę kij w mrowisko:
Na pytanie swoich dzieci "Tata, dlaczego nie możemy już oglądać bajek na MiniMini lub Disney Junior?" nie powiedziałeś, że dałeś się oszukać, bo byłoby ci wstyd (tata, taki wzór dla swoich dzieci, nieomylny, dający przykład, powtarzający dzieciom ciągle, żeby nie dały się oszukać), tylko skłamałeś coś w stylu: "Nie wiem, chyba się skończył termin umowy".
Więc wstydzić, to powinieneś się sam przed własną rodziną i znajomymi, a nie wyrzygiwać innym użytkownikom forum, że nie dają się oszukiwać byle komu i potrafią chronić swoje pieniądze.
Poprzednicy podali, co robić >>21840902 Ale warto zwrócić uwagę, że iptv działał przez Cloudflare, pewnie zarejestrowany na słupa, był to tylko pośrednik od dużego dostawcy, który przekazywał "sygnał" dalej.
Wszystkie usługi wyglądają na porejestrowane na słupa i pewnie przez VPN.
Nikt nie będzie ryzykował prawdziwymi danymi, nie tylko chodzi o oszustwo, ale o sam fakt udostępnienia sygnału w sposób nielegalny.
Dlatego możliwość odzyskania środków bliska 0%.
No chyba, że włączą sygnał
Tak, przez VPN, o którym nawet piszą, że jest wymagany do "odbioru" ich telewizji.
Legalny dostawca tego nie wymaga, bo na terenie UE musi udostępnić bezproblemowo odbiór usług, za które klient legalnie zapłacił.
A najlepszy jest fakt, że można w Europie bezproblemowo odbierać sygnał satelitarny polskich operatorów, ale jak to "oszukany" napisał:
"drooogooo... zarabiam w €, nie stać mnie". 🤣😆😂
Z tego co widzę to Tobie popękały oczy z nadymania skoro specjalnie założyłeś tu świeżutkie konto aby pochwalić się jaka to super usługę wykupiłeś.
To drugie w ciągu tych kilku dni ? Bo jedno już dostało "klapsa"
wiemcomam napisał:
3. Skoro jak już ustaliliśmy, to nie wasz problem, bądźcie łaskawi, nie spamować, bo szkoda waszego prądu.
To Ty przyszedłeś do Nas a nie my do Ciebie...
Ciekawe ile teraz płacą za naganianie klientów ? 50zł, 100zł czy może pakiecik IPTV na 3 m-ce ?
skoro specjalnie założyłeś tu świeżutkie konto aby pochwalić się jaka to super usługę wykupiłeś.
Konto nie takie świeżutkie, bo z 2022 roku tylko pierwsze użycie (posty z niego) świeżutkie.
Sprzedaż i serwis kas fiskalnych oraz sprzętu towarzyszącego.
Sprzedaż części zamiennych.
Porady tylko na forum!
Pozdrowienia z Podlasia (nie mylić z woj.podlaskim)
Nie napinaj się tak, bo wcale nie chcemy Ci dokuczać, tylko powinieneś mieć świadomość, że jak się próbuje wydymać system, to zawsze może znaleźć się większy cwaniak, co wydyma Ciebie.
Więc albo oszukujesz i liczysz na to, że Ci się uda, albo płacisz więcej kasy uczciwym firmom. Proste.
Jak widać, "telewizja" nie marnuje czasu, w ciągu 2 miesięcy na Telegramie dołączyło ok. 300 osób - więc to jest ogromna skala, na jaką działają. Dziś grupa na Telegramie liczy 1,1k użytkowników, a ilu nie dołączyło?
Legalny dostawca tego nie wymaga, bo na terenie UE musi udostępnić bezproblemowo odbiór usług, za które klient legalnie zapłacił.
Nie wiem jak jest teraz, coś tam słyszałem o zmianie przepisów, ale się nie interesowałem. Kiedyś było tak, że tuner satelitarny od operatora może być zainstalowany tylko na terenie Polski - warunki licencyjne itp.
Kilkanaście lat temu zawarłem umowę i wykupiłem dostęp do TV SAT od jednego operatora. Nielegalnie przemyciłem w walizce tuner i zainstalowałem za granicą. Regularnie opłacałem abonament, więc oglądałem polską TV, ale spać po nocach nie mogłem, bo pomimo opłacania abonamentu, mój odbiór był nielegalny. Czy teraz mogę spać spokojnie?
Możesz, nie ma przeciwwskazań, zwłaszcza, że jak operator ma sprawdzić, czy oglądasz przez satelitę na terenie Niemiec, Polski, czy Holandii?
Chyba, że podłączysz dekoder do internetu, ale nie ma takiego wymogu.
>>21850324 Widzę, że kolega jakiś taki nerwowy na tym forum jest. Kolega tak mocno zainteresowany tym tematem, a nie wie o kanałach na telegramie prowadzonych przez dystrybutorów? Uprzedzając pytania, nie, nikt tam nie pisze o oszustwie, bo nie ma możliwości pisania, tylko odczyt wiadomości. Ale jak kolega chce, mogę dać namiar na telewizję, jedynie kolega będzie musiał zapłacić, później zostać oszukanym i również będzie kolega mógł śledzić aktualności na telegramie 🙃
✨ Dyskusja dotyczy oszustwa związanego z usługą IPTV oferowaną przez serwis telewizja-iptv.eu, gdzie użytkownicy wykupili abonamenty na dłuższy okres, a po kilku miesiącach tracili dostęp do kanałów i VOD bez możliwości kontaktu z dostawcą. Strona i usługa wykorzystywały ukryte dane właściciela, serwery Cloudflare oraz VPN, co utrudniało identyfikację i dochodzenie praw. Użytkownicy sugerują, że serwis działał jako reseller nielegalnego dostawcy, który mógł zostać zablokowany przez głównego operatora. Wskazano na możliwość odzyskania pieniędzy poprzez chargeback przy płatnościach kartą oraz zgłoszenia do Powiatowego Rzecznika Konsumenta i policji, choć skuteczność tych działań jest ograniczona ze względu na konstrukcję oszustwa (słupy na domeny, konta bankowe i maile). W dyskusji podkreślono, że legalni dostawcy IPTV nie wymagają VPN i oferują stabilny dostęp do polskich kanałów, a korzystanie z nieoficjalnych źródeł wiąże się z ryzykiem prawnym i finansowym. Użytkownicy polecają korzystanie z oficjalnych platform takich jak Polsat Box Go czy Canal+ oraz zwracają uwagę na manipulacje opiniami i skalę oszustwa, które trwa od wielu lat. Wskazano również na istnienie grup na Telegramie zrzeszających oszukanych klientów, gdzie wymieniają się informacjami o problemach z usługą. Wygenerowane przez model językowy.