logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Loxdjie D40 Pro i Sennheiser HD380 Pro – pisk w uszach mimo niskiej głośności

vrytech 16 Lut 2026 21:34 159 3
REKLAMA
  • #1 21840728
    vrytech
    Poziom 2  
    Czołem wszystkim
    Kupiłem pierwszy wzmacniacz słuchawkowy Loxdjie D40 Pro. Używam słuchawek Sennheiser HD380 Pro.
    Moje pytanie brzmi:
    Czy istnieją przyczyny, jakieś inne niż poziom głośności, związane z działaniem sprzętu, które mogą powodować pisk w uszach?

Przy pierwszym użyciu miałem uczucie silnego ciśnienia na bębenkach. Potem to minęło.
    Mam wrażenie, że samo założenie słuchawek, bez dźwięku, zwiększa pisk w uszach (miałem to już wcześniej, po prostu teraz pisk jest znacznie głośniejszy).
    Słucham na naprawdę niskiej głośności. Ustawiłem Low Gain. W EQ ściąłem częstotliwości powyżej 8 kHz.
    Z jakości dźwięku jestem naprawdę zadowolony, mimo to, zastanawiam się nad zwrotem.

AI: Czy zauważyłeś, żeby pisk w uszach nasilał się tylko podczas korzystania z tego zestawu (Loxdjie D40 Pro HD380 Pro), czy też pojawia się w innych sytuacjach, np. bez słuchawek albo z innym sprzętem?
    Możliwe, że przy odsłuchu z głośników. Ale nie mam pewności.
    AI: Próbowałeś podłączyć słuchawki bezpośrednio do innego źródła dźwięku (np. telefonu, komputera) i sprawdzić, czy wtedy pisk też się nasila?
    Podłączając do telefonu LG V60, nie mam tego problemu. Co najwyżej jeśli przesadzę z głośnością.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21841019
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Z tego co opisujesz to nie jest kwestia słuchawek co kwestia Twojej fizjologii.
    To słuchawki zamknięte, powoduje to utrudnioną wentylację i wyrównanie ciśnienia w uchu. Może się to obawiać właśnie wrażeniem ciśnienia, dezorientacją lub nawet w ekstremalnych przypadkach problemy z utratą równowagi czy mdłościami. Zwłaszcza przy dłuższej pracy z nimi.

Możliwe że wzmacniacz słuchawkowy który posiadasz generuje częstotliwości ponadakustyczne które w ten sposób możesz słyszeć. Zwłaszcza jeżeli ma w sobie stopnie mocy czy zasilacze impulsowe.
  • REKLAMA
  • #3 21841423
    vrytech
    Poziom 2  
    >>21841019
    Dzięki za sugestie.
    Ktoś jeszcze mi zasugerował, jako że DAC jest podłączony do PC, sygnał z kabla USB jest "zanieczyszczony" pracą komputera i generuje te ponadakustyczne.
    Tak czy owak - przetestuję inne modele, bo to szkoda zachodu.
    Kolejny "chińczyk" ze świetnymi osiągami, ale w praktyce wychodzą jakieś kwiatki.
    Dzięki i pozdrawiam
  • #4 21841426
    vrytech
    Poziom 2  
    Zwrot sprzętu.
REKLAMA