logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mikroprzełącznik do wyłącznika krańcowego Beninca PONY 6b – zamiennik 9688166

Felek Trodaj 16 Lut 2026 23:07 291 8
REKLAMA
  • #1 21840832
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Pomóżcie dobrać mikroprzełącznik do wyłącznika krańcowego napędu bramy przesuwnej Beninca PONY 6b

Tabliczka znamionowa napędu bramy Beninca PONY 6B z danymi 230 V, 0,6 A, IP44

Prawdopodobnie jest to zespół wyłączników Beninca 9688166 (tak odpisali z beninca.pl ) ale trudno to znaleźć.

Generalnie problem jest z krańcówką na otwarciu i brama przelatuje za sprężynkę aż do fizycznego zablokowania. Ciężko wtedy odblokować napęd. Prawdopodobnie mikroprzełącznik zamarza i może wystarczy osuszyć i kontaktem psiknąć, ale chcę być przygotowany na ewentualną wymianę mikroprzełącznika.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21841107
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    klamocik napisał:
    Takie przygotowania to tylko wywalanie kasy, rozbierz oglądnij i dopiero zabieraj się do naprawy i ewentualnego zakupu, a może tam zamordowany robal jest.

Byli Faceci w Czerni i robala nie było ;) Na 90% to zamarznięty lub uszkodzony mikroprzełącznik.

mikus1982 napisał:
    A nie lepiej jak jest możliwość zmienić cały zespół krańcowy na wersję magnetyczną.

To dobry pomysł, tylko nie wiem co będzie pasować. Masz wiedzę, co może zastąpić zespół krańcówek w tym napędzie?
  • REKLAMA
  • #7 21843000
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    >>21841113
    Do sklepu? Internetowego?
  • #9 21844469
    Felek Trodaj
    Poziom 10  
    Nie mam. Liczyłem, że może ktoś z elektrodowej społeczności przerabiał ten temat i poradzi co kupić przez Internet bez przymierzania.
    Na dniach podejdę do napędu i wymontuję krańcówki do porównania.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy mikroprzełącznika w wyłączniku krańcowym napędu bramy przesuwnej Beninca PONY 6b, prawdopodobnie zespołu krańcówek o numerze 9688166. Użytkownik zgłasza, że krańcówka na otwarciu nie działa poprawnie, co powoduje przelatywanie bramy za sprężynkę i fizyczne zablokowanie napędu. Podejrzewa zamarznięcie lub uszkodzenie mikroprzełącznika i rozważa jego wymianę. W odpowiedziach zasugerowano rozebranie i sprawdzenie zespołu, ewentualną wymianę mikroprzełączników na nowe dostępne w sklepach elektronicznych oraz rozważenie zamiany całego zespołu krańcowego na wersję magnetyczną. Zalecane jest pobranie starego mikroprzełącznika jako wzoru do zakupu zamiennika, najlepiej w sklepie stacjonarnym lub internetowym. Użytkownik planuje wymontować krańcówki do porównania i poszukiwania odpowiedniego zamiennika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA