Witam. Od pewnego czasu walczę z budową instalacji antenowej do odbioru naziemnego (UHF+VHF+FM) w budynku jednorodzinnym. Niestety problem polega na tym, że lokalizacja jest górska. Najbliższy obiekt nadawczy UHF to Niedzica g. Biała w polaryzacji poziomej. Mapy Emitel pokazują całkowity brak pokrycia sygnałem w mojej lokalizacji (ok. 7 km w linii prostej od nadajnika, teren dosyć zalesiony, aczkolwiek miejscowość położona ok. 20 m wyżej od nadajnika. W przypadku VHF (Szczawnica, g. Przehyba, moc 1.6 kW, polaryz. pionowa) pokrycie sygnałem już jest, odległość od nadajnika ok. 22 km, jednak go nie widać; zasłaniają wzniesienia o wysokości ok. 80 m powyżej poziomu terenu. Z tego wzniesienia widać nadajnik. Co do FM, to odbiór np. Radia Plus z RTON Luboń Wielki 5 kW polaryz. pozioma odbiór jest, ale słaby na odbiornikach przenośnych z wyciągniętą anteną, ale tylko na I piętrze. Testowałem już anteny siatkową pasywną, ASR Classic i Dipol Yagi-Uda 19 elem. na dachu budynku, nakierowane na Niedzicę, ale dekoder nie wykrywał nic na wyszukiwaniu ręcznym ani automatycznym na kanale 34., na którym jest nadawany MUX-3. Myślałem nad anteną Telmor TurboT 60 - Yagi-Uda silnie kierunkowa, ale wydać 500 zł na kolejną antenę, która nic nie odbierze, to trochę słabo. Nie wiem, jak będzie z VHF, na którym mi najbardziej zależy. Niestety nie wiem, jak ta góra i las na niej wpłyną na odbiór sygnału, lokalizacja jest u jej podnóża. Myślałem o antenie Fuba DAT310B 9 elem., ale nie wiem, czy kupować w ciemno. Co do FM myślałem nad zwykłym dipolem, który posiadam, ale nie montowałem go na dachu (nawet w budynku i bez symetryzatora była duża różnica w odbieranym sygnale) albo anteną Dipol 3RZ B. Czy taka antena sprawdziłaby się również do odbioru na zakresach MW i SW? Sąsiedzi oglądają TV satelitarną, miejscowi instalatorzy (naciągacze bez odpowiednich kwalifikacji) również to rekomendują. Ja jednak mało oglądam telewizji i nie zależy mi na 200 kanałach; wystarczy mi 10. Radia przecież nie będę odbierał przez satelitę. Jeden sąsiad mieszka obok mnie (niżej) i ma ustawioną antenę w stronę Przehyby, prosto w tą górę, która zasłania sygnał ze Szczawnicy. On coś odbiera, zapewne jakiś sygnał odbity. Za satelitę płacić nie chcę, bo oglądam głównie pogodę, kanał TVP Kultura i czsem Nowa TV, poza tym właściwie nic. Zakup miernika dla jednej instalacji również nie wchodzi w grę. Czy ktoś z Was ma doświadczenie w takim terenie i doradzi dobór anten lub jakieś alternatywne rozwiązania?
W załączniku topografia terenu.
Wsadź do siatki LNA 188. Jak nie pójdzie to moim zdaniem szkoda zachodu. A ta asr to ze wzmacniaczem czy bierna? Dla bardziej zaawansowanych to miernik, antena w rękę i szukanie sygnału po posesji.
Jeśli nie działało na antenach o których pan pisze, zarówno z samym symetryzatorem antenowym zamiast płytki przedwzmacniacza i jego zasilacza , jak i z przedwzmacniaczem antenowym i zasilaczem zamiast samego symetryzatora antenowego, to nie ma nic "lepszego" obecnie na polskim rynku. Tzn. niby jest w podkoloryzowanym przekazie reklamowym ale to tylko obietnice handlowe sprzeczne z realnymi prawami fizyki. Innymi słowy zbędny wydatek jeśli nadal ma pan te 3 anteny wspomniane przez pana.
Nie mniej warto rozważyć usługę doświadczonego instalatora z odpowiednim urządzeniem do pomiarów sygnału antenowego aby stwierdził czy u pana można cokolwiek odbierać z przesyłu naziemnego DVB-T
Jeśli chce pan eksperymentować dalej samodzielnie:
Do odbioru z Prehyby można spróbować wycelować antenę w szczyt zasłaniającego wzgórza aby spróbować odbioru fal sygnału z Prehyby, załamanego w dół przez ten szczyt zasłaniający, czyli "zadrzeć przód anteny, odpowiednio w górę", tzn. przechylić antenę tak aby "patrzy'ła na szczyt wzniesienia zasłajający Prehybę.
Można też spróbować" łapania odbicia sygnału od ewentualnych wzniesień naprzeciwległych do kierunku: Prehyba <-> pańska antena odbiorcza. Oczywiście: też raczej od ich szczytów, a nie ich podnóży.
Czyli do pasma UHF powinienem zastosować nazwyklejszą antenę siatkową za ok. 50 zł i zamontować w puszce wzmacniacz LNA 188? To będzie miało lepsze parametry, niż Telmor ASR Classic? Do pasma VHF nabyć antenę Yagi taką, jak proponowałem i ustawiać ją wg tego, co w książce; do FM nabyć lepiej dipol, czy Yagi? Czy taka antena Yagi sprawdzi się też na pasmach fal średnich i krótkich, czy nikt tego nie praktykował?
Z tego, co przeczytałem, to fale metrowe są mniej podatne na zjawisko cienia. Wg wykresu w książce dla częstotliwości 191,5 MHz ~ 200 MHz i wysokości wzniesienia 100 m mogę się spodziewać tłumienia sygnału na poziomie ok. 10 dB. Jak to realnie może wpłynąć na osłabienie sygnału przy mocy nadajnika 1600 W i odległości 22 km? Zysk energetyczny proponowanie przeze mnie anteny wynosi 11 dB. Czy jest jakaś realna szansa na odbiór na tej antenie? Oczywiście wiem, że trudno to jedoznacznie określić, ale chodzi mi o to, jak sprawa wygląda w teorii.
W dawnej naziemnej TV analogowej stosowano 10-krotnie większe moce nadawania ERP(Efektiv Radiated Power) niż obecnie w naziemnej TV cyfrowej DVB-T/T2. Dodatkowo w ciągu ostatnich 30 lat wzrosła na terenie Polski ilość i gęstość rozmieszczenia radiowo-telewizyjnych centrów nadawczych (RTCN). Oraz pomocniczych, uzupełniających przekaźników/nadajników retransmisyjnych.
Wraz z rozpowszechnieniem w indywidualnych instalacjach odbiorczych, przedwzmacniaczy antenowych i przewodów współosiowych o niskiej tłumienności sygnału, pozwoliło to również na relatywne zmniejszenie wymiarów anten i ich zysku energetycznego wymaganego do uzyskania poprawnego odbioru cyfrowej DVB-T/T2.
Producenci, instalatorzy i handlowcy zrezygnowali z produkcji i stosowania kosztownych "najsilniejszych" telewizyjnych anten odbiorczych.
Niemniej warto pamiętać, że przejście z systemu DVB-T na DVB-T2 (tj. bardziej wydajne sposoby kompresji sygnału pozwalające na większą przepustowość danych, w ramach jednego mux, PODNOSI wymagania, co do najniższego "zadowalającego" poziomu sygnału w miejscu odbioru na granicach zasięgu nadajników RTCN.
Entuzjastom, nie zakłóconego odbioru DVB-T2 w takich "trudnych" miejscach, pozostaje, tymczasem, samodzielne wykonanie "silniejszych" anten, według wymiarów z poradników antenowych np. J. Bator'a lub L. Kapczyńskiego, ewentualnie innych dostępnych źródeł.
>>> Patrz załącznik: ant UHF 30el_yagi Chabrowski
Przeciętne zasięgi użyteczne TV analogowej dla anten odbiorczych bez przedwzmacniaczy antenowych wg. poradnika antenowego J. Bator'a w 1981r. str, 45
Załączniki:
ant UHF 30el_yagi Chabrowski.pdf(788.42 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Myślałem o antenie Fuba DAT310B 9 elem., ale nie wiem, czy kupować w ciemno.
To już lepiej w opisanej sytuacji nabyć coś polskiego, bo Polak potrafi. Nawet w garażu. Proszę bardzo: "Produkt polski wyprodukowany w Polsce - Antena telewizyjna N Maxi do Lasu". Co N Maxi do Lasu może? No, dużo może:
"Mieszkasz w lesie i masz problem z wysokimi drzewami lub pomiędzy budynkami lub w górach i próbowałeś każdej anteny i bez skutku? Jeżeli cokolwiek udało Ci się odebrać, ale sygnał mocno przerywa to po zastosowaniu tej anteny ten problem powinien zniknąć. Jeżeli mieszkasz w miejscu zasłoniętym w kierunku nadajnika to antena Maxi może być dla Ciebie jedynym rozwiązaniem. Ta antena przebija skutecznością wszystkie anteny kierunkowe. Parametry zestawu: antena < 15,5dB; wzmacniacz < 30dB; zysk maksymalny < 45,5dB"
Poza tym jest duża (120 cm w pionie) i ładnie wygląda (lakierowana proszkowo na kolor niebieski). Krótko mówiąc: dobre, bo polskie.
Czyli do pasma UHF powinienem zastosować nazwyklejszą antenę siatkową za ok. 50 zł i zamontować w puszce wzmacniacz LNA 188? To będzie miało lepsze parametry, niż Telmor ASR Classic? Do pasma VHF nabyć antenę Yagi taką, jak proponowałem i ustawiać ją wg tego, co w książce; do FM nabyć lepiej dipol, czy Yagi? Czy taka antena Yagi sprawdzi się też na pasmach fal średnich i krótkich, czy nikt tego nie praktykował?
Do takiego wzmacniacza zasilacz z regulacją a antena taka np.Ja używam SWA-9001cer.
W przypadku VHF (Szczawnica, g. Przehyba, moc 1.6 kW, polaryz. pionowa) pokrycie sygnałem już jest, odległość od nadajnika ok. 22 km, jednak go nie widać; zasłaniają wzniesienia o wysokości ok. 80 m powyżej poziomu terenu.
Mayak001 napisał:
Wg wykresu w książce dla częstotliwości 191,5 MHz ~ 200 MHz i wysokości wzniesienia 100 m mogę się spodziewać tłumienia sygnału na poziomie ok. 10 dB. Jak to realnie może wpłynąć na osłabienie sygnału przy mocy nadajnika 1600 W i odległości 22 km?
Symulacje zasięgu i natężenia pola wyliczane są dla anten o zysku 12 dB na wysokości 10 m npt. Z tym że te symulacje nie uwzględniają wszelkich przeszkód nad gruntem, w tym wysokich lasów którymi porośnięte są góry w twojej okolicy. W trudnych lokalizacjach zazwyczaj się nie sprawdzają. Zdarza się, że np. nie odbierzesz z nadajnika z którego wg symulacji powinieneś, ale z innego - z którego sygnał teoretycznie nie ma prawa dolecieć. U ciebie trzeba szukać w różnych miejscach, z różnych kierunków i na różnych wysokościach, bo nie wiadomo jak (pod jakim kątem) ugina się sygnał na szczycie okolicznej góry. Dochodzi do tego możliwość odbioru z odbicia - np. sygnał z Przehyby możesz odebrać z zachodu, a Gubałówkę odwrotnie. Przy montażu na wysokim i stromym dachu zapewne wiele nie poeksperymentujesz. Ale szukaj tez niżej, np. na balkonie lub tarasie.
Mam trochę doświadczenia montażu anten w terenie górzystym. Jeżeli sygnału nie ma lub jest za niski by być użytecznym, to żadna antena nie pomoże. Także najlepszy wzmacniacz będzie zbyteczny, bo nie wydobędzie sygnału z niebytu.
Przehyba nadaje mux-8 kierunkowo. Max emisja jest w kierunku płn. -wsch. W kierunku Podhala sygnał jest niemal 3-krotnie wytłumiony i leci do ciebie ok. 600 W.
Przy pomocy Street View można sprawdzić co jest na dachach w twojej okolicy. Dostrzegłem chyba tylko 4 anteny tv (z tym jedną ustawioną w pol. V na Słowację). Dominują anteny sat. I w tych warunkach, ta forma odbioru lub IPTV wydają się być najprostszą metodą odbioru tv.
Mayak001 napisał:
Za satelitę płacić nie chcę, bo oglądam głównie pogodę, kanał TVP Kultura i czsem Nowa TV
Za pakiet Entry w C+ zapłacisz 10 zł/m-c i masz w nim interesujące cię kanały.
Jeżeli mimo wszystko jesteś z zdesperowany by poszukać możliwości odbioru tv naziemnej, to kupuj anteny i wszelkie akcesoria z możliwością zwrotu, bo możesz wydać majątek, a ostatecznie pozostaniesz z komunikatem 'brak sygnału" na ekranie.
W takim razie chyba trzeba faktycznie będzie poeksperymentować z anteną siatkową, natomiast antenę VHF Fuba i tak kupię i popróbuję; w razie czego wykorzystam u znajomego w Krakowie, bo on zamierza rozrszerzać swoją instalację o antenę VHF. Czy ktoś coś doradzi odnośnie FM? Ta antena Dipola może sprawdzić się w mojej okolicy?
W takim razie chyba trzeba faktycznie będzie poeksperymentować z anteną siatkową,
Tak można było eksperymentować za czasów sygnału analogowego, na granicy odbioru był to kompromis w postaci lekkiego szumu, ale obraz był i można było oglądać. Teraz w dobie cyfrowego sygnału już tak dobrze nie ma. Sygnał musi być idealny, inaczej będą zaniki i sieczka na ekranie. Na dodatek to, co się ustawi, np. podczas niżu i chmur, jak jest lepsza propagacja, przestanie działać, jak chmur nie będzie, podobnie w deszczu czy śnieżycy. Naprawdę szkoda zachodu, abonament Canal idzie wyrwać za 25-30 zł i mieć święty spokój, oczywiście jak przyjdą gęste chmury deszczowe czy śnieg, to też będzie rwało, ale mniej.
W takim razie nie ma co robić sobie nadzieji na odbiór UHF. Będę próbował z MUX-8 na VHF-ie na tej antenie, którą proponowałem. Na tą chwilę najbardziej zależy mi na FM.
Swego czasu, zastąpienie naziemnej telewizji analogowej naziemną telewizją cyfrową pozwoliło czasowo - w indywidualnych odbiorczych(abonenckich instalacjach antenowych - na rezygnację ze stosowania (dawno temu opracowanych i produkowany) wyspecjalizowanych i kosztowniejszych rozwiązań sprzętowych. W tym, znacznie rozbudowanych wymiarowo wielu typów anten odbiorczych o dużym zysku energetycznym z zawężonym pasmem roboczych częstotliwości, w celu uzyskiwania większego zysku energetycznego, o wąskiej wiązce głównej (charakterystki kierunkowej promieniowania(odbioru). Oczywiście, na rzecz stosowania niedużych, szerokopasmowych i wielo-pasmowych anten kombinowanych z mniej doskonałymi parametrami kierunkowej dyskryminacji sygnałów nie pożądanych i gorszym dopasowaniem WFS (WFB).
Zanikła praktyka stosowania wielo-antenowych instalacji odbiorczych wyposażonych w wąsko-pasmowe (a nawet jednokanałowe) : anteny, zwrotnice antenowe, precyzyjne filtry, PRZEDwzmacniacze kanałowe masztowe, symetryzatory antenowe kanałowe(tj. z filtrami).
Przejście z systemu DVB-T na DVB-T2 HEVC (z wydajniejszą kompresją sygnału, co pozwoliło na zwiększenie przepustowości danych cyfrowych w ramach jednego mux - nadal zajmującego podobne pasmo częstotliwości jak dawnym analogowy pojedynczy kanał częstotliwości TV/UHF - niedyś przesyłający tylko 1 analogowy program TV), spowodowało wzrost wymagań co do jakości syvnału DVB-T2:
Parametry wg. normy 60728-1 (na WYJ. Abonenta)
standard DVB-T: min. MER 26dB, S/N (51dBuV÷74dBuV) dla ( FEC 5/6 GI 1/4 )
NOWY standard DVB-T2: min. MER 32dB, S/N,(46dBuV÷74dBuV) dla (FEC 3/4 GI 19/128),
(48dBuV÷74dBuV ) dla ( FEC 4/5 GI 1/8 ) obecnie MUX4
Antenę typu Yagi-Uda na 7 - my kanał CCIR VHF można wykonać samodzielnie wzorując się na wymiarach 11-elementowych jednokanałowych anten VHF OIRT, z poradnika antenowego Lwa Kapczyńskiego.
Z tym, że obecny kanał 7 CCIR wypada pomiędzy 7 a 8 kanałem OIRT, więc trzeba by przeliczyć wszystkie wymiary na "pośrednie" pomiędzy 7 i 8 kanałem OIRT z Tablicy 12, na stronie 86 wspomnianego poradnika.
Albo bez przeliczania najpierw zbudować antenę według wymiarów dla anteny na 8(ósmy)kanał OIRT tzn. nieco "wyższy częstotliwościowo" niż kanał 7 CCIR.
Choć dla anten jednokanałowych, jednak lepiej wykonać antenę na 7kanał CCIR z wymiarów pośrednich 7go i 8go kanału OIRT z Tabeli 12.
Może też być taka gotowa antena VATEN 14 DAB+ 174—240MHz z Czech:
Zewnętrzna antena kierunkowa do cyfrowego radia DAB+ (174-240 MHz), która odbiera sygnał radiowy o polaryzacji pionowej(w Czechach).
Zysk energetyczny G=13,55dBd - (decybeli względem dipola półfalowego), 15,7 dBi - (decybeli względem anteny izotropowej). Do puszki antenowej można dodać wzmacniacz. Łatwy montaż i doskonała trwałość.
>>>w Polsce programy radia cyfrowego DAB+ jak i telewizji cyfrowej Mux-8, VHF DVBT/T2 , nadawane są w polaryzacji poziomej lub pionowej, (w zależności od danego RTCN) i ta antena nadaje się w do ich odbioru w Polsce, mocowana ODPOWIEDNIO: do pracy w polaryzacji pionowej albo do pracy w polaryzacji poziomej.
Antena została wyprodukowana przez chłopaków pod Brnem. Solidna aluminiowa konstrukcja uzupełniona plastikami z ochroną UV wytrzyma lata i odzwierciedla ponad 30 lat doświadczenia w produkcji anten. To nie są jakieś wątłe urządzenia, które ucierpiałyby z powodu silnego wiatru lub szadzi. Gwarancja 5 lat!
W skład anteny nie wchodzi filtr LTE - nie jest potrzebny, antena nie odbiera sygnału LTE. Wzmacniacz również nie jest częścią anteny, więc nie jest potrzebne zasilanie do jego podłączenia.
Wymagania dotyczące odbioru standardu DAB+ są bardzo niskie: wystarczy 25 dBuV. Dlatego też zazwyczaj wystarcza pojedyncza antena, np. Vaten DAB 1P.
Jeżeli antena nie jest w magazynie, musi być wykonana na zamówienie, a chłopakom z Vatenu zajmuje to około 2 tygodni. W okresie wakacji, świąt lub chorób czas oczekiwania może się nieco wydłużyć.
UWAGA!!
Anteny do DAB+(VHF - k:5÷12) są większe niż do UHF(k:21÷48)DVB-T2, co wynika z praw fizyki. Zwróć uwagę, że ta antena ma wymiary L=3000mm x szer=850 mm i ponieważ wszystkie nadajniki(w Czechach) nadają w polaryzacji pionowej V, antenę należy również zamocować do pracy w polaryzacji pionowej) - na maszcie!
Jeśli montujesz antenę do pracy w polaryzacji pionowej(V), należy umieścić ją w pewnej odległości od masztu (na wysięgniku L=500÷ 600mm). Maszt mógłby bowiem działać jako niepożądany element anteny, ponieważ znajdowałby się w tej samej linii co antena i w jej polu odbioru(oddziaływania).
Na obrazku(sklepu) jest to źle pokazane.
W przypadku mocowania do pracy w polaryzacji poziomej nie zaleca się, aby rura masztu antenowego znajdowała się pomiędzy direktorami. Dla tego (dla idealnego zachowania parametrów odbiorczych), należy mocować ją na czubku masztu antenowego lub na wysięgniku bocznym typu L gdzie pionowe ramie wysięgnika ma Lv=600mm a poziome ramie L=1000mm
Zawartość opakowania: Antena DAB 14P, Symetryzator w puszce antenowej (w antenie), Uchwyt mocowania anteny do masztu o średnicy max Φ80 mm (zamocowany już na antenie)
WALCOWA PARABOLA
Dodatkowo w oparciu o taką "odwróconą" antenę 11elementową, można wykonać antenę typu Backfire z PIONOWYM reflektorem siatkowym o wymiarach 2λ x 2λ, lub 2λpionowo x 1λpoziomo czyli ~350cm pionowo i ~170cm poziomo, o kształcie pionowej walcowej paraboli z ogniskiem wyliczonym tak aby wypadało ono na: dipol pętlowy/reflektory prętowe anteny 11elementowej (odwróconej przodem do reflektora siatkowego parabolicznego walca)
Teoretycznie powinnno to zwiększyć zysk energetyczny zestawu o 6dB tj. z 12dB jednokanałowej anteny 11elementowej na 18dB względem pojedynczego dipola półfalowego na 7 kanał
Czesi eksperymentowali w latach 1980-90 z anteną tego typu na zakres IV-V UHF, z poziomym reflektorem siatkowym w kształcie walcowej paraboli o wymiarach 8 metrów(poziomo) i 2,5metra(pionowo) aby dopasować optymalny stopień doświetlenia apertury przez umieszczony w ognisku promiennik wykonany w postaci anteny synfazowej z 8 elementów całofalowych typu X. Zysk energetyczny pomierzony podali na poziomie 27dB(29dBi)
Warto wspomnieć o polskim opracowaniu inż. Witolda Chabrowskiegoo(z lat 80-tych) traktującym o 30 elementnowych, 5-cio kanałowych antenach dbiorczych na zakres UHF, przydatnych do samodzielnego wykonania i odbioru programów TV, na granicach zasięgu naziemnych nadajników TV, tj. przy stosunkowo niskim poziome pola elektromagnetycznego sygnałów użytecznych.
>>> patrz załącznik: ant UHF 30el_yagi Chabrowski
Załączniki:
ant UHF 30el_yagi Chabrowski.pdf(788.42 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Warto wspomnieć o polskim opracowaniu inż. Witolda Chabrowskiegoo(z lat 80-tych) traktującym o 30 elementnowych, 5-cio kanałowych antenach dbiorczych na zakres UHF, przydatnych do samodzielnego wykonania i odbioru programów TV, na granicach zasięgu naziemnych nadajników TV, tj. przy stosunkowo niskim poziome pola elektromagnetycznego sygnałów użytecznych.
>>> patrz załącznik: ant UHF 30el_yagi Chabrowski
Ciekawe, można gdzieś poszukac szerszy dokument? CZy to jest całość?
W przypadku górskim / leśnym według opinii naszych monterów.
Tylko antena siatkowa. Im więcej poziomów, to lepiej, więc taka antena siatkowa Maxi
to tego Extra, jak trzeba, filtry LTE itp., bo często w górach jest blisko do nadajników 4G 5G LTE - czyli tych, których akurat nie chcemy
Sprawdzane to było u klienta w Lesie w koło Jaworzna / Mysłowic, gdzie pod nosem jest nadajnik Kosztowy.
Nic nie dało rady, tylko antena siatkowa Maxi Davbol.
Oczywiście cudów nie ma. Jak sygnału nie ma, to się go nie wyczaruje.
Dodano po 3 [minuty]:
>>21844358
jak zamontujesz antenę do VHF - to Fm pewnie Ci na niej wskoczy tak, że nie będzie potrzeba nic więcej
podłącz - i sprawdź czy cos jeszcze trzeba
Moderowany przez ArturAVS:
3.1.10. Rozpowszechnianie, bez zgody Usługodawcy, reklamy w każdej postaci, w tym kryptoreklamy.
Mieszkam na nizinie i antenę mam taką zwykłą bez wzmacniacza. Jest na wysokości głowy i sygnał potrafi na chwilę zaniknąć, jak przejeżdża TIR. Powinieneś się postarać o jakąś ze wzmacniaczem. Na analogu miałem wzmacniacz +42dB, jak pamiętam - najmocniejszy - i antena siatkowa. Nadajnik około 50 km odejmie. Wieczorami łapałem Czechy i Włochy.
Pozdrawiam
✨ Dyskusja dotyczy doboru instalacji antenowej UHF+VHF+FM w trudnym terenie górskim i leśnym, gdzie występują silne przeszkody terenowe, brak bezpośredniej widoczności nadajników oraz tłumienie sygnału przez wzniesienia i drzewa. Wskazano, że dla DVB-T/T2 w takich warunkach symulacje zasięgu często zawodzą, a przy odbiorze cyfrowym potrzebny jest stabilny, poprawny sygnał bez marginesu na szumy. Rozważano różne konfiguracje anten: siatkową z przedwzmacniaczem, antenę ASR Classic, Yagi-Uda dla VHF oraz anteny FM, a także możliwość zastosowania wzmacniaczy LNA i regulowanego zasilacza. Pojawiły się sugestie eksperymentowania z ustawieniem anteny w różnych miejscach posesji, na różnych wysokościach i pod różnymi kątami, a także użycia miernika sygnału lub pomocy doświadczonego instalatora. W odniesieniu do UHF część uczestników uznała, że w takich warunkach jedyną realną szansą może być antena siatkowa z mocnym wzmacniaczem, natomiast dla VHF i FM warto testować osobne anteny kierunkowe; wspomniano też o alternatywach takich jak IPTV, radio internetowe i odbiór satelitarny.