logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V

nelik1987 25 Gru 2005 11:04 1947 15
REKLAMA
  • #1 2113323
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Odkopałem z piwnicy z jakiegoś chyba telewizora piękne aluminiowe 2 kondensatory unitry 8uF na 500 V, chciał bym je zastosować w nowym wzmacniaczu, beda pięknie wygladały, chciał bym by były podłaczone więc najlepszym rozwiązaniem bedzie chyba podłączenie ich do zasilacza symetrycznego wzmacniacza?? czy nie zaszkodzi to w jakosci dzwieku bo są to oczywiście stare kondziory czy bez problemu mozna je zastosować i cieszyć się tym ze nie ma się już 10000uF tylko 10008 uF :D hehehe
  • REKLAMA
  • #2 2113332
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Myślę że nic nie zaszkodzi podłączenie ich. Dlatego że są stare to tylko mogą swojej pojemności nie trzymać ,ale w końcu co to za pojemność skoro tam masz 10000uF ;] Podeślij może jakieś foty to sie wszyscy bedziemy cieszyć. hheehe

pozdrawiam
    dud3k
  • #3 2115150
    nelik1987
    Poziom 31  
    No to jak chcesz to masz fotki kondziory sa naprawdę ładne troskzę zniszczone ale chyba je pomaluje chociaż czyste aluminium jest też ładne tylko mocnoo podrapane jeden ten z linijka mam już uczyszczony a ten 2 jest jeszcze z napisem bo tego jeszcze nie polerowałem co myślicie pomalowac je ładnie i zrobić napisy SONY, PHILIPS, DENON czy cos takiego??? co myślicie ??? chce to tak zrobić ze te 2 kondziory będą wystawały jak lampy ze wzmacniacza lampowego i na nich by były napisy w pionie , czy lepiej jeden kolor czy lepiej w ogóle zostawić gołe aluminium??
    Załączniki:
    • Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V DSC06902.jpg (106.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V DSC06901.jpg (97.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V DSC06904.jpg (132.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V DSC06900.jpg (50.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2115176
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10265
    Hm... skoro masz takie kondki to pomysl o jakims układzie na lampach - taki kondensator wspaniale spusywałby sie w zasilaczu do nich :)
  • REKLAMA
  • #5 2115201
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Skoro tak ci zależy na aluminium, to kup nowe elektrolity słusznych rozmiarów i obedrzyj ze skóry. Dostaniesz czyste, błyszczące aluminium. Pociągniesz jakimś lakierem bezbarwnym, żeby nie matowiało...
  • #6 2115217
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ja bym to zrobil tak:
    -polerujesz na blysk
    -zaklejasz okrag na dole konda (pomiedzy wcieciami)
    -kupujesz gotowe naklejane literki w papierniczym i wyklejasz napis ,np.:SONY ,PHILIPS...
    -malujesz farba w spray'u CZARNA BLYSZCZACA
    -kilka cienkich warst (2-3)
    -odklejasz
    -wszystko polerujesz

Mysle ze jak bys to elegancko zrobil to efekt powalajacy :P I Obok nich postawic 2 lampy. Zrob przedwazmacniacz na lampach i bedzie VERY OK :D

pozdrawiam
    dud3k
  • #7 2115394
    nelik1987
    Poziom 31  
    Właśnie wracam z piwnicy ....

wydrukowałem sobie pare literek na papierze samoprzylepnym skalpelen wyciołem kilka z nich (straszna praca) i najlepiłem na kawałek aluminium, przejechałem raz sprayem ale chce zrobić 2-3 warstwy wtedy zdiąć literki wpolerować i na koniec lakiem bezbarwym...

o literkach tych gotowych to już też myslałem ale jest problem taki ze wszytskie napisy sa specyficzne naprzykład sony czy pphilips ma specyficzne literki http://www.augent.be/afstudeerbeurs/logo_bedrijven/PHILIPS.jpg

tutaj widać jak się zmieniał napisa SONY w ciągu lat a takie czcionki w rezultacie też bardzo cieżko dostać ja się narazie opierałem na tych zdjęciach zobaczę jak wyjdzie z papierowymi literkami chcociaz mozę być problem z odklepiejenim ale zobaczymy jutro bedę wiedziałe....
  • #8 2115838
    DUD3K
    Poziom 19  
    witam

Problem z literkami samorobkami polega na tym ze farba moze pod nie "podchodzic". Odkleisz a tu zaciek pod literke. Oczywiscie nie zycze Ci tego :P

pozdrawiam
    dud3k

Dodano po 4 [minuty]:

jeszcze to co znalazlem:

- http://lksnet.org/~gauss/Technics-Logo1.jpg
    - http://www.augent.be/afstudeerbeurs/logo_bedrijven/PHILIPS.jpg
    - http://www.onis.com/produits_fichiers/logo%20Sony.gif
    - http://www.pioneerprodj.com/cm/logo/pioneer-lo-01.jpg
    - http://www.koda.com/Images/kodalogo2.jpg
  • #9 2116232
    nelik1987
    Poziom 31  
    A jak by to zamocować myslałem o opasce zaciskowej (slimakowej) taka metalowa ze srubą co myslicie a mozę specjalną podstawkę do tych czterech przyłaczy zrobić?? ablbo do płytki przylutować a płytkę przykrecić??
  • REKLAMA
  • #10 2116273
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Takie kondesatory,cudo-nadają się do stroboskopu-a do wzmacnika ,weź z starego telewizora,radia lampowego-no ,jak bajer: to ja bym nic -nie malował,a ORGINAŁ-też w cenie.
    Jeszcze lepszego Nowego Roku.

Ps:To nie jest z telewizora,ale z świetlówki (Oprawy 2x40W).
  • #11 2116396
    nelik1987
    Poziom 31  
    Zrobiłem tewst na kawałku aluminium czyli na starym garnku... elefkty sa rtakie sobie chociaz myslę zę to wystarczy
    Załączniki:
    • Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V 1.JPG (89.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V DSC06916.jpg (51.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V DSC06914.jpg (49.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz do wzmacniacza a 2 kondensator(u) unitra 8uF 500V DSC06912.jpg (59.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2116508
    marpiasek
    Poziom 27  
    No właśnie, po co i dla kogo.
    Jak dekoracja do teatru -zrób z "modeliny"i pomaluj "srebrolem"-nadruk koniecznie na naj lepszej drukarce !!!!!
  • #13 2116618
    nelik1987
    Poziom 31  
    marpiasek napisał:
    No właśnie, po co i dla kogo.
    Jak dekoracja do teatru -zrób z "modeliny"i pomaluj "srebrolem"-nadruk koniecznie na naj lepszej drukarce !!!!!

niestety nie kumam o co ci chodziło w tej odpowiedzi !!!!!
  • #14 2118305
    DUD3K
    Poziom 19  
    nelik niewazne - to kolejny nabijacz postow...

mysle ze efekt jak na 1 raz do bardzo dobry :D
    jak bedziesz robil na kondy (polecam) to koniecznie rowniusko wytnij ,a nastepnie sie pochwal... :P
  • REKLAMA
  • #15 2118329
    marpiasek
    Poziom 27  
    No TO Co ?
    Jak się "pomaluje i nadrukuje"-To jest temat jasny -a jak napisalem że -to jest od świetlówki-to temat :Beeeeeeeeeeeeeee,
    A czyta się posty od początku-potem wsadzamy widelec,między wódke i zakąske.
    Smacznego w Nowym Roku.
  • #16 2287777
    nelik1987
    Poziom 31  
    dobra znów odbieglismy od tematu czyli reasumująć mozan uztć takich kondensatorów do zasilacza wzmacniacza to niczemu nie zaszkodzi a mozę tać kilka :P uF zawsze coś :D hehhe no ale poważnie jak kondziory bedą jakieś dojechane to poprostu nie bedą trzymały ładunku ale nie oto mi chodziło poniewaz miały one tylko ładnie wygladać jeszcze nie robiłem tego wzmacniacza cały czas się przymierzam ale kasy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania dwóch aluminiowych kondensatorów Unitra o pojemności 8 µF i napięciu 500 V, pochodzących prawdopodobnie ze świetlówki, w zasilaczu symetrycznym wzmacniacza audio. Uczestnicy potwierdzają, że użycie tych starych kondensatorów nie zaszkodzi jakości dźwięku, choć ich rzeczywista pojemność może być niższa niż nominalna. Poruszono kwestie estetyczne – polerowanie aluminium, malowanie farbą w sprayu, nanoszenie napisów (np. SONY, PHILIPS, DENON) za pomocą naklejek lub szablonów, a także metody mocowania kondensatorów, takie jak opaski zaciskowe lub specjalne podstawki. Zasugerowano również alternatywne zastosowania kondensatorów, np. w układach lampowych lub stroboskopach. Wskazano, że oryginalny wygląd kondensatorów może mieć wartość kolekcjonerską i dekoracyjną. Podsumowując, kondensatory mogą być użyte w zasilaczu wzmacniacza, jednak ich stan techniczny i pojemność powinny być zweryfikowane, a estetyka zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA