logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć antenę DVB-T z siecią kablową dla niezależnego odbioru TV?

dingi 25 Gru 2005 12:37 3249 6
REKLAMA
  • #1 2113539
    dingi
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    witam i wesloych swiat....

Mam taki problemik.
    Dzieci dostaly DVB T Reciver / odbiornik naziemnej telewizji cyfrowej /
    W chwili obecnej wyglada to jak na rys. (czarne linie ) TV 2 odbiera sygnal
    z sieci domowej / nieoplacana kablowka - 6 dostepnych programow / oraz to co
    poda Video.
    Za pomoca DVB T dzieci moglyby ogladac wiecej programow - niezaleznie od tego
    na co ja patrze ( Sat ) ,tylko ze siec kablowa nie odbiera sygnalu naziemnej TV

Daltego jestem zmuszony polaczyc Normalna Antene oraz Kabel Antenowy
    /czerwone elementy / w DVB- T IN - > i nie wiem jak.
    To znaczy - moge to tak na zywca do kupy zlutowac ?? Chyba nie...
    Dlaczego musze to tak polaczyc??
    Czerwona linia z wzmacniacza antenowego podaje sygnal z Videa - co pozwala
    dzieciom na ogladanie w swoim pokoju Videa,satelity i kazdeo innego urrzadzenia
    podlaczonego do Video.
    Antena wolnostojaca pozwoli na odbior DVB- T .

Jak to polaczyc??

Dziekuje za propozycje i zycze podgodnych i zielonych Swiat .
    Załączniki:
    • Jak połączyć antenę DVB-T z siecią kablową dla niezależnego odbioru TV? dvbt prob.JPG (23.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2114097
    miccey
    Poziom 12  
    Hej.Jesli jest to odbiornik przystosowany do odbioru telewizji cyfrowej w tzw kablowki cyfrowej to laczysz to normalnie do gniazda antenowego w ktorym odpowiednio kodowany sygnal juz jest,ale jesli nie ma uprawnien,to nic nie odbierzesz.A potem z wyjscia antenowego puszczasz to na wzmacniacz i powinno zagrac..Napisz blizej jaki to odbiornik DVB jest..moze pomoge wiecej...
    Wesołych Swiat.....
  • REKLAMA
  • #3 2114979
    dingi
    Poziom 16  
    odbiornik nazywa sie Globo 3000 i jest przeznaczonyy do odbioru sygnalu cyfrowej TV naziemnej ....

Sygnal z gniazda antenowego jest dla kablowki / bez uprawnien /

Wiec .
    1 antna zewnetrzna / pokojowa / jest konieczna
    2 podlaczenie do "kablowki" takze konieczne

porady :??
  • #4 2116517
    miccey
    Poziom 12  
    Ja tu chyba czegos nie rozumiem ..Zeby ogladac programy na satelitarnym odbiorniku musisz miec talez i konwenter....Wiec po co ta antena (pokojowa)??Zlacza antenowe sa przeznaczone by tak jak w VCR przepuscic kablowke dodajac jeden kanal na ktorym mozesz dostroic obraz w TV,jesli nie chcesz kozystac z EURO(AV)...Mysle ze to co napisalem to wiesz..Ale ja nie potrafie jakos zrozumiec problemu chyba...Moze zle interpretuje to co napisales i przedstawiles...I po co wpuszczac sygnal z kablowki na TV2 i zarazem na DVB?
  • REKLAMA
  • #5 2117228
    dingi
    Poziom 16  
    miccey napisał:
    Ja tu chyba czegos nie rozumiem ..Zeby ogladac programy na satelitarnym odbiorniku musisz miec talez i konwenter...Wiec po co ta antena (pokojowa)??

DVB-T to nie satelita...
    to wlasnie jest ta mala roznica...

Do odbioru DVB-T potrzebna jest zwykla antena - czyli ta pokojowa.
    Z gniazdka w scianie mam kablowke - wiec nie ma tu odbioru naziemnego.
    Daltegotez moje pytanie...

Moge te dwa kabel antenowe /kablowka+pokojowka/ na zywca zlutowac ??
  • REKLAMA
  • #6 2117661
    miccey
    Poziom 12  
    No to napewno nie,do takiego sumowania sygnalów słuza roznego rodzaju multiswitche..Ale kto nadaje programy satelitarne droga naziemna w jaki sposob jest to sygnal cyfrowy...Chyba jestem zacofany bo o tym nie slyszalem... juz sie doedukowalem,po prostu nie nadaja w ten sposob w moim miescie...Dlatego moje zdziwienie..
    Ale jesli tak to proponuje kupic maly nadajnik domowy ktory zamieni sygnal z euro(AV)na taki nadawany i wtedy w calym domu mozna cieszyc sie tym co sciagnieszz z tej cyfrowki strojac telewizor na odpowiedni kanal....Albo kabelek RCA ...
    http://www.dipol.com.pl/06.htm a tutaj dowiesz sie wiecej... tak mysle...
    pozdrawiam
  • #7 2118666
    cyzko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Sygnal w gniazdku "kablowki" to sygnal do podlaczenia odbiornika telewizyjnego, nie tunera DVB-T.
    Do odbioru sygnalu na tym tunerze potrzebujesz anteny "siatki" plus zasilacz stabilizowany.
    Pozniej wypuszczasz sygnal na tv jak ze zwyklego tunera.

Ja odbieram cyfrowo-naziemnie tvp3 rzeszow, obraz calkiem niezly ale przy gorszej pogodzie tuner (fegruson) sie zawiesza lub "szatkuje" obraz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada odbiornik DVB-T Globo 3000 do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej, jednak w domu sygnał kablowy nie zawiera sygnału naziemnego, a jedynie kilka programów kablowych bez uprawnień. Chce umożliwić dzieciom niezależny odbiór programów DVB-T za pomocą anteny pokojowej, jednocześnie korzystając z sygnału kablowego w sieci domowej. Pojawiło się pytanie, czy można bezpośrednio zlutować kable antenowe z sygnałem kablowym i z anteny pokojowej do wejścia DVB-T. Odpowiedzi wyjaśniają, że takie łączenie "na żywca" jest niewskazane i nieefektywne, ponieważ sygnały naziemne i kablowe wymagają rozdzielenia lub sumowania za pomocą specjalistycznych urządzeń, np. multiswitchy lub sumatorów antenowych. Do odbioru DVB-T konieczna jest antena naziemna (np. siatkowa) z zasilaczem, a sygnał z kablówki nie jest kompatybilny z tunerem DVB-T. Proponowane jest stosowanie oddzielnych anten lub urządzeń do sumowania sygnałów, a także ewentualne wykorzystanie nadajnika domowego do rozprowadzenia sygnału DVB-T w sieci. Wskazano, że sygnał kablowy jest przeznaczony do podłączenia odbiornika telewizyjnego, a nie tunera DVB-T, co wymaga osobnego podejścia do instalacji antenowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA