logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch KGN39VL25E01 No Frost – zamrażarka nie odszrania, gdzie szukać usterki, czujniki

snajperusa 25 Lut 2026 18:43 264 6
REKLAMA
  • #1 21848638
    snajperusa
    Poziom 11  
    Lodówka Bosch model KGN39VL25E/01 No Frost
    Nie odszrania zamrażarki. Parownik po kilku dniach zarasta lodem i wyrzuca alarm na wyświetlaczu
    - odmrożona kilka razy
    - przewód skroplin drożny, płukany wodą, jak się rozmrażała bez prądu, bez problemu woda spływała
    Co to może być? Proszę o odpowiedź, co sprawdzić, który czujnik i gdzie on jest oraz jakie ma parametry
    Z góry dziękuję.
    AI: Czy część chłodnicza lodówki działa prawidłowo, czy problem z odszranianiem dotyczy tylko zamrażarki?
    Problem tylko dotyczy zamrażarki, lodówka działa prawidłowo
    AI: Czy pojawiają się na wyświetlaczu konkretne kody błędów lub czy były wykonywane pomiary (np. rezystancji czujników, temperatury parownika)? Jeśli tak, proszę podać wyniki.
    Pojawia się alarm na czerwono, czujniki nie były mierzone
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21848740
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, wygląda na uszkodzoną grzałkę lub termik, może sterowanie grzałką.
  • REKLAMA
  • #3 21848746
    snajperusa
    Poziom 11  
    >>21848740 Sprawdzę grzałkę, jak rozmrożę ją kolejny raz, a co jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 21848788
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Chyba ci wystarczy , bo coś trafisz wśród dwóch pierwszych.
  • REKLAMA
  • #5 21849312
    snajperusa
    Poziom 11  
    Ok, a czy ten plastik od parownika jakoś odejdzie? Próbowałem to ostatnio, jak rozmrażałem, wyciągnąć i nie wiedziałem jak, a nie chciałem tego uszkodzić. Wyszedł mi do przodu lekko tak, że widziałem kostki elektryczne i czułem wentylator palcami, ale dalej nie szło.
  • Pomocny post
    #6 21849437
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Nie odejdzie bo po co ? Do przodu i lekko w dół i już można pomierzyć grzałkę i bezpiecznik termiczny.
  • #7 21865373
    snajperusa
    Poziom 11  
    Udało się naprawić. Winny był czujnik termik NTC, ten czerwony przyczepiony do parownika, zakupiony nowy w North za 55 zł. Wszystko teraz ok. Dziękuję i pozdrawiam. Grzałka była ok, opór ok. 245 Ω. Wymiana czujnika bezpiecznika termicznego 00615792, rozwiązano i działa.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Bosch KGN39VL25E/01 z systemem No Frost miała problem z odszranianiem zamrażarki – parownik zamarzał lodem, co wywoływało alarm na wyświetlaczu. Po kilku rozmrożeniach i sprawdzeniu drożności przewodu skroplin, podejrzenie padło na uszkodzenie grzałki odszraniania lub termika. Po demontażu plastikowej osłony parownika możliwe było zmierzenie grzałki i bezpiecznika termicznego, które okazały się sprawne (opór grzałki około 245 Ω). Ostatecznie przyczyną usterki był uszkodzony czujnik termistorowy NTC (czerwony, przymocowany do parownika). Wymiana czujnika oraz bezpiecznika termicznego (nr 00615792) rozwiązała problem, przywracając prawidłowe odszranianie zamrażarki. Nowy czujnik zakupiono w serwisie North za 55 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA