logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Koleos II – schemat podłączenia panelu 100W MPPT do ładowania akumulatora przez StartStop

bartsoft2 26 Lut 2026 09:37 402 22
REKLAMA
  • #1 21849099
    bartsoft2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałbym podłączyć panel fotowoltaiczny dla samochodu Renault Koleos II, aby ładował akumulator w stanie spoczynku - mam już panel, jest 100 W, MPPT - potrzebowałbym to podłączyć do przycisku Start/Stop. Akumulator jest rozruchowy pojazdu.
    Przypuszczam, że za pomocą odpowiednich przekaźników/styczników można to podłączyć do przycisku Start/Stop. Jak pracuje silnik, powinno się to wyłączyć (panel oraz MPPT), a jak silnik nie pracuje, przekaźnik powinien włączyć MPPT i po jakim czasie (po starcie MPPT), np. 30 s, włączyć też panel.
    Czy może ktoś zrobić taki schemat i montaż ?

AI: Jaki dokładnie masz akumulator w samochodzie (pojemność, napięcie, typ - np. AGM, EFB, zwykły kwasowo-ołowiowy)?
    typ EFB - 790 A, 78 Ah, 12 V
    AI: W jaki sposób planujesz fizycznie podłączyć panel i MPPT do instalacji - bezpośrednio do klem akumulatora, przez gniazdo zapalniczki, czy w inny sposób?
    Przez gniazdo się nie da, Koleos nie ma podłączenia na stałe do akumulatora. Ale przez klemy albo do instalacji Koleosa
  • REKLAMA
  • #2 21849230
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 286
    Podłączanie czegokolwiek pod przycisk start/stop nie ma najmniejszego sensu gdyż to jest przycisk podłączony do jakiegoś układu elektronicznego, który odczytuje stan przycisku. Tam nie można podłączyć zasilania. Poza tym to jest zapewne przycisk chwilowy, który zwiera kontakty tylko gdy jest wciśnięty.
  • #3 21849245
    bartsoft2
    Poziom 11  
    A można sprawdzać, czy silnik jest włączony - np. ładuje akumulator - i to traktować jako przycisk - jest ładowanie, np. napięcie do 13 V, nasz MPPT nie pracuje, brak ładowania - włącza się MPPT oraz panel, jeśli nie przycisk start/stop?

Dodano po 7 [minuty]:

Patrzyłem na przycisk Start/Stop z Koleos II, to zwykły przycisk - więc włącza stycznik lub wyłącza.

https://a.allegroimg.com/s128/11e77a/5d176f5f...z-GVO-O-oryginal-z-logo-producenta-pojazdu-OE
    Ew co innego można podłączyć - aby aktumulator była ładowany wtedy kiedy silnik nie pracuje ?
    Rozmawiałem z serwisem Renault, on mówili, aby zabezpieczyć ładowanie, aby nie kolidowało z ładowaniem z alternatora jak pracuje silnik.
  • REKLAMA
  • #4 21849675
    wiesiekj
    Poziom 28  
    Ocena: 338
    Zwykły przekaźnik samochodowy, brak zapłonu - ładuje, włączony zapłon - nie ładuje
  • #5 21849834
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Ale po co wyłączać panel? Co to da?
  • #6 21850002
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    >>21849099 Jakie napięcie tego panelu? Prawdopodobnie inne niż 14,4V. Jak chcesz ten panel podłączyć do aku - bezpośrednio, za pośrednictwem dedykowanej ładowarki solarnej?
  • #7 21850183
    bartsoft2
    Poziom 11  
    >>21849834 Chodzi mi o ładowanie aktumulatora. W samochodzie podłączona jest kamera przednia oraz alarm; to powoduje utylizację aktumulatora - trzeba go podładowywać. Auto codziennie rano stoi 8 godzin na powietrzu. MPPT będzie ładować ten akumulator, on jest zasilany z niego, ale trzeba po chwili włączyć panel - aby było czym ładować.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21850002 Za pomocą ładowarki MPPT. Napięcie to ok. 18 V, prąd to maks. 6 A.
  • #8 21850407
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    To co za problem masz, to tylko zamontować gniazdo czy kabel z wtyczką co tam sobie wymyślisz które po podłączeniu ładowarki MPPT będzie ładowało akumulator z panelu.
  • #10 21850441
    bartsoft2
    Poziom 11  
    Tak mogę przez zapalniczkę (muszę ją jeszcze podłączyć do akumulatora, aby działała non-stop), ale chciałbym, aby był to automat - żona jeździ samochodem i musiałaby ręcznie to włączać. Tak, aby sam się włączał i sam rozłączał, jak ruszam samochodem.
  • #11 21850489
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 754
    W kolegi Sceniku można w ustawieniach wybrać stałe włączenie tylnego gniazda niezależnie od zapłonu.
    W pracującym aucie napięcie jest powyżej 13V.
    Może najprościej z panela zasilić przetwornicę ustawioną na 12,8V i ją dołączyć przez diodę do gniazda.
    Z kolei przetwornica powinna mieć ogranicznik prądu wyjściowego np. do 1A - powinno wystarczyć na wszystkie czuwające urządzenia.
    Jeżeli silnik pracuje i napięcie jest powyżej 12V - dioda nie przewodzi i doładowanie jest odłączone.
    Po wyłączeniu silnika napięcie spada do 12V, dioda zaczyna przewodzić i działa do ładowanie.
    Chyba prościej już nie można ;)
  • REKLAMA
  • #12 21850794
    bartsoft2
    Poziom 11  
    Ja elektronikiem nie jestem, potrzebowałbym schematu oraz specyfikację urządzeń - np. dioda i jej parametry.
    Czy gdzieś w okolicach Częstochowy byłby ktoś kto to przygotuje i podłączy (mogę dojechać do 100 km)?
  • #13 21850815
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    bartsoft2 napisał:
    chciałbym, aby był to automat - żona jeździ samochodem i musiałaby ręcznie to włączać. Tak, aby sam się włączał i sam rozłączał, jak ruszam samochodem.

Czego ty nie zrozumiałeś, masz tylko podłączyć kabel pod akumulator by można było go wpiąć pod ładowarkę MPPT.
    Jak wyobrażasz sobie podpinać panel i ładowarkę; automatycznie, bezprzewodowo czy samo się podłączy jak przyjedziesz do domu ?
    Żona musiała by tylko podłączyć kabel z akumulatora z kablem ładowarki i tyle tej skomplikowanej instalacji i podłączania ładowania z panelu.

A może zrobiłeś konstrukcję i zamontowałeś panel na stałe w samochodzie na dachu ?
    W kamperach z panelami na dachu MPPT jest cały czas podpięte do akumulatora i ładuje bez problemu w momencie postoju samochodu bez zbędnych fikuśnych przycisków, od kontroli napięcia ładowania i sterowaniem ładowaniem z ładowarki jest MPPT.
  • #14 21850842
    bartsoft2
    Poziom 11  
    Chciałbym, aby to było tak zrobione:
    1. Panel będzie przyklejony do dachu pojazdu (przedtem jeździłem, jak był na magnesach, ale to daje duży szum, więc trzeba go będzie przykleić)
    2. Kabelki od panela pójdą do samochodu (pewnie przez tył pojazdu) do MPPT, a on będzie podłączony do instalacji samochodu (wolałbym, aby był na stałe podłączony, a nie jako wtyczka do gniazdka zapalniczki).
    3. Za pomocą przekaźnika czy diody powinien sprawdzać, czy nie jest odpalony silnik, jeśli silnik nie działa - brak ładowania - wtedy włącza MPPT, a po chwili podłącza panel foto. Dobrze by sprawdzić jeszcze, czy jest widno czy ciemno, bo MPPT pobiera trochę prądu z akumulatora, więc nie ma sensu włączać go, jak nie ładuje akumulatora. Jeśli silnik jest włączony - powinno nie pozwolić włączyć MPPT.
    Potrzebuję do tego schematu, co podłączyć i jak, co mam dokupić. Jak to będę miał przygotowane (części, schemat) - mogę zlecić instalację tego w serwisie Renault lub u jakiegoś elektryka.
  • #15 21850953
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Teraz wiadomo co i jak , nie napisałeś co z panelem.

Bez sensu cokolwiek robić i kombinować, wystarczy podłączyć MPPT pod akumulator na stałe.
    Niektóre ładowarki np. Victron mają wyjścia do podłączenia wyłącznika, zwykle 2 kable + przełącznik

Niebieski regulator ładowania Victron Energy SmartSolar MPPT 250/60-Tr z zaciskami PV i Battery

Widzę że oszczędzać chcesz na każdym kroku, pobór prądu przez MPPT w granicach 10-50mA jest problemem że musisz go specjalnie wyłączyć by nie zużywał akumulatora.
  • #16 21850966
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    >>21850842 Idea sama w sobie jako ciekawostka. Nie przyniesie korzyści ekonomicznych. Może nawet szybciej zdegraduje akumulator, który nie jest przystosowany do pracy cyklicznej. Każde ładowanie/rozładowanie będzie pogarszać jego stan.
    Lepiej środki finansowe na zakup panelu, przetwornicy przeznaczyć na zakup nowego akumulatora jak obecny się zużyje.
    Najprostszy sposób już proponował kolega w poście #4.
  • #17 21850977
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Sam MPPT powinien działać jak automatycznie załączany. Wystarczy maksymalne napięcie ładowania ustawić odrobinę mniejsze niż napięcie ładowania z alternatora. Wyłączenie alternatora spowoduje załączenie ładowania z MPPT.

Do zabezpieczenia wystarczy dodać tylko bezpieczniki i wyłączniki dla paneli i MPPT.
  • REKLAMA
  • #18 21851011
    bartsoft2
    Poziom 11  
    >>21849834 Chodzi także o podtrzymanie akumulatora przez lekkie podładowanie. Na alarmie wyświetla mi się napięcie akumulatora - bardzo często jest poniżej 12 V. Jeśli dodatkowo włączę coś do akumulatora (np. kamerę tylną) - bez ładowania lub podładowania, będę musiał co pewien czas podłączać inteligentny prostownik, a tu mam to codziennie z paneli.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

>>21850953 Ja mam MPPT PowerMR - pobiera ona ok. 44mA, trochę dużo, sprawdziłem Victron BlueSolar MPPT 75/10, ten bierze nie obciążony ok. 15mA, więc może on być podłączony na stałe do akumulatora - dokupię tą łądowarkę. Zastanawiam się jak włączać i wyłączać panele fotowolaiczne - ew. czy odpalić to ręcznie i włączyć je, a MPPT będzie sterowało czy ładować akumulator czy nie. Alternator daje napięcie od 13,5 V do 14,7 V, więc MPPT powinno się włączać jak napięcie jest poniżej 13.5 V - np. 13.3 V czy 13.0 V ?
  • #19 21851356
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Wymien aku na nowy zamiast dziadowac, a do rejestratora mozna dolozyc powerbank (uniwersalny badz dedykowany). Z tych twoich kombinacji wyjdzie co najwyzej ognisko w wersji koleos 2 (btw tez mam ten samochod i jakos nie ma problemu z komunikatami a akumulatorze)
  • #20 21851385
    bartsoft2
    Poziom 11  
    >>21851356 Auto ma już rozpoczęty 5. rok eksploatacji. Mam dwa akumulatory, wszystko zależy od dodatkowej elektroniki podłączonej do niego. Ja mam alarm z lokalizacją (to także pokazuje mi, jaki jest prąd na akumulatorze online) oraz kamerę przednią - to powoduje pobieranie prądu z akumulatora oraz długości tras jazdy. Tu mam problem z krótszymi trasami. Jak dziennie da się przejechać 20-30 km, wtedy nie ma problemu, ale to tylko w weekendy latem; w zimie to max. 4-8 km. Akumulator wymieniam po 6-8 miesiącach na ten drugi, pierwszy ładuję i znowu wymiana. Teraz w tym roku będę miał wakacje, na lotnisku auto będzie stało 2 tygodnie, przypuszczam, że nie ruszę bez wymiany bądź ładowania, dlatego szukam możliwości podładowywania go z fotowoltaiki. Poprzednio miałem Koleosa I i też, jak była dodatkowa elektronika, to akumulator się rozładowywał - musiałem wzywać lawetę, aby mnie podładowała. Oczywiście zawsze można dokupić nowy akumulator - pewnie co rok, więc koszty łącznie będą większe niż panel, MPPT oraz podłączenie.
  • #21 21851446
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Albo jump starter . Taki power bank dla akumulatora do odpalania.
  • #22 21851451
    bartsoft2
    Poziom 11  
    >>21851446 Mam też coś takiego, w starym Koleosie nie wystarczyło na odpalenie - ale, bo był diesel, tu jest benzyna - może wystarczy.
  • #23 21855258
    bartsoft2
    Poziom 11  
    Jak ustawić MPPT 75 i 15, aby włączał się tylko jak nie ma podłączonego ładowania z silnika?
    Zrobiłem sobie laboratorium w domu - akumulator 78 Ah, 12 V, 790 A (ten drugi od Koleosa), podłączyłem ten MPPT Victron, jako ładowanie (alternator) wrzuciłem ładowarkę inteligentną Foxsur, jako panel - wrzuciłem zasilacz ustawiony na 24 V, 2 A - ale MPPT tego nie zauważa, zawsze ładuje akumulator - jak ustawić napięcia, aby to zadziałało?
    to są ustawienia:
    Zrzut ekranu aplikacji Victron: ustawienia MPPT dla akumulatora 12 V i napięć ładowania
    a to panel MPPT:
    Zrzut aplikacji Victron SmartSolar: PV 23,98 V i 0,8 A, akumulator 14,74 V i 1,10 A, tryb Absorpcja

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest podłączenie panelu fotowoltaicznego 100 W z regulatorem MPPT do ładowania akumulatora rozruchowego 12 V (typ EFB, 78 Ah, 790 A) w samochodzie Renault Koleos II, z automatycznym sterowaniem włączania i wyłączania ładowania w zależności od pracy silnika i warunków oświetleniowych. Użytkownik chce, aby panel i MPPT ładowały akumulator podczas postoju (silnik wyłączony), a wyłączały się automatycznie po uruchomieniu silnika, by nie kolidować z ładowaniem z alternatora. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie przekaźników samochodowych reagujących na obecność napięcia ładowania z alternatora (powyżej 13 V), diod zabezpieczających przed zwrotnym przepływem prądu oraz ustawienie progów napięć w regulatorze MPPT tak, aby ładowanie z panelu uruchamiało się tylko przy napięciu poniżej około 13,3–13,5 V. Dyskutowano o podłączeniu instalacji na stałe do akumulatora, unikając gniazda zapalniczki, oraz o konieczności uwzględnienia poboru prądu przez MPPT (ok. 15–44 mA). Wskazano, że nie ma sensu podłączać panelu bezpośrednio do przycisku Start/Stop, gdyż jest to przycisk chwilowy sterujący elektroniką pojazdu. Zasugerowano prostsze rozwiązania, takie jak stałe podłączenie MPPT z zabezpieczeniami i ewentualne wykorzystanie diody do odcięcia ładowania przy pracy silnika. Poruszono także kwestię zużycia akumulatora przy częstym doładowywaniu i alternatywne metody podtrzymania energii, np. powerbanki lub jump startery. Użytkownik poszukuje schematu elektrycznego i specyfikacji elementów (przekaźniki, diody) oraz możliwości wykonania instalacji w okolicach Częstochowy. W końcowej fazie testował ustawienia regulatora Victron MPPT 75/10 w warunkach laboratoryjnych, próbując ustawić progi napięć do automatycznego sterowania ładowaniem w zależności od obecności ładowania z alternatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA