logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 3 2.3 dCi M9T870 – opóźniona reakcja na gaz, szarpanie

lukpio3 28 Lut 2026 23:46 825 54
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować opóźnioną reakcję na gaz i szarpanie w Renault Master 3 2.3 dCi, skoro po odpięciu EGR albo MAF auto jedzie dobrze, a błędów brak?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest sonda lambda, która po latach zaczęła przekłamywać albo reagować z opóźnieniem, przez co ECU błędnie steruje EGR i przepustnicą; po wymianie sondy i wykonaniu procedury programowania/adaptacji w PyClip RZ062 problem u autora ustąpił [#21901164][#21901431] Objawy pasują do sytuacji, w której na ciepłym silniku ECU mocno otwiera EGR i przymyka przepustnicę, co daje opóźnioną reakcję na gaz i szarpanie przy stałej prędkości [#21901418][#21903410] W tym modelu warto też sprawdzić, czy sonda lambda szybko wstaje po rozgrzaniu — autor podaje, że prawidłowo powinna zacząć pracować w kilka sekund, a u niego trwało to ponad 3 minuty [#21903539] Nie wolno pomijać adaptacji: po wymianie sondy, czyszczeniu EGR albo innych ingerencjach trzeba je wykonać, bo sterownik potrafi jechać na złych wartościach zapamiętanych wcześniej [#21901431][#21901460] Jako alternatywne przyczyny wspomniano też nieszczelność dolotu lub wydechu, ale w opisanym przypadku główny trop prowadzi do lambdy [#21901460]
REKLAMA
  • #31 21903421
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Testuj dalej i dawaj znać czy poprawa jest trwała czy nie. ECU raczej odpuść. Uważam że za dużo osób ma identyczne problemy a ten model ECU BOSCH, montowany w wielu markach, naprawdę nie jest awaryjny. Są modele sterowników które sprawiają problemy ale nie ten.
  • REKLAMA
  • #32 21903422
    tomek7040
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    no ja rozumiem, ale czemu tylko my dwaj mieliśmy taki problem ;) no nie ważne, narazie jeździ, i wydaje mi sie że jeszcze tak mi nie jeździł ;)
  • #33 21903437
    lukpio3
    Poziom 21  
    Nie prawda że tylko my dwaj. Na grupach Renault master i ogólnie samochodów dostawczych na FB jest cała pasa wątków z tym problemem. I generalnie ludzie rozwiązywali ten problem na dwa sposoby. Pierwszy to zaślepienie zaworu EGR i wyprogramowanie go. Drugie podejście to montaż między chłodniczkę EGR a zawór, podkładki z otworem 10mm. To powoduje że ograniczasz przepływ spalin do silnika. Ale to nie są sposoby rozwiązania tego problemu bo on ma jakąś przyczynę którą uważam że należy znaleźć i rozwiązać a nie eliminować objaw. Bo super, przytkasz lub zaślepisz zawór EGR ale sonda lambda (jeśli to ona na 100% powoduje ten problem) ma również wpływ na korekty wtrysków. I auto nie będzie dostawało tyle spalin, problem zniknie ale wtryski będą lały co prędzej czy później doprowadzi do dziury w tłoku i remontu kapitalnego silnika.
  • REKLAMA
  • #34 21903440
    tomek7040
    Poziom 13  
    No zgadzam się, ale albo mało szukałem, albo poprostu nie trafiłem na te odpowiedzi, ale i tak myślę że sonda lambda nie powinna być aż tak czarną magią, chyba że mechanicy naprawiają i nikt nic nie mówi, a za chwile ktoś te nasze posty usunie ;)
  • #35 21903539
    lukpio3
    Poziom 21  
    No Ty jakbyś pojechał do mechanika to na 100% by Ci sondę wymienił bo miałeś błąd. Ja błędów z sondy nie miałem a żadnemu mechanikowi nie chciało się po drążyć tematu i po diagnozować jej mocniej. Chociaż diagnostyka sondy w tym sterowniku to jest dramat. Jedyne na co zwróciłem uwagę u siebie to to, że sonda wstawała z dużym opóźnieniem. Sonda na rozgrzanym silniku powinna wstawać w max kilka sekund. U mnie ona wstawała ponad 3min. I to był mój jedyny punkt zaczepienia.
  • #36 21903547
    tomek7040
    Poziom 13  
    No to Ci powiem że u mnie jest podobnie na nowej... nie wstaje odrazu. Miałem błąd DTC11301C (DF1167) i mam jeszcze błędy od grzałek nurnikowych.. Nie wiesz czasem gdzie one są? patrzyłem ale nie mogłem namierzyć...
  • #37 21903557
    lukpio3
    Poziom 21  
    One gdzieś na wężach są.
  • #38 21903582
    tomek7040
    Poziom 13  
    Nie pomogłeś ;)
  • #39 21904302
    lukpio3
    Poziom 21  
    Z tego co wiem to one są gdzieś na wężach pomontowane. Musisz po prostu przejść po wężach od chłodnicy i trafisz na nie. Ja nigdy z nimi problemów odpukać nie miałem więc i nie potrzebowałem ich poszukiwać :).

A jak auto? Coś jeździłeś? Problem na razie nie wraca? Czy nie jeździsz nim teraz?
  • #40 21904385
    tomek7040
    Poziom 13  
    Dziś cały dzień... Od rana... Wychodzi ze naprawione.. Nie ma co więcej pisać 😉 jest jak powinno być...

Dodano po 1 [minuty]:

Dziś cały dzień... Od rana... Wychodzi ze naprawione.. Nie ma co więcej pisać 😉 jest jak powinno być...
  • #41 21904387
    lukpio3
    Poziom 21  
    No u mnie też na razie wszystko ok. Ale po wymianie miałem chwilę zwątpienia bo wymieniłem, robię jazdę testową i dalej szarpie. Dopiero wieczorem usiadłem, pogrzebałem, jeszcze kolejnego dnia zadzwoniłem do swojego mechanika i ten potwierdził że oczywiście po wymianie lambdy, należy wykonać czyszczenie adaptacji. Znalazłem w PyClipie odpowiednią procedurę, wykonałem i po jej wykonaniu problem znikł. Także miejmy nadzieję że u Ciebie też pomoże. Kto by przypuszczał że głupia sonda może powodować takie rzeczy. Mam nadzieję że ten temat jeszcze komuś kiedyś pomoże. Cieszę się że zaoszczędziłeś kupę kasy. Ja tyle szczęścia nie miałem niestety ale trudno, co wydałem to wydałem. Ważne że jest ok.
  • REKLAMA
  • #42 21904707
    tomek7040
    Poziom 13  
    Za to masz auto jak nowe ;) oby to jeździło, wczoraj prawie cały dzień, myślę że naprawione.
  • REKLAMA
  • #43 21907211
    lukpio3
    Poziom 21  
    Jak tam u Ciebie sytuacja? Jeździłeś coś? Ile już zrobiłeś kilometrów od resetu adaptacji? Ja jeździłem w sobotę, wczoraj, dziś i póki co cały czas spokój. Nic się nie dzieje.
  • #44 21908639
    tomek7040
    Poziom 13  
    No nie odpisuje bo nie chce też zaśmiecać wątku, narazie ok, ale i tak zauważyłem że przepustnica pracuje, nie jest to jakoś bardzo zauważalne i odczuwalne ale jednak działa, ogólnie Ok, zrobiłem coś koło 500 km.
  • #45 21908640
    lukpio3
    Poziom 21  
    No tak, przepustnica pracuje bo ona musi pracować. U mnie też pracuje ale nie w takim zakresie w jakim pracowała mi wcześniej gdzie egr otwierał się do 60% a przepustnica przymykała do zaledwie 40% (w 40% była otwarta). Teraz pracuje ale w mniejszym zakresie.

Ale odczuwasz to przymykanie przepustnicy czy po prostu widzisz to tylko w logach? Czy znowu zaczął Ci szarpać?
  • #46 21908869
    tomek7040
    Poziom 13  
    Jeździłem przed chwilą, i jednak delikatnie poszarpuje, napewno jest lepiej, bez dwóch zdań, ale mimo wszystko widzę że ją przymyka do 40% i dławi go. Szkoda bo widać że przylewa paliwem, bo powoli jadąc pokazuje chwilami 10 litrów. Na samym początku była otwarta cały czas na 90,2% i całkiem fajnie to jeździło, a teraz jest ok, ale nie jest to co było wcześniej. Nie mam pomysłów więcej.
  • #47 21908875
    lukpio3
    Poziom 21  
    To może u Ciebie coś jeszcze jest nie tak. Trochę mnie zaniepokoiłeś bo jestem ciekaw jak to będzie dalej u mnie. Na razie jest ok ale u Ciebie z początku też było ok. Tylko że u Ciebie jeszcze jest gdzie szukać u mnie niestety już nie ma bo dosłownie wszystko mam praktycznie nowe. Oddaj do mechanik i niech diagnozuje. Sam jestem ciekaw. Jak nie chcesz pisać tu, to możesz pisać na PW. Tam możemy rozmawiać bo jestem bardzo ciekawy co będzie u Ciebie przyczyną.
  • #48 21908876
    tomek7040
    Poziom 13  
    ?A jak u Ciebie zachowuje sie przepustnica podczas jazdy? Bo u mnie większość czasu w okolicach 40 %, ja w egr nie grzebałem, może warto go przeczyścić...
  • #49 21908881
    lukpio3
    Poziom 21  
    U mnie przepustnica na razie jest otwarta. Ale tak, może być tak że masz zasyfiony EGR. Ale pamiętaj że samo czyszczenie to nie wszystko. Po czyszczeniu obowiązkowo adaptacja. Bez tego nie ma szans to działać poprawnie. Ale możesz mieć tak że on się nie domyka i ecu myśli że jest otwarty mniej niż w rzeczywistości jest i otwiera go jeszcze mocniej. Ale z drugiej strony skoro przymyka przepustnicę to oznacza że chce więcej spalin a skoro chce więcej spalin to wydaje mi się że dlatego, że myśli że ma za dużo tlenu. A sondę masz oryginał Renault czy zamiennik?
  • #50 21908883
    tomek7040
    Poziom 13  
    Oryginał bosch
  • #51 21908893
    lukpio3
    Poziom 21  
    A ta przepustnica po wymianie sondy też Ci się tak przymykała czy miałeś przez jakiś czas spokój a teraz znowu zaczęła wariować?
  • #52 21908912
    tomek7040
    Poziom 13  
    Myślę że zaczyna wariować...
  • #53 21908913
    lukpio3
    Poziom 21  
    Jak masz jakiegoś ogarniętego mechanika to podjedź niech diagnozuje. Jestem sam bardzo ciekaw przyczyny. A błędów nie masz żadnych nowych poza tymi z grzałkami? Zwłaszcza interesuje mnie czy błąd sondy lambda znikł a pytam o to dlatego, że ten błąd potrafi również zapalić się jak wariuje przepływomierz. Może coś z nim jest nie halo.
  • #54 21909052
    tomek7040
    Poziom 13  
    Nie mam ogarniętych mechaników, narazie nic z tym nie będę robił, może pomyślę nad tym egr, czy nie wyczyścić, a tak to poprostu mi sie nie chce z tym bawić... Jeździ to jeździ, będę widział. Zastanawiam sie czy w ogóle go nie wyprogramować...
  • #55 21909063
    lukpio3
    Poziom 21  
    No ja bym do tego nie podchodził na takiej zasadzie jeździ to jeździ i tyle bo niestety on podczas tych problemów bardzo mocno leje paliwo a coś takiego prędzej czy później skończy się dziurą w tłoku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy Renault Master III 2.3 dCi z silnikiem M9T870, w którym po rozgrzaniu pojawia się opóźniona reakcja na gaz, szarpanie i dławienie podczas jazdy ze stałą prędkością, bez zapisanych błędów. Testy z odłączeniem EGR i MAF wykazały poprawę pracy silnika, co skierowało diagnostykę na układ recyrkulacji spalin, przepływomierz, sondę lambda oraz adaptacje sterownika. Wymiana zaworu EGR nie pomogła, natomiast ostatecznie problem powiązano z leniwą lub przekłamującą sondą lambda LSU 4.9, która błędnie sterowała EGR i przepustnicą. Po wymianie sondy oraz wykonaniu procedury programowania i resetu adaptacji w PyClip (RZ062) objawy ustąpiły, choć w dalszej części wątku pojawiły się pojedyncze przypadki częściowego powrotu szarpania i dalsze obserwacje pracy przepustnicy oraz EGR. W rozmowie podkreślono też znaczenie adaptacji po czyszczeniu lub wymianie elementów oraz wpływ czujników MAP, MAF, EGT, ciśnienia spalin i sterownika Bosch na strategię sterowania silnikiem.
REKLAMA