JSON:
Kod: JSON
W pełni sprawny (pamięta ostatni stan, temperaturę i mieszanie kolorów).
Łatwo jest otworzyć górną część, nie są wymagane żadne narzędzia, wystarczy surowa siła, silikon nie trzyma go zbyt mocno. Płytkę LED można podważyć małym śrubokrętem.
RX1 i TX1 są dostępne po zdjęciu płytki LED, nie trzeba niczego odlutowywać ani wyciągać płytek - nie polecam tego, ponieważ piny u podstawy mogą nie złapać prawidłowo przewodu (musiałem wykonać jeden z lutów), ale zapewniłem zewnętrzne 3,3 V za pomocą mojego zasilacza ustawionego na 300 mA, ponieważ mój USB-TTL może obsłużyć tylko 100 mA, użyłem tego na zdjęciu.
Safe-Flash Hardware Jig
Dlaczego ten zestaw jest potrzebny: Budżetowe inteligentne żarówki (takie jak Eveready S19529) często mają bardzo czułe chipy Beken i duże kondensatory. Standardowe metody flashowania zawodzą, ponieważ linie danych adaptera USB-TTL utrzymują chip żarówki w stanie zasilania "zombie", nawet gdy główne zasilanie 3,3 V jest odłączone. Ten zestaw zapobiega wyciekom zasilania linii danych i aktywnie opróżnia kondensatory żarówki, zapewniając czysty, w 100% niezawodny restart.
Jak to działa (na podstawie schematu):
rezystory 1K umieszczone na liniach danych RX i TX: Działają one jako bariera bezpieczeństwa, aby zapobiec wstecznemu zasilaniu układu przez adapter TTL lub usmażeniu go podczas zwarcia.
Wspólna masa: Uziemienie zasilacza, adaptera TTL i żarówki docelowej jest trwale połączone. Nigdy nie należy przełączać linii uziemienia.
Przełącznik SPDT Bleed:
Stan normalny (NC do C): Żarówka otrzymuje napięcie 3,3 V z zasilacza i uruchamia się normalnie.
Stan resetowania (NO do C): Po naciśnięciu przełącznik odcina zasilanie. Jednocześnie łączy linię 3,3 V żarówki bezpośrednio z diodą LED 24 V. Ta dioda LED działa jak rezystor upustowy, natychmiast wysysając całą pozostałą energię elektryczną z kondensatorów żarówki i zrzucając ją do masy.
Instrukcje migania:
Podłącz adapter TTL i zasilacz 3,3 V 300 mA do wejścia urządzenia. Przylutuj przewody wyjściowe do pól docelowej żarówki (3V3, GND, TX, RX).
Uruchom narzędzie do flashowania na komputerze (wybierz port COM i naciśnij "Backup and flash new"). Rozpocznie się skanowanie w poszukiwaniu ponownego uruchomienia.
Naciśnij i przytrzymaj włącznik urządzenia przez 2 sekundy. Dioda LED zacznie krótko migać, rozładowując kondensatory żarówki.
Zwolnij przełącznik. Żarówka otrzyma czysty skok napięcia 3,3 V, wykona prawdziwy "zimny rozruch", a oprogramowanie flashera natychmiast złapie bootloader.