logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EVEREADY S19529 8.5W RGB+ OpenBeken BK7231N CB2L KP18058 RGBW I2C Pinout & Setup

martinstanga 05 Mar 2026 12:45 522 5
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • Pomocny post
    #1 21854978
    martinstanga
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Opakowanie żarówki EVERREADY smart GLS B22 z ikonami funkcji i parametrami 806 lm, 8,5 W, 60 W

Wnętrze żarówki LED z płytką PCB i modułem Wi‑Fi oznaczonym „CB2L” Zbliżenie płytki w żarówce z padami opisanymi „TX2” i „RX1” oraz etykietą z numerami. Zbliżenie płytki PCB z układem KP18068 i złączem wielopinowym obok napisu „G3”
    Zbliżenie na etykietę żarówki LED z parametrami: 8.5W, 220–240V, 806 lm, RGB, 2700–6500K

JSON:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

W pełni sprawny (pamięta ostatni stan, temperaturę i mieszanie kolorów).
    Łatwo jest otworzyć górną część, nie są wymagane żadne narzędzia, wystarczy surowa siła, silikon nie trzyma go zbyt mocno. Płytkę LED można podważyć małym śrubokrętem.
    RX1 i TX1 są dostępne po zdjęciu płytki LED, nie trzeba niczego odlutowywać ani wyciągać płytek - nie polecam tego, ponieważ piny u podstawy mogą nie złapać prawidłowo przewodu (musiałem wykonać jeden z lutów), ale zapewniłem zewnętrzne 3,3 V za pomocą mojego zasilacza ustawionego na 300 mA, ponieważ mój USB-TTL może obsłużyć tylko 100 mA, użyłem tego na zdjęciu.

Okładka instrukcji modułu CP2102 USB do TTL z fotografią płytki USB

Rysunek techniczny PCB: widok od spodu z wymiarami, padami i opisami pinów.

Schemat zasilacza AC/DC i pinout układu KP18068/ESSOP‑10L z wyjściami OUT1–OUT5

Schemat połączeń TTL z RX1/TX1, 3v3, GND oraz przełącznikiem SPDT i rezystorami 1 kΩ

Safe-Flash Hardware Jig

Dlaczego ten zestaw jest potrzebny: Budżetowe inteligentne żarówki (takie jak Eveready S19529) często mają bardzo czułe chipy Beken i duże kondensatory. Standardowe metody flashowania zawodzą, ponieważ linie danych adaptera USB-TTL utrzymują chip żarówki w stanie zasilania "zombie", nawet gdy główne zasilanie 3,3 V jest odłączone. Ten zestaw zapobiega wyciekom zasilania linii danych i aktywnie opróżnia kondensatory żarówki, zapewniając czysty, w 100% niezawodny restart.

Jak to działa (na podstawie schematu):
    rezystory 1K umieszczone na liniach danych RX i TX: Działają one jako bariera bezpieczeństwa, aby zapobiec wstecznemu zasilaniu układu przez adapter TTL lub usmażeniu go podczas zwarcia.
    Wspólna masa: Uziemienie zasilacza, adaptera TTL i żarówki docelowej jest trwale połączone. Nigdy nie należy przełączać linii uziemienia.
    Przełącznik SPDT Bleed:
    Stan normalny (NC do C): Żarówka otrzymuje napięcie 3,3 V z zasilacza i uruchamia się normalnie.
    Stan resetowania (NO do C): Po naciśnięciu przełącznik odcina zasilanie. Jednocześnie łączy linię 3,3 V żarówki bezpośrednio z diodą LED 24 V. Ta dioda LED działa jak rezystor upustowy, natychmiast wysysając całą pozostałą energię elektryczną z kondensatorów żarówki i zrzucając ją do masy.

Instrukcje migania:
    Podłącz adapter TTL i zasilacz 3,3 V 300 mA do wejścia urządzenia. Przylutuj przewody wyjściowe do pól docelowej żarówki (3V3, GND, TX, RX).
    Uruchom narzędzie do flashowania na komputerze (wybierz port COM i naciśnij "Backup and flash new"). Rozpocznie się skanowanie w poszukiwaniu ponownego uruchomienia.
    Naciśnij i przytrzymaj włącznik urządzenia przez 2 sekundy. Dioda LED zacznie krótko migać, rozładowując kondensatory żarówki.
    Zwolnij przełącznik. Żarówka otrzyma czysty skok napięcia 3,3 V, wykona prawdziwy "zimny rozruch", a oprogramowanie flashera natychmiast złapie bootloader.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21855157
    martinstanga
    Poziom 10  
    >>21855101 Tak, pochodzi z Poundland.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21858301
    martinstanga
    Poziom 10  
    >>21854978
    Dostrojone limity prądu, aby utrzymać temperaturę poniżej 80 stopni Celsjusza

{
    "vendor": "Tuya",
    "bDetailed": "0",
    "name": "EVEREADY A60 B22 RGB+",
    "model": "S19259",
    "chip": "BK7231N",
    "board": "CB2L",
    "flags": "0",
    "keywords": [
    "RGBW",
    "KP18058",
    "CB2L",
    "I2C"
    ],
    "pins": {
    "7": "KP18058_CLK;0",
    "8": "KP18058_DAT;0"
    },
    "command": "backlog KP18058_Map 2 0 1 255 3; KP18058_Current 05 11; SetFlag 24 1; SetFlag 12 1; led_dimmer $led_dimmer; PowerSave 1"
    }
  • #6 21861458
    martinstanga
    Poziom 10  
    >>21854978
    Płytka zasilacza LED na drewnianym blacie oraz obok duży kondensator 22 µF 400 V
    Zmniejsza to migotanie i co najważniejsze obniża temperaturę o około 20°C. Większy kondensator pasuje bez problemu. Nie zapomnij dać niekorozyjnego silikonu między kondensator a aluminiową ściankę, wokół płytki LED i trochę na sam chip. Pozbyłem się też zacisków sprężynowych i lutowałem wszystko bezpośrednio lutem o wysokiej zawartości srebra (temperatura topnienia 300°C).
REKLAMA