logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Alternatywa dla aplikacji hOn do klimatyzatorów Haier – sterowanie, integracje, opinie

skyguy 06 Mar 2026 08:42 705 1
REKLAMA
  • #1 21855604
    skyguy
    Poziom 15  
    Ocena: 185
    Czy jest jakaś sensowna alternatywa dla aplikacji hOn i klimatyzacji Haier-a?

Ta aplikacja to jakiś żart. Łączenie z poszczególnymi klimatyzatorami średnio trwa 10s. I będzie dobrze jak ściągnie poprawnie ustawienia. Co chwilę wyskakuje "poczekajka". Harmonogram jak już zadziała to zmienia program, ale nie zmienia temperatury dla nowego programu. Często widzę programy w harmonogramach z innych klimatyzatorów a nie z którego jestem podłączony.
    Najlepsze jest to, że najpierw wskakują reklamy a potem masz możliwość wejścia do sterowania klimatyzatorem.

Małą ulgę dała mi możliwość podpięcia do Google Home. Tam działa o niebo lepiej - ale tylko podstawowe ustawienia. Łączy się szybko i bez zbędnych bajerów, choć pewnie i tak przez chińską chmurę. Automatyzacja nie działa (z nowym i starym podejściem), nie włączają się klimatyzatory, nie zmieniają trybów. Czasem trzeba wejść i wyjść w klimatyzator, żeby ustawienia się zaktualizowały.

Dla porównania aplikacja hOn i zmiana temperatury na 2 klimatyzatorach zajmuje 45s.

Aplikacja Google Home - zmiana zajmuje 15s.

Czytałem że można jeszcze bawić się z HomeAsistant ale nie używam go i nie ciał bym stawiać kolejnego asystenta tylko dla klimy.

Czy macie podobne odczucia?
  • REKLAMA
  • #2 21863543
    skyguy
    Poziom 15  
    Ocena: 185
    Wszystko dział po mqtt i chińska chmurę. Jeżeli zabraknie internetu w domu hOn oraz google home nie będą działać - harmonogramy też.

Google Home działa całkiem spoko - jedynie przy automatyzacji trzeba dawać opóźnienia bo inaczej ustawienia nie zawsze wpadają.

Przykład:

Start 6:00
    Włącz klimatyzator
    Czekaj 5 sek.
    Zmień tryb na grzanie
    Czekaj 5 sek.
    Ustaw temperaturę grzania 22°C
REKLAMA