Cześć wszystkim,
Chciałbym podzielić się ze społecznością szczegółami urządzenia ELIVCO model BSD33. Po obejrzeniu podobnych wpisów tutaj, postanowiłem otworzyć urządzenie, aby zobaczyć, co jest w środku i sprawdzić, czy można je zintegrować z OpenBeken.
1. Opis urządzenia
Jest to inteligentna wtyczka, którą kupiłem na AliExpress. Sprzęt wydaje się solidny i na szczęście można go było łatwo otworzyć bez łamania plastikowych wypustek.
2. Identyfikacja sprzętu
Po otwarciu obudowy, oto co znalazłem na płytce drukowanej:
Mikrokontroler (MCU): BL602
Moduł: SM-028_V1.3
Napięcie robocze: 240 V AC
3. Proces flashowania
Do zrzucenia firmware i flashowania OpenBeken użyłem adaptera USB-TTL (CH340).
Użyte piny: GND, 3,3 V, TX, RX, Boot.
Boot: Konieczne było podłączenie pinu Boot do 3,3 V podczas uruchamiania, aby wejść w tryb flash.
Uwaga: Zawsze należy pamiętać o zasilaniu urządzenia stabilnym zewnętrznym zasilaczem 3,3 V lub zachować szczególną ostrożność podczas korzystania z adaptera. Nigdy nie próbuj flashować urządzenia, gdy jest ono podłączone do napięcia sieciowego, ponieważ stanowi to poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa.
4. Pinout (konfiguracja)
Po flashowaniu, aby urządzenie działało poprawnie, wymagana jest następująca konfiguracja w OpenBeken:
JSON
"pins": {
"2": "Rel;1",
"3": "BL0937CF1;0",
"4": "LED_n;1",
"14": "BL0937CF;0",
"20": "WifiLED_n;1",
"21": "BL0937SEL;0",
"22": "Btn;1"
}
5. Wniosek
Urządzenie działa doskonale pod pełną kontrolą lokalną. Jest to opłacalna alternatywa, a po flashowaniu płynnie integruje się z Home Assistant za pośrednictwem MQTT.
Czy ktoś wypróbował ten model w innej konfiguracji lub znalazł inną wersję PCB?
Chciałbym podzielić się ze społecznością szczegółami urządzenia ELIVCO model BSD33. Po obejrzeniu podobnych wpisów tutaj, postanowiłem otworzyć urządzenie, aby zobaczyć, co jest w środku i sprawdzić, czy można je zintegrować z OpenBeken.
1. Opis urządzenia
Jest to inteligentna wtyczka, którą kupiłem na AliExpress. Sprzęt wydaje się solidny i na szczęście można go było łatwo otworzyć bez łamania plastikowych wypustek.
2. Identyfikacja sprzętu
Po otwarciu obudowy, oto co znalazłem na płytce drukowanej:
Mikrokontroler (MCU): BL602
Moduł: SM-028_V1.3
Napięcie robocze: 240 V AC
3. Proces flashowania
Do zrzucenia firmware i flashowania OpenBeken użyłem adaptera USB-TTL (CH340).
Użyte piny: GND, 3,3 V, TX, RX, Boot.
Boot: Konieczne było podłączenie pinu Boot do 3,3 V podczas uruchamiania, aby wejść w tryb flash.
Uwaga: Zawsze należy pamiętać o zasilaniu urządzenia stabilnym zewnętrznym zasilaczem 3,3 V lub zachować szczególną ostrożność podczas korzystania z adaptera. Nigdy nie próbuj flashować urządzenia, gdy jest ono podłączone do napięcia sieciowego, ponieważ stanowi to poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa.
4. Pinout (konfiguracja)
Po flashowaniu, aby urządzenie działało poprawnie, wymagana jest następująca konfiguracja w OpenBeken:
JSON
"pins": {
"2": "Rel;1",
"3": "BL0937CF1;0",
"4": "LED_n;1",
"14": "BL0937CF;0",
"20": "WifiLED_n;1",
"21": "BL0937SEL;0",
"22": "Btn;1"
}
5. Wniosek
Urządzenie działa doskonale pod pełną kontrolą lokalną. Jest to opłacalna alternatywa, a po flashowaniu płynnie integruje się z Home Assistant za pośrednictwem MQTT.
Czy ktoś wypróbował ten model w innej konfiguracji lub znalazł inną wersję PCB?