logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie 2 magazynów Energi z różnymi bms-ami

poldeczek1 11 Mar 2026 12:25 471 15
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 21859815
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1027
    Po co mają gadać ze sobą?
    Ogólnie bms pilnuje baterii i tyle - nie musi mieć komunikacji z niczym żeby działał.
    Ta komunikacja jest dla użytkownika żeby widział co tam się dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 21860602
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Każdy bms ma raczej swoje własne protokoły do komunikacji w obrębie producenta. Musiał byś posiadać jakiś integrator tłumaczący wzajemnie protokoły albo inwerter obsługujący na raz więcej niż jeden protokół magazynu.

Prostym sposobem jest skorzystać z Home Assistant, itp. rozwiązań integrujących wiele magazynów bez względu na producenta.
    Droższe rozwiazania to zestawy typu YamBMB do obsługi kilku magazynów różnych producentów, zaletą jest możliwość podłączenia do inwertera.
  • #5 21861107
    poldeczek1
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Mam do was pytanie z innej beczki
    Otóż kupiony magazyn niby ogniwa eve a bms pokazuje bardzo wysoka rezystancję rzędu od 0.074 0.204 ohma i dziś przy pełnym rozładowaniu pokazał się alarm i taki komunikat

Zrzut ekranu aplikacji BMS z alarmem „Abnormal resistance of the balance wire” i listą napięć oraz rezystancji cel

Zrzut aplikacji BMS z alertem „Abnormal resistance of the balance wire” i listą napięć ogniw.
    Z biegiem czasu jak ogniwa wracały do napięcia powyżej 3.15 v sukcesywnie wszystko wracało do normy ale po zresetowaniu bms
    Chinka wciska mi że magazyn jest 100% sprawny a rezystancja jest w normie choć jestem pewny że raczej noeb
    Wnętrze magazynu energii z modułami ogniw, szynami prądowymi i zielonymi płytkami balansowania

Naklejka z kodem QR i numerami na czarnej, chropowatej powierzchni; po prawej czerwony przewód
  • #6 21887148
    krissrudy102
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Nie zaleca się rozładowywania magazynów Lifepo4 poniżej 20% pojemności. Napięcie szybko leci i obcinasz sobie żywotność ( 2x mniej cykli do wykorzystania). Ja mam 2 magazyny po 10 kwh i pracuję miedzy 20 a 85%. W słoneczne dni poziom naładowania nie spada mi rano poniżej 50%
  • REKLAMA
  • #8 21887203
    krissrudy102
    Poziom 8  
    pewnie miałeś zimne luty na tej płytce. Można przemierzyć, poprawić lutownicą i śmigałoby dalej. Kabelki jak zrobiłeś też mogą zostać tylko ta płytka wygląda lepiej.
  • REKLAMA
  • #10 21887313
    nanakaraf
    Poziom 5  
    Witam, podepnę się pod temat.
    Mam jeden magazyn energii 48 V i mam zamiar dołożyć drugi, tylko że będzie to zapewne z innym BMS-em.
    Chciałbym je połączyć równolegle dla zwiększenia pojemności i teraz mam pytanie.
    Wyłączam bezpieczniki w dwóch magazynach i spinam je kablami. Mogę włączyć bezpieczniki, czy przed łączeniem magazynów muszę wyrównać napięcie, żeby było takie samo?
  • #12 21887324
    krissrudy102
    Poziom 8  
    Należy patrzeć na napięcia obydwu nie na stopień naładowania. Podpinałem ostatnio drugi 10kwh i miałem napięcia na starym 52,3 a na nowym 52,4. PO podłączeniu wskoczyło balansowanie jeden oddawał drugiemu prąd koło 5A. Im większa różnica będzie miedzy nimi tym większy prąd popłynie - nie polecam. Komunikacji między dwoma różnymi bms nie będziesz miał niestety.
  • #13 21887641
    nanakaraf
    Poziom 5  
    W bms można chyba ustawić, jaki prąd ma przyjmować/oddawać, więc to chyba nie będzie taki problem nawet przy dużej różnicy napięcia.
  • #14 21887648
    krissrudy102
    Poziom 8  
    można ustawić ale po co. Podłącz ten z wyższym napięciem do falownika i rozładuj go do napięcia tego drugiego i wtedy je złącz razem. Ustawienia w BMS są raczej ograniczeniem przed uszkodzeniem całego magazynu i nie powinno się ich używać do regulacji ładowania. Do tego służy falownik.
  • #15 21887683
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Panowie, BMS-y zwykle przy nagłym skoku ładowania ograniczają ładowanie do jakiegoś poziomu 5-10A. To standardowe zabezpieczenie w większości.
    Zwykle różnica napięć mniejsza niż 0,5 V nie wpływa na podłączenie i mozna na spokojnie łączyć magazyny przy prądach balansowania się między nimi ok 20-40A.

Jeszcze lepiej jak łączenie przeprowadza się na ładowaniu z paneli to wtedy nie ma praktycznie żadnych większych obciążeń które równoważą ładowanie z paneli magazyny.
  • #16 21887938
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 663
    poldeczek1 napisał:
    Wygląda napewno lepiej ale jest obudowa i na szczęście tego nie widzę
    Teraz rezystancja wygląda tak
    Zrzut ekranu aplikacji BMS z danymi baterii: 51,36 V, 2,93 A, napięcia i rezystancje 16 cel

Takie rezystancje są OK.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy połączenia dwóch magazynów energii z różnymi BMS-ami: JK-PB2A16S20P i JBD UP16S019, aby były widoczne w aplikacji falownika. Uczestnicy wyjaśniają, że różne BMS-y zwykle używają własnych protokołów komunikacji i nie będą „gadały” ze sobą bez integratora tłumaczącego protokoły albo falownika obsługującego więcej niż jeden protokół. Jako rozwiązania wskazano integrację przez Home Assistant lub droższe systemy typu YamBMB. W części dotyczącej równoległego łączenia magazynów podkreślono konieczność wyrównania napięć przed spięciem, najlepiej przy zbliżonym stanie naładowania; przy większej różnicy może popłynąć duży prąd wyrównawczy. Zaznaczono też, że komunikacji między dwoma różnymi BMS-ami nie będzie, a ustawienia prądów w BMS służą głównie jako zabezpieczenie, nie do regulacji ładowania. W dalszej części pojawił się poboczny wątek o wysokiej rezystancji ogniw, alarmie przy pełnym rozładowaniu oraz problemie z płytką połączeniową, który ustąpił po zastąpieniu jej zwykłymi przewodami; zasugerowano możliwe zimne luty. Omówiono również praktykę pracy z magazynami LiFePO4 w zakresie 20–85% pojemności oraz zalecenie nie rozładowywać ich poniżej 20%.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA