>>21859816
Prawdopodobnie masz pompę wysokiego ciśnienia VP44 na sterowniku PSG16 (typowo w Oplach z okresu około lat 2000 i dieslach 2.0 i 2.2 DTI).
Problemem tych pomp jest brak samoczynnego odpowietrzania (co przy nieszczelności układu powoduje zapowietrzenie i później zatarcie pompy) lub lecące sterowniki, w których palą się albo tranzystory, albo stabilizatory napięcia.
Mam taki sam problem z Fronterą B 2.2 DTI - poleciał mi sterownik, z tym, że ja mam starszy PSG5.
I teraz jakie są z tym problemy:
1. Jak poleciała pompa to koszt regeneracji pompy oscyluje w przedziale 1500-3000 PLN bo trzeba ją rozebrać i powymieniać elementy (coś tam się w nich jeszcze poleruje).
2. Jak poleciał sterownik to musisz go naprawić albo wymienić. Naprawa w serwisie (jest ich kilka w kraju) to koszt 300-500 PLN.
Wymiana to koszt sterownika - programowanie, które niestety MUSISZ zrobić. Sterowniki PSG16 mają w sobie moduł odpowiedzialny za immobiliser, więc bez przeprogramowania immo w pompie nie ruszy nawet po wymianie.
Co możesz zrobić. Jak silnik kręci, ale nie pali, to zrzuć rurę z dolotu - poproś kogoś, aby psiknął plakiem. Jak silnik zagada na plaku, to na 99% masz problem z układem paliwa (pompa/sterownik). Jak nie zapali nawet na plaku, to może być grubsza robota, bo poleciało coś innego.
Dodatkowo - prześledź przewody wysokiego ciśnienia (te metalowe) od wtrysków do pompy - jak znajdziesz pompę, to musisz ją z boku dokładnie wyczyścić (a jak to w Oplu będzie ona usmarowana olejem i innym brudem) i znaleźć na niej numery - po numerach pompy będziemy w stanie coś więcej powiedzieć.
Co do napięć - są dwa. 12 V do sterownika i od sterownika 5 V po stabilizatorze (o ile dobrze pamiętam). Poszperaj na YouTube pod hasłem "naprawa VP44" - jest gość, który ma parę dość dobrze obrazujących filmików, co i jak sprawdza przy ich naprawie, więc powinno ci to nieco naświetlić problem.