logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra C 2.0 DTI – brak pracy pompy paliwa, napięcie 5V na wtyczce, nie odpala

Bałdyzer 11 Mar 2026 12:41 426 19
REKLAMA
  • #1 21859816
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Ocena: 227
    W samochodzie Opel Vectra C 2,0 DTI po przekręceniu kluczyka nie słychać pompy paliwa i auto kręci ale nie odpala. Wcześniej kilkanaście dni temu miałem błąd czujnika położenia wałka korbowego , który już wymieniłem ale nadal nie odpala. Wypiąłem wtyczkę która idzie do pompy i na niej jest niskie napięcie 5V. Sprawdziłem dziś w REC bezpiecznik 20A od pompy i jest dobry, zrobiłem test przekaźnika zielonego od pompy i też działa jak należy. Dziwne jest to , że na wtyczce pompy cały czas mam napięcie 5V nawet jak w REC był wyjęty bezpiecznik i przekaźnik .

Może ktoś miał podobną sytuację i wie co należy zrobić i. Może ktoś podpowie gdzie poza wtyczką można wpiąć 12v do zasilenia pompy ?
  • REKLAMA
  • #2 21859856
    Xenlin93
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    >>21859816

Prawdopodobnie masz pompę wysokiego ciśnienia VP44 na sterowniku PSG16 (typowo w Oplach z okresu około lat 2000 i dieslach 2.0 i 2.2 DTI).
    Problemem tych pomp jest brak samoczynnego odpowietrzania (co przy nieszczelności układu powoduje zapowietrzenie i później zatarcie pompy) lub lecące sterowniki, w których palą się albo tranzystory, albo stabilizatory napięcia.

Mam taki sam problem z Fronterą B 2.2 DTI - poleciał mi sterownik, z tym, że ja mam starszy PSG5.

I teraz jakie są z tym problemy:
    1. Jak poleciała pompa to koszt regeneracji pompy oscyluje w przedziale 1500-3000 PLN bo trzeba ją rozebrać i powymieniać elementy (coś tam się w nich jeszcze poleruje).
    2. Jak poleciał sterownik to musisz go naprawić albo wymienić. Naprawa w serwisie (jest ich kilka w kraju) to koszt 300-500 PLN.
    Wymiana to koszt sterownika - programowanie, które niestety MUSISZ zrobić. Sterowniki PSG16 mają w sobie moduł odpowiedzialny za immobiliser, więc bez przeprogramowania immo w pompie nie ruszy nawet po wymianie.

Co możesz zrobić. Jak silnik kręci, ale nie pali, to zrzuć rurę z dolotu - poproś kogoś, aby psiknął plakiem. Jak silnik zagada na plaku, to na 99% masz problem z układem paliwa (pompa/sterownik). Jak nie zapali nawet na plaku, to może być grubsza robota, bo poleciało coś innego.
    Dodatkowo - prześledź przewody wysokiego ciśnienia (te metalowe) od wtrysków do pompy - jak znajdziesz pompę, to musisz ją z boku dokładnie wyczyścić (a jak to w Oplu będzie ona usmarowana olejem i innym brudem) i znaleźć na niej numery - po numerach pompy będziemy w stanie coś więcej powiedzieć.

Co do napięć - są dwa. 12 V do sterownika i od sterownika 5 V po stabilizatorze (o ile dobrze pamiętam). Poszperaj na YouTube pod hasłem "naprawa VP44" - jest gość, który ma parę dość dobrze obrazujących filmików, co i jak sprawdza przy ich naprawie, więc powinno ci to nieco naświetlić problem.
  • REKLAMA
  • #4 21860051
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    A skąd ci przyszło do głowy że tam jest pompa ? Nie ma i nie szukaj . Pewnie mierzysz zasilanie pływaka . Pierwsze to kup sobie pompkę gruszkę i podpompuj paliwo do pompy, albo sprawdź czy po prostu nie zapowietrzony, bo to podstawa w tych pompach . A jak chcesz już na plaku jechać na rzywca to właśnie lepiej dopompować gruszką by nie zajechac pompy VP. Potem błędy i wszelkie usterki elektryczne.
  • #6 21860466
    Xenlin93
    Poziom 14  
    >>21860306
    Przed pompą, wysoko - na jej dojściu. Z racji tego, że musisz do tej gruszki mieć dostęp, to musisz pewnie dokupić z metra przewodu paliwowego i wyciągnąć go w komorze silnika do góry.

Druga sprawa - sprawdziłeś oznaczenia pompy? Umiejscowiłeś ją? U mnie w 2.2DTI pompa posiada taki krótki króciec z zaworkiem, służący właśnie do odpowietrzania. Fabrycznie robiło się to maszyną, która, wpięta w zaworek, odciągała podciśnieniowo powietrze. Ty, po montażu gruszki, będziesz mógł wcisnąć grzybek w zaworze i, przetłaczając gruszką paliwo, wypchnąć powietrze tamtędy.
  • #7 21860522
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Czyli najlepiej będzie chyba przeciąć przewód paliwowy zasilający tuż przed filtrem paliwa i wtedy gruszka napełni filtr, odpowietrzy i pociśnie paliwo dalej do pompy wtryskowej
    Zmierzyłem wężyk idący od filtra paliwa do pompy wtryskowej i wewnętrzna średnica jest 8,5mm a gruszki sprzedają w rozmiarach 8mm i 10mm.

Zbliżenie komory silnika z przewodami paliwowymi i obudową filtra z dwoma szybkozłączami
  • #8 21860713
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    Kiedyś trafiłem na taką informację, że zawór przelewowy w pompie VP44 ma dodatkowo dyszę odpowietrzającą. W zaworkach przelewowych np. od starych ciągników jest tylko zawór nadciśnieniowy z kulką, który sprawia że w pompie wtryskowej na postoju zawsze pozostaje pewne nadciśnienie.
    Tak więc o ile dysza ta nie jest zatkana, to pompa wtryskowa powinna się sama odpowietrzyć.
    Zazwyczaj w Oplach jest problem z zaciąganiem lewego powietrza na oringach obudowy filtra paliwa.
    Nigdy się nie zastanawiałem, czy jest gdzieś zawór zwrotny na ssaniu.
  • REKLAMA
  • #9 21861041
    janosik2026
    Poziom 22  
    Pompkę montujesz przed filtrem ,kup sobie tylko jeden taki króciec średnicy tego niebieskiego. Bierzesz zwykły wężyk przezroczysty i tylko na czas odpowietrzenia. Możesz też go wstawić kawałek na wyjściu i zobaczyć czy paliwo nie ciągnie bąbli czy nie schodzi. Jak zapali i ustalisz potem przyczynę to możesz sobie pompkę potem dać. Ja bym nazazie nie ciał nic co oryginalne.
  • #10 21861479
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Zalałem filtr paliwa olejem napędowym, wstrzyknąłem paliwo do wężyka idącego od filtra do pompy wtryskowej , wszystko poskręcałem i dalej samochód kręci ale nie odpala. Mam jakieś dwa błędy P0460 i P0606. Nie wiem czy te błędy mogą mieć coś wspólnego z tym nie odpalaniem silnika.
  • #11 21861551
    Xenlin93
    Poziom 14  
    >>21861479
    P0460 - usterka obwodu czujnika poziomu paliwa. Pewnie nie zapiąłeś kostki albo po odpięciu nie styka, i nie ma sygnału z pływaka.
    P0606 - krytyczna usterka wewnętrzna modułu sterującego silnikiem (ECM/PCM) -> często wskazuje na uszkodzenie procesora, oprogramowania lub zasilania sterownika. Typowe objawy to nagłe gaśnięcie silnika, brak reakcji na gaz, tryb awaryjny (tryb serwisowy) lub brak możliwości odpalenia.

Do sprawdzenia:
    1. Wiązka i zasilanie ECU (może być zerwana masa też). Przekaźnik zasilania komputera i bezpiecznik (o ile występują).
    2. Czujnik położenia wału i wałków - z tym, że tutaj bonusowo powinny być P0335 i P0336. Mimo to brak któregoś z tych sygnałów może robić problem.
    3. ECU samo w sobie - jak poszedł komp, to jedynie wymiana i programowanie nowego "używanego" pod ten model.

Niestety, ale najlepiej byłoby uderzyć z tym do serwisu, i to takiego, który posiada TECH2, którym prześwietlą pojazd, co mu dolega dokładnie.
  • REKLAMA
  • #12 21861844
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Wcześniej był błąd P0335 czujnik wału korbowego już wymieniłem na nowy .
    Do serwisu już nie oddam , bo to auto i tak miało iść w kwietniu lub w maju na szrot ze względu na dużą korozję jednego z kielichów przedniego amortyzatora.
  • #13 21862358
    wizbaden08
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Sterownik Psg16 który masz na pompie do naprawy lub wymiany ,tylko czy chcesz naprawiać ,jest to do zrobienia
  • #14 21863573
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Błąd P0606 skasowałem i już nie powrócił , a błąd związany z pływakiem w baku rozwiązałem w ten sposób że odpiąłem wtyczkę i wstawiłem rezystor na styki . Od razu na liczniku wskazówka od stanu paliwa poszła w górę.
    Mimo wszystko auto dalej kręci i nie odpala. Zastanawiam się czy może mnie wskazówka stanu paliwa oszukiwała i w baku obecnie nie ma paliwa.
    Czy jest jakiś sposób żeby określić czy fizycznie w baku jest paliwo bez demontażu pływaka ?
  • #15 21863584
    wizbaden08
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Błąd P0606 dotyczy procesora w sterowniku twojej pompy,jak chcesz żeby to chodziło to zobacz co napisłem wcześniej
  • #16 21863603
    Xenlin93
    Poziom 14  
    >>21863573

I może nie powrócić, bo padł sterownik - nie ma z niego żadnych informacji, więc nawet błąd nie wyskoczy.
    W tym sterowniku siedzi sterowanie EGR, klap, Elobau, VIN, przebieg, jak i immobilizer. Jak sterownik zdechł, to możesz kręcić miesiąc i nie zapali.
    Chcesz naprawiać, to musisz regenerować minimum sterownik (o ile pompa też nie padła). Koszt naprawy samego sterownika zaczyna się od 300 PLN w górę, zależnie od warsztatu. Jak zdechła też i pompa, to koszty idą w górę do kilku tysięcy.

Jak auto ma iść na złom, to personalnie darowałbym sobie zabawę - koszt nieadekwatny, jeżeli auto ma jeździć jeszcze góra dwa miesiące i skończyć w hucie.
  • #17 21863789
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Mam jeszcze jedno podejrzenie dotyczące braku możliwości odpalenia samochodu , bo od jakiegoś czasu w samochodzie nie ma masy . Po prostu od pewnego dnia w aucie nie ma w ogóle prądu , a prąd wraca dopiero gdy z akumulatora podpiąłem do karoserii dodatkowy przewód ( tak jak na zdjęciu poniżej). Jak ten przewód odłączę od blachy karoserii to auto jest zupełnie bez zasilania , nic się nie świeci tak jak by wyjął akumulator.
    I tak sobie myślę , czy ECU ma zasilanie po stronie masy . Gdzie mogę wpiąć awaryjnie dla sprawdzenia osobnym kabelkiem biegun ujemny aku tak aby ECU miał masę ?

Komora silnika: akumulator i prowizoryczny przewód masowy podpięty do karoserii śrubą
  • #19 21864601
    janosik2026
    Poziom 22  
    Masa na błotniku? I co tam robi czerwony kabel na minusie? Aż strach pomyśleć co tak pokombinowane . Sprawdź napięcie.
  • #20 21864812
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    W germańskich pojazdach przewód masowy jest koloru brązowego, a przewód plusowy koloru czerwonego.
    Dla osób mających problemy z odróżnieniem kolorów mogą być mylące.
    Ja tam widzę dołożony przewód, prawdopodobnie dodatkowa masa silnika, wykonana z przewodu w izolacji koloru czerwonego.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Vectra C 2.0 DTI problem z brakiem pracy pompy paliwa objawia się brakiem 12V na wtyczce pompy w baku, mimo obecności napięcia 5V, co wskazuje na możliwe uszkodzenie sterownika pompy wysokiego ciśnienia VP44 ze sterownikiem PSG16. Typowe usterki to zapowietrzenie układu paliwowego lub uszkodzenia sterownika (spalone tranzystory lub stabilizatory napięcia). Regeneracja pompy jest kosztowna, a naprawa lub wymiana sterownika wymaga programowania immobilizera. Zalecane jest odpowietrzenie układu paliwowego za pomocą pompki (gruszki) podłączonej przed filtrem paliwa, co pozwala usunąć powietrze i zabezpieczyć pompę VP44 przed uszkodzeniem. Błędy diagnostyczne P0460 (czujnik poziomu paliwa) i P0606 (krytyczna usterka modułu sterującego silnikiem) mogą wskazywać na problemy z wiązką, zasilaniem ECU lub samym sterownikiem. Wymiana czujnika położenia wału korbowego (błąd P0335) została wykonana, ale problem z odpaleniem pozostaje. Diagnostyka za pomocą TECH2 jest rekomendowana, jednak ze względu na stan pojazdu właściciel rozważa naprawę samodzielną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA