logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Taraban 3 Diora – UKF gra cicho, AM głośno, przydźwięk sieciowy

suchalskiadi 15 Mar 2026 15:17 186 5
REKLAMA
  • #1 21862979
    suchalskiadi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, posiadam radio Taraban 3 z Diory. Wymieniłem w nim duże kondensatory i ogólnie wyczyściłem wnętrze. UKF gra bardzo cicho. Raz był trzask i przez pewien czas grał normalnie. Gdy pomanewruję anteną, to się robi odrobinę głośniej. Fale AM i dźwięk zewnętrzny grają głośno i normalnie. Radio ma przydźwięk sieciowy.
    Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21863011
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1100
    Próbuj przełączać przełączniki w najróżniejszych kombinacjach i dokładnie obserwuj działanie radia.
    Zastosowane isostaty miewają przypadłość polegającą na powstawaniu problemów z prawidłowym załączaniem, szczególnie po tylu latach od czasu wyprodukowania.
    Tutaj proponuję rozpocząc poszukiwania.
  • REKLAMA
  • #3 21863167
    suchalskiadi
    Poziom 2  
    UKF gra bez zmian. Isostaty bardzo głośno trzeszczą. W planach mam wymianę małych kondensatorów obok potencjometrów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21863302
    Nepto
    Poziom 24  
    Ocena: 245
    Zacząłbym od systematycznego sprawdzenia stanu radia, szczególnie toru FM.
    1/ Czy napięcia wpisane w schemat zgadzają się z tymi zmierzonymi w układzie?
    2/ Obejrzeć i ewentualnie poprawić luty w części FM
    3/ Obejrzeć elementy, może któreś są uszkodzone mechanicznie (pęknięcie, odprysk obudowy) co wpływa na ich parametry

Fragment schematu toru FM z tranzystorami BF195 i oznaczonymi napięciami w różowych ramkach
  • REKLAMA
  • #5 21864886
    suchalskiadi
    Poziom 2  
    Okazało się, że gniazdo antenowe zawiodło. Radio gra już bez problemu. Dziękuję za pomoc
  • #6 21864888
    suchalskiadi
    Poziom 2  
    Niestykające gniazdo antenowe
REKLAMA