logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cinquecento 700 - jak tymczasowo zlikwidować odcięcie zapłonu alarmu Skorpion 2000 A?

Lesio 25 Gru 2005 19:24 3042 6
REKLAMA
  • #1 2114504
    Lesio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Samochód to Cinquecento 700, alarm - Skorpion 2000 A.
    Samochód pożyczyłem na święta dziewczynie i skończyło się na jego holowaniu, gdyż nie chce odpalić, także na zapych. W chwili obecnej nie działa centralny zamek, pilotami nie można zamykać/otwierać drzwi.
    Niemożność odpalenia wynika prawdopodobnie z odcięcia zapłonu, które jest sterowane centralką alarmową.
    Jak można zlikwidować odcięcie zapłonu, żeby dało sie uruchomić auto? - chodzi mi o tymczasowe rozwiązanie.
    Załączniki:
    • Cinquecento 700 - jak tymczasowo zlikwidować odcięcie zapłonu alarmu Skorpion 2000 A? schemat.jpg (73.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2114534
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Rysunek to bardziej się tobie przyda.
    Znajdź centralkę. Najpierw sprawdź bezpieczniki na przewodach 4 i 7. Jak są sprawne, to znajdź wychodzące z niej dwa czarne kable o przekroju 1,5 mm kwadrat (na rys. oznaczone 1 i 2).
    Idąc po tych przewodach dojdziesz do przewodów, z którymi się łączą. Odetnij te przewody od tych czarnych z alarmu i połącz ze sobą. W ten sposób pozbawisz się odcięcia zapłonu.
    Chociaż zanim zaczniesz ciąć połączenia, postaraj się dojśc co jest przyczyną niedziałania alarmu. Nie tłucz kobiety, nie krzycz na nią. Obiecaj, ze nie będzie bolało :) I zapytaj co robiła? Ze szczegółami (dotyczącymi auta i alarmu - inne pomijam :) )
  • REKLAMA
  • #3 2114645
    Lesio
    Poziom 11  
    Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania powinno wystarczy wypięcie tych czarnych kabli z centralki i połączenie z sobą?
    Auto jest mi bardzo potrzebne pierwszego dnia po świętach i to we wczesnych godzinach, później oddam w ręce elektryka, dlatego chodzi mi o tymczasowość rozwiązania.
    Ponieważ otrzymałem różne (sprzeczne) odpowiedzi na temat jak do tego doszło, darowałem sobie rozwijanie wątku, nie krzyczałem, ale niewiele brakowało
  • REKLAMA
  • #4 2114746
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Tak jak ko;ega wspominał sprwdź najpierw czy alarm ma zasilanie, jeżelitak to zanim jeszcze zacznież obchodzić blokadę to podłącz przewód opisany jakokabel awaryjny do masy. Dezaktywuje on blokadę zapłonu.
  • REKLAMA
  • #5 2114818
    Lesio
    Poziom 11  
    Bardzo chętnie bym to zrobił, ale z centralki nie wychodzi żaden kabel awaryjny, mimo, że na schemacie rzeczywiście coś takiego jest :(
  • #6 2200008
    Jarząbek
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Jak zakończyła się ta sprawa?Bo jestem ciekawy.
  • #7 2240644
    Lesio
    Poziom 11  
    Świece były kompletnie zalane - dlatego nie chciał zapalić. Alarm nie działa i tak będzie do wiosny - wtedy się nim zajmę

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Cinquecento 700 wyposażonym w alarm Skorpion 2000 A wystąpił problem z odcięciem zapłonu sterowanym przez centralkę alarmową, co uniemożliwiało uruchomienie silnika oraz działanie centralnego zamka i pilotów. Tymczasowym rozwiązaniem jest zlokalizowanie centralki alarmowej, sprawdzenie bezpieczników na przewodach 4 i 7 oraz odnalezienie dwóch czarnych przewodów o przekroju 1,5 mm² wychodzących z centralki. Odcięcie zapłonu można zlikwidować poprzez odcięcie tych przewodów od centralki i połączenie ich ze sobą, co usuwa blokadę zapłonu. Alternatywnie sugerowano podłączenie przewodu awaryjnego do masy, jednak w omawianym przypadku taki przewód nie był dostępny. Ostatecznie problem z uruchomieniem auta wynikał z zalania świec zapłonowych, a alarm pozostanie nieaktywny do wiosny, kiedy zostanie poddany naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA